Skocz do zawartości
IGNORED

Kto chce układzik TENOR TE7022L?

pingwing

Rekomendowane odpowiedzi

Foobar pokazuje częstotliwość próbkowania w lini statusu, w głównym oknie (na screenshocie widać odpowiedni fragment, na dole po lewej stronie).

Nie wyświetla natomiast rozdzielczości bitowej, dlatego pokazałem dodatkowo ustawienia.

Jedyną możliwością sprawdzenia, co rzeczywiście pojawia się na wyjściu, jest dla mnie w tej chwili podgląd SPDIF na oscyloskopie.

Po przełączeniu na 24/96 częstotliwość przebiegu wyraźnie wzrasta :)

Krzych2 << wieczorem zainstaluję wasapi i sprawdzę

Foobar pokazuje częstotliwość próbkowania w lini statusu, w głównym oknie (na screenshocie widać odpowiedni fragment, na dole po lewej stronie).

Nie wyświetla natomiast rozdzielczości bitowej, dlatego pokazałem dodatkowo ustawienia.

Jedyną możliwością sprawdzenia, co rzeczywiście pojawia się na wyjściu, jest dla mnie w tej chwili podgląd SPDIF na oscyloskopie.

Po przełączeniu na 24/96 częstotliwość przebiegu wyraźnie wzrasta :)

Krzych2 << wieczorem zainstaluję wasapi i sprawdzę

Ja sprawdzę podłączając MSS, będzie wiadomo jaki SPDIF jest wysyłany dalej.

Właśnie sprawdziłem :( i niestety Tenor niezależnie od ustawień dostaje 16bit/44,1khz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9598-0-61423500-1311159932_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja jeszcze nie miałem okazji sprawdzić 96, bo zajełem się upgradowaniem MSS do swoich potrzeb więc jest niejako w rozsypce. robiłem tylko szybkie testy dla 48 po złożeniu.

W linuxie pulseaduio resampluje do jednej czestotliwosci (ja miałem 48 ustawione)

Być może żeby uaktywnić wyższy bitrate jest wymagane zapisanie coś w EEPROM. Gdzieś na początku wątku było okienko aplikacji do tego, ale nijak nie mogę jej w necie znaleźć.

Coś musi być na rzeczy bo Lilith pokazuje to:

GrupaUżytkownicy

Postów576

Rejestracja08.05.2009

Napisano 12.06.2010 - 10:49

Witam.

Podpisałem z TENOREm NDA, dostanę datasheet i soft do programowania EEPROMów. Nie będę mógł się tym podzielić, chyba, że ktoś ze mną podpisze NDA.

Ale wygenerowany wsad do EEPROMu udostępnię, w wielu wariantach ustawień. Również myślę, że będę mógł zająć się programowaniem tych EEPROMów, nie mam jeszcze programatora, ale to śmieszny koszt na alledrogo.

Firma w której kupuję kości sprzedaje minimum 500 szt. tych układów. Mi udało się poprosić ich o sprzedanie mniejszej ilości jako partii próbnej. Wstępnie prosiłem o 50 szt, ale już widzę, że co najmniej 100 sztuk wyjdzie.

Następne zamówienie to minimum 500 sztuk, albo już TE80xxx, których jeszcze nie mają, pytałem o nie.

Coś czuję ,że bez kol. pingwing nie ruszymy, chyba że ... Meldujcie koledzy co u was

Ukryta Zawartość

post-9598-0-94492400-1311163339_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem mały research i wygląda na to, że TE7022L nie obsługuje wasapi (albo wasapi jego), jest za to dostępny w Necie dedykowany driver ASIO (działająca beta).

Źródło:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Po zainstalowaniu (pod Windows XP) drivera ASIO zarówno Foobar jak i jRiver wykrywają go prawidłowo, dołączony panel kontrolny ASIO pokazuje te same ustawienia co player - zatem pozornie wszystko jest OK.

