Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Odtwarzacza CD Denon DCD-1290

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że nabyłem takowy z drugiej ręki mam parę pytań.

Jakie kondy polecacie na wyjściu toru analogowego zamiast niedostępnych już Simliców ARS 100uF/50V?

Na schemacie DCD-2060 są one dodatkowo zbocznikowane kondem 1uF - czy i co zastosować w tym miejscu?

Może ktoś ma jakieś dodatkowe uwagi o tuningu tego CD-ka?

Może kolega Piotrek608 zechce zasugerować jakiś pomysł na tuning?

Na początek nie zamierzam go lampizować.

Muzyka jakiej słucham to głównie jazz, trochę klasyki, instrumentalna, rock i czasami trochę popu. Inne gatunki sporadycznie.

Z góry dziękuję za wszelkie rady i uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/64813-tuning-odtwarzacza-cd-denon-dcd-1290/

Robertinus, 2 Sie 2010, 22:37

>W związku z tym, że nabyłem takowy z drugiej ręki mam parę pytań.

>

>Jakie kondy polecacie na wyjściu toru analogowego zamiast niedostępnych już Simliców ARS 100uF/50V?

>Na schemacie DCD-2060 są one dodatkowo zbocznikowane kondem 1uF - czy i co zastosować w tym

>miejscu?

Elektrolity w ścieżce sygnałowej to niedobry pomysł. Tym bardziej ze tam wystarczy w zasadzie 1uF. Jeżeli te boczniki to U-Con, to możesz wywalić elektrolity a zostawić same boczniki.

>Może ktoś ma jakieś dodatkowe uwagi o tuningu tego CD-ka?

>

>Może kolega Piotrek608 zechce zasugerować jakiś pomysł na tuning?

>Na początek nie zamierzam go lampizować.

>

>Muzyka jakiej słucham to głównie jazz, trochę klasyki, instrumentalna, rock i czasami trochę popu.

>Inne gatunki sporadycznie.

>Z góry dziękuję za wszelkie rady i uwagi.

Możesz zrobić coś takiego jak tutaj, dla DCD635, przetworniki są identyczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100000037 1280783572_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MystiQ - dzięki, stronkę znam.

McGywer - W DCD-960 całkowicie wyrzuciłem elki na wyjściu zastępując je zworami jednak DCD-1290 to zacny klocek i zaskoczyły mnie te fabryczne baterie kondensatorów - dla tego o to zapytałem.

Czyli generalnie radzisz zostawić tylko kilka uF na wyjściu?, jakie kondy twoim zdaniem najlepiej się tam sprawdzą?

Jeśli chodzi o lampizację to na razie chciałbym się wstrzymać by ocenić efekty na krzemie. Później nie wykluczam lampizacji.

Kilka uF na wyjściu w zupełności wystarczy. Ja mam na wyjściu total hardcore, bo "aż" 47nF (czterdzieści siedem nanofaradów). No ale ja mam wszystko lampowe, a te kondy to miedziane Audio Note.

Zegar i pominięcie układu Lambda to dla mnie oczywistość. Pominięcia Lambdy dokonałem już w DCD-960 i byłem zdumiony efektami.

Interesują mnie modyfikacje analogu i zasilania.

Może wspieając sie schematem od bliźniaka DCD-2060 pokusić się o zmianę napięć zasilających analogówkę.

Obecnie jest +6V i -6V a DCD-2060 przy niemal identycznej aplikacji posiada +12V i -12V.

rafal735r, 3 Sie 2010, 14:20

>Chyba DCD-2560

---------------------------------------------

Nie.

DCD-2560 ma zupełnie inną analogówkę niż DCD-1290.

DCD-1290 i DCD-2060 to ta sama aplikacja, tylko w 2060 części nieco lepsze i zasilanie analogówki wyższe.

Ten nie ma drewnianych:

Nie moge znalezdz w drewnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ech, sam nie mogę znaleźć tego zdjęcia.

Wygląda na to, że to aluminium i drewno to tylko jedna z opcji wykończenia.

