Skocz do zawartości
IGNORED

Dyski SSD - Wasze doświadczenia (reaktywacja)

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

NTFS od nt 4.0 miał teoretycznie ten mechanizm ale praktycznie był na tyle skopany że win zawsze dodatkowo dawał możliwość defragmentacji z poziomu usera ,,

Focal + Naim

a ja w toscie nie mam możliwości zmiany i mi nagrywa dobrze płyty i szybko a czy to będzie 10% wolniej to mnie to już mało interesuje , to raczej już jest tolerancja samego procesu nagrywania niż problemu z odczytem danych do nagrania z samego dysku hdd

Focal + Naim

ja nie muszę czytać twoich wyników by wiedzieć że nie istnieje problem z odczytem bez zakłóceń opóżnień pliku muzycznego z dysku hdd w komputerach nawet 5letnich sprawnych oczywiście

Focal + Naim

Dobrze i szybko to też pojęcie wzgl. :) Dobrze wg. mnie to tak, że np. po 10 latach nie masz problemu z odczytem (napęd nawet nie zwalnia na całej pow. płyty).

Dobrze i szybko to też pojęcie wzgl. :) Dobrze wg. mnie to tak, że np. po 10 latach nie masz problemu z odczytem (napęd nawet nie zwalnia na całej pow. płyty).

mikson, 11 Lip 2010, 16:10

>ja nie muszę czytać twoich wyników by wiedzieć że nie istnieje problem z odczytem bez zakłóceń

>opóżnień pliku muzycznego z dysku hdd w komputerach nawet 5letnich sprawnych oczywiście

Czytasz co ja piszę? Chyba nie bardzo. NIE MAM PROBLEMÓW Z ODCZYTEM PLIKÓW JAKICHKOLWIEK ALE PRZY POFRAGMENTOWANYCH DANYCH SŁYCHAĆ CZĘSTE POZYCJONOWANIE GŁOWICY

Gość wswier

(Konto usunięte)

>Tak pod rozwagę miłośnikom defragmentacji: na komputerach Macintosh, na których działa wiele stacji

>roboczych obrabiających dźwięk, nikt nigdy nie słyszał o żadnej defragmentacji. Pod systemem OSX po

>prostu nie ma tego zagadnienia. Wszystko gra, nic się nie tnie.

To sie tyczy praktycznie kazdego uniksowego systemu plikow.

Nawet HPFS z niezyjacego obecnie OS/2 mial dostatecznie inteligentnie rozwiazany algorytm alokacji blokow systemu plikow celem zminimalizowania fragmentacji wlasnie.

Sama fragmentacja jest w chwili obecnej przypadloscia dotykajaca jedynie NTFS i FAT. To stad w Windowsach zawarty jest defragmentator

pzdr

wswier

Swoją drogą przy audio to może nawet o to trudno ... ale przy pofragmentowanych filmach 1920x1080 z dużym bitrate potrafi to zwrócić na siebie uwagę (też nie przerywa, ale słychać jak mieli).

Gość wswier

(Konto usunięte)

Nota bene samo zjawisko fragmentacji systemu plikow ma taki sam wplyw na dzwiek w rozwiazaniach PC-AUDIO jak kabel zasilajacy podlaczony do komputerowego zasilacza, grajace kamienie czy audiofilskie firewalle :-)

pzdr

wswier

wswier, 11 Lip 2010, 16:16

Zapis na HDD ma to do siebie że nie unikniesz fragmentacji niezależnie od systemu plików bo to jest fizycznie nie możliwe (nagraj 100000 plików po 10 MB, wykasuj co drugi, i nagraj w powstałe miejsce jeden plik - będzie pofragmentowany i OSX+MAC+Linux+Unix Ci nie pomogą :]

wswier, 11 Lip 2010, 16:19

Samo zjawisko nie ma wpływu na to co wychodzi poprzez TOSLINK ... ale na kulturę pracy dysku ma wpływ - chyba że i tak nie słyszysz zupełnie pozycjonowania głowic przy wyszukiwaniu w swoim HDD.

Gość wswier

(Konto usunięte)

>Zapis na HDD ma to do siebie że nie unikniesz fragmentacji niezależnie od systemu plików bo to jest

>fizycznie nie możliwe (nagraj 100000 plików po 10 MB, wykasuj co drugi, i nagraj w powstałe miejsce

>jeden plik - będzie pofragmentowany i OSX+MAC+Linux+Unix Ci nie pomogą :]

Polecalbym sie zapoznac z budowa UFSa wobec tego, i porownac go z NTFSem.

pzdr

wswier

Gość wswier

(Konto usunięte)

>Samo zjawisko nie ma wpływu na to co wychodzi poprzez TOSLINK ... ale na kulturę pracy dysku ma

>wpływ - chyba że i tak nie słyszysz zupełnie pozycjonowania głowic przy wyszukiwaniu w swoim HDD.

Dokladnie - nie slysze.

