Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor do kina domowego do 10 tyś....?

Bipo

Rekomendowane odpowiedzi

ja nic nie sieje Kolego. wystarczy poczytac w sieci na temat Panasow. poza zielenia cale serie maja upierdliwe buczenia podczas pracy do czego trzeba sie przyzwyczaic. skladajac TV w fabryce ktos moglby sie bardziej postarac o to aby zielen az tak sie nie narzucala bez wzgledu na to czy jest w normie czy nie... chyba, ze skladaja to niewidomi...

polecacie nie to co jest dobre ale to co sami macie... bez sensu... ja mam plazme samsunga, dwa LCD samsunga i jeden LCD Sharpa i nie uwazam, ze sa to marki do polecenia bo dysponujac dzis 10tys na TV mozna juz naprawde wybrac cos dobrego.

Do autora - popatrz po modelach, ktorych nie ma w marketach to sa inne sprzety

do autora raz jeszcze - nie trac czasu tylko napisz do "kiki" z forum hdtv. czlowiek zajmuje sie sprzetem, testuje i porownuje wszystko co jest i wchodzi na rynek. poradzi Ci co jest teraz najlepsze na rynku. rozmawialem z nim chcac zmienic swoja plazme - rzeczowy czlowiek

Mój Panas nie buczy ... kurde może to podróbka chińska ??? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

darekdz, 11 Sie 2010, 10:47

>ja nic nie sieje Kolego. wystarczy poczytac w sieci na temat Panasow. poza zielenia cale serie maja

>upierdliwe buczenia podczas pracy do czego trzeba sie przyzwyczaic. skladajac TV w fabryce ktos

>moglby sie bardziej postarac o to aby zielen az tak sie nie narzucala bez wzgledu na to czy jest w

>normie czy nie... chyba, ze skladaja to niewidomi...

>polecacie nie to co jest dobre ale to co sami macie... bez sensu... ja mam plazme samsunga, dwa LCD

>samsunga i jeden LCD Sharpa i nie uwazam, ze sa to marki do polecenia bo dysponujac dzis 10tys na TV

>mozna juz naprawde wybrac cos dobrego.

>

>Do autora - popatrz po modelach, ktorych nie ma w marketach to sa inne sprzety

nie muszę czytać nic w sieci, sam mam Panasonica więc naocznie wiem najlepiej jak to wygląda (tak jak napisałem wyżej)

ja nie poleciłem żadnego tv w tym temacie i mając do dyspozycji 10k nie poleciłbym swojego modelu, to chyba oczywiste, choć nie mam uprzedzeń do Panasonica tak jak Ty... nie zieleń to wg Ciebie znowu buczenie, zdarzają się takie modele choć to wcale nie reguła, jeśli już tak odsyłasz do sieci to chyba wyczytałeś, że hałas to domena głównie plazm Samsunga

don111 nie stresuj sie:) ja nie atakuje Twego TV... najwazniejsze, ze jestes zadowolony i pozbyles sie zieleni... ja sie nie czepiam ale fabryczne przesycenie zielenia i buczenie to fakt... zwyczajnie uwazam, ze majac 10tys szkoda tej kasy na Panasonica, samsunga a tym bardziej na LG... wszystkie te firmy produkuja mydlo i powidlo...

ja się nie stresuje, za taką kwotę w tamtej chwili uważam, że wybrałem najlepiej jak mogłem ;)

jeśli nie Panasonic, Samsung, LG, Pioneer (wycofał się) to zostałyby same LCD

ja się nie zgadzam z takim wrzucaniem wszystkich tv tych producentów do jednego wora, każda z tych firm ma swoje topowe modele (może LG trochę odstaje) i są warte uwagi, może 10k nie są warte ale wcale tyle nie kosztują :)