Jednak widziany na oscyloskopie SPDIF wychodzący z TE7022L ma ok.3MHz niezależnie od wybranej częstotliwości próbkowania :(

Screeny:

post-27284-0-44451100-1311196669_thumb.png post-27284-0-92614700-1311196676_thumb.png post-27284-0-41631200-1311196686_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

usiadłem dziś ponownie.

odpaliłem też windowsa i też próbowałem ale innego drivera ASIO i mogłem tylko 44.1/48 wybrać.

MSS max 48khz mi wskazuje.

Czyżby zaprogramowany eeprom był konieczny aby uzyskać 96?

Zrobiłem mały research i wygląda na to, że TE7022L nie obsługuje wasapi (albo wasapi jego), jest za to dostępny w Necie dedykowany driver ASIO (działająca beta).

Źródło:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Po zainstalowaniu (pod Windows XP) drivera ASIO zarówno Foobar jak i jRiver wykrywają go prawidłowo, dołączony panel kontrolny ASIO pokazuje te same ustawienia co player - zatem pozornie wszystko jest OK.

Jednak widziany na oscyloskopie SPDIF wychodzący z TE7022L ma ok.3MHz niezależnie od wybranej częstotliwości próbkowania :(

Screeny:

post-27284-0-44451100-1311196669_thumb.png post-27284-0-92614700-1311196676_thumb.png post-27284-0-41631200-1311196686_thumb.png

Czyli dobrze nie jest. Możliwe - i tu apel do osób zaznajomionych z dokumentacją- uaktywnienie tego jakoś sprzętowo, może te dwa rezystorki testowe oznaczone jako NC na schemacie to robią. Bez dokumentacji ciężko cokolwiek wywnioskować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniżej fragment logu kol. kabturek. Zaznaczyłem obsługiwane częstotliwości obsługiwane przez Tenora. Wynika z tego, że kość musi zostać przeprogramowana-odblokowana. Mamy wyjścia takie:

1. Siąść i płakać.

2. Zakupić EEPROM i wysłać do zaprogramowania kolegom, którzy mają do tego soft.Zaprogramowane EEPROM-y następnie wlutować- innego wyjścia nie widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zainstalowałem sterownik z linku, który podał kol. pOducha:

Ukryta Zawartość

i...

DZIAŁA!!!

Także wszelkie moje dywagacje powyżej są już nieważne.

Działa z ASIO, działa z WASAPI tak nie do końca- bo nie można zapisać urządzenia w zakładce "Wasapi Plugin Settings" programu Lilith. W trybie ASIO jest OK. Pozostaje jeszcze kwestia sterowania głośnością w mikserze bo tu i tu da się to zrobić

post-9598-0-68011500-1311263875_thumb.jpg

post-9598-0-83944400-1311263892_thumb.jpg

post-9598-0-44392400-1311263927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam że dopiero teraz się odzywam, nie było mnie 2 dni.

Mój tenor działa na 96kHz więc przyjąłem że to norma, ale okazuje się że nie do końca, jest na to rozwiązanie, rzeczywiście trzeba zalutować pamięć.

Opiszę co i jak późnym wieczorem.

Zainstalowałem sterownik z linku, który podał kol. pOducha:

Ukryta Zawartość

i...

DZIAŁA!!!

Także wszelkie moje dywagacje powyżej są już nieważne.

Działa z ASIO, działa z WASAPI tak nie do końca- bo nie można zapisać urządzenia w zakładce "Wasapi Plugin Settings" programu Lilith. W trybie ASIO jest OK. Pozostaje jeszcze kwestia sterowania głośnością w mikserze bo tu i tu da się to zrobić

a po ponownym włączeniu ?

Wygląda jakby ten sterownik, tak jak eeprom, ustawiał tenora, ale czy przetrwa to odłączenie od prądu?

Chyba, że sterownik ustawia tenora przy każdym podłączeniu...

