Skocz do zawartości
IGNORED

pytam o rade Fachowcow

ninjah

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do szanownych forumowiczow prosbe.jako ze mam w planie kupic sprzet a kompletnie sie na tym nie znam chcial bym abyscie mi udzielili kilku porad.Na poczatek chce kupic kolumny i wzamacniacz.chcial bym zebyscie mi poradzili jakimi parametrami sie kierowac przