Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny i zrodla do Audio Research VSi60

p0is0n

Rekomendowane odpowiedzi

Tak słuchałem tego zestawienia właśnie w Korisie.

Ale słyszałem też inne zestawienie, nie w Korisie i to były

Avalon Transcendant + ten wzmacniacz i różne źródła w tym

Audio Aero czy MSB DAC+transport CD.

Też wyśmienite połączenie.

Avalony są na mojej liście zakupowej ale zastanawiam się czy rzeczywiście konieczny jest wydatek 34kpln żeby uzyskać dobry dźwiek.

Na rynku jest wiele firm bardziej lub mniej popularnych, których kolumny zagrają może nawet lepiej tylko tego nie wiem bo trudno wszystkie sprawdzić :-)

Druga sprawa to czy koniecznie trzeba wydać 34kpln żeby uzyskać taki dźwiek :-) ?

Moja lista wygląda aktualnie tak:

1. Avalon Idea - odsłuchane - fajne :-)

2. Harbeth Monitor 30 - całkiem niezłe ale Avalony maja "większy" dźwięk

3. Usher S-520 - mam aktualnie - ogólnie zachwalane ale nie dla mnie - jazz ujdzie ale w cięższej muzyce brakuje masy, selektywności i daje górą - bez wątpienia do wymiany.

4. Tannoy Super Gold Monitor 12X - do sprawdzenia ( duża nadzieja )

5. Sonus Faber Cremona - do sprawdzenia

6. Dynaudio s25 - chociaż wole wolno stojące - do sprawdzenia

7. Harpia Acoustic 300B - lub Marcus sugerowane na początku wątku przez "wiedzmin1973" - do sprawdzenia

Moje pomieszczenie to niecałe 20m2. Głównie słucham jazzu, rocka i pop ale sporadycznie zdarza się też tzw "łojenie".

Może macie jakieś sugestie na modyfikacje tej listy kolumn do współpracy z AR VSI60 chociaż widzę że chyba mało osób na forum posiada ten wzmacniacz.

Posłuchać zawsze można. Dla mnie Thiel nie ma basu. Oczywiście to uproszczenie bo bas jest ale bardzo szczupły i płytki.

Resztę mają super bo i szybkość i przestrzeń i detal i stereofonie ale brakuje mi masy, dociążenia i mięsistego basu.

Avalon ma to wszystko co Thiel ale bas znacznie lepszy.

Fajne są też kolumny Naim-a.

Mi właśnie tej masy brakuje. Zamiast ciężkiego łupnięcia stopy perkusji mam takie "tup" - wiecie o co chodzi a od nadmiaru wysokich to już mnie uszy bolą :-). Dzisiaj nawet kupiłem dla sprawdzenia monobloki i Pre AVM Evolution M1 - 100W na każdy kanał przy 8miu omach i już myślałem że to coś zmieni i bo przyczyną musi być problem z wysterowaniem Usherów S520 ale okazuje się że to nie jest chyba kwestia mocy bo nic nie pomogło i nie zagrało nic lepiej niż VSI60.

Pozostaje chyba już tylko kwestia kolumn, źródła lub akustyki pomieszczenia.

Porównywałem kiedyś swojego DAC'a do Metronome CD8 tube. Obydwa grały na tym samym VSI60 + Avalon Idea. Faktem jest że mój DAC był nieco jaśniejszy od Metronome ale na tyle subtelnie że w moim odczuciu wychodziło nawet na plus bo było trochę bardziej szczegółowo i nic w uszy nie kłuło a pozostałe elementy dźwięku jak np. masa dźwięku - bas i gęstość były na podobnym poziomie co Metronome.

Wynika z tego że najprawdopodobniej Ushery się nie zgrywają z VSI60.

Masz na myśli jakis konkretny model kolumn Naima ?

W Korisie słuchałem kolumn Naima za dwadzieścia kilka tysięcy.

Całkiem spore podłogówki, ładnie wykończone i świetne, nasycone, dociążone granie.

Musiałbyś spróbować.

Co do Metronome to właśnie wielkim plusem sprzętów tej firmy jest nasycenie i szczegółowy

dźwięk bez rozjaśnienia,muzykalność itd.

Rozjaśnienie na początku wydaje się atrakcyjne ale z czasem męczy bo jest zbyt analityczne,

męczy uszy, odchudza średnica i fałszuje barwy.

Rozjaśnienie na początku wydaje się atrakcyjne ale z czasem męczy bo jest zbyt analityczne,

męczy uszy, odchudza średnica i fałszuje barwy.

Dokładnie i własnie to rozjasnienie cały czas próbuje zlikwidować w swoim systemie. Mój DAC grał z Avalonami minimalnie jaśniej niż Metronome - nie męcząco czego nie mogę powiedzieć o Usherach. Najprawdopodobniej winne są moje kolumny spróbuję sprawdzić te Naimy a w Korisie nie powinno być z tym problemu bo obsługa przychylna i na najwyższym poziomie :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.