Po 1sze - tzw. serwer muzyczny/domowy trzymam w innym pomieszczeniu

Po 2gie - czasy glosnych dyskow w poczatkowej erze SCSI, ktore "zgrzytaly" faktycznie glosno juz dawno temu minal

Po 3cie - nie slysze dysku nawet w swoim laptopie :-)

pzdr

wswier

Gość wswier

(Konto usunięte)

>Po 1sze - tzw. serwer muzyczny/domowy trzymam w innym pomieszczeniu

>Po 2gie - czasy glosnych dyskow w poczatkowej erze SCSI, ktore "zgrzytaly" faktycznie glosno juz

>dawno temu minal

>Po 3cie - nie slysze dysku nawet w swoim laptopie :-)

Za to slysze szczekanie swoich dwoch psow, ktore mi "umila" zycie. Ughghhgrrr !

Sa chyba za bardzo sfragmentowane :-)

pzdr

wswier

Gość wswier

(Konto usunięte)

>Można by je zdefragmentować przez uśpienie :]

To wtedy moja malzonka i corki by mnie sfragmentowaly ostatecznie.

Fakt - podczas owej fragmentacji na pewno bylbym slyszalny :-)

pzdr

wswier

głośność pracy głowicy to już zależy od konstrukcji samego dysku ja w moim mac mini 2.5" wdc 500GB nic nie słyszę a mam go 50cm od głowy! :) najgłośnijsze kiedyś miałem matryce raid 20 dysków jeszcze wtedy 9GB scsi tam to głośno chodziło :)

co do odczytu filmów HD i ich cięcia to na 90% to może być przypadłość kodowania plików i problemów z decodowaniem tego dość mocno obciążającego nawet obecne systemy standardu a 10% tylko jak dla mnie problem wynikający z problem z samego serwowania danych przez podsystem dyskowy,,

Focal + Naim

Gość wswier

(Konto usunięte)

>co do odczytu filmów HD i ich cięcia to na 90% to może być przypadłość kodowania plików i problemów

>z decodowaniem tego dość mocno obciążającego nawet obecne systemy standardu a 10% tylko jak dla mnie

>problem wynikający z problem z samego serwowania danych przez podsystem dyskowy,,

Dokladnie. Jesli jeszcze jakis "sprytny inaczej" program antywirusowy w tle chodzi ....

Bardzo dawno nie miałem takiego cięcia ... może w tamtym czasie faktycznie upierdliwy windows uruchomił jakieś dodatkowe zadanie w tle (defrag). Nie cierpię tej "automatyzacji" bo włącza się w najmniej odpowiednim momencie. Od jakiegoś czasu gdzie tylko mogę wyłączam jakiekolwiek zaplanowane zadania.

dlatego polecam mimo że używany ale z pilotem i malutki gabarytami mac mini nic nie tnie a potrafi zaskoczyć pozytywnie swoimi możliwościami zwłaszcza system osx, płynnie bez "cięcia" ;)

Focal + Naim

mikson, 15 Lip 2010, 22:51

>dlatego polecam mimo że używany ale z pilotem i malutki gabarytami mac mini nic nie tnie a potrafi

>zaskoczyć pozytywnie swoimi możliwościami zwłaszcza system osx, płynnie bez "cięcia" ;)

Jak na tym chodzi Crysis z 8xAA i 16xAF w 1680x1050? :] Biorąc pod uwagę że siedzi tam wydmuszka w postaci GF9400M to pewnie jak żal.pl

Jak w tle puściłbym jakiś skan to cięło by tak samo jak na pierwszym lepszym PC z włączoną defragmentacją i skanerem w tle.

>Jak w tle puściłbym jakiś skan to cięło by tak samo jak na pierwszym lepszym PC z włączoną

>defragmentacją i skanerem w tle.

(filmy 1080p z wysokim bitrate)

Kyle,

Mac Mini nie służy do ścigania się na wydajność w grach dla nastolatków. Natomiast jako serwer multimediów wszelkich sprawuje się doskonale. Jako serwer muzyki wyprowadza sygnał bitperfect do 24/96. Filmy chodzą całkowicie płynnie w 1920x1080 nawet przy bardzo wysokim bitrate. Ponad pół roku temu przesiadłem się z całą muzyką na taki serwerek i jestem bardzo zadowolony. Przy okazji tego komputerka w ogóle nie słychać.

Aha, gwoli tematu: muzyka ze wszystkich nośników cyfrowych gra identycznie i nic się nie tnie.

Kyle, 15 Lip 2010, 23:01

>>Jak w tle puściłbym jakiś skan to cięło by tak samo jak na pierwszym lepszym PC z włączoną

>>defragmentacją i skanerem w tle.

Pod OSX na szczęście nie ma potrzeby uruchamiania jakichś skanerów, a defragmentacji w ogóle się nie robi, bo nawet nie ma czym :)

>Pod OSX na szczęście nie ma potrzeby uruchamiania jakichś skanerów, a defragmentacji w ogóle się nie

>robi, bo nawet nie ma czym :)

Nawet po Linux są antyviry ... pod OSX nie ma? ... może są ale nie ma takiej potrzeby używać bo nie opłaca się nikomu pisać pod tak małą ilość % komputerów trojanów.

Co do reszty - droga zabawka jak za 3 tys. PLN ... pewnie za 20% ceny tego znajdzie się "pudełko" odtwarzające z wyjściem bitperfect . Z tymi "nastolatkami" to też pojechałeś ... choć z drugiej strony mój wujek który ma firmę i ~60 lat pewnie ucieszyłby się że jest nastolatkiem - HEHE

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.