Skocz do zawartości
IGNORED

Dyski SSD - Wasze doświadczenia (reaktywacja)

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Rochu: odbieram to tak, jak to prezentujesz, nie inaczej. Czyj jest to problem i co możesz na to poradzić, to już nie moje zmartwienia.

Gdybyś miał kiedyś ochotę użyć argumentów merytorycznych, przeczytam z zainteresowaniem. Szczególnie tych dotyczących wpływu zastosowanego gniazda SPDIF na fazę sygnału, aczkolwiek znalazłoby się parę innych, równie ciekawych tematów.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Akurat w tej ostatniej kwestii znalazła się przez PW dobra dusza, która znalazła 2 minuty czasu i przyjrzała się schematowi wejść w DAC-u i znalazła odpowiedź.

Tobie oraz twoim kolegom nawet tego się nie chciało zrobić i woleliście kolejny raz bić pianę, robiąc za mistrzów książkowej teorii.

rochu ale my tu nie o dacach rozmawiamy tylko o hdd z dobrym basem

więc użyj merytoryki i podaj fakty zaprzeczające ogólnym standardom cyfrowego

odczytu i przesyłu danych z hdd w powiązaniu wg Ciebie z sygnaturą brzmieniową!

czekam! :)

Focal + Naim

rochu:

>Akurat w tej ostatniej kwestii znalazła się przez PW dobra dusza, która znalazła 2 minuty czasu i

>przyjrzała się schematowi wejść w DAC-u i znalazła odpowiedź.

Mógłbyś się tą odpowiedzią podzielić, proszę?

W sumie nie dziwne, skoro nie ma się czym dzielić...

OK, żyj sobie dalej w swoich urojeniach, niech ci grają magiczne gniazdka. Jak znajdziesz takie, które fazę odwracają tylko w jednym kanale, koniecznie daj znać - to dopiero będzie coś!

Przejrzalem 6 stron, nie wiem o co sie klucicie - ale robicie to na na prawde wysokim poziomie...

Czy ktos mi moze strescic w 4 zdaniach o co idzie? (cos uslyszalem o 'basowych dyskach', a reszta jest niezrozumiala, bez kontekstu - ktory ciezko znalezc).

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

prymitywnie to określę

kolega forumowy Rochu twierdzi że są dyski hdd z dobrym basem (mają określoną sygnaturę brzmieniową analogiczną z analogowym światem).

jest grupa klepiących się po ramieniu i twierdzi że tak są takie dyski i kable sata można oklejać folią że to pomaga :)

a jest grupa, do której ja należę, która twierdzi że w cyfrowym przesyle danych odczyt i zapis czyli pokonana droga przesyłu nie stanowią bariery dla zmiany takowego sygnału który potem dopiero jest przekształcany czy to w int czy ext, dac ,, czyli świecie cyfrowym kopia jest idealną kopią źródła a co za tym idzie nie ma sygnatur brzmieniowych

pozdr

Focal + Naim

Gość rochu

(Konto usunięte)

mikson, 12 Sie 2010, 23:48

>kolega forumowy Rochu twierdzi że są dyski hdd z dobrym basem (mają określoną sygnaturę brzmieniową

A byłbyś tak miły i wskazałbyś gdzie coś takiego napisałem?

Ot tak, aby nie nie traktować ciebie jako osoby gołosłownej.

Dzieki za wyjasnienie.

Musze zacytowac:

>prymitywnie to określę

>kolega forumowy Rochu twierdzi że są dyski hdd z dobrym basem (mają określoną sygnaturę brzmieniową

>analogiczną z analogowym światem).

>jest grupa klepiących się po ramieniu i twierdzi że tak są takie dyski i kable sata można oklejać

>folią że to pomaga :)

>a jest grupa, do której ja należę, która twierdzi że w cyfrowym przesyle danych odczyt i zapis czyli

>pokonana droga przesyłu nie stanowią bariery dla zmiany takowego sygnału który potem dopiero jest

>przekształcany czy to w int czy ext, dac ,, czyli świecie cyfrowym kopia jest idealną kopią źródła a

>co za tym idzie nie ma sygnatur brzmieniowych

Same dane plynace z dysku - true - tu nie ma mowy o pomylce. Sa oczywiscie, ale to w stosunku bodaj milard do jednego, ale to jeszcze inna para kaloszy - w kazdym badz razie - w 'transferze' nie moze byc mowy o sianiu zaklocen / wzmocnieniach etc. Co do ekranowania kabli - to faktycznie tak jest, ze przy dluzszych sata stosuje sie ekranowanie, aby ograniczyc mozliwosc wystapienia bledow w odczycie / zapisie, ale j/w - to nie dotyczy 'brzmienia'. Nieraz nawet stosuje sie przeciez rdzenie ferrytowe na kablach - ale to dotyczy nie czestotliwosci 'muzycznych' ale tych rzedow Mhz/Ghz.

Szkoda, ze nie mowiliscie o samych zakloceniach na toru audio... Bo mialem dla Was ciekawa historie, w ktora (jesli ktos by mi opowiedzial, a nie doswiadczylbym tego sam) nigdy bym nie uwierzyl.

W rogu mieszkania mialem biurko z komputerem, na nim glosniki komputerowe, sub na dole - nie wazne... Wazne bylo to, ze w nocy, gdy nie wlaczylem audio w pc, ale wlaczylem same glosniki (czyli pracowaly na 'jalowym') slyszalem w nich bardzo cichutko... jakas rosyjska radiostacje :D Zabijcie mnie - nie wiem jak to mozliwe. Domyslam sie, ze lapalo mi AF, ale jakim sposobem? Do dzis nie wiem... Byc moze obok za sciana u sasiadow stalo jakies dziwne radio - ale jak to mozliwe, ze przez sciane, slyszalem glos w glosnikach, w dodatku z radia!!!??? :D

Niezwykle? Niezwykle... Ale prawdziwe. Nie oczekuje, ze ktos mi uwierzy (tak jak pisalem, ja sam bym w to raczej nie uwierzyl...) :) Coz - moze znajdzie sie ktos, kto bedzie potrafil wytlumaczyc to zjawisko :)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Rochu cytat z pierwszego postu :

"Rochu, który jest znany na tym forum ze swojego osłuchania, a przede wszystkim z ogromnego doświadczenia praktycznego w kwestiach "PC Audio", podzielił się ostatnio z nami swoim doświadczeniem na temat stosowania dysków Solid State Drive w komputerze służącym do odtwarzania muzyki. Według niego (o ile dobrze pamiętam, nie mam niestety możliwości technicznej zacytowania opinii Autora z usuniętego wątku), SSD nie do końca nadaje się do zastosowań audio. Sprawia bowiem, że dźwięk staje się za kliniczny, zimny, mechaniczny i studyjny."

dlatego dla przekory powstało określenie hdd z dobrym basem, tu nie jest ważne czy hdd ma dobry bas czy średnica czyli jako sugerowana przez Ciebie niejako sygnatura cyfrowego urządzenia, tu już jest przekorne określenie czegoś czego nie ma wymyślone na potrzeby żartobliwego określenia poszukiwań .

Focal + Naim

Gość rochu

(Konto usunięte)

Czyli nie dysponujesz żadnym moim wpisem w tym zakresie, a napisałeś tak:

mikson, 12 Sie 2010, 23:48

Zastanawiam się czy słowo KŁAMCA jest adekwatne do zaistniałej sytuacji?

określenia co do mojej osoby zostaw osobom zewnętrznym do oceny sytuacji a sam jej nie narzucaj lub nie kreuj błędnych przylepek,

prawdą jest iż OD POCZĄTKU TWIERDZIŁEŚ IŻ DYSKI SDD I HDD MAJĄ ODMIENNE SYGNATURY BRZMIENIOWE! :)

więc teraz nie wykręcaj kota ogonem że tak nie pisałeś, iż słyszysz różnice w muzyce zapisanej na sdd czy hdd, z mojej strony może za szybki skrótem napisałem, iż twierdzisz że hdd ma dobry bas powinienem umieścić to w cudzysłowiu jako przenośnie do określonej Twojej fantazji dotyczącej cyfrowego świata odczyty i zapisu oraz transferu danych z dysków twardych i związanych z tym różnych sygnatur brzmieniowych ,

Focal + Naim

-> rochu

"Zastanawiam się czy słowo KŁAMCA jest adekwatne do zaistniałej sytuacji?"

Raczej ściemniacz. I nie w stosunku do miksona, lecz do Ciebie.

"dowody, dowody"

Niestety, w swojej genialnej przebiegłości, jak to przystało na starego prawnika, wykazałeś się na tyle dużym sprytem, że namówiłeś któregoś z moderatorów, aby Twoje wpisy na temat sygnatury brzmieniowej testowanego przez Ciebie dysku DSS zostały wykasowane (razem z całym wątkiem).

Dlatego niestety ciężko będzie znaleźć dowód, o ile ktoś wcześniej nie zapisał wątku u siebie na dysku lub nie porobił print screenów.

Ale z pewnością znalazłoby się paru świadków, którzy widzieli i pamiętają Twoje wpisy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

OK, dzięki za przywołanie mnie do porządku.

Bo akurat na tym, żebyś miał o mnie dobre zdanie, zależy mi jak na mało czym na świecie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Bravo:

Ta ruska radiostacja to efekt indukowania się w obwodach Twoich głośników (wszak aktywnych ;), znaczy ze wzmacniaczami) fal radiowych. W układach elektronicznych w przypadku niewystarczającego ekranowania takie indukowane prądy bywają prostowane; w końcu pełno we wzmacniaczach złącz pn aby działały jako detektory. Potem to jest wzmacniane i gra.

Źródło pochodzenia?

Nadajniki radiowe (choćby dalekie), promieniowanie szkodliwe urządzeń radiowych u sąsiadów, anten na dachach (również urządzeń satelitarnych). . .

Kiedyś za moich dziecięcych czasów biegaliśmy z „odbiornikami detektorowymi” dioda germanowa ostrzowa i słuchawki. Przykładało się to do rynien i grało lokalne radio. . .

Dysk z dobrym basem wychodzi przy tych cudach cienko ;).

Gość wswier

(Konto usunięte)

>nedj, 13 Sie 2010, 12:45

>Ale z pewnością znalazłoby się paru świadków, którzy widzieli i pamiętają Twoje wpisy.

Mysle, ze wiekszosc osob piszacych w tym watku.

pzdr

wswier

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.