Skocz do zawartości
IGNORED

Dystrybucja factory direkt. Kto następny?

Wuelem

Rekomendowane odpowiedzi

Już nie tylko firmy polskie w ten sposób działają. Poniżej otrzymana z jednego ze sklepów korespondencja:

"Jeśli jest Pan zainteresowany [...], to proszę o informację. W związku z tym, iż firma [...] zdecydowała się przejść na sprzedaż kolumn w trybie "factory direct" a nie za pośrednictwem dystrybutorów/dealerów mamy aktualnie bardzo korzystne "wyprzedażowe" ceny na modele [...]."

Dystrybutor rozsławiał tę firmę na banerach zamieszczanych na tym forum.

Ubezpieczenie przez telefon, to norma. Kto w audio następny pójdzie drogą "factory direkt"?

Factory direct nie jest niczym nowym. Już 20 lat temu na zachodzie istniały firmy które obrały sobie taki model biznesowy. Teraz z głowy nie jestem jednak w stanie wskazać nawet jednej, która odniosła by sukces. Myślę, że to bardziej dramatyczny sposób ratowania spadającej sprzedaży.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 25 Sie 2010, 22:04

>Factory direct nie jest niczym nowym. Już 20 lat temu na zachodzie istniały firmy które obrały

>sobie taki model biznesowy. Teraz z głowy nie jestem jednak w stanie wskazać nawet jednej, która

>odniosła by sukces. Myślę, że to bardziej dramatyczny sposób ratowania spadającej sprzedaży.

No jest to oczywista oczywistość - spadającą sprzedaż mogą przecież uratować wyłącznie dystrybutorzy, dokładając do ceny końcowej swoją marżę :-)

Jest jeszcze opcja: "polityka wysokich cen" :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

>Arek__45, 26 Sie 2010, 06:43

>

>"high-end, not high price"

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NHT? HI-END? ...wybacz ;-)

nsnotes

Ukryta Zawartość

elkabelka, 25 Sie 2010, 22:20

>No jest to oczywista oczywistość - spadającą sprzedaż mogą przecież uratować wyłącznie

>dystrybutorzy, dokładając do ceny końcowej swoją marżę :-)

I to jest właśnie audiofilski paradoks.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 26 Sie 2010, 11:21

>elkabelka, 25 Sie 2010, 22:20

>

>>No jest to oczywista oczywistość - spadającą sprzedaż mogą przecież uratować wyłącznie

>>dystrybutorzy, dokładając do ceny końcowej swoją marżę :-)

>

>I to jest właśnie audiofilski paradoks.

O naukę proszę - prostym językiem, bom prosty :-)

ze znanych mi firm zza wielkiej wody tak sprzedają bodajże TacT oraz Oppo.

w ich przypadku model się sprawdza :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Nieprawda jeżeli chodzi o oppo. W przypadku tej firmy sprzedaż factory direct jest tylko uzupełnieniem normalnych kanałów dystrybucji, dla osób które nie mają sklepu hifi pod ręką. Ceny kupując 'factory direct' masz normalne, nie jest nic taniej. Oppo możesz kupić w bardzo wielu sklepach sieciowych w USA, nawet na amazon.com.

Natomiast odnoście (amerykańskiego) TacTa czy Legacy, to trudno mówić, aby firmy te osiągnęły 'sukces'. Lepszym słowem było by określenie 'egzystują'.

Myślę, że jedną z miar sukcesu jest np. wielkość sprzedaży danej firmy.

Natomiast miarą sukcesu twojego i foxbata, jest z pewnością bycie zbanowanym we wspomnianym wątku o nirwanie. Jak okiem sięgnąć - jest tam prawdziwy panteon trolli Audio Stereo ;-)

cir, mylisz sie, przygasl poniewaz naczelny audiofil polski chce zostac nastepca Roberta Kubicy... Boze chron sporty motorowe...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Elb

Zbanowałeś mnie za słowa prawdy. Ale obaj wiemy jedno. Niezłe pośmiewisko zrobiłeś z siebie na Audiogonie. Jechali jak po łysej kobyle. Gratulacje za wpływy i usunięcie wątku.

