Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjne płyty BD

matee

Rekomendowane odpowiedzi

Avatar ... zdecydowanie referencja obrazu i dźwięku (i pełne pokrycie kadru 16:9) - mówię akurat o wersji 2D , choć przy 3D którą widziałem w kinie, właściwie można powiedzieć to samo.

JAROCZARO:

Zwiększ wiedzę. Musisz dużo poczytać.

W skrócie:

Jeżeli nie widzisz różnic PQ (picture Quality) to znaczy jedno:

MASZ MAŁY TV typu 26 cali albo oglądasz na laptopie.

W tym biznesie chodzi aby zapewnić odjazdową jakość na przekątnych 46 - 65 cali.

Do posiadaczy takich ekranów adresowane jest HD VIDEO.

Sprawa druga:

Wyobraź sobie, ża masz kliszę ze zdjęciami z przed 30 lat.

Kładziesz na skaner do negatywów i zapodajesz rozdzielczość 1920 x 1080 pix.

I tak oto powstaje doskonałej jakości fotografia HD.

Tak samo robią specjalistyczne maszyny SONY do przeskanowywania starych filmów zapisanych na kliszach negatywowych.

Kolejny tep obróbki to usuwanie tgz. "dropów" i innych usterek.

To wielka sztuka zrobić to dobrze i sprawa nakładów finansowych.

Bo inaczej wygląda zdjęcie po jednogodzinnym retuszu a imaczej gdy bawisz się nawet kilka miesięcy.

W TVP HD był doskonały dokument o renowacji i transferu do HD serialu DYZMA.

Janisik w HD się im nie udał.

Ale Krzyżacy już są wporzo.

Jakość niektórych Bondów 007 w HD zdumiewa.

• 3 tygodnie później...

Hmmm- Gladiator chociaż poprawny, mnie nie poraził jakością. Co do możliwości kopii starych filmów, to ostatnio obejrzałem Blade Runnera- dźwięk po prostu prawie kosmiczny. Piszę prawie, bo jednak coś mi nie pasowało z dialogami, ale efekty i muzyka to już klasa sama w sobie. Obraz też bardzo dobry, tak więc można przygotować wyśmienity transfer nienowego już filmu.

Jaroczaro- na moich 42 plazmowych calach bluray zostawia w tyle dvd. Piszesz, że masz małe doświadczenie z bluray- musisz się poświęcić i załatwić sobie seans jakiegoś ostatniego filmu- oglądać najlepiej wieczorem (bez dziennego światła). W wykonaniu HD nawet tak naiwny film jak Transformers przyciąga do telewizora.

Jakość niektórych Bondów 007 w HD zdumiewa.

Nie wiem czy piszesz o starych czy najnowszych bondach, ale byłem pod wrażeniem Quantum of Solace.

W takim wydaniu Craig jako odtwórca Bonda mnie kupił w całości i czekam na kolejną część.

Mógłby ktoś wytłumaczyć od strony technicznej jak to jest możliwe żeby uzyskać lepszy obraz lub dźwięk np z filmu Leon zawodowiec przerabiając go na BR? Jedyne co można zrobić to przerobić stare taśmy. Jednak jakości tych taśm nie jesteśmy już w stanie poprawić bo są takie jak je nagrano 16 lat temu. Myślę że stare filmy przerobione na BR to tylko chłyt marketingowy tak jak w przypadku przerabiania starych filmów na "QDVD" mam takie dwa filmy.

Taśma filmowa (dobrej jakości) z przed 16 lat ma rozdzielczość zdecydowanie wyższą niż 720x576 (DVD).

I pytanie mam do Ciebie - jaki masz wyświetlacz i z jakiej odległości go oglądasz ? (najlepiej weź taśmę i zmierz odległość od oczu do ekranu i dodatkowo podaj przekątną ekranu)

tasma filmowa nie ma rozdzielczosci gdyz jest to zapis na swiatloczulej kliszy.

Nawet obiektyw ma skończoną rozdzielczość OPTYCZNĄ. To że nie ma "cyfrowych kwadracików" nie oznacza jeszcze że nie ma rozdzielczości.

Potencjalnie mozna z niej uzyskac material cyfrowy o rozdzielczosci wyzszej niz BD
Potencjalnie to skanować można z dowolną rozdzielczością, tylko powyżej pewnego poziomu nie ma sensu bo ogranicza rozdzielczość samej kliszy (która też ma swoją strukturę i nie ma nieskończonej rozdzielczości). ... lub po prostu obiektyw dawał na tyle nieostry obraz że skanowanie powyżej pewnego poziomu to chyba tylko dla sportu ;)

ps. skanowałeś kiedyś kolorowe zdjęcia ?

rozdzielczosc optyczna to pojecie ktore odnosi sie do skanera a nie tasmy filmowej

co nie zmienia faktu, że taśma filmowa czy też klisza do aparatu ma swą rozdzielczość

a co tam w temacie referencyjnych filmików?

ale tu można się przepychać jak z fanami vinyla, mówiącymi o gładkości i analogowości brzmienia.

wziąlby jeden z drugim "lupę" w rękę i by przysiadł, bo by się okazało, że ten analog jest bardziej cyfrowy od "cyfry".

