Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć dwa subwoofery

krzysiek 525tds

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - w jaki sposób mozna podłączyć dwa subwoofery?

Chodzi mi o wzmacniacz stereo - i tu chyba się nie da, oraz o amplituner kina.

Czytałem artukuł xajasa który bardzo dużo wyjaśnia -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale nie ma tam opisu jak podłączyć dwa suby.

Jak ktoś z Was wie jak to zrobić proszę o opis.

Dzięki - Krzysiek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Czy twoj wzmacniacz ma wyjscie Pre-Out

2. Czy te dwa suby maja wejscia High-Level

3. Czy chodzi o setup Stereo czy KD

Jesli odpowiedz na 2. i 3. brzmi "tak" to postawilbym te suby zaraz obok glownych glosnikow i pobral sygnal z glosnikow (kabel od zlaczy glosnikowych w glosnikach do zlaczy glosnikowych w subie).

Alternatywa (jesli odpowiedz na 1. brzmi "tak") sa dwa kable Cinch od Pre-Out wzmacniacza (od L i R) do wejscia Low-Level suba (L jednego i R drugiego).

To ze pobierasz sygnal tylko z jednego kanalu (L albo R) i zasilasz tylko jeden kanal suba nie odgrywa roli. Dopasowanie poziomu glosnosci i tak odbedzie sie za pomoca potencjometru mudulu aktywnego suba.

xajas

www.jaschiks.com

Dzięki xajas za wyjaśnienie tematu.

Tak na marginesie to artykuł o subach przeczytałem calutki i jest naprawdę dobry. Dla amatora - czyli dla mnie - to ogromna kopalnia wiedzy, dla pozostałych potwierdzenie posiadanej już wiedzy.

A z 2 subami to chcę się trochę pobawić, kolega ma suba i mamy zamiar troche poeksperymentować.

Zobaczymy co z tego wyniknie. Problemem będzie moc - mój ma 250W a kolegi 120W - chyba nie za dobrze.

Może ktoś już robił podobne testy.

Ciekawe jak wyszły?

Krzysiek.

• 2 lata później...

Cześć!

Chciałbym odświeżyć ten wątek ponieważ mam możliwość załatwienia z "odzysku" subwofera pochodzącego z kompletu Tannoya EFX 6.1. Posiadam taki komplet, który jest napędzany przez AVR-1705 Denona. Ponieważ ten amplituner posiada tylko jedno dedykowane wyjście PRE-AUT dla kanału LFE więc siłą rzeczy nie da się podłączyć drugiego suba. Innych wyjść PRE-AUT takich jak HIGH-LEVEL i LOW-LEVEL nie ma.

Subwofery oczywiście są takie same i są to konstrukcje aktywne.

Według mnie podłączenie równoległe tych subwoferów poprzez jakiś porządny rozgałęźnik na wyjściu chinch (chyba tak się to pisze ?) kanału LFE nie powinno zagrażać amplitunerowi.

Zależy mi na tym gdyż suba dostanę za darmo jak pisałem "z odzysku", a słyszałem wiele pozytywnych opinii o instalacjach KD wyposażonych w dwa subwofery tym bardziej że nie mam problemu z poprawnym ustawieniem tych dwóch skrzynek. Dodam tylko że suby używam tylko do oglądania a właściwie do słuchania filmów z DVD.

Jeżeli macie doświadczenia z dwoma subami to proszę o opinie czy aby się nie mylę i mogę sobie tylko szkody narobić.

Rober,

lepiej zrobisz jak opiszesz wej/wyj samego suba.

Zapewniam, ze 1705 ma wyjscia high-level (terminale glosnikowe) a i low-level powinien miec (regulowane wyjscie z przedwzamcniacza).

T.

Sprawdzałem. Niestety AVR nie posiada wyjść low-level oprócz jednego dedykowanego kanału LFE do suba. Wyścia high-level oczywiście są (terminale głośnikowe) ale ja mam na myśli osobne wyjścia high-level dla kanału LFE, który służyłby tak jak wyjście pre-out kanału LFE dla subwofera. Podawanie sygnału LFE przez osobne wyjście (dedykowane) jest bardzo istotne dla odtwarzania dźwięku w systemach 5.1, 6.1 czy 7.1, gdyż tylko poprzez takie wyjście możliwe jest zasilenie subwofera sygnałem z informacją dla kanału z jedynką po kropce.

Z wyjść high-level (terminale głośnikowe) można jak najbardziej pociągnąć sygnał do subwofera a najlepiej do dwóch subwoferów ale o ile ta metoda jest świetna dla STEREO (bo do tego jest najczęściej wykorzystywana) to do kina domowego nie ma większego sensu gdyż sygnał z głośników frontowych zostanie podany na subwofery (a muszą to być bezwzględnie subwofery aktywne bo w przypadku subwoferów pasywnych prawie napewno dojdzie do spalenia końcówek mocy) i uzyskamy tylko wyeksponowanie basów pochodzących z kanałów frontowych a przecież w kinie domowych nie oto chodzi. Chodzi oto żeby jak najlepiej wyeksponować basy ale z kanału LFE tego z jedynką po kropce a to jest możliwe tylko poprzez dedykowane wyście pre-out dla subwofera. Dlatego droższe modele amplitunerów posiadają dwa wyścia pre-out dla subwofera 1 i 2.