Przepraszam że dopiero teraz się odzywam, nie było mnie 2 dni.

Mój tenor działa na 96kHz więc przyjąłem że to norma, ale okazuje się że nie do końca, jest na to rozwiązanie, rzeczywiście trzeba zalutować pamięć.

Opiszę co i jak późnym wieczorem.

Bez stresu :) kilka dni nikogo nie zbawi ;-)

Ukryta Zawartość

a po ponownym włączeniu ?

Wygląda jakby ten sterownik, tak jak eeprom, ustawiał tenora, ale czy przetrwa to odłączenie od prądu?

Chyba, że sterownik ustawia tenora przy każdym podłączeniu...

Bez stresu :) kilka dni nikogo nie zbawi ;-)

Po ponownym włączeniu bez zmian tak jak wcześniej nasz Tenor to:

TeraLink-X2 USB Audio Device

Kilka razy przełączałem między foobarem z wasapi i lilithem z asio - ciągle mam wrażenie, że ten ostatni gra zdecydowanie lepiej, przestrzenniej , z lepszą dźwięczniejsza górą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc tak, od początku.

Dlaczego prototyp działał w zasadzie od początku na 96kHz?

Otóż lutowałem po kolei wszystkie wersje od najprostszej po pełną, przy każdej sprawdzałem czy układ działa czyli czy jest wykrywany przez komputer i czy odtwarza dźwięk. Na tym etapie był to jakiś przypadkowy plik, na pewno nie gęsty. Jako ostatnia w kolejności była pamięć i sprawdzenie czy da się ją przeprogramować, test zakończony sukcesem, interfejs został na zewnętrznym eepromie, przyszła kolej na sprawdzenie gęstego formatu który okazał się odtwarzany. No i tak to było przez dłuższy czas aż przeczytałem od Was głosy że Tenor nie ogarnia gęstych formatów. zacząłem szukać problemu obejrzałem logi, obejrzałem interfejs, nic podejrzanego, rezystorów na pinach testowych brak. Jako że korzystam wyłącznie z Linuksów zacząłem podejrzewać że to może być problem systemów operacyjnych i obsługi przez nie Audio USB Class 2.0. Ale tak przy którymś oglądaniu interfejsu stwierdziłem że jumper jest ustawiony na bootowanie z zewnętrznej pamięci, przestawiłem, zbootowałem i Tenor zaczął odtwarzać zamiast z f=96kHz to f=48kHz. Ponowna podmiana i znowu 96 obsługiwana. Okazuję się że bez zmiany deskryptorów Tenor nie chce się ustawić w 96kHz. Z tego co pamiętam w dokumentacji nie ma o tym ani słowa ( później przejrzę jeszcze raz, teraz brak czasu).

Rozwiązanie:

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) umieściłem zipa z programikiem i wsadami zasada ta sama co poprzednio proszę kliknąć Ctrl +A w okolicach listy plików i zobaczyć co się pojawi. Uruchamiamy program, do systemu musi być podpięty wcześniej Tenor, wybieramy wsad, (sa dwa z hw on na końcu ma włączoną regulację głośności ten z hwoff ma wyłączoną regulację głośności, jest cały czas na maks) Po wybraniu pliku klikamy Write eeprom i gotowe. Mam nadzieję że pod Windowsami też będzie to działać wtedy bez dodatkowych sterowników.

Nie wiem dlaczego tak jest, może faktycznie domyślnie Tenor nie ma zainicjowanych wszystkich opcji.\

Sprawa druga, program do zapisu. Mam nadzieję że nie będzie awantury o jego udostępnienie, programu do ustawiania opcji nie udostępniam

Przepraszam że wcześniej nie dopatrzyłem się tej zależności, problem nie jest wielki, ale wymaga zalutowanej pamięci.

Ukryta Zawartość

Więc tak, od początku.

Dlaczego prototyp działał w zasadzie od początku na 96kHz?

