Skocz do zawartości
IGNORED

wybór niedrogiego źródła do Accuphase E-307

october

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad zmianą źródła dla mojego skromnego systemu: Marantz Cd-85, Accu E-307 + DAC-20, Dali Ikon 6.

Ogólnie nie narzekam, ale zawsze chciałoby się troszkę lepiej...

Typy jakie aktualnie mam na tapecie:

Accu DP-55

Accu DP-65

Marantz CD-94 MKII mod by Fikus (bez lampizacji)

ew. dziewiczy CD-94 i oddanie go do modyfikacji "na życzenie" - to chyba najtańsza opcja ?

Mój ideał dźwięku (jak mniemam, bo nigdy go nie słuchałem :), to DP-75V - niestety poza zasięgiem finansowym.

Ewentualnie Marantz CD-7 - też nie tani i cholernie trudny do upolowania.

Generalnie preferuję dźwięk analogowy, o ładnej, naturalnej barwie (fortepian ma brzmieć jak fortepian, a nie jak Korg czy inna Yamaha), może być lekko ocieplony i w żadnym wypadku nie analityczny.

W przyszłości planuję zmianę kolumn na Helicony 400 MKII.

Który z wymienionych playerów dałby największą poprawę w stosunku do tego co mam aktualnie ?

Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne opinie - każda mile widziana :)

pozdrawiam

october

Nic nie napisałes o tym jak spisuje sie marantz jako transport w połaczeniu z dac-20? Czyżby nie wart podłącznia? W marantz cd-85 jest chyba cdm-1mk.II a więc transport konstrukcyjnie dający nadzieje na dobry dźwięk. Może modyfikacja części cyfrowej dałaby zadowalające efekty?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Marantz jako transport spisuje się bardzo dobrze - wszak to pancerna konstrukcja, do której większości dzisiejszej plastikowo-blaszanej budżetówki nie ma nawet sensu porównywać.

Modyfikacja napewno ma sens, ale sam nie wiele byłbym w stanie zdziałać, a nie chcę zostać bez przyzwoitego źródła na czas przeprowadzenia takowej modyfikacji przez kogoś, kto ma o tym pojęcie - stąd potrzeba zakupu alternatywnego klocka - przy okazji będzie co porównywać.

Może spróbuj tak jak ja to robię .

Sprzedałem CD-500 Accu, bo dysk twardy + Squeezebox plus przetwornik za ok.3000zł zagrał lepiej.

Jeśli takie rozwiązanie ci nie pasuje to kup możliwie najlepszy transport i zamów DACa na Philipsie 1541 lub 1543 z lampizacją.

Jeśli "zrobisz" to dobrze to żaden Accu tu nie podskoczy ;-)

Dp-65 miałem przez 3-4 lata , 75V znam , nie maja szans do mojego rozwiązania !

Gdyby tak nie było to bym został przy starym rozwiązaniu, chyba najlepszy dowód ;-)

Gutek, ja pytam o konkretne klocki z przedziału ~3-5K pln, natomiast Twoje rozbudowane źródło, choć napewno fajne, ale to już raczej okolica ~20K pln - więc chyba nie jest dziwne, że gra to lepiej niż DP-500, które notabene u dystrybutora ma cenę z kosmosu (i to odległego), a gra na poziomie klocków o połowę tańszych.

Ja po prostu mam sentyment (możliwe, że nie uzasadniony) do starych cedeków Marantza, słyszałem też wiele pozytywnych opinii o starszych playerach Accu - przynajmniej mają w miarę sensowny stosunek cena/możliwości.

Głównie chodzi mi o ocenę/umiejscowienie w "rankingu", tych kilku wymienionych modeli i odpowiedź na pytanie, czy jest szansa, że zagrają lepiej od DACa-20 + transport na CDM1 MKII.

Wiem, że są tu ludzie, którzy w przeciwieństwie do mnie, przewalili tony sprzętu wszelkiej maści i zawsze coś tam mogą bąknąć na temat - mi po prostu brakuje punktów odniesienia... :)

Dopiszę do listy jeszcze Grundig Cd 9009 i Accu DP-67 - choć ten ostatni z taniością ma już znacznie mniej wspólnego.

Czy byłby ktoś skłonny ułożyć kolejność na tej krótkiej liście - ze szczególnym uwzględnieniem takich cech, jak barwa, budowa sceny, rozdzielczość, przyjemność słuchania, no i ogólnie pojęta klasa dźwięku ?

