Skocz do zawartości
IGNORED

Bzdury na temat hi endu,troszke prawdy prawdy o brzmieniu

laa83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce założyć wątek w korym szanowni panowie audiofile opiszą na czym polega audifilskie brzmienie,gorąco zapraszam

Powodem założenia jest kilka smutnych odsłuchów u znajomych i przeczytanie steku bzdur z gazetek i nie tylko

Ostatni byłem u pana x który ma nie samowicie hi endowy klocek sansui,posłuchaliśmy,a ja stwierdziłem że jest to dno,dzwięk taki jak by kolumny owinięte były kocem,ciemny,plumkający i do d,to jest hi end?????Kolega oczywiście mnie zbeształ,dla mnie hi endowe brzmienie ma polegać na tym iż np wokal zaśpiewany na żywo będzie identyczny z tym co się wydobywa z kolumn

Jednym z najlepszych pieców jakie słyszałem(a było ich troche) jest humel sb 280,jest szybki,jany,wręcz brutalnie oddaje przekaz utworów,ale o to chyba tu chodzi

laa83 - po czesci masz racje bo to co prezentuje drogi sprzet audio to czesto tylko tzw inne brzmienie, ja tez mam sansui i co do gory to masz racje tak wlasnie gra no i mimo ze w pozostalych aspektach prezentuje niezly poziom to sposob prezentacji gory zmusi mnie do wymiany na cos inne

ale poruszyles ciekawy temat gdyz wlasnie ja tez uwazam ze prawdziwy dzwiek to jasny dynamiczny szybki ale wsrod sporej czesci audiofili (tych co rozgladaja sie za drogim sprzetem) wlasnie panuje moda na odwrotny dzwiek

wlasnie dzisiaj sie nad ta sama rzecza zastanawialem (no przy okazji wlaczenia mp3 na sansui) i doszedlem do wniosku ze audiofilizm powstal jako odpowiedz na popularny sposob prezentacji dzwieku i muzyki - jako odwrotnosc, na sansui nie da sie sluchac mp3 zwyczajnie - nie ma gory po prostu jest jak zakryta kocem a to powinno byc wlasnie otwarte przejzyste wyrazne

no wlasnie i teraz pytanie czy istnieja wysokiej klasy urzadzenia ktore potrafia jeszcze miec naprawde bardzo dobra gore pasma? pytam serio?

chwilowy brak działalności w audio.

Miałem w u siebie dwa urządzenia Sansui,30-sto paroletni preamp CA-2000 i integrę AU-919,zabijcie mnie ale górę pasma obydwa prezentowały co najmniej dobrze.

Może coś nie tak....no nie wiem...z kolumnami?

l'enfant sauvage

Ogólnie zauważyłem że większość nowych systemów głośnikowych gra ciemno(mówie o systemach za przyzwoite pieniądze do 8tys),przykładem są moje kolumny,mowią o nich że są zimne w brzmieniu i jasne,jest to prawda,ale na tle innych nowych konstrukcji,a dla mnie i tak są ciemne...

Moim wyznacznikiem są np jbl l200,grają na nie osiągalnym poziomie dla dzisiejszych konstrukcji i są jasne,mają otwart,chamski w przekazie dzwięk,ale prawdziwy

A na jakich kolumnach słuchałeś tych sansui????Bo wiesz,mój ulubiony technicsa też gra ciemnawo,ale na jasnych kolumnach takich jak np arcusy tm66 powala na kolana,sopran na bardzo dobrym poziomie,pełno detali,ale jest to dlatego że arcusy mają podbite sprany i nadrabiają braki technicsa,może u ciebie było podobnie

ps

kto nie słyszał tych kolumn nie wie co znaczy jasny i otwarty dzwięk,najomy jak właczył mi na nich kiedyś wokal,to czułem że wokalistka siedzi mi na kolanach i śpiewa nie mam wprost do uszu

laa83,

Też mam Arcusy, tyle że TS 45 i w 100% potwierdzam co powyżej napisałeś. Myślałem że takie Eltax Liberty to jasne kolumny, ale po wpięciu Arcusów mam biegunowo odmienne zdanie. Zupełnie inna prezentacja dźwięku, bardzo, bardzo szczegółowo. I to z NAD-em 3130, o którym panuje opinia ciepłego lub mulistego. A NAD-em 319 to jest dopiero miazga.

Wzmacniacze sansui w swojej klasie są prawie bezkonkurencyjne, ale starsze modele niestety mają transformatory nawinięte nie najleprzym drutem/tańsze modele/, oczywiście co do kondensatorów również z dzisiejszego punktu widzenia można mieć zastrzeżenia .

laa83, 11 Sie 2010, 18:21

>A na jakich kolumnach słuchałeś tych sansui????