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

U mnie jak w opisie. 42 cale HD, siedzę w odległości ok 4m od TV. Mój LCD nie jest najlepszy ale porównywaliśmy z kumplem BR na jego LCD full led LG8500 i taki np Piąty Element wygląda tak samo na DVD i BR i ma bardzo kiepskiej jakości obraz. Oglądaliśmy też nowy film Incepcja na DVD i to była tragedia. Dziwne kolory i co chwile jakieś ramki migały i to na różnych KD u mnie i u kumpla. A taki nieco starszy I Robot na DVD miał lepszy obraz niż Incepcja na DVD i Piąty Element na BR i widać to bez dokładniejszego przyglądania się. W teorii fajnie a w praktyce kicha. Coś jest bardzo nie tak.

Nie wiem może to, że da się przerobić stary film na BR nie wystarczy. Firmy nagrywają jak im się podoba (w sensie tak żeby zarobić i się nie narobić) może w tym tkwi problem.

co nie zmienia faktu, że taśma filmowa czy też klisza do aparatu ma swą rozdzielczość

Oczywiscie ze ma i jest to "potencjalna" rozdzielczosc - ktora mozna okreslic jedynie w przyblizeniu. natomiast po naswietleniu wypadkowa rozdzielczosc bedzie rozna dla kazdej pojedynczej klatki - nawet jesli zdjecia sa robione tym samym sprzetem na tym samym filmie

Firmy nagrywają jak im się podoba (w sensie tak żeby zarobić i się nie narobić) może w tym tkwi problem.

przy budzetach od kilku do kilkuset milionow USD zaloze sie ze gdzies szukaja oszczednosci i kupuja slabej jakosci tasme, kamere i caly sprzet na alegro

Obok Avatara do płyt referencyjnych zaliczam jeszcze koncert - Metallica "FRANCAIS POUR UNE NUIT", obraz rewelacja, lepszego jeszcze nie widziałem w TV, a dźwięk równie rewelacyjny.

Z kolei koncert AC/DC "No bull" obraz słabiutki oryginalnie kręcony na 16mm taśmie, dałbym 2/10, dźwięk bez zastrzeżeń.

• 3 tygodnie później...

Jestem po seansie bajki ,,Jak wytresować smoka". Bajka reprezentuje b.wyskoki poziom. Obraz żyleta, szczegóły i wyrazistość obrazu naprawdę robią wrażenie. Odnośnie dźwięku nie mam nic do zarzucenia. Polecam ostatnią scenę walki z dużym smokiem....;). Jak dla mnie mocna 9. Była by 10 ale są czarne pasy góra/dół. Pozdrawiam.

Malo tutaj filmow animowanych wiec dorzuce cos od Miyazakiego:

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-

Ukryta Zawartość

Do reedycji na blurayu wykonano ponowne skany tak dobrej jakosci, ze mozna wypatrzec, ktora celka znajduje sie na ktorej.

Z ocena dzwieku jest troche trudniej bo zostal on odswiezony i brzmi doskonale, z tym ze byl on nagrany orginalnie tylko jako stereo (DPL) i w takim formacie postanowiono go pozostawic. Zamiast z gory narzucac jak zostanie przeprowadzone miksowanie do dzwieku wielokanalowego decyzje o tym pozostawiono w rekach widza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

• 2 tygodnie później...

A ja bym polecił dla posiadaczy dobrego KD całą płytę

blu-ray"FORSENSES"Kazdy znajdzie tam coś dla siebie. Dzwięk nagrany DTS high resolution audio 7.1i 5.1Pierwsze 7.1 które pokazało mi różnice a nawet przepaść miedzy 5.1 a 7.1. Czwarty kawałek Monochrome "deep in blue" śpiewa chórek i jest wrażenie jak by każda osoba z chóru śpiewała z innego glosnika, łeb urywa! Aż mi ciarki przechodzą jak to pisze;) i jest podretuszowane video ale to Już tylko dodatek. Można znaleźć pare kawałków na you tube ale w stereo tylko. Na Allegro widziałem ta płytkę za około 100zł Goraco polecam !

A ja bym polecił dla posiadaczy dobrego KD całą płytę

blu-ray"FORSENSES"Kazdy znajdzie tam coś dla siebie. Dzwięk nagrany DTS high resolution audio 7.1i 5.1Pierwsze 7.1 które pokazało mi różnice a nawet przepaść miedzy 5.1 a 7.1. Czwarty kawałek Monochrome "deep in blue" śpiewa chórek i jest wrażenie jak by każda osoba z chóru śpiewała z innego glosnika, łeb urywa! Aż mi ciarki przechodzą jak to pisze;) i jest podretuszowane video ale to Już tylko dodatek. Można znaleźć pare kawałków na you tube ale w stereo tylko. Na Allegro widziałem ta płytkę za około 100zł Goraco polecam !

