Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Esi Prodigy 7.1 Hifi zagra przy zapisie dźwieku w DTS-HD MA i Dolby TRUE HD

pawellato

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc. Mam możliwość zamiany na taką kartę i mogę ją wrzucić jako obsługującą 5.1 w kinie domowym, ale nie wiem czy zadziała po uruchomieniu płyty blu-ray z koncertem w HD.

Czy Esi Prodigy 7.1 zagra przy zapisie dźwieku w DTS-HD MA i Dolby TRUE HD? Prosze o pomoc jestem laikiem w tej dziedzinie.

NIE

NIE

Dzieki. Wczoraj podłączyle kartę Esi Julia no i jaka była niespodzianka kiedy przełaczyłem koncert Jeffa Becka na dźwięk ThrueHD i zagrała tylko, że w 2.0. Sam już nie wiem.

NIE

Każda karta zagra ... wystarczy że to zdekompresujesz w locie do PCM (tak jak to się odbywa podczas odtwarzania mp3 w każdym programie ... na prawdę słuchamy w ten czas PCM {zdekompresowanego mp3 ... oczywiście co zostało stracone na etapie kompresji to nie zostanie odzyskane})

Każda karta zagra ... wystarczy że to zdekompresujesz w locie do PCM (tak jak to się odbywa podczas odtwarzania mp3 w każdym programie ... na prawdę słuchamy w ten czas PCM {zdekompresowanego mp3 ... oczywiście co zostało stracone na etapie kompresji to nie zostanie odzyskane})

Czyli jaka karta do ThrueHD itp.: ASUS XONAR HDAV13 DELUX SNR 120dB HDMi 1.3a FV czy Auzentech X-Fi HomeTheater HD może inna?

Czyli jaka karta do ThrueHD itp.: ASUS XONAR HDAV13 DELUX SNR 120dB HDMi 1.3a FV czy Auzentech X-Fi HomeTheater HD może inna?

zagra, ale nie wypuści HD. Odtworzy tylko stratne jądro.

Pełną zgodność z wymogami specyfikacji Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio ma np. ASUS Xonar HDAV1.3

Pełną zgodność z wymogami specyfikacji Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio ma np. ASUS Xonar HDAV1.3

"Stratne jądro"? Jaka jest różnica miedzy sratnym jądrem a HD w odsłuchu?

Jakie stratne jądro? x-P Tak się składa że podczas dekompresji (i kompresji) DTS HD/Dolby HD nie ma strat.

taka jak mp3 a CD. Niby nieduża, ale ...

mp3 jest kompresją stratną (płyty CD-audio czyli 2 kanałów PCM), a DTS HD master bezstratną (np. 6 kanałów PCM)- to dwie różne rzeczy ... tak więc nadal nie wiem o czym piszesz

Jakie stratne jądro? x-P Tak się składa że podczas dekompresji (i kompresji) DTS HD/Dolby HD nie ma strat.

mp3 jest kompresją stratną (płyty CD-audio czyli 2 kanałów PCM), a DTS HD master bezstratną (np. 6 kanałów PCM)- to dwie różne rzeczy ... tak więc nadal nie wiem o czym piszesz

Czyli jak karta Esi Prodigy 7.1 odczyta taki zapis to bedzie to dzwięk HD?

Czyli jak karta Esi Prodigy 7.1 odczyta taki zapis to bedzie to dzwięk HD?

Karta "nie odczytuje" takiego zapisu (nie zajmuje się tym procesor karty dźwiękowej). Konwersja Dolby HD/DTS HD ->PCM odbywa się programowo w miejscu "procesor-pamięć RAM" ... karta dostaje już PCM.

Czyli masz skompresowany bezstratnie dźwięk 6 kanałów 96 khz 24 bit, zostaje on dekompresowany do pierwotnej postaci (PCM 24 bit 96 khz) przez procesor/oprogramowanie i dopiero jest przesyłany do karty dźwiękowej (cały tor bezstratny).

