Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-503R czy Yamaha AX-500

kwadrofon

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup budżetowego sprzętu do sypialni. Który z tych wzmacniaczy ma lepsze brzmienie do klasyki i jazzu? Wiem, że to półka nieaudiofilska ale może ktoś się podzieli refleksjami. Korzystałem już gęsto z forumowej wyszukiwarki i "opinii" ale zwłaszcza o tym Pioneerze mało się doszukałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/65087-pioneer-a-503r-czy-yamaha-ax-500/

Nie znam Pioneera ale mogę powiedzieć Ci coś na temat tej Yamahy- obecnie mam drugą AX-500 i podobnie jak z pierwszą ma coś dziwnego z potencjometrem głośności. Przekręcisz go o 3mm i już jest za głośno na kolumnach 91 db, 8 ohm, pokój 25 m2.

Może mam coś nie tak z potencjometrem ale wątpię, gdyż jest to drugi egzemplarz Yamahy i głośność chodzi dokładnie tak samo.

Podsumowując- możesz mieć problem z regulacją głośności do cichego słuchania przed snem. Jest to bardzo wkurzające.

Niech się wypowiedzą inni posiadacze AX-500 czy mieli bądź mają taki sam problem.

Mam 8 ohm, ale podłączałem też kolumny 89 db 6 ohm- tu było troszkę ciszej ale też na godzinie 8.00 potencjometru już bardzo głośno.

A co do Yamahy wogóle- jak dla mnie dźwięk jest trochę mało wypełniony ale naprawdę detaliczny, ze świetną kontrolą basu i ciut zbyt jasny. Na pewno nie jest w niczym mulący. To oczywiście moja opinia, zapewne u kogoś innego ta Yamaha grała zupełnie inaczej więc raczej jak masz tylko dwa do wyboru to kupuj dwa, gorszy sprzedasz na allegro bez problemu.

Loudness działa tak:

ustawiasz główną głośność tak, abyś dobrze słyszał np bas, następnie kręcisz loudness- ścisza się wszystko poza basem i wysokimi- więc masz dźwięk cichy ale "dokładny". Funkcja fajna ale nie rozwiązuje problemu zbyt szybko narastającej głośności. A jeszcze jak się trafi model z nierównym balansem na małej głośności to...uhuhuhu

powiem tak, mialem pioneera 5xx i strasznie to slabe jest yamahy nie slyszalem wiec gdybym mial wybrac to zaryzykowal bym yamahe - pod warunkiem ze szukasz wzmacniacza za grosze

chwilowy brak działalności w audio.

Ja miałem tego Pioneera , Yamahy AX-500 nie słyszałem , ale miałem AX-570 , Pioneer gra konturowo ,skrajami pasm a Yamaha gra jaśniej i równiej w całym paśmie , przynajmniej ta AX-570.

A może popatrz yamahy z serii A-.... wszyscy je dobrze chwalą, ostatnio na allegro widziałem ax-750 z 350zł w nie złym stanie poszukaj dobrze poczekaj może trafi się jakaś okazja. Pozdrawiam

Tylko Achtung! Ja wybierając swoją AX-500 kierowałem się raczej często powtarzanymi opiniami, że jeśli AX to tylko 500, 700, 900. Dwa zera na końcu, inne modele (nowsze) PODOBNO są wyraźnie słabsze.

Powiem tak, bierz A-705R będzie zadowolony. Naprawdę rozkłada na łopatki wymienione wzmacniacze.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kivlov, 21 Sie 2010, 22:10

>Powiem tak, bierz A-705R będzie zadowolony. Naprawdę rozkłada na łopatki wymienione wzmacniacze.

"Podobnie z odtwarzaniem sceny i akustyki pomieszczeń osiągnięte zostały przyzwoite wyniki, ale brakowało wyrafinowania w postaci bardzo ostrej lokalizacji czy wytworzenia sugestywnego wrażenia akustyki sali koncertowej.

W podsumowaniu chciałbym powiedzieć, że nieco tańszy model A-503R był moim zdaniem ciekawszy. Przy niższej cenie oferował mniej więcej to samo co daje 702. Niestety testowany przez nas 503 już wyszedł z produkcji i ma swojego następcę. Zakładając, że nowy 504 jest tak samo dobry jak poprzednik, raczej polecałbym tamten wzmacniacz. Czy zwiększenie nominalnej mocy z 70 do 90 watów ma jakieś istotne znaczenie? (GS)"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś słuchał tego A-503R?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pioneer jest smulony ocieplony i dzwiek gra jakby mial tylko bas i jakas uwypuklona gure czy wyeksponowana ale nadal malo slyszalna, bas mimo podkreslenia podgrubienia jest slaby gra to jakos monotonnie ze glownie rozne odmiany muzyki elektronicznej da sie sluchac normalnie przy innej muzyce wiele brakuje, wiele sprzetu za nizsza kase gra po prostu lepiej i niezaleznie jakie brzmienie oczekujesz bo mozesz znalezc po prostu sprzet w podobnej cenie grajacy jasniej albo szczegolowiej albo z lepszym basem bardziej rowny bardziej uniwersalny,