Toshiba SV? przepraszam zart? Nie wiem , moze to ze nie widzialem tego telewizora po fachowej kalibracji za 1.5 k zl ale ten telewizor jest Przecietny. ladna czern ale tylko przy siedzeniu na wprost, skaluje obraz w miare dobrze , ale stawianie tego obok kuro to jak postawienie kina overmaxa obok jakiegos harmana czy onkyo... no prosze panow o chwile powagi. SV to model przedewszystkim stary, jak ktos szuka dobrego obrazu to :

a) Samsung PS C 7000 (plazma)

b)Czekac na Toshibe Cell oraz Samsung C 9000, zadnych Bravi , bron boze chwalonych na hdsmiechuwartetvforum sharpow i chryste panie, nie toshibe...wyoskie modele sa przyzwoite ale nie najlepsze. SV miala fajne zdjecia na forum pewnym polskim ale przeciez tam ewidentnie byla zajechana jasnosc obrazu. Testy sponsorowane to mozna sobie... ;) zreszta wiekszosc forow odnosnie tv w polsce jest baaardzo oblegana przez "klientow" "specjalistow" czy bog wie kogo ;). Moim faworytem na dzien dzisiejszy jest 63 " c 7000. I prosze o powage, telewizor kupujemy na 3-4 lat, potem smietnik. Kuros sie skonczylo, skonczylo sie "wzorowe" wykonanie.

Fajny doradca ;) Wlasciciel sklepu audiovideo w olsztynie, gosc poleca tylko sharpy nawet te ewidentnie slabe. Generalnie jak w wiekszosci malych sklepow audio gdzie o dziwo maja glownie sharpy , tylko sharpy, badz sharpy w swietnych cenach ;)))))). Czytalem go prawie jak wyrocznie bo znajomy im sprzet podrzuca na dostawy...niby spoko ludzie ;) ale po pewnym czasie cos mi nie pasowalo a znajomy potwierdzil ;) byznes is byznes bejbe

Mam dwie plazmy:

50-tkę samsunga

58-semkę panasonica

Jeśli chodzi o zielonkawą czerń to ma ją samsung. Czerń na panasie jest prawie czarna, co potwierdzają też pomiary. Zielona wydaje się, i owszem, oglądana w supermarketach. W ciemnym pomieszczeniu czerń jest b. dobra.

Bzyczy - samsung, i to niestety praktycznie każda plazma - do sprawdzenia w marketach. Panaonic nie bzyczy, natomiast ma wiatraczki, które bardzo lekko szumią, co jest praktycznie niesłyszalne w porównaniu do bzyku z samsunga.

Na żadnym nic się nie wypala.

Duszki wolniej znikają z samsunga (w panasie praktycznie tego nie widać), ale i tak znikają całkowicie.

Ruch - lepszy na panasie

Ostrość - panas

kolory - remis

kontrast, dynamika obrazu - panas

czerń - zdecydowanie panas

przewaga samsunga - regulacja gammy. Panas jej nie ma, a można by trochę ją podwyższyć.

Obraz z samsunga jest tak czy siak subiektywnie bardzo przyjemny (z wyjątkiem zielonej czerni, przechodzącej czasem w fiolet - taka gra pikseli), natomiast na panasie całościowo lepszy.

Widziałem też Kuro 60 cali i jest dalszy postęp w stosunku do panasa. Bardziej nasycone i naturalne kolory i lepsza czerń.

Powyższe porównanie może być trochę niesprawiedliwe dla samsunga, bo to model starszy o dwa czy trzy sezony, ale przynajmniej piszę co widzę, nie to co mówią tu i tam lub piszą w necie.

Poza tym mam oba i nie mam żadnej intencji obrażania którejkolwiek marki. Obydwie są "popularne" :)

skoro tak to widac, ze samsung bardzo podupadl. moja plazma byla 5-6 lat temu topowym modelem. byl to TV z dzisiejszego poziomu cenowego kuro - byly tez i duzo tansze na rynku. do dzis gra pieknie, czern nie ma nic z zieleni, kolory cudowne i nic nie buczy...

wszystko schodzi na psy...