I na końcu otrzymasz dźwięk nazywany "HD" (czyli ponad 44,1/48 khz i ponad 16 bit) ... jeśli oczywiście karta dźwiękowa potrafi coś więcej niż 48 khz 16 bit ... ale każda przyzwoita (nawet zintegrowana) karta sobie już z tym radzi (z tą ESI włącznie).

Karta "nie odczytuje" takiego zapisu (nie zajmuje się tym procesor karty dźwiękowej). Konwersja Dolby HD/DTS HD ->PCM odbywa się programowo w miejscu "procesor-pamięć RAM" ... karta dostaje już PCM.

Czyli masz skompresowany bezstratnie dźwięk 6 kanałów 96 khz 24 bit, zostaje on dekompresowany do pierwotnej postaci (PCM 24 bit 96 khz) przez procesor/oprogramowanie i dopiero jest przesyłany do karty dźwiękowej (cały tor bezstratny).

I na końcu otrzymasz dźwięk nazywany "HD" (czyli ponad 44,1/48 khz i ponad 16 bit) ... jeśli oczywiście karta dźwiękowa potrafi coś więcej niż 48 khz 16 bit ... ale każda przyzwoita (nawet zintegrowana) karta sobie już z tym radzi (z tą ESI włącznie).

Czyli kupić Esi 7.1 400zł czy pokusić się na Asusa?

Czyli kupić Esi 7.1 400zł czy pokusić się na Asusa?

Zależy do czego i jak chcesz to podłączyć. Jeśli poprzez HDMI do amplitunera kina domowego to ASUS ;)

Zależy do czego i jak chcesz to podłączyć. Jeśli poprzez HDMI do amplitunera kina domowego to ASUS ;)

Z karty dzwiek analogowy pójdzie od razu do wzmacniacza/końcówki mocy 5.1 (bez dekoderów)

Kyle przeczytaj sobie jak jest zbudowane DTS HD.

Jeśli nie ma dedykowanego dekodera HD to maksymalnie możliwe jest tylko odtworzenie zwykłego DTS (skompresowanego stratnie) które jest częścią całego HD. Bezstratne HD uzyska się tylko i wyłącznie przy dedykowanym dekoderze HD a takiego ta karta raczej nie ma.

Żeby Cię nie fatygować w szukaniu załączam przykładowy cytat:

Struktura DTS-u, co jest jego główną i podstawową zasadą, składa się z dwóch części: jądra (z ang. „core”) i rozszerzenia. Struktura taka zapewnia pełną kompatybilność wstecz ze wszystkimi starszymi wersjami dekoderów DTS. Jądro zawiera 5.1 kanałowy strumień danych, nagranych z częstotliwością próbkowania 44,1 lub 48kHz. Taki strumień jest w stanie przetworzyć każdy dekoder DTS. Rozszerzenie zawiera dane uzupełniające: dodatkowe kanały, dane dla wyższych częstotliwości próbkowania lub inne dodatkowe usprawnienia które mogą pojawić się w przyszłości.

Wszystkie dekodery będą wykorzystywały jądro, podczas gdy najnowsze dekodery będą wykorzystywały jądro oraz jego rozszerzenie. Rozszerzenie będzie natomiast ignorowane przez dekodery, które nie są w stanie go wykorzystać. Dla przykładu jedno z rozszerzeń może zawierać DTS-ES oraz DTS 94/24. DTS-HD High Resolution Audio oraz DTS-HD Master Audio wprowadza kolejne rozszerzenia, poprawiające w znacznym stopniu jakość sygnału audio oraz zawierające dodatkowe możliwości.

Kyle przeczytaj sobie jak jest zbudowane DTS HD.

Jeśli nie ma dedykowanego dekodera HD

A oprogramowanie to nie jest dedykowany dekoder HD? (to oczywiście pytanie retoryczne).

ps. chyba że użyjemy starego oprogramowania zgodnego jedynie z pierwszym DTS ... ale ja mówię o najnowszym zgodnym z DTS HD MASTER które dekoduje i wypuszcza do 24 bit 192 khz przy max 8 kanałach

A oprogramowanie to nie jest dedykowany dekoder HD? (to oczywiście pytanie retoryczne).

ps. chyba że użyjemy starego oprogramowania zgodnego jedynie z pierwszym DTS ... ale ja mówię o najnowszym zgodnym z DTS HD MASTER które dekoduje i wypuszcza do 24 bit 192 khz przy max 8 kanałach

Jakie oprogramowanie masz na mysli ?

