Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

Mam IA-30T mk2 I ten lar z d100a grał świetnie czy z V2 czy z harbethami. Jedynie tu był większy brum ale wtedy użyłem przejściówki na kabel sieciowy bez uziemienia i brum znikał a końcówka grała super. Nawet miałem taką myśl by prosić Pana Eugeniusza Czyżewskiego by mi zrobił sam przedwzmacniacz bez końcówki i choć z nim rozmawiałem przez tel nie starczyło mi odwagi by zapytać czy zrobił by i czy było by taniej. Z drugiej strony żona się upierała by się pozbyć parę gratów z pokoju.

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam pytanko do posiadaczy Vandersteen 1ci. Czy nie są one łatwe do wywrócenia? Pytam ponieważ odnoszę takie wrażenie oglądając na zdjęciach konstrukcję ich podstawy.

Nie są. Trzymają się twardo. Chyba że się zaczniesz o nie opierać :-)

Witam

Mam pytanko do posiadaczy Vandersteen 1ci. Czy nie są one łatwe do wywrócenia? Pytam ponieważ odnoszę takie wrażenie oglądając na zdjęciach konstrukcję ich podstawy.

Nie ma problemu, mam pod kolcami tego typu podkładki http://allegro.pl/podkladki-pod-kolce-glosnikowe-grafit-fv-i5064702804.html dzięki którym wysuwam kolumny do słuchania (podkładki podkleiłem, żeby nie zrysować podłogi)

Na pewno się nie przewrócą, nawet wtedy, kiedy są odchylone do tyłu:) Trzy punkty podparcia są nader stabilne.

post-4452-0-47818300-1424110524_thumb.jpg

Czy dobrze widzę, że Twój gramofon to http://www.6moons.com/audioreviews/thorens5/1.jpg ?

Czy dobrze widzę, że Twój gramofon to http://www.6moons.com/audioreviews/thorens5/1.jpg ?

Zgadza się gramofon to Thorens TD 309 z wkładką Denon DL-103R + Primare CD32. Wzmacniacz Gamut audio Di150, kable Kimber, TelluriumQ, ale to nie jest mój system.

post-4452-0-81486500-1424119497_thumb.jpg

Zgadza się gramofon to Thorens TD 309 z wkładką Denon DL-103R + Primare CD32. Wzmacniacz Gamut audio Di150, kable Kimber, TelluriumQ, ale to nie jest mój system.

post-4452-0-81486500-1424119497_thumb.jpg

Opisz wrażenia odsłuchowe z tego gramofonu, ponieważ mocno się nad nim zastanawiam.

A przedwzmacniacz gramofonowy?

Witam. Mam Vandersteen 1c w systemie z Burmester 051/052. Świetnie się spisują głośniki. Jeśli czytaliście tę reckę Stryjeckiego, która jest w internecie, to nie dziwi taka różnica cenowa, bo on tam podlączał je do b. drogiego McIntosha i chwalił. Myślałem o Vandersteen 2, ale one chyba nie będą już takie dynamiczne, mimo może większej pełni brzmieniowej. 051 daje ok. 100 wat mocy, z dużą wydajnością prądową. Poza tym te druty zamiast bananów w V2...

Vandersteeny 2 mają pełniejsze pasmo, mniej podbarwień, lepszą dynamikę. Oddzielny głośnik dla średnich tonów daje zupełnie inna średnice niż w V1

To trochę jak mieć VW polo i bać się VW Passata że ma szersze opony.. ;)

2 przyjmują i druty i kable od wersji z podpisem Ryśka, wcześniejsze bez podpisu, tylko banany.

Musiałbyś posłuchać, bo 2 brzmią jakby spokojniej, pełniej od V1, dynamika basu jest z zupełnie innej bajki, dzieli te kolumny dwie klasy brzmienia na korzyść 2, niestety cena razy 2, choć uważam że warto, jeśli dodatkowo warunki pokoju muzycznego ku temu sprzyjają.

Tłuste 100 Watów powinno załatwić sprawę bez problemu z napędzeniem dużych głośników i skrzyń w V2

Tak, ale te V2 bananowe to już tylko używane chyba, no i czy one nie różnią się in minus od tych nowych V2 signature, nie wiem?

Słyszałem V2 i rzeczywiście fajnie, pełnie brzmiały. Ale chyba na pewno nie będą takie dynamiczne jak V1 z tym samym wzmacniaczem. Dynamika jest jednak b. ważna, no każdy chyba pisze że V2 wydają się "spokojniejsze"? Pzdr

Wszystkie V przyjmują banany.