Subwofery Tannoya to o ile pamiętam 120 lub 150 watowe (w RMS oczywiście) konstrukcje aktywne z bas-refleksem skierowanym do przodu i z 16 lub 20-sto centymetrowym głośnikiem promieniującym do podłogi. Posiadają wejścia low-level L i R oraz high-level L +/- i R+/-, poza tym regulację głośności, przełącznik zmiany fazy, regulację częstotliwości odcięcia. A tak na marginesie to są to naprawdę dobre suby do mniejszych pomieszczeń takich typowych blokowych mieszkań, szczególnie fajnie uzupełniają pozostałe satelitki, którym również nic nie brakuje (zaznaczam że mam na myśli tylko kino domowe - nie stereo "broń Boże".

Tak więc niestety pozostaje mi podłączyć dwa suby z jednego wyścia pre-out kanału LFE co prawdopodobnie odbije się na głośności każdego z nich no ale przecież zawsze można je pogłośnić przez nastawy w setupie amplitunera albo na żywca pokrętłem regulatora umieszczonego z tyłu subwofera, tym bardziej ze obecnie głośność mam ustawioną na jakieś 40%. Jedynie mam wątpliwości czy to aby wystarczy, no ale jak pisałem suba dostanę w prezencie tak zę niczym nie ryzykuję................ a może się mylę... hm sam nie wiem???.

Dołączam zdjęcie tyłu AVR-1706, ja posiadam AVR-1705 ale z tyłu prawie wcale się nie różnią oprócz dodatkowej końcówki mocy w AVR-1706.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A, o to chodzi!

No tak, w przypadku systemow z dedykowanym LFE jest faktycznie problem.

Jedyne co przychodzi mi do glowy w takiej sytuacji to jedynie proba z taka specyficzna proteza.

Moze efekty beda pozytywne. Sprobuj usunac z konfiguracji ampli subwoofer. Wtedy sygnal LFE powinien zostac podany na glosniki frontowe. Polacz wyjscie high-level z ampli z subwooferami, a frontowe przoprzez te suby z filtracja niskich czestotliwosci. Korzyscia moze byc odciazenie frontow, ale minusem jezeli nie najlepiej integruja sie z aktywna czescia.

Czesto subwoofery maja mozliwosci z definicji laczenia w szereg, ale jak rozumiem w przypadku tego Tannoya raczej nie bo system EFX 6.1 nie przewiduje dublowania czesci aktywnej. Racja?

T.

Przyjzalem sie temu subwooferowi, i wyglada na to, ze jest naprawde ubogo wyposazony i generalnie nie ma wyjsc low czy high level, wiec opisane przez mnie wczesniej rozwiazanie nie jest mozliwe.

Pozostaje jedynie tak jak pisales podanie LFE na oba subwoofery.

T.

Racja! Subwofer z zestawu EFX 6.1 nie ma możliwości dublowania części aktywnej czemu wcale się nie ma co dziwić, w końcu jest to zestaw budżetowy. Z resztą jak za tę cenę (999 zł za zestaw 6.1) Tannoy wpakował bardzo dużo do tego suba. Brałem też pod uwagę możliwość podłączenia tych dwóch subów bezpośrednio pod wyścia frontowe high-level ale w ten sposób mógłbym tylko sobie pogorszyć ponieważ na frontach i surrondach mam satelitki, które prawdopodobnie nie zniosły by pełnego pasma częstotliwości bo takie właśnie musiałbym podać na fronty poprzez nastawy w setupie tj. ustawienie frontów na large, częstotliwość odcięcia na minimum i odłączenie subwofera. O ile przekierowanie niskich częstotliwości z kanałów frontowych i surrond do kanału FLE jest oczywiste, to nie jestem do końca pewny czy wogóle można przekierować sygnał z kanału LFE do kanałów frontowych (dotyczy wszystkich ampitunerów). Pewnie w sprzęcie z najwyższej półki jest to możliwe pod warunkiem, że dysponujemy pełnozakresowymi kolumnami frontowymi najlepiej z podwójnymi weściami (na to jest jakieś angielskie słówko bi.. coś tam ) no i oczywiście wyjściem wysokonapięciowe high-level dla dedykowanego kanału LFE. Ja jednak nie słyszałem o takich konfiguracjachw kinie domowym. W KD z prawdziwego zdarzenia stosuje się standardowo pełnozakresowe kolumny i to na wszystkich kanałach z nastawą w setupie "large" a dodatkowo sygnał z kanału FLE podaje się na dwa subwofery aktywne, których częstotliwość odcięcia ustawia się możliwie nisko bo jak wiadomo w kinie domowym wszyscy dąża do osiągnięcia efektów jelitowych a niektórzy nawet do efektów kręgosłupowych poprzez instalację pod fotelami specjalnych wstrząsarek przetwarzających częstotliwośći odpowiadające tym przy trzęsieniu ziemi. Nazywają to bultcikery czy jakoś tak - podobno do kupienia w Polsce. Swoją drogą czego to ludzie nie wymyślą, tylko patrzeć jak pojawią się dedykowane do KD generatory infradźwięków, które będą sprzedawane z ostrzeżeniem przed śmiercią lub ciężkim kalectwem nie mówiąc już o stratach materialnych za które firma nie będzie ponosiła żadnej odpowiedzialności (podobnie jak np na wyrobach tytoniowych). Może się mylę ale nie jeden kinomaniak skusi się na takie cudo choćby z ciekawośći.

Pozdrawiam! Rober

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.