Nie pamiętam dokładnie jak to było bo parę lat jednak minęło. Czołowy audiofil polki był wtedy na etapie "mania" w domu kolumn Akustyka.

Założył wątek o tytule jaki wzmacniacz za 100k$ czy jakoś podobnie. Dostał takie lanie, że systemu od wzmacniacza się nie zaczyna, że kolejny koleś z kasą co nie wie o co chodzi i jeszcze mocniejsze teksty. Aż mnie nieswojo się zrobiło.

Bełkotał coś i tłumaczył, że do kolumn ma szeroki dostęp a ze wzmacniaczami niekoniecznie i chce kupić ten najlepszy a potem kolumny dobierać.

Uznania nie zdobył a ruszyła lawina szyderstw.

Koniec końców pewnie wystąpił o usunięcie wątku.

Dodam jeszcze, że naprawdę były to nie miłe komentarze, aż nawet mi, osobie bezpośrednio przecież nie związanej było autentycznie głupio.

Próbował się jakoś bronić się, że jest recenzentem ale tym bardziej go wyśmiano. Takiego poziomu zjechania gościa na Audiogonie nie widziałem nigdy. Nic dziwnego, że przychylono się do prośby o usunięcie tematu.

Chyba Elbi mocną traumę przeżył w związku z tym, bo delikatne napomknięcie o sprawie w wątku o nirwanie zaskutkowało bananem.

to juz nic nie rozumiem

Elberoth zawsze pisze ze zagraniczni audiofile to chłopaki na wysokim poziomie :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

gg, 26 Sie 2010, 16:36

>Założył wątek o tytule jaki wzmacniacz za 100k$ czy jakoś podobnie. Dostał takie lanie, że systemu

>od wzmacniacza się nie zaczyna, że kolejny koleś z kasą co nie wie o co chodzi i jeszcze mocniejsze

>teksty. Aż mnie nieswojo się zrobiło.

I wtedy obudziłeś się spocony.

Daj linka do tego wątku, na który się powołujesz, pośmiejemy się razem :-) Tylko nie wiem, czy ze mnie, czy z Ciebie.

Umiem. I dlatego chętnie bym go przeczytał. Choć raz :-)

To zauważ, że napisałem, że wątek został usunięty, zapewne na twoją prosbę. Zresztą poziom jechania tam po tobie był taki, że sama moderacja mogła uznać, że w całości należy usunąć.

Bardzo nieładnie tak kłamać. Nie wierzę, że tego nie pamiętasz.

Elb, ile ty masz lat? Jest szansa że kiedyś dorośniesz emocjonalnie? Nie wiem, masz frajdę z tego że jesteś przedmiotem śmiechów za plecami? Dorośnij i zrozum - kpin, nie zazdrości czy zawiści.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gg, 26 Sie 2010, 17:15

>To zauważ, że napisałem, że wątek został usunięty, zapewne na twoją prosbę. Zresztą poziom jechania

>tam po tobie był taki, że sama moderacja mogła uznać, że w całości należy usunąć.

Aaaaa, nie zgadzają się fakty - tym gorzej dla faktów ! Nie ma wątku - pewnie był usunięty !

Co za chory umysł mgół to wymyślić ... wiesz, aż mi cię żal. Po prostu, po ludzku.

Powiedz może że to gagacek ci podpowiedział, to przynajmniej wstyd będzie mniejszy, bo ten to już tyle razy z siebie pajaca publicznie zrobił, że jeden raz więcej lub mniej, nie ma już większego znaczenia.

Dla tych wszystkich którzy chcą znać finał tej historii, watek był i jest, nie o wzmacniaczach za $100k, ale $20k, watek był konstruktywny i w miłej atmosferze, i jak najbardziej znajduje się w archiwum Audiogo, wystarczy poszukać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elb, choćbyś się nie wiem jak zaklinał i kąsał dookoła - świat jest mały... To co robisz, to dramat:( Sam sobie krzywdę robisz, nie zwalaj tego na innych. A najważniejsze: dorośnij.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.