Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Powiem szczerze że cały czas walczę z tym... Akustyka pomieszczenia po prostu nie sprzyja :( to ustawienie jest jak narazie najlepsze choć wokale często uciekają na Lewo (nie we wszystkich utworach)

Kolumny rozstawione na 2,7m

Jeżeli dalej masz problem z wokalami wysuń prawą kolumnę bardziej do przodu...zadziała jak balans a nie popsuje innych aspektów brzmienia...

Pzdr

1C to już na prawdę mocne Hifi, w swojej cenie uznane są bardzo ciekawe kolumny.

MA RX6 nie słuchałem, choć znam co po niektóre modele i lubie brzmienie MA

Ale Vandersteen to inne loty i odtwarzanie muzyki

Ktoś zadał producentowi pytanie, czy można w dziurki po wykręconych śrubkach włożyć banany - i Richard Vandersteen odpowiedział, że odradza takie modyfikacje. Nie wiem, dlaczego. Ale każdy zrobi, jak zechce.

Na stronie V. jest taki dział Question/Answer. To było albo tam, albo w naszym Klubie. Nie pamiętam dokładnie, ale zapamiętałem, że sprawa była poruszana i pamiętam konkluzję. Tam jest miejsce na śrubkę, a nie na banana, sam używam drutów solid core, których końcówkę owijam śrubkę i dokręcam. Gra wybitnie. Osobiście nie mam problemu z tym, że ktoś tam pcha banany, ale ja tego nie robię.

R. Vandersteen posiada oryginalne podejście do tematu. Prócz tego, że zaleca stosowanie gołych kabli - do czego raczej mało kto się stosuje, przeważnie są to widełki - uważa także, że bi-wiring jest lepszy od single-wiring, że krótszy kabel jest lepszy od dłuższego i zaleca używać jak najkrótszych kabli, uważa że dwa kable gorszej jakości są lepsze od pojedynczego lepszej jakości itd. Najlepiej samemu to wszystko zweryfikować. Swoje kolumny podłączałem na wszystkie możliwe sposoby - od pojedynczego gołego kabla poprzez widełki, banany, aż po bi-wiring. Ostatecznie wybrałem bi-wiring i banany.

Ja swoje 2ce ostatnio podłączyłem kablem biwire firmy Ortofon, model SPK-400 i muszę powiedzieć że to ma sens ! :)

Pojawiła się cześć niskich tonów której mi cały czas gdzieś brakowało, oraz wokale przestały mieć delikatną tendencje do krzyczenia.

Ja ogólnie Rycha kupuje.

W testach w Stereophile, Vandersteeny są wzorem dla wielu znacznie droższych konsktrukcji

wybaczcie ze tak wbijam w temat - czy warto pchac sie w model 1 albo 1b- do unison reserch simple( wspomne ze wzmak jest troche dziki i wydaje mi sie ze warto bylo by go przytlumic nieco- tlumil bym jakimis monitor audio wowczas..:) - mialem chrapke na 1c bo niedosc ze tanio to jeszcze mniej ostro niz 1ci- ale wyszlo ze to chyba model 1b niestety a we vintage juz sie ne bede pchal bo mam dosc zlych doswiadczen.. model 1 i 1b to kopulka tekstylna a model 1c 1ci kopułka metalowa tak? ktos pospieszy z pomoca ;) ?

Panowie, mam takie głupie pytanie. Od bardzo niedawna zainteresowałem się stacjonarnym audio, bo jadę ciągle na słuchawkach i zainteresowałem się stacjonarnym sprzętem. Najpierw zakochałem się w wyglądzie i brzmieniu KEF ls50, bo są małe i brzmieniowo groźne, a pokój ma 18m i jest zastawiony meblami, dlatego nie mam jak postawić podłogówek. Potem odkryłem bardzo ciekawą postać pana Ryszarda V. Tak entuzjastycznych recenzji jego produktów nie czytałem jeszcze, poza tym zaciekawiła mnie jego koncepcja, której w ogóle nie rozumiem, bo ma wiedza z zakresu elektroakustyki równa się zeru. Jednak to podejście do klienta z produktami, które wymagają wiedzy i zaufania do konstruktora to jakiś kosmos nie z tego świata.

Panu Rysiowi nie zależy na zwielokrotnianiu zysków, dlatego jego kolumny do pięknych nie należą. Stąd mój wielki szacunek dla pana Rysia. I dlatego myślę , co by nie nabyć najtańszej wersji 1Ci , bo cenowo zbliżone są do ls50. Pytanie jest jednak zasadnicze. Czy te głośniki można zawiesić na ścianie? To znaczy zbudowałbym ( zamówiłbym ) takie półki na ścianie na głośniki. Czy to głupi pomysł? Bo kupno specjalnych naściennych raczej nie wchodzi w grę , bo są one przeznaczone dla wielokanałowych systemów, a to mnie nie kręci.

Innymi słowy, czy otwór bassrefleksu jest z przodu czy z tyłu?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Nie wiem, co myśli SzuB na Twój temat, ale Vandersteenów nie możesz powiesić na ścianie.

model 1 i 1b to kopulka tekstylna a model 1c 1ci kopułka metalowa tak? ktos pospieszy z pomoca ;) ?

W modelu 1B także znajduje się kopułka metalowa.

wybaczcie ze tak wbijam w temat - czy warto pchac sie w model 1 albo 1b- do unison reserch simple( wspomne ze wzmak jest troche dziki i wydaje mi sie ze warto bylo by go przytlumic nieco- tlumil bym jakimis monitor audio wowczas..:) - mialem chrapke na 1c bo niedosc ze tanio to jeszcze mniej ostro niz 1ci- ale wyszlo ze to chyba model 1b niestety a we vintage juz sie ne bede pchal bo mam dosc zlych doswiadczen.. model 1 i 1b to kopulka tekstylna a model 1c 1ci kopułka metalowa tak? ktos pospieszy z pomoca ;) ?

Jest tak jak piszesz. 1ci są najbardziej otwarte, ale 1c brzmią nieco przyjemniej.

Ilość góry można w nich sobie wyregulować pod własne widzimisię czy pod własne pomieszczenie i gust. z tyłu jest pokrętło +/- 3db.

Ogólnie Vandy są delikatnie uspokojone, nadają sie do rocka, elektroniki czy nawet metalu (mają mocny niski zróżnicowany bas) ale to nie jest i "konik". O wiele ładniej grają muzykę akustyczną, wokale, pięknie pokazując przestrzeń.

W 1b bym się nie pchał, to są naprawdę wiekowe kolumny. Wyraźnie słabsze od nowszych modeli. Gorsze elementy w zwrotnicy, słabsze głośniki, słabsze okablowanie

1 i 1b mają miękką kopułkę a 1c i 1ci mają ze stopów metali lekkich.

czy otwór bassrefleksu jest z przodu czy z tyłu?

Z tyłu jest otwór tunelu linii transmisyjnej.

Nie da się ich powiesić

W modelu 1B także znajduje się kopułka metalowa

Wg Pana Vandersteen, metalowa kopułka pojawia się oficjalnie od modelu 1c.

Edytowane przez rambo54
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.