Na początku tej listy niech będzie DP-75V, a na końcu CD-85 "nie dłubane" - może to trochę infantylne, ale jak wspomniałem - brakuje mi punktów odniesienia...

To dosyć subiektywna kwestia - ta analogowość - każdy rozumie coś innego pod tym pojęciem :)

Biorę różne opcje pod uwagę - nie tylko w kwocie ~4K pln. - m.in DP-67 , którego jak zauważyłem posiadasz - jak opisałbyś jego brzmienie w paru słowach i jak oceniasz wartość tego brzmienia ?

Uściślę pytanie, bo w sumie niewiele się dowiedziałem: czy "robiony" Marantz zagra wyraźnie lepiej od Dac-20 ?

Zdaję sobie sprawę, że mało osób miało kontakt z tymi klockami, ale chyba nie są to aż takie dziwolągi ?... Śmiało panowie - bez waszej pomocy już niczego nie wydumam, a archiwum też raczej dokładnie spenetrowane.

A może dać sobie na razie spokój z cedekiem i zbierać kasę na lepsze kolumny ?

Dali Ikon 6 nie są złe, ale w Twoim systemie, zdaje się, że są najsłabszym ogniwem. Rozejrzałbym się za innymi. Może Vienna Acousics Bach Grand lub wyżej? Coś z Monitor Audio? Focale? Trzeba poszukać :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ja bym jednak optował za Accu DP-67. To świetny CD.

Faktycznie kolumny to najsłabsze ogniwo - system zagra jak jego najsłabsze ogniwo ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Może i są Ikony najsłabszym elementem, ale na pewno nie są słabe - w moim aktualnym pomieszczeniu grają - rzekłym nawet - zadziwiająco dobrze.

Był u mnie jakiś czas temu na odsłuchu, znajomy ze swoim dzielonym playerem z troszkę wyższej półki - człowiek dosyć mocno osłuchany, ale akurat Ikonów nigdy wcześniej nie słuchał.

Było trochę mieszania kabelkami, przestawiania, przełączania itd. - typowa audifilska zabawa klockami.

Player mi nie podszedł, ale jemu się podobało, na koniec stwierdził, nie bez lekkiego skonfudowania, że jest zaskoczony dźwiękiem Ikonów - in plus ofc. Ja to odebrałem po prostu jako tzw. lekki opad kopary.

Dodam tylko, że w innym pomieszczeniu (ok. 15 m2) kolumny te zagrały zupełnie inaczej i raczej całkiem przeciętnie.

Druga sprawa - Ikony, jak i inne kolumny Dali z tej serii, są wyjątkowo tolerancyjne jeśli chodzi o sposób ustawienia - do tego szeroka baza stereo powoduje, że nie ma problemu z miejscem odsłuchu - bardzo przyjemna i praktyczne rzecz np. podczas oglądania filmów - oczywiście nie dla wszystkich ma to znaczenie - dla mnie owszem.

Z tych i innych względów, jeśli będzie zmiana, to na któryś z wyższych modeli Dali - Mentor lub Helicon - nawiasem mówiąc - nigdy nie widziałem w kraju żadnej oferty SH na Helicon 400.

Piopio - co do playera, zakup DP-67, to w jakimś sensie droga na skróty, a nawet pójście na łatwiznę - nie mam nic przeciwko takim sposobom osiągania celu, poza tym, że kosztuje to znacznie więcej i być może po drodze coś można stracić, np. trochę dobrej zabawy.

Dlatego jeśli jest szansa, za mniejsze pieniądze osiągnąć zbliżony poziom dzwięku (ale też zadowolenia i satysfakcji) - to będę chciał ją wykorzystać :)

pozdrawiam wakacyjnie

october

Z własnego doświadczenia wiem, że playery Accuphase mają to "coś". Im wyższy model tym lepiej. Jednak żeby w pełni wykorzystać potencjał playera system musi być naprawdę wysokiej klasy.

Dlatego faktycznie nie warto pakować się w drogi player nie zapewniając mu odpowiedniego towarzystwa.

np. u mnie w domu różne CD brzmią podobnie - moje kolumny mają pewnien charakter i niestety maskują różnice pomiędzy CD.

U kumpla w systemie: Accuphase E-550 + Harbeth SHL5 słychać wyraźnie różnice pomiędzy CD. I drogie CD naprawdę brzmią wspaniale. W takim systemie inwestowanie w drogie CD ma sens bo słychać różnicę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.