Ruark Talisman II.Nie atakują górą,raczej stoją po stronie barwy niż analizy,a i tak góra była niezła.Nie odnosiło się wrażenia zatarcia detali czy zbytniego przyciemnienia,było całkiem poprawnie.

l'enfant sauvage

Co ciekawego,te arcusy mają syper dynamike,twardy i dobrze kontrolowany bas,sporo firm mogło by się uczyć od konstruktorów arcusów.Trzeba jednak zaznaczyć że nie chodzi mi o arcusy na isophonach,one są kiepskie,te na vifach i skanspikach są fajne:)

opinia 1: sansui są ciemne

opinia 2: sansui są takie jak trzeba (czytaj nie ciemne)

Ale każdy pisze o prawdzie... prawda jest jak dupa: każdy ma swoją :)

Każdy może wybrać taką opinię jaka mu się podoba. Czarowny świat Hi-endu...

octawarium

Nie znam twoich modeli sansui,ale ja słyszałęm te wysokie modele które pracują w btl-u,one są mega ciemne,wolne i bezpłuciowe,nie wiem co to za hi end,ale napewno nie dla mnie

>Ostatni byłem u pana x który ma nie samowicie hi endowy klocek sansui,posłuchaliśmy,a ja stwierdziłem że jest to dno,dzwięk taki jak by kolumny owinięte były kocem,ciemny,plumkający i do d,to jest hi end?????Kolega oczywiście mnie zbeształ,...>

Czyżbyś był u discomaniaca71 w czasach jego swietności?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

laa83, 11 Sie 2010, 18:36

>Co ciekawego,te arcusy mają syper dynamike,twardy i dobrze kontrolowany bas,sporo firm mogło by się

>uczyć od konstruktorów arcusów.Trzeba jednak zaznaczyć że nie chodzi mi o arcusy na isophonach,one

>są kiepskie,te na vifach i skanspikach są fajne:)

Tak, tak właśnie o te mi chodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Twoje arcusy to są nie mal te same które tak zachwalam,moje różnia się tylko tym że mają wyciszony front(wersja sdudyjna i droższa),ale naprwno gra tak samo dobrze

laa83, 11 Sie 2010, 18:39

>octawarium

>Nie znam twoich modeli sansui,ale ja słyszałęm te wysokie modele które pracują w btl-u,one są mega

>ciemne,wolne i bezpłuciowe,nie wiem co to za hi end,ale napewno nie dla mnie.

Nie były moje,pożyczone.

Zresztą jeśli tak usilnie chcemy przypiąć tutaj jakąś etykietę...to bardziej pasowałoby może wintydż.

Określenie hi end przeżywa wyraźną dewaluację,szuka się naprędce nowych określeń typu ultra hi end,top end i innych ekstremów aby właściciele hajendu (tego sprzed jeszcze kilku lat) nie czuli się wrzuceni do jednego wora z tak bardzo już "rozpowszechnionym" i wszechobecnym hajendem.

l'enfant sauvage

Areczek

Ja mówie celowo o starym sansui,z lat 80 bo to właśnie Audiofile sie nimi tak podniecają,podłaczając je pod swoje nowe zestawy za naście tysięcy zl

A tacy ludzie jak laa38 lub szybki Gonzo i wielu innych,zachowują się pretensjonalnie,chcieli by aby ich sprzęty nazywano hi-endem,nawet ultra,nie da się,więc walą tematami na forum atakując audiofilów.Taki mały odwet że z hi-fi do czynienia muszą mieć.

Przestańcie odpierdalać pajacerkę.

Oto nasz skromny bohater...sprawca całego zamieszania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Za taką wypowiedz powinienem ciebie zbanować

Moj sprzęt nigdy nie został nazwany hi endem,i nie zostanie,a temat jest po to aby określić co jest a co nie hi endem,jaki typ brzmienia.Dlatego prosze o swobodne wypowiadanie sie o swoich opiniach,ale bez chamstwa prosze

laa38

Ajjjj,to wręcz wycofuję to co nakreśliłem...,przepraszam Ciebie.

Stare graty w dupe se możecie wsadzić,przestańcie pier**lić o wyrafinowanym dzwięku zestarzałych i gównianych klocach.Idiotów z siebie robicie i zaznaczacie jak wam daleko do hi-endu,gównem hi-endu się nie zastąpi.Żałośni audiofile.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.