Przy czym zaznaczyć trzeba, że w scenach tzw mieszanych czerń w samsungu wygląda normalnie (znaczy się - jest czarna na tle jaśniejszych barw). Problemy są w scanach ciemnych lub bardzo ciemnych, gdzie zaczynają pojawiać się te zielono-granatowe przebarwienia, giną szczegóły obrazu.

Np. podczas oglądania niektórych scen z Jackie Brown najzwyczajniej nie widać było prawie nic. Ten sam film na panasie (wydanie na blu-ray) - nie ma jeszcze tej kropki nad "i" znanej z Kuro, natomiast są szczegóły, nie ma przebarwień i mrowienia, czerń jest prawie czarna (bardzo ciemna szarość, żadnych dodatkowych "atrakcji" kolorystycznych).

Po cichu liczyłem, że panas po zakupie technologii pioneera wypuści jeszcze plazmy oparte na "Kurze". Dziwne, że tego nie robi. Albo to jest zbyt drogie w produkcji, albo stwierdzili, że Kowalski czy Smith ma w dupie rzetelną jakość, bo sprzedaje się teraz 3D i inne duperele.

mysle, ze technologia Kuro byla zbyt droga lub pioneer zwyczajnie nie byl zainteresowany jej odsprzedaniem. to co opisujesz jest mi obce ale dobry sygnal aby juz nie szukac w samsungu. natomiast rodzice maja plazme panasa i sobie bym nie kupil...

darekdz - ok, a czy to oznacza, że wszystkie tv tego producenta odbierają identycznie ?

jeden model jest lepszy, inny gorszy, w dodatku średnio co rok wychodzą nowe serie z ciągle modyfikowaną technologią i ustawieniami, więc nie można w ten sposób szufladkować tv

ps jaki model Panasa mają Twoi rodzice ?

Witam wszystkich. Chcę podziękować za wszystkie odpowiedzi, i doradztwo w kupnie TV. Powiem wam że szykowałem się do kupna nowego TV z rok czasu. Czytałem różne czasopisma i śledziłem różne fora internetowe, łącznie z wizytami w salonach po każdym polecanym TV w celu zobaczenia obrazu opiniowanego telewizora. Wczoraj jeszcze wieczorem odwiedziłem MM i Saturna w celu zobaczenia obrazu na kilku modelach. Tak jak wcześnie dla mojego wzroku najlepszy obraz wykazywał panasVT. Na każdym polecanym TV znajdywałem coś nie tak w obrazie. Tylko w plazmie nie zauważyłem nic co by mnie zniechęciło do zakupu. Kolory, głęboka czerń, żadnych rozmyć za napisami. Dzisiaj postanowiłem zakończyć poszukiwania i zakupiłem Panasonica 50VT20. Kropką nad ,,i" była dzisiejsze promocja bez Vatu w Satrunie. Telewizor był przecenione na 7460zł.

Aktualnie TV podpięty został pod cyfrowe UPS po kablu HDMI profigolda 10002.Wrażenia na kanałach HD: Polsat, TVN naprawdę robią wrażenie. Przeskok z mojego starszego TV był kolosalny.

Na deser zostawiłem sobie test kilku płyt DVD. DVD denona 1940 podpięte zostało również kabelkiem PGV1002 profigolda do TV. Sygnał na HDMI puściłem w 1080p.

Na pierwszy rzut poszły płyty; AWATAR, 2012 - obraz rewelka, żadnych schodkowań, kolory odpowiadają naturalnym. Dalej SHREK - tutaj nie widziałem żeby obraz był przepełniony zielenią....;). Na test odwzorowania ruchu włożyłem płytkę AUTA - obraz żyleta żadnych rozmyć, przejścia płynne....(na tej płytce zobaczyłem co potrafi wyciągnąć mój denonek i TV z płyt DVD..lakier na samochodzie Zygzaka wyglądał tak jak na żywo czytaj metalik...;) Na koniec zostawiłem sobie test czerni, więc poszła płytka Batman Mroczny Rycerz. Tutaj TV również pokazał klasę, opancerzony samochód w tunelu co go rozwala z bazuki Joker wyglądał jak smoła, tak samo strój Batmana. Ponadto już sprawdziłem jak działa przeglądarka do zdjęć i wyjście na karty SD. TV idealnie sprawuję się na pokaz slajdów dla grupy przyjaciół. Zdjęcia wyświetlane są bez problemów z pełną paletą barw- ja jak również moja żona byliśmy pod duuużym wrażeniem. To tyle z moich dzisiejszych, pierwszogodzinowych wrażeń. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam wszystkich.