Znajdziesz to w tej dokumentacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to ze Cdeki z dopiskiem G byly w drewnie. Jak ten DCD-1630G

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

No i dostałem już swojego DCD-1290, fajny kloc o słusznej wadze, w środku miejsca pod dostatkiem, w przyszłości nie będzie problemów z lampizacją. Najbardziej cieszy mnie to, że sprzęt jest niegrzebany, niestety nie znalazłem w nim przetworników AD1861 a zwykłe PCM61, bez literki "L" na szczęście. Nie ma też op-ampów Signeticsa - szkoda.

Porównałem brzmienie z DCD-960 i 1290 to porównanie przerżnął w całej skali. Nie dziwi mnie to, wszak mój DCD-960 ma pominięty układ Lambda i zastosowane lepsze op-ampy, w tej roli pracują LME49860.

Nie dziwi tym bardziej, że pamiętam jaki charakter brzmienia prezentował DCD-960 kiedy jeszcze miał na pokładzie ów procesor Lambda, ominięcie go spowodowało poprawę chyba we wszystkich aspektach dźwięku a u mnie wywołało zdumienie, że Denon zdecydował się w swoich klockach stosować takie ograniczające rozwiązania układowe.

Myślę, że wyeliminowanie procesora Lambda w DCD-1290 podobnie jak zrobiłem to w DCD-960 spowoduje, że 1290-ka zagra lepiej od 960-ki.

Do wyeliminowania Lambda długa droga, postanowiłem mianowicie na początek zająć się innym problemem trapiącym 1290.

Mianowicie jak się okazuje dwa niezależne egzemplarze nie wczytują płyt CD-R 80 700MB firmy Maxell.

Moja 960-ka czyta te płyty bez problemu, podobnie jak i parę innych domowych niższych jakościowo odtwarzaczy CD. Płyty te czyta również DCD-980, który w pewnym momencie pożyczył na próbę 1290-ce cały mechanizm wraz z laserem, mimo podmiany 1290 nadal nie wczytywał tych płyt.

Eksperyment z podmianą mechanizmów przeprowadził kolega rafal735r od którego odkupiłem jeden z Jego egzemplarzy DCD-1290, zostałem również wyposażony w kilka wspomnianych wcześniej nośników Maxella i postanowiłem działać.

Porównałem schematy DCD-980 i DCD-1290 w obrębie scalaka servo CXA1372S i okazuje się, że tu rozwiązania układowe tych dwóch odtwarzaczy są identyczne, różnią się tylko wartości niektórych kondensatorów i rezystorów. Mam w planach skupić swoje działania wokół tych różnic i spróbować doprowadzić do poprawnego cztyania wspomnianych płyt przez 1290-kę.

Nie chodzi o to bynajmniej by te konkretne płyty były czytane (można ich nie używać), ale by zgłebić problem.

W następnej kolejności dopiero zajmę się wyeliminowaniem procesora Lambda i innymi zmianami.

rafal735r, zmartwię Cię.

Niestety zmiana aplikacji servo CXA1372S na identyczną jak jest w DCD-980 nie zaowocowała tolerancją odtwarzacza dla płyt Maxell.

Po tej zmianie wszystkie płyty są nadal normalnie czytane a CD-R Maxella nie - czyli bez zmian.

Stwierdziłem natomiast, że układ jest mało wrażliwy na punkt pracy focus i tracking, nawet znaczne obrócenie PR-ków nie powoduje zakłóceń we wczytywaniu i odczycie płyt (oczywiście Maxellki nadal nie są czytane, nie da się tak wyregulować fokusa i trackingu by te płyty były odtwarzane).

Powyższe dowodzi, że problem braku tolerancji w/w płyt nie leży w obrębie układu servo CXA1372S.

Nie wiem, nie mam doświadczenia gdzie szukać dalej.

Może podstawić kwarc przy CXD2500Q?

Kończę sprawę czytania płyty Maxell - dziś u kumpla nie strawił jej Sony ES. Wniosek jest prosty - te płyty są do bani.