Otóż lutowałem po kolei wszystkie wersje od najprostszej po pełną, przy każdej sprawdzałem czy układ działa czyli czy jest wykrywany przez komputer i czy odtwarza dźwięk. Na tym etapie był to jakiś przypadkowy plik, na pewno nie gęsty. Jako ostatnia w kolejności była pamięć i sprawdzenie czy da się ją przeprogramować, test zakończony sukcesem, interfejs został na zewnętrznym eepromie, przyszła kolej na sprawdzenie gęstego formatu który okazał się odtwarzany. No i tak to było przez dłuższy czas aż przeczytałem od Was głosy że Tenor nie ogarnia gęstych formatów. zacząłem szukać problemu obejrzałem logi, obejrzałem interfejs, nic podejrzanego, rezystorów na pinach testowych brak. Jako że korzystam wyłącznie z Linuksów zacząłem podejrzewać że to może być problem systemów operacyjnych i obsługi przez nie Audio USB Class 2.0. Ale tak przy którymś oglądaniu interfejsu stwierdziłem że jumper jest ustawiony na bootowanie z zewnętrznej pamięci, przestawiłem, zbootowałem i Tenor zaczął odtwarzać zamiast z f=96kHz to f=48kHz. Ponowna podmiana i znowu 96 obsługiwana. Okazuję się że bez zmiany deskryptorów Tenor nie chce się ustawić w 96kHz. Z tego co pamiętam w dokumentacji nie ma o tym ani słowa ( później przejrzę jeszcze raz, teraz brak czasu).

Rozwiązanie:

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) umieściłem zipa z programikiem i wsadami zasada ta sama co poprzednio proszę kliknąć Ctrl +A w okolicach listy plików i zobaczyć co się pojawi. Uruchamiamy program, do systemu musi być podpięty wcześniej Tenor, wybieramy wsad, (sa dwa z hw on na końcu ma włączoną regulację głośności ten z hwoff ma wyłączoną regulację głośności, jest cały czas na maks) Po wybraniu pliku klikamy Write eeprom i gotowe. Mam nadzieję że pod Windowsami też będzie to działać wtedy bez dodatkowych sterowników.

Nie wiem dlaczego tak jest, może faktycznie domyślnie Tenor nie ma zainicjowanych wszystkich opcji.\

Sprawa druga, program do zapisu. Mam nadzieję że nie będzie awantury o jego udostępnienie, programu do ustawiania opcji nie udostępniam

Przepraszam że wcześniej nie dopatrzyłem się tej zależności, problem nie jest wielki, ale wymaga zalutowanej pamięci.

Nie wytrzymałem i wgrałem i... lipa. Tenor przestał reagować nawet na wpięcie kabla USB (dioda przestała się zapalać) w obu pozycjach int eeprom jak i ext eeprom, oczywiście system przestał widzieć urządzenie. Dopiero przeinstalowanie sterowników pomogło, wygląda na to ,że stery do Teralinka zapisują swoje deskryptory w pamięci Tenora. Spróbuję wsad wgrać jakimś atmelowskim programikiem, bo trzeba wyczyścić zawartość, coś czuję ,że jest tam teraz namieszane. Porównywałem logi po każdej operacji i różnią się.

Ukryta Zawartość

Po ponownym włączeniu bez zmian tak jak wcześniej nasz Tenor to:

TeraLink-X2 USB Audio Device

Moge tylko potwierdzić, że to dzięki sterownikom - muszą "coś ustawiać" na czas podłączenia bo przy podłączeniu do windowsa na którym mam je zainstalowane odgrywam 96 (MSS raportuje to), przy powrocie do Linuxa ustawienia nie sa zachowywane.

Więc mi pozostaje tylko zaopatrzyc sie w eeprom, ale wydaje się, że ludzie którzy korzystają z windowsa nie muszą lutować pamięci.