Bipo gratulacje wlasnego naocznego wyboru. niech Ci dlugo sluzy. tylko potwierdzasz, ze tylko plazma lub dobry projektor.

don111 - nie wiem jaki to model. 32" i kosztowal sporo. ma ok 6-8 miesiecy

ja juz wiem ze bede mial duzy problem ze zmiana TV

Bipo, trzeba było jeszcze za parę stówek kupić od razu odtwarzacz blu-ray:).

Dopiero dobrze wydana płyta w tym formacie pokaże Ci, na co stać ten (czy jakikolwiek inny) tv. Przeskalowane DVD to jednak inna bajka.

Jest (było?) kilka modeli plazm 32", ale chyba nie PanaSłoika.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

widać wyraźnie że komuś się rzuciło nie tylko na oczy ale również na rozum, Tyle że można to jeszcze leczyć.

W klasie cenowej znakomitym obecnie rozwiązaniem jest :

European 3D-Plasma TV 2010-2011 - Panasonic TX-P50VT20 - EISA

European 3D-Plasma TV 2010-2011 - Panasonic TX-P50VT20

Panasonic TX-P50VT20 has it all, delivering a cinema-like 3D experience with natural colours to your living room or home theatre. This is accomplished through true deep black tones which retain picture details in dark picture areas. Colours are truthful in THX mode, but colour and sharpness is at your command with eight picture modes as well as user adjustable settings. The new, faster plasma panel displays 3D-films from Blu-ray without any disturbing elements. Fast movements are reproduced very well and the power consumption is the best seen on any plasma.

European LCD-TV 2010-2011 - Philips 46PFL9705 - EISA

European LCD-TV 2010-2011 - Philips 46PFL9705

Philips is considered by many to be a technology leader offering innovative solutions. Continuous improvement in search of optimum performance is once again demonstrated by features such as excellent motion compensation and direct LED scanning backlight with local dimming. The 46PFL9705 sees the introduction of Bright Pro technology, a “turbo boost” for brightness, which gives a vivid dynamic to images; sun-like whites offer huge contrast to the darkest blacks. The TV delivers powerful performance in all areas including great audio reproduction, wireless internet connection with full browsing ability and Ambilight Spectra 3. This impressive offering is ready for 3D, via an optional kit.

Sharp 52LE 820- EISA

European TV Innovation - Sharp Quattron RGBY Technology

Every small advance in technology enables engineers to find new solutions and deliver better picture quality in the rapidly growing LCD TV market. Unlike standard LCD screens, Sharp introduces an additional yellow pixel to the three primary colours; Red, Blue and Green. Sharp calls this technological advance Quattron and under testing, picture brightness is visibly enhanced with even objects like brass, gold and other tricky colours and subjects are reproduced more vividly due to the extended colour space. Quattron technology also helps to reduce power consumption allowing good levels of brightness to be achieved with less power.

European 3D-LCD TV 2010-2011 - Sony BRAVIA KDL-52HX900 - EISA

European 3D-LCD TV 2010-2011 - Sony BRAVIA KDL-52HX900

The Sony KDL-52HX900 delivers tremendous video quality and hyper-realistic results with 2D and 3D sources. Sony’s magic touch is clearly visible in the huge contrast ratio, top-class movement compensation, the superb BRAVIA Engine 3, and the most efficient Direct-LED Backlight yet. Even standard 2D sources may be watched in thrilling 3D due to Sony’s conversion process. The Sony KDL-52HX900 is much more than a TV it’s an amazing hub for all sources and is even equipped with a full Wi-Fi internet browser. This piece of modern art from Sony combines the beauty of a unique design with a maelstrom of technologies that bring the excitement of 2D and 3D cinema experiences to your living room.