Juz mam tą płytkę , faktycznie 7.1 robi różnicę nie wielką , ale zawsze różnicę . Fajny chillout-owy klimacik.

Macie propozycję bardzo dobrego filmu w 7.1 ? Pozdrawiam.

janunio:

Ekran 46-65 cali to średni a nie duży ekran.

i nie ma czegoś takiego jak zdjęcia w HD.

Po prostu filmy były nagrywane analogowo na taśmach i z tego co wiem to są większe niż Full HD (w końcu trzeba to było puścić na ekranie kinowym) i teraz po prostu trzepoli się kasę na tym samym materiale tylko zeskanownym w wyższej rozdzielczości. Mój ojciec siedzi w fotografii przez 30lat i zajmuje się skanami starych i nowych negatywów, nie tylko tych mało formatowych ale i w formatach dających jakość do powieszenia na bilbordzie.

Jaroczaro:

Gdzieś w necie przeczytałem, że większość dzisiejszych produkcji jest nagrywanych cyfrowo (taniej) jedynie gigantyczne produkcje typu, Lotr, SW, Praci z C. nagrywane są jeszcze analogowo, więc za jakiś czas zobaczymy nowe płyty z tymi filmami ;) wydawało by się to sensowne ale przyznam się, że nie wiem na ile te informacje są prawdziwe.

Pozdro

Gdzieś w necie przeczytałem, że większość dzisiejszych produkcji jest nagrywanych cyfrowo (taniej) jedynie gigantyczne produkcje typu, Lotr, SW, Praci z C. nagrywane są jeszcze analogowo, więc za jakiś czas zobaczymy nowe płyty z tymi filmami ;) wydawało by się to sensowne ale przyznam się, że nie wiem na ile te informacje są prawdziwe.

Ja czytalem informacje odwrotna (choc tez nie wiem czy w to wierzyc), mianowicie ze wszystkie filmy z sensownym budzetem kreci sie na kamerach cyfrowych na przyklad od Red'a w rozdzialce ok 4k. Nowsze w jeszcze wyzszych ale nawet jak juz do domow wejdzie cos powyzej 4k to studio zrobi sobie upscale a ludziska i tak to lykna, moze nie wszyscy ale wiekszosc. Taka niefortunna sytuacja jest zmora anime gdzie starsze produkcje zrobione w SD sa wypuszczane ponownie na BD po tandetnym upscalingu Q-Tec'a. Chlubne wyjatki podalem wczesniej.

server unreachable;--

• 3 tygodnie później...

Podobny tematy, dobrze rozbudowane,sa na zagranicznych forach, np tu:

Ukryta Zawartość

w skrocie najlepiej pod wzgledem audio prezentuja sie:

Pan i władca: Na krańcu świata - pierwsza scena przez wielu uwazana jest za najlepiej zrealizowana dzwiekowo do tej pory

Transformers -praktycznie caly film, chociaz detalami najbardziej imponuje scena otwierajaca, LFE: scena w miescie, gdy jeden z robotw (ironhide?) obraca sie w powietrzu

Kill Bill vol 1

Avatar - glownie logo THX na koncu filmu ;]

Dark Knight - scena otwierajaca, poscig Batman vs Joker

Wall-E - caly film ma mnostwo subtelnych odglosow tla, ale potrafi tez pokazac pazur, np. gdy Eve przylatuje na Ziemie. Ulubiona (do odsluchu, ale takze przyjemna w ogladaniu) scena: Eve + Wall-e w kosmosie, scena odlotu z Ziemii

Chris Botti - live in Boston: ( 96/24 7.1 TrueHd ! )

Michael Jackson: This is it!

Hulk - scena "campus" - ponoc wymiatacz jesli chodzi o LFE, sam jeszcze nie sprawdzilem:)

Hellboy 2

Kompania Braci - zwlaszcza Bastogne i Day of Days

Star Trek - Podobnie jak w Wall-E: czaruje przede wszystkim olbrzymia przestrzenia i pieknymi detalami

Toy story 2 i 3

Wojna Swiatow ( niestety u nas niedostepna na BD - na szczescie jest amazon i e-bay i... od czasu do czasu allegro:) )

Cloverfield (aka Projekt Monster) - zwlaszcza scena przy wejsciu do metra... i w zasadzie kazda gdzie potwor jest w poblizu

Terminator Salvation

Szeregowiec Ryan - klasyk, ladowanie na plazy

Kung Fu Panda - i tutaj i obraz i dwiek to prawdziwa uczta! Polecam zwlaszcza scene ucieczki

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.