Te signature mają jeszcze lepsze głośniki wysokotonowe niż poprzednie wersje

Pisanie że dwudrożne V1 mają lepsza dynamikę od czterodrożnych V2 to nieporozumienie.

Edytowane przez rambo54

Wiele zależy od wzmacniacza; nie przesądzałbym, co brzmi lepiej w skali bezwzględnej. V1 da się napędzić wątłym mocowo wzmacniaczem lampowym, V2 już niekoniecznie. Może być bardzo różnie w zależności od systemu i akustyki.

V1 są do mniejszych pomieszczeń i słabszych mocowo wzmacniaczy.

Moim zdzaniem, w skali bezwzględnej model 2 jest dwie klasy do przodu, po warunkiem że damy mu prąd i będą miały miejsce.

Zamknięta skrzyniaz V2 daje dużo lepszy bas niż bas reflex z V1, a oddzielny głośnik średniotonowy to już w ogóle inna bajka. średnica z 20cm midbasa ma swoje wady niestety

051 daje ok. 100 wat mocy, z dużą wydajnością prądową. Poza tym te druty zamiast bananów w V2...

Jeśli jest faktycznie wydajny, to być może moc 100W wystarczy, ale z doświadczenia wiem, że V2 są bardzo wymagające dla reszty toru. Miałem wcześniej wzmacniacz Unisona - 2x108W zmierzone w Audio i niestety, mimo tych 100W, nie był w stanie w pełni pokazać potencjału V2. Natomiast z innymi kolumnami, z bardziej przyjazną skutecznością, Unison radził sobie doskonale.

Wydaje mi się, że nawet jeśli 100W wystarczy do V2, to i tak szybkość gry nie będzie tak dobra jak z V1. Po prostu V1 mają o wiele łatwiejszą konstrukcję/parametry impedancji itd. niż V2 i tę różnicę usłyszymy gdy wzmacniacz pozostanie ten sam. Więc V1 dla mnie lepszy do dynamicznej muzyki, a V2 na pewno ładniej się spisze od V1 przy odtwarzaniu wiecie różnych nastrojowych ballad. Różnica analogiczna do Harbeth 30 albo 7 kontra Harbeth SHL5 (ballady). A w ogóle to słuchałem też Harbethów i uznałem, że nie ma jakiegoś powodu żeby wybrać Harbeth zamiast Vandersteen... Pzdr

Mam V1Ci i nie zamierzam ich wymieniać na cokolwiek innego. W stosunku do V1C trochę żywsze, takie bliższe...czystsze.

Świetne kolumny. Nie spektakularne, ale bezbłędne granie.

Polecam...i dawajcie się nabrać przez niedouczonych dystrybutorów na impedancję 2,8 ohm ;)

• 3 tygodnie później...

Witam klubowiczów chciałbym się pochwalić (jako drugi w klubie) moimi V model 1 :) Ja na te lata w bardzo dobrym stanie, wyglądają na całe w oryginale. Grają z lampą Feliks Audio 12W na na kanał i dają radę, mało tego - jest miodzio :) Ciekawy jestem czy duża jest różnica w brzmieniu z młodszym modelem 1C

Z zewnątrz niczym się nie różnią oprócz tego że nie mają podstawy. Widocznie wtedy konstruktor jeszcze na to nie wpadł :) Będę musiał coś wykombinować podobnego co w 1Ci. Odróżniają się jedynie tym że z tyłu na tabliczce po numerze seryjnym nie jest wybita litera "C". Pończochy jeszcze nie ściągałem, próbowałem ale nie jest to łatwe :/

Jak nie ma "wbite" C to będzie to model 1 lub model 1B

Lata 80te.

Tekstylny głośniki wysokotonowy zamiast metalowego. Poza tym technicznie nie ma różnic jakiś specjalnie.

Miałem takie, nowszy model 1c gra wyraźnie lepiej. Duża różnica. Potwierdzona przez wiele odsłuchów, nawet na integrze DIORA za 100zł z allegro.

Model 1C i 1Ci to już kosmetyka brzmieniowo ale też na plus na najnowszych.

1Ci aktulanie ponad 8000zł

Nieco przegięcie cenowe :/

Rambo54 trochę mnie zasmuciłeś opinią że model 1C gra wyraznie lepiej... Fakt że kupiłem je za grosze ale jeśli 1C zagrają jeszcze lepiej to może warto rozejrzeć się za jakimiś używkami

Dlatego 1B można kupić za grosze a 1C i 1Ci trzeba zapłacić już co nieco

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.