Skocz do zawartości
IGNORED

II Wroclawskie Spotkanie Na Jaworowej

Delta Studio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spotkanie moze rozpoczac sie juz o 16.00 w piatek.

W sobote nawet od 11.00. W oba te dni wszelkimi informacjami i radami bedzie sluzyl Minima Audio.

Prosze o potwierdzanie obecnosci na piatek, sobote oraz niedziele aby mozna zaplanowac czas zarowno Pana Waldemara z Minima Audio jak i pozostalych uczestnikow - tu przypomnienie o Jazzie nad Odra w godzinach wieczornych.

Zapraszam do okreslenia preferencji dnia i godziny spotkania.

Rega wróciła ale nowa. Padł laser i nie mieli w servisie, więc odesłali nową sztukę. ładnie z ich strony. Niestety nie mogę w ten łyk..end. TARBUD, Jazz, Jaworowa, czemu wszystko w te dni.

Kustagon raczej się nie pojawi (termin).

>>MinimaAudio

nie wiem czy porównanie urządzeń które dzieli czterokrotna różnica cenowa ma większy sens, ale w razie czego konwerter będzie do dyspozycji tydzień później w Puzonie. Lepszy (ale i droższy, niestety) przetwornik -współpraca konstrukcyjna z Kornelem- będzie dostępny nieco póżniej.

>>> mkorek

Oczywiscie - zaproszenie jest skierowane do wszystkich milosnikow muzyki bez wzgledu na zaawansowanie w zaopatrzeniu sprzetowym. Najwazniejszy jest tro odsluchowy ten w kazdym czlowieku.

Zapraszam

Witam

Jutro spotykamy sie w Delcie na Jaworowej .

Będziemy prezentować MicroMonstery oraz Talismany3.2 . Kolumienki zostają do przyszłego piątku.

Co do Ultimy3.5 - w Delcie pomieszczenie ma ok.20m2 więc naszym zadaniem prezentacja dużego układu 2,5-drożnego mija się z celem. Jeśli wszystko dobrze pójdzie i odsłuchy wypadną zachęcająco , to w następny week-end tj. 26.03 dostarczymy do Delty Ultimy3.2-one mają szansę jakoś zagrać w niedużym pomieszczeniu .

Na "wszelki wypadek" zabierzemy Electocompanienta ECI-1 oraz DPA Sx128 i jakieś kable.

Proszę nie zapomnieć o płytach!!

Pozdrawiam

Na przyszłe spotkanie obiecuję dostarczyć na odsłuch i ewentualnie do kupienia

- Kabel sygnałowy RCA Nirvana SL - 1,o m(cena 3200,-)

- Kabel głośnikowy Nirvana SL - 2x2,o m (cena 5200,-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

Minima Audio juz na miejscu. Jeszcze drobne przemeblowania i o 17-tej oczekujemy.

Pozniejsze przybycie - 19 a nawet 20 - takze mile widziane. Lokal otwarty "do ostatniego" muzyko- i audio-fila.

No to Mikro Monstery są u mnie w domu. Czegoś takiego to w życiu nie dźwigałem. Standy granitowe po 50 kg każdy plus kolumny po ok. 25 kg sztuka. Zestaw ważący 150 kg robi wrażenie również na mięśniach.

To co napiszę poniżej jest dla mnie wciąż zaskakujące i wielce pouczające. Zacznijmy jednak od początku.

Piątek, 19.03 - siedziba Delta Studio.

Minima Audio zaszczyciła nas wraz z dwoma modelami swych kolumn - tańszym Talismanem 3.2 (o ile dobrze pamiętam) i topowym Mikro Monsterem (wersja podstawkowa - istnieje również model wolnostojący).

Zaczęliśmy od tańszego zestawu. Co by nie mówić - porażka. To nie grało. Dźwięk rachityczny, jakby miał do nas nie dolecieć, tylko upaść po drodze na podłogę. Suchy, nienaturalny, ostry i natarczywy, przywiązany do kolumn, ściśnięty. Brak powietrza i przestrzeni. Fortepian brzmiał jakby był ze szkła, trąbka piszczała niemiłosiernie, brak niskich częstotliwości. Można było zwątpić w sens całego HI-FI, o Hi-Endzie nie mówiąc. Byliśmy mocno zaniepokojeni. na nic się zdały zmiany ustawienia kolumn, zmiany wzmacniaczy (Delta Studio KT88, Electrocompaniet ECI-1, końcówka Rotel RB980BX, i nawet poczciwy MF A1), o kablach nie wspominając.

Zdruzgotani podłączyliśmy Mikro Monstery. Dźwięk nabrał większej wagi, stał się nieco pełniejszy, ale rewolucji nie było - wszystkie wyżej wspomniane wady pozostały. Biorąc pod uwagę ceny (4000 i 9500 pln), uznaliśmy te kolumny za nieporozumienie. Po kilku godzinach walki i słuchania z przymusu (bo wypadało posłuchać) zrezygnowani zaczęliśmy pić (tu podziękowania dla pobliskiego sklepu "Żabka", za to że mimo późnej pory dostarczył nam odpowiednią ilość płynów pocieszających). Jako jedyny zdecydowałem się na wypożyczenie Mikro Monsterów do domu. W smutnym nastroju zakończyliśmy spotkanie.