podsumowujac jesli szukasz do techno lub elektroniki niskich lotow (a wiec jakies dance i pochodne) lub slabo nagranego popu przetwarzanego glownie elektronicznie to bierz pioneera 5xx a jak szukasz czegos wiecej to nie ten produkt nie ta seria

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No prosze antymalkontent i wyszlo szydlo z worka:-) Okazuje sie ze wszystkie te Twoje high-endy o ktorych piszesz to smieciowe Yamaszki i Pioneery za ca 200-300 PLN. Pogratulowac znajomosci tematu.

disco

czepiesz sie,bo przeciez napisal o sobie -sprzet w trakcie kompletowania-takze nie ma pewnie

jeszcze wszystkich swoich wybranych klockuf i kabluf.pozdr.

antymalkontent jeszcze nie jest bardzo w temacie audio kontent.

Wiem że to audiofilskie forum, ale to jeszcze nie powód aby ot tak używać merytorycznych określeń typu "śmieciowe". Czy tym samym można zbyć Radmory i inne dawne polskie niezłe sprzęty.

Ten opis mnie zaciekawił, jak wspomniałem:

"W podsumowaniu chciałbym powiedzieć, że nieco tańszy model A-503R był moim zdaniem ciekawszy. Przy niższej cenie oferował mniej więcej to samo co daje 702. Niestety testowany przez nas 503 już wyszedł z produkcji i ma swojego następcę."

ANTYMALKONTENT

WEZ DO REKI SLOWNIK ORTOGRAFICZNY,ORAZ SLOWNIK JEZYKA POLSKIEGO PRZYDA CI SIE W TWOIM ZYCIU.

Robisz takie byki,a piszesz bardzo nieskladnie-wez sie za siebie,bo nie zdasz matury.

stary audiofil - proponuje Ci nie czytac bedzie szybciej i lepiej i na temat a matura juz za mna i zdana, powracamy do tematu watku...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kwadrofon na forum jest miejsce dla wszystkich: dla tych ktorych zwyczajnie nie stac na nic lepszego (i nic w tym zlego) lub zaczynaja swoja przygode z audio oraz dla takich ktorzy juz sporo slyszeli i zlapali swojego kroliczka. Oczywiscie kroliczek zawssze moze uciec co czesto sie zdarza:-) Problem polega na tym ze zbyt czesto ludzie ktorym wydaje sie ze wiedza a ich doswiadczenie opiera sie na klockach za kilka stowek - i co najgorsze jest poparte swietym przekonaniem o wlasnej racji tudziez ogromna checia poprawy samopoczucia - zaczynaja wypowiadac sie i kwestionowac rzeczy o ktorych nie maja zielonego pojecia.

Co do Radmora: jak na owczesne polskie warunki to niemal high-end. Jak na warunki swiatowe sprzet bardzo przecietny. To ze gra lepiej od kilku wzmakow za 100-200 PLN o niczym nie swiadczy. Zainteresowanie tego typu sprzetem to zwykle sentyment.

discomaniac71 - nie mam zielonego pojecia o co Ci chodzi pioneer 5xx byl jednym ze wzmacniaczy ktory slyszalem u siebie wiec pisze jak zagral, a nie mam zadnego pioneera co mam teraz pisze w o mnie, czy ty nigdy nie slyszales pioneera albo sprzetu za 200-300 zl?

a jesli slyszales to znaczy ze nie mogles slyszec drozszego? dziwne to rozumowanie

antymalkontent

powiadasz,ze mature masz,a robisz takie byki-to rodzice zebys ja zdal musieli chyba sprzedac krowe....

istnieje jeszcze inna mozliwosc jestes emigrantem z ...Gabonu -prawda??

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

antymalkontent moglbys pisac w zgodzie z zasadami jezyka polskiego? Jakies znaki przystankowe, znaki zapytania itp? Po Twoich wpisach mozna sie wielu rzeczy domyslec. W tym tego czego sluchales itp itd. Na tym poziomie wpisy o high-endzie czy bardzo dobrym hi-fi nie sa wiarygodne no ale rob jak chcesz:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.