Skocz do zawartości
IGNORED

Kto chce układzik TENOR TE7022L?

pingwing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dobrą wiadomość. Do pracy układu nie jest niezbędny zewnętrzny EEPROM! Bez EEPROMU kostka pokaże się w systemie jako TENOR DAC czy jakoś tak, a z EEPROMEM można by było ustawić bajerancki identyfikator AUDIOSTEREO USB-I2S CONVERTER czy jakoś jeszcze fajniej ;P

--

Pozdrawiam, Przemysław Gierski.

Witam

Dopiero teraz zauwazylem ze wkleiem dwa razy ten sam link, wklejam walsciwy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widac na nim ze ta kosc ma dedykowane wejscie i wyjscie spdif, wiec wnioskuje ze mozna tylko wlaczyc lub wylaczyc obsluge pinu wejsciowego i wyjsciowego.

Ukryta Zawartość

Tak tylko jak to będzie przy układzie prosto z fabryki ? oraz czy mogą być jednocześnie aktywne zarówno wejścia jak i wyjścia I2S S/PDIF , ale sądzę iż to się okaże jak już układy będą na stole ;)

Ok, tak jak Harry zauważył układ ma wszystkie możliwe wyjscia bardzo ładnie wyprowadzone bezpośrednio na nóżki. Gdy układ nie ma EEPROMu włącza wszystko co się da, gdy ma EEPROM czyta ustawienia i wyłącza to co roducent chce wyłączyć, np. po to, żeby sprzedawać kilka wersji produktu w różnych cenach z tymi samymi bebechami.

Witam,

Dostałem bardzo dużo wpłat, właśnie porządkuję i odznaczam na liście kto wpłacił, cieszy mnie, że tak szybko i sprawnie to wszystko idzie.

Większość wpłat jest podpisana tak jak prosiłem, ale jednej nie mogę przyporządkować do konkretnego urzytkownika.

Przepraszam, mam nadzieję, że nie podaję za dużo szczegółów, użytkownika mieszkającego w WIRACH proszę o PW z resztą danych osobowych i numerem konta z którego robił przelew, bo nie wiem jaki to nick na forum.

Na prośbę kolegi Raven1958 dopisałem jego nazwisko do zamówienia. Ma jeszcze nie aktywne konto. Nie mam aktualnie z nim kontaktu. Mogę w jego imieniu prosić o podanie publicznie danych do przelewu. Chciałby zapewne zrobić przelew a ja nie dostałem PW z danymi do przelewu. Zresztą i tak bym mu nie mógł ich przekazać (problem z serwerem diyaudio.pl)

Pozdrawiam

Witam.

Lista wpłat na obecną chwilę wygląda tak:

Nick,Ilość,PW,wpłata USD,wpłata PLN

Hal,3,1, , 

Le_g,2,1,JEST,JEST

krisabc,4,1,JEST,JEST

hdfan,2,1,JEST,JEST

sagi,5,1, , 

zigi,1,1, ,JEST

drzejk0b,2,1,JEST,JEST

gaballus,5,1,JEST,JEST

rzuf,2,1,JEST,JEST

nowy11,2,1,JEST,JEST

Harry,5,1,JEST,JEST

Arczi35,3,1,JEST,JEST

marcineks,2,1, , 

Muzg,2,1, , 

barmanekm,1,1, , 

mac_1,1,1,JEST,JEST

sonet,2,1, ,JEST

Cooger,3,1,JEST, 

crossover64,2,1,JEST,JEST

audiophil666,5,1,JEST,JEST

Canti,5,1, , 

romek77,5,1,JEST,JEST

scythe1123,1,1,JEST,JEST

raven1985,3,1,JEST, 

Piotr_37,1,1,JEST,JEST

gagacek,5,1, , 

arczi87,1,1, ,JEST

Dziekuję wszystkim, którzy wpłacili.

Osoby z listy, które jeszcze nie wpłaciły proszę o szybką wpłatę, w razie jakichś większych komplikacji proszę o PW.

Witam.

Lista wpłat wygląda:

Nick,Ilość,PW,wpłata USD,wpłata PLN

Hal,3,1,JEST,JEST

Le_g,2,1,JEST,JEST

krisabc,4,1,JEST,JEST

hdfan,2,1,JEST,JEST

sagi,5,1,WYCOFAŁ SIĘ,

zigi,1,1,,JEST

drzejk0b,2,1,JEST,JEST

gaballus,5,1,JEST,JEST

rzuf,2,1,JEST,JEST

nowy11,2,1,JEST,JEST

Harry,5,1,JEST,JEST

Arczi35,3,1,JEST,JEST

marcineks,2,1,JEST,JEST

Muzg,2,1,JEST,JEST

barmanekm,1,1,,

mac_1,1,1,JEST,JEST

sonet,2,1,,JEST

Cooger,3,1,JEST,JEST

crossover64,2,1,JEST,JEST

audiophil666,5,1,JEST,JEST

Canti,5,1,JEST,JEST

romek77,5,1,JEST,JEST

scythe1123,1,1,JEST,JEST

raven1985,3,1,JEST,JEST

Piotr_37,1,1,JEST,JEST

gagacek,5,1,,

arczi87,1,1,,JEST

kodi,1,1,JEST,JEST

Czyli prawie wszyscy wpłacili w terminie. Resztę pieniędzy założylem ze swoich. Dziękuję za tak solidne podejście do tematu.

Użytkownik sagi zrezygnował z zamówienia, są wolne co najmniej 4 układy, jeżeli jeszcze ktoś jest zainteresowany proszę o PW.

Złożyłem już dyspozycję przelewu, w infolinii powiedzieli mi, że przelew będzie szedł maksymalnie 10 dni, przesyłka ma iść 7 dni, także teraz czekamy.

--

• 2 tygodnie później...

Witam.

Kostki są już na odprawie celnej w Polsce. Będą mi dostarczone najprawdopodobniej w środę.

Proszę wszystkich zamawiająych o PW z adresem do wysyłki, ewentualnie o potwierdzenie adresu wysyłki z przelewu.

Niedługo utworzę nowy wątek z projektem. Układ jest dosłownie BANALNIE prosty w aplikacji, potrzebuje kwarcu 12 MHz, kilku rezystorów, kilku kondensatorów, zasilania i już można wyprowadzać sygnały SPDIF i I2S. Do pracy nie potrzebuje instalowania sterowników, działa na standardowych systemowych, dokładnie jak PCM270x.

Będzie trzeba ustalić co projektujemy, czy będzie większe zapotrzebowanie na proste przetworniki USB - SPDIF i I2S, czy cały DAC z wejściem USB.

Ja przychylam się do jak najkrótszych połączeń I2S i unikania SPDIF, bo to tylko niepotrzebna konwersja sygnału, oczywiście wyprowadzi się to z płytki, bo po prostu trzeba przedłużyć nóżki układu TENORa, można ewentualnie jakiś układ wzmacniający SPDIF dać, ale niekoniecznie.

Byliby wstępnie jacyś chętni na zamawianie PCB i ewentualnie części? To zamówienie zachęciło mnie do współpracy z forumowiczami, bardzo sprawnie to wszystko idzie jak na razie.

Jeden forumowicz poprosił mnie o przetrzymanie jego układu i wlutowanie na PCB, gdy już będzie, jeżeli ktoś też by tak chciał, to proszę o PW, sam nie mam dobrego do tego warsztatu, ale mam już kontakt z dobrym elektronikiem, serwisantem sprzętu RTV, który poprzedni DAC polutował mi za 30 zł i zrobił to na prawdę perfekcyjnie. Układ TENORa ma 48 nóżek, 7x7 mm, opakowanie LQFP 48.

--

Ja byłbym za prostym konwerterem USB -> I2S / S/PDIF. Da się w ogóle na jednym układzie zrobić i2s i S/PDIF, np. wybór jakąś zworką lub coś takiego lub z kontrolera?

System gra dobrze, albo nie....

Na prawdę układ jest śmiesznie prosty w aplikacji, po prostu dwoma nóżkami wchodzą dane z USB, dwoma nóżkami podłącza się zegar 12MHz, kilkoma nóżkami zasilanie 3,3V i 1,8V, kilka nóżek do masy, wyjścia, wejścia SPDIF, na upartego dałoby się na pająka złożyć ;)

Witam ja piszę się na pełen kit.

Czy ktoś był by chętny na zamówienie jakiegoś sensownego zegara?

Osobiście jestem za jakimś dobrym zewnętrznym zasilaniem. Wtedy portu usb można by użyć tylko i wyłącznie do transmisji danych.

Pozdrawiam Arczi

Witam.

Układy już mam w domu, jutro zabieram się za wysyłanie ich. Jestem w trakcie przeprowadzki, więc troszkę dłużej to trwa, jutro spróbuję wysłać najwięcej jak się da, szczególnie osobom, które zamówiły większą ilość układów i jestem pewny, że nie będą chcieli czekać na PCB, a sami będą coś z tymi układami robili. reszta przesyłek pójdzie w poniedziałek, proszę jak najszybciej pisać, jeżeli ktoś chce, żebym przytrzymał jago układy i wysłał razem z PCB już przylutowane.

Załączam zdjęcie, paskudnej jakości, bo robione telefonem.

Obecnie z internetem łączę się przez telefon przez 3G, od poniedziałku będę miał normalne łącze i wtedy zacznę wątek o projekcie PCB, myślę o zrobieniu płytki zasilanej z USB lub z zewnętrznego zasilacza, przełączane przełącznikiem / zworką, z wyjściami SPDIF i I2S, bo myślę, że wejść nikt nie chce używać (?). Pomyślimy też o odpowiedniej kostce DAC do tego układu, kości tych jest tak dużo, że jest w czym przebierać, czy to będzie Wolfson, czy Analog Devices, czy jescze coś innego.

--

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Czy ktoś był by chętny na zamówienie jakiegoś sensownego zegara?

Witam, mam wzór jakiejś płytki do KWAK Clocka v7, który będę aplikował do swojego DAC'a. Póki co jestem na etapie dobierania/zamaowiania części

System gra dobrze, albo nie....

Witam

Myślę że lepszym rozwiązaniem było by zrobienie uniwersalnej płytki z wyprowadzonymi wszystkimi we/wy i każdy sobie podłączy do niej co tam będzie chciał. Daję to o wiele większe pole manewru w przyszłości jak ktoś będzie chciał spróbować innego DAC-a (np. wyjdzie nowa kość).

Ja mam takie pytanie: W jaki sposób kostka generuje sygnały zegarowe ? Czy możliwa jest praca I2S w trybie slave w którym sygnały zegarowe (BCLK) są dostarczane z zewnątrz. Można wtedy zastosować 2 gen. dla częstotliwość próbkowania 44.1 i 48 (i wielokrotności) które będą jednocześnie MCLK dla DAC-a i z nich przez podział będzie gen. sygnał BCLK. Można wtedy łatwo zrobić izolacje USB od DAC-a na popularnych izolatorach AD ADUM a gen. sygnałów zegarowych umieścić bezpośrednio przy DAC.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

płytka z wyjściem I2S i SPDIF to bardzo dobry pomysł,

co do zegara/kwarcu to jestem zwolennikiem zastosowania kompletnegu układu na płytce a chociażby w wersji dobrej podstawowej i wyprowadzenie (jeżeli to konieczne/możliwe) wejścia na inny zegar,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.