Bo chyba nie to dostarczane z karta Prodigy ? :-)

Wiec na pytanie kolegi, czy SAMA karta zdekoduje sygnal DTS HD, odpowiedz brzmi NIE :-)

Oprogramowanie, ktore pelni funkcje dekoderow NIE jest za friko ?, np. Power DVD kosztuje okolo 100 USD a to zwieksza koszt zakupu karty Prodigy o ta sume :-)

Zasadne jest zastanawianie sie nad zakupem kart ASUS z dekoderami sprzetowymi. Zwlaszcza, ze dekodery sprzetowe jesli sa licencjonowane to sa znacznie efektywniejsze podczas pracy.

Jakie oprogramowanie masz na mysli ?

Bo chyba nie to dostarczane z karta Prodigy ? :-)

Wiec na pytanie kolegi, czy SAMA karta zdekoduje sygnal DTS HD, odpowiedz brzmi NIE :-)

Oprogramowanie, ktore pelni funkcje dekoderow NIE jest za friko ?, np. Power DVD kosztuje okolo 100 USD a to zwieksza koszt zakupu karty Prodigy o ta sume :-)

Zasadne jest zastanawianie sie nad zakupem kart ASUS z dekoderami sprzetowymi. Zwlaszcza, ze dekodery sprzetowe jesli sa licencjonowane to sa znacznie efektywniejsze podczas pracy.

Podsumowując Asus na wyjściu analogowym do wzmacniacza 5.1 w moim przypadku Pathos Cinema X da sygnał w pełni HD. Esi też tylko, że będzie to wcześniej przerobione na poziomie procesor-ram oczywiście używając programu Power DVD.

Podsumowując Asus na wyjściu analogowym do wzmacniacza 5.1 w moim przypadku Pathos Cinema X da sygnał w pełni HD. Esi też tylko, że będzie to wcześniej przerobione na poziomie procesor-ram oczywiście używając programu Power DVD.

No no, na początek wielki szacun dla kolegi. Wzmacniacz super. Niestety to co jest jego jedną z wielu zalet, brak dekoderów, jest zarazem pewną wadą. Dlaczego? Bo odpowiedź na Twoje pytanie nie jest jednak taka łatwa. Patrząc teraz na specyfikację tego Asusa już sam trochę zgłupiałem. Wygląda to tak:

- pełna zgodność z Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio,

- sprzętowe dekodery Dolby Digital Live, Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker, Dolby Pro Logic IIx oraz DTS,

Teraz pytanie co oznacza "pełna zgodność"? Czy sprzętowe dekodowanie czy tylko transfer cyfrą tzw. Passthrough? Ogólnie dzisiaj najpewniejsze dające 100% Audio HD jest połączenie karta graficzna z HDMI plus amplituner z dekoderami. Może trzeba jeszcze troszkę poczekać aż pojawią się osobne DAC dekodery HD?

Teraz pytanie co oznacza "pełna zgodność"? Czy sprzętowe dekodowanie czy tylko transfer cyfrą tzw. Passthrough?

Uf, muszę być padnięty, że takie bzdury wypisuję. Przecież audio HD cyfrą jedynie przez HDMI można przesłać. No ale pytanie pozostało.

A tak już poza tematem, fajnie, że jest juz opcja edycji, ale trochę za krótko działa.

Uf, muszę być padnięty, że takie bzdury wypisuję. Przecież audio HD cyfrą jedynie przez HDMI można przesłać. No ale pytanie pozostało.

A tak już poza tematem, fajnie, że jest juz opcja edycji, ale trochę za krótko działa.

Czyli pozostaje mi kupić amplituner :(. Chyba poczekam na inną kartę, która przerobi audio HD i poda sygnał na mojego Pathosa.

p.s. Pathosa kupiłem za 30% wartości w Niemczech. Dla mnie idealne rozwiązanie dla stereo i kina 5.1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.