Chyba tak, autorem sterów do Teralinka jest Gfec, myślę ,że Microsoft dogadał się z producentem żeby nam uprzykrzyć życie i celowo zubożył opcje. Linuksa używałem przez dwa lata i chyba znowu do niego wrócę.

mały offtop. zamawiał ktoś kiedyś cos w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam na mysli rezystory Hitano Smd? Jakies uwagi?

Ukryta Zawartość

Dziś ożeniłem Tenora z MSS i DACem WM8742-dual. Tenor nie chciał z DACem po I2S gadać słychać było trzaski pomimo skrócenia tasiemki do 5cm, najwyraźniej dwa masterclocki z Tenora i ten z DACa się gryzły. Wywaliłem z przetwornika płytkę odbiornika z upsamplerem. Połaczyłem DAC i MSS po I2S, a Tenora z MSS po SPDIF i jest świetnie, ultraszczegółowo i przestrzennie z dobrą dynamiką. A jak u Was?

• 2 tygodnie później...

Czy ostała się komuś może 1 sztuka TE7022 i byłby skłonny ją odsprzedać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Złożyłem swojego Tenora do kupy i śmiga. Narazie bez pamięci. Gra duuużo lepiej niż się spodziewałem. Okazało się też, że ma coś czego szukałem przez długi czas w innych urządzeniach czyli wejście spdif (dodatkowa karta muzyczna nie wchodziła w grę). Dowiedziałem się o tym wejściu podczas przeglądania dokumentacji. Bardzo miłe zaskoczenie :) Niestety z tym samym wejściem z którego tak się cieszę są problemy. Dołączyłem do posta plik z audacity jak działa te wejście :/ Co bardziej ciekawe zwróćcie uwagę na tempo z jakim jest odtwarzany utwór. Do wejścia jest podłączony CD-ek z wyjścia coaxialnego. Oczywiście po przełączeniu CD-eka prosto do DAC'a materiał jest odtwarzany poprawnie.

Tu mam prośbę do cieszących się z działającego Tenora o w miarę możliwości sprawdzenie jak sytuacja wygląda w Waszych Tenorach z wejściem spdif.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem do niego wczoraj... loguje się raz na jakiś czas. Ostatnio 7 sierpnia bodajże. Idze wrzesień więc się może pojawi niedługo...

System gra dobrze, albo nie....

Tu mam prośbę do cieszących się z działającego Tenora o w miarę możliwości sprawdzenie jak sytuacja wygląda w Waszych Tenorach z wejściem spdif.

Sprawdzałem tylko na pętli z wyjścia SPDIF Tenora na wejście SPDIF Tenora, było wszystko w porządku w takim przypadku, jak znajdę chwilę czasu to sprawdzę z CD

Ma ktoś jakieś wieści o forumowiczu pingwing?

Z tego co wiem to jest na jakiś zagranicznych praktykach, ale wiem że to niewiele pomoże.

Zaprogramowałem eeproma, udało się to zrobić programikiem Ic-prog. Jeśli ktoś będzie miał problem z wykorzystaniem sposobu jaki podał kol. gaballus. Jest to jakaś alternatywa. Jest trochę zabawy z ustawieniami programatorka i przejsciówką USB-RS, ale da się. Myślę ,że link się przyda.

Ukryta Zawartość

Swoją drogą pisałem do kol. pingwinga dwa miesiące temu i się nie odezwał.

Ukryta Zawartość

Uuuufffff problem rozwiązany.

Nie dotyczył on samego Tenora. W urządzeniach do nagrywania miałem włączone nasłuchiwanie urządzenia. Po wyłączeniu tej funkcji zaczął nagrywać bez tego przesteru, ale pozostał problem tempa. Problem ten ustąpił po przestawieniu wejścia z trybu 48kHz na 44,1kHz.

Reasumując Tenor ma się bardzo dobrze. Mała rzecz, a jak cieszy :)

Dziękuję :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.