Niedziela, 21.03 - mój dom.

Stawiłem się w Delta Studio po odbiór nieszczęśników. Przy okzaji podrzuciłem swoje B&W CDM 1, które do środy będą tam grać. Chętni mogą przyjść i posłuchać, bo te monitory pasują do lamp Delty. Warto poświęcić chwilkę i posłuchać jak może grać system, w którym klocki się lubią.

Po godzinie targania Mikro Monstery stanęły w moim pokoju. Potem pół godziny aktywnej rozgrzewki sprzętu i zasiadłem w fotelu przygotowany na wszystko. No, prawie na wszystko, bo to co usłyszałem było dla mnie kompletnym zaskoczeniem. Tak jak w piątek to nie grało, tak u mnie zagrało, i to jak! Wszystkie negatywne aspekty brzmienia (a było ich bardzo dużo) zniknęły jak ręką odjął. Instrumenty nabrały barwy i natruralnego brzmienia. Zniknęła szorstkość i puszkowate brzmienie. Pojawiła się ładna przestrzeń i głębia, dźwięk oderwał się od głośników wypełniając pokój. Jedyne czego trochę brakuje to najniższych częstotliwości. Jest to konstrukcja zamknięta, zatem miłośnicy masażu brzucha niskimi częstotliwościami będą musieli szukać czegoś innego. Poza tym grały niezwylke angażująco i muzykalnie. Może to wrażenie było spotęgowane diametralną różnicą w jakości brzmienia pomiędzy tym co usłyszałem w DS, a u siebie. W każdym razie byłem w szoku. Mój pokój jest mocniej wytłumiony, niż ten w DS, ale daleko mu do ideału - trudno prawidłowo rozstawić kolumny i zazwyczaj cierpi na tym wielkość sceny kreowanej przez zestawy. Najwyraźniej jednak spodobał się Minima Audio. Zaczynam rozumieć słowa konstruktora, który mówił że potrzebują mocnego wzmacniacza (wspominał nawet o Mac'u). To prawda (mója końcówka Rotel'a to minimum, a słabeuszem to ona nie jest).

Tym co najbardziej urzekło mnie w tej historii to taki drobny fakt: moja żona weszła zobaczyć co też jej pokręcony mąż tym razem przytargał i jak siadła w fotelu, tak nie mogła z niego wstać przez 2 godziny bardzo trafnie oceniając jakość brzmienia zestawów. Spędziliśmy miły wieczór, słuchając we dwoje już nie sprzętu, ale muzyki.

Zapraszam chętnych do odsłuchu, a przede wszystkim tych, którzy słuchali tych głośników w piątek. Będę mieć je u siebie do środy włącznie.

Na koniec kilka ważnych uwag:

1) To są kolumny BARDZO wrażliwe na akustykę pomieszczenia. Opisany przypadek dowodzi, że może byc miód, a może być porażka. To ciekawe o tyle, że moje CDM'y graja dobrze w Delta Studio.

2) Zdecydowanie potrzebują mocnego i wydajnego prądowo wzmacnicza, zatem w grę wchodzi raczej tranzystor.

3) Mimo swoich imponujących rozmiarów (jak na podstawkowce) są to zestawy przeznaczone do niewielkich pomieszzceń. Do 20m2 powinno byc dobrze.

4) Kolumny są trudnym obciążeniem - maja niewielką skuteczność i impedancję schodzącą momentami poniżej 3 Ohm'ów. Znów kłania się mocny piec.

To są wrażenia spisane "na gorąco" po pierwszym wieczorze słuchania. W miarę oswajania się z dźwiękiem dodam kolejne uwagi jeśli takowe mi przyjda do głowy.

Jednak ważną rzecz mogę owiedzieć już teraz: nie skazujcie przedwcześnie sprzętu na banicję, słuchając nawet kilka godzin. Pozornie fatalny produkt rozwinął (tylko częściowo jak sądzę) skrzydła u mnie w domu.

Witam

Na wstępie serdecznie dziękuję za przybycie i za zainteresowanie . Dziękuję także Gospodarzowi-Panu Witkowi za gościnę i miłe przyjęcie .

Podobnie jak większość z Państwa byłem wybitnie zdruzgotany odsłuchami w pomieszczeniu Delty.Jednak mam tą przewagę że znam swoje produkty"na wylot" Mając z sobą swoją elektronikę , okablowanie , winę za zaistniałą sytuację mogę zrzucić z pełną odpowiedzialnością na akustykę pomieszczenia . Potwierdza to opinia pierwszego chętnego , który zabrał kolumienki do swojego pomieszczenia. Jestem przekonany , że również Talismany po zainstalowaniu w innym pomieszczeniu odezwą się "ludzkim głosem"

Nasze produkty nie należą do gatunku "plug &p lay"- wymagają odrobiny troski i wysiłku ale w zamian za to potrafią się za ten wysiłek odwdzięczyć.

Serdecznie zachęcam wszystkich zainteresowanych do wisiłku (także fizycznego :-) ) i zabrania zestawów do swojego pomieszczenia . Wtedy opinie będą bardziej miarodajne

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.