Koledzy spokojnie dopiero moja żona powoli ochłania z kupna TV, wiem że następnym krokiem będzie kupno porządnego Blu-reya. Na razie przygotowałem sobie odbiornik następnie będzie źródło sygnału...

Na dzień dzisiejszy mam kilka pytań ponieważ nie miałem styczności z HDMI, wszystkie połączenia w moim sprzęcie były analogowe. Tak więc:

1. Mam Denona 1940 i w jego ustawieniach znalazłem takie coś:

Select hdmi - tu można zmienić YCbCr (to mam ustawione) na RGB

oraz

Picture hdmi - tu można zmienić normal (to mam ustawione) na enhanced.

Czy mam coś zmieniać w tych ustawienieach?

2. Na panelu przednim DVD jest przycisk do HDMI po wciśnięciu przełącza się na poszczególne tryby wypuszczenia sygnału tj.; 720, 1080, 1080p(ten ostatni mam włączony)

Czy tak pozostawić?

3. Trzecie pytanie jest odnośnie ustawienia cyfrowego dekodera UPS HD. Na wyjściu hdmi w ustawieniach jest dostępne dwa rodzaje ustawień 720p (mam to ustawione ) i 1080? Czy pozostawić?

4. Ostatnie pytanie odnosi się podłączenia komputera do TV?

Czy mam podłączyć kablem HDMI na końcu którego mam przejściówke DVI/HDMI do kompa?

Czy kupić kabel HDMI/DVI już bez przejściówki?

Jeśli któreś rozwiązanie jest dobre to które i jaki kabelek polecacie?

ad1

"First, set your source components to output YCbCr if there is an option. Second, get a test disc that has a Blacker-than-Black pattern (AVIA Pro, Digital Video Essentials, any THX DVD with THX Optimizer, etc) and ensure that you can see blacker-than-black on your display. Third, switch your display's HDMI setting from 'Normal' to 'Enhanced' if you do not see the Blacker-than-Black pattern. As long as you can see a below black signal, you are more than likely set up to get the best possible dynamic range from your display. Your final step in resolving this issue should be to set the correct black and white levels.

Again - make sure you can see below black levels in your system, and then calibrate your display to set your black and white levels. This should allow you to enjoy the full benefits of your display and get the most dynamic range out of your DVDs."

plansze do ściągnięcia tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ad3

ja bym ustawił 1080i, wydaje mi się że tv full hd lepiej przeskaluje taki sygnał od 720p, choć pewnie różnicy i tak praktycznie nie będzie widać :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ad1

A ja ustawiłbym "standard", przynajmniej do oglądania filmów. A dlaczego? Ponieważ norma kodowania sygnału video na płytach DVD (REC601) przewiduje właśnie zakres 16...235 (czyli "standard", "normal" lub "video") dla każdej ośmiobitowej próbki sygnału luminancji. Pełny zakres 0...255 ("enhanced", "PC") używany jest dla innych źródeł sygnału (PC, konsole), ewentualnie na specjalnych płytach DVD (np wspomniane przez don111 testowe).

A najważniejsze jest to, aby zarówno źródło sygnału (DVD na przykład) jak i jego odbiornik (TV) miały tak samo ustawione zakresy odtwarzanej skali szarości; ewentualnie w TV może być wybrana opcja "Auto".

Teoretycznie, jeśli zarówno w DVD jak i w TV ustawimy to samo to nie powinno być problemu. Ale videofilska wieść gminna niesie, iż przy przeliczaniu próbki z zakresu 16...235 na zakres 0...255 można się spotkać z utratą płynności przejść tonalnych. Zapewne dla zwykłego "ogladacza" rzecz do pominięcia.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.