DCD-1290 po wywaleniu układu Lambda zagrał tym razem lepiej od DCD-960, dźwięk był bardziej wypełniony i barwny. Czeka mnie jeszcze wymiana op-ampów na lepsze.

Ech, po kiego diabła oni pakują tę Lambdę?

Fajnie mi się tak samemu rozmawia... a co?

Pakowali układ Lambda bo:

a) wydawało im się, że ludzie uwierzą, że to działa (chyba na papierze!),

b) takie 2 dodatkowe bity dorabiane za pomocą układu PLD są tańsze niż prawdziwie 20-bitowe przetworniki.

Część płyt jest niestety zupełnie bezużyteczna i nawet komputerowe nagrywarki, CD-ROMy i DVD mają z nimi problem.

• 4 miesiące później...

A czy orientuje się ktoś co to za wersja DCD-1290 EX reference ? Ponoć "fabrycznie" modowana przez jakąś duńską czy holenderską firmę. Czym rózni się od zwykłej wersji ?

Możesz zdradzić źródło tych informacji?, Google nic nie znajduje.

Jedno pewne: holenderska a nie duńska.

Ukryta Zawartość

Sprzedający pisze , że to wersja na 50-cio lecie firmy DENON modyfikowana przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a dokładniej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (chyba jakaś ich dział modyfikacji) . Niestety na liście modyfikacji nie ma wogóle Denona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ciekawe.

Faktycznie wygląda na to, że ta firma wzięła 1290 w swoje łapki.

Ja obecnie używam mocno zmodyfikowany DCD-1290 i na prawdę jestem pod wrażeniem różnicy dźwięku na + w stosunku do oryginału (mam dwa takie odtwarzacze, jeden zmodyfikowany a drugi w oryginale)

Mój zmodyfikowany pracuje na DF1704 i AD1865.

Pomijam już to, że gruntownie zmieniono zasilanie i początkowo modyfikacja polegała na całkowitej przeróbce DCD-1290 do wersji DCD-2060, która bazuje na tej samej płycie głównej, mechanice i obudowie.

Zastanawiam się czy by nie opisać tu wszystkich modyfikacji i sposobu ich wykonania, niestety trochę brak mi czasu.

Kupiłem tego EX'a . Jak dojdzie przesyłka , rozkręcę i powrzucam jakieś foty.

Ej, no to super.

Jestem ciekaw co oni tam przekonstruowali bo recenzje są obiecujące.

Odebrałem dzisiaj przesyłkę. Kiedy czekałem aż "odtaja" na szybko porobiłem trochę zdjęć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Co do płyt nagrywanych...

Kiedyś miałem stacjonarną nagrywarkę Philipsa.

Nagrane na niej płyty pomimo wielu lat chodzą bez zająknięcia.

Takie same płyty nagrywane wypalarkami komputerowymi już nie.

Najlepszy do tego jest program EAC.

Ale nawet na tym programie stara nagrywarka CDR lepiej wypalała płyty niż obecna DVD.

Wnioski wysuńcie sami.

Mihal, dzięki za fotki.

W stosunku do oryginału zauważyłem następujące zmiany:

1. polipropyleny na wyjściu - w mojej ocenie ta zmiana mogła dać najwięcej w poprawie brzmienia.

2. diody prostownicze na nogach GND stabów 7806 i 7906 - zapewne chodziło o podniesienie napięcia wyjściowego o 0,6V

3. naklejona pianka na DAC-ach - to chyba ma za zadanie wytłumić wibracje, dziwne to posunięcie skoro np. nie wytłumiono obudowy kwarca

4. "referencyjna" tabliczka umieszczona na frontpanelu

Niewykluczone, że największe zmiany są od spodu PCB, może np. dokonano odsprzężenia elektrolitów polipropylenami.

• 3 lata później...

Witam. Jestem "świeży" na tym forum jak i w sprawach tuningu CD. Przymierzam się do tuningu tego modelu Denona i mam pytanie, jak ominąć układ lambda? Usunąć go całkiem z płytki czy wystarczy odciąć mu ścieżki sygnału i zmostkować je?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.