Skocz do zawartości
IGNORED

Dużo waty w skrzynkach - prawidłowo czy nie?

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem Arcus TS25. Pomimo, że ustawiałem je w różnych miejscach pokoju jakoś nie mogłem wydusić dobrego basu. Do tego w jednej kolumnie coś mi brzęczało przy nagraniach z niskim basem, więc postanowiłem to sprawdzić. Wykręciłem głośniki i okazało się, że kolumna po brzegi wypchana jest watą. Dokładnie zatyka też wąski wylot bassrefleksu na dole obudowy. Wypełniony watą był też czarny "kubek" średniotonowca. Wyjąłem to wszystko w cholerę, wkręciłem z powrotem głośniki i już nic nie brzęczy. Pojawił się wreszcie bas, ale przy okazji barwa jest jakby ostrzejsza. Nurtuje mnie pytanie: czy dobrze zrobiłem? Jakieś wytłumienie chyba powinno być ale (wg mnie) nie w tak dużej ilości. Czy lepiej będzie zastosować filc i obkleić od wewnątrz ścianki kolumn? Zamieszczam zdjęcia i proszę o porady i opinie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14987-100001419 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001420 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001421 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001422 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001423 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001424 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001425 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001426 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001427 1276345587_thumb.jpg

post-14987-100001428 1276345587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie głośniki były niedokręcone. Jak to rozebrałeś i skręciłeś solidnie od nowa to przestało brzęczeć.

Wsadź watę z powrotem i teraz pewnie nie będzie brzęczeć. Producent dał świadomie to wytłumienie.

Te kolumny maja ponad 25 lat, a wata wygląda jak nowa. Obawiam się, że poprzedni użytkownik tak je chciał ulepszyć. Z watą nie mam basu jak trzeba, bo za bardzo zatyka mi bassreflex.

konradskala, 12 Cze 2010, 14:48

>Te kolumny maja ponad 25 lat, a wata wygląda jak nowa. Obawiam się, że poprzedni użytkownik tak je

>chciał ulepszyć.

A możliwe. Nie zwróciłem na to uwagi. Przy zamkniętej obudowie takie mocne wytłumienie byłoby zrozumiałe. Tutaj trochę podejrzana ta sprawa. Watę do średniego możesz śmiało dać.

1. wymień różowe elektrolity na MKT lub MKP.

2. Wklej na wszystkich ściankach filc 0.5 cm.(na przedniej też)

3. Fizelinę którą masz naklej równomiernie (3 cm) na wszystkich ściankach, a na tylnej 10cm. bass-reflex ma być drożny.

4Wypełnij głośnik średniotonowy po btzegi fizeliną.

5. Zepnij przewody razem ze sobą.

witek_z

Dziękuję za rzeczowe porady.

Oto co wymyśliłem:

- tubkę średniotonowca zapchałem watą, ale delikatnie, nie na ścisk - dźwięk trochę się uspokoił

- do wytłumienia całej obudowy faktycznie użyję filcu. Tej waty co mam nie da się za bardzo poprzyklejać. To jest typowa wata dostępna w aptece - czepia się palców i paznokci. Przyklejenie tej waty będzie mocno denerwujące, więc poszukam czegoś lepszego.

- Nie mogę na tylnej ściance przykleić aż 10 cm watoliny, gdyż tam jest właśnie wylot bassrefleksu. Może na zdjęciach za bardzo tego nie widać, ale na 4 zdjęciu widać 2 małe klocki, które naprawdę nie dotykają tylnej ścianki, za nimi jest wolny przesmyk (podtrzymują dolną, drugą ściankę i tworzą wąski wylot dołem obudowy - zerknij na zdjęcie 5)

- przewody w miarę możliwości połapię ze sobą

Natomiast o wymianie różowych elementów nie mam bladego pojęcia. Umiem posługiwać się lutownicą i bez problemu to bym zrobił, ale jeśli możesz, podaj mi jakiś link co konkretnie mam kupić i jakiej wartości bo w tym jestem zielony.

Witam , tak jak pisałem filc na wszystkich ściankach , bass-reflex pusty.(kawałek tylnej ścianki tam gdzie jest BR też ma być pusty)

Kup w takim razie fizelinę, w miarę jak najgrubszą i przyklej na butapren.

Kilka warstw fizeliny połącz ze sobą i daj na tylną ściankę (zostawiając ujście BR wolne)

Jeśli chodzi o kondesatory to Ty sam musisz odczytać ich wartość, gdy już będzie wiadomo co tam jest poszukamy.

konradskala, 12 Cze 2010, 15:50

>Natomiast o wymianie różowych elementów nie mam bladego pojęcia. Umiem posługiwać się lutownicą i

>bez problemu to bym zrobił, ale jeśli możesz, podaj mi jakiś link co konkretnie mam kupić i jakiej

>wartości bo w tym jestem zielony.

To musiałbyś podać wartości elementów i najlepiej rozrysować schemat. Te kondensatory i rezystor pewnie warto wymienić. Może też okablowanie. Z cewkami nie wiem, jak sprawa wygląda. Najczęściej nie warto ich ruszać. No chyba, że cewka woofera jest wykonana z bardzo cienkiego drutu.

Elementy kupisz w Polinku, w Greltonie, czasem na Allegro coś jest. To nie problem :)

Tannoy z serii Gold Monitor (przynajmniej Little i Super bo te widziałem) też mają wygłuszenie za tunelem (dotyka brzegów tunelu). I gdyby w Super bas schodził niżej to jak dla mnie był by referencyjny, jest świetny, sprężysty, beż żadnego bulenia.

Żeby było weselej kupiłem Arcus TS45, nieco większe skrzynie i trochę inne głośniki - zdaje się Vifa i Seas. Jutro powinny być u mnie, więc sprawdzę czy mają w sobie watę.

wata Hartmann- przykleja się spokojnie do powierzchni; to płaty waty prasowanej: nie rozerwiesz jej, możesz tylko przeciąć

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Tak więc w TS45 też jest pełno waty. Pomimo tego faktu głośnik niskotonowy (Seas) pompuje dość dużo powietrza dołem obudowy. Bas jest dobrze kontrolowany i krótki, lecz niezbyt głęboki. W sumie kolumny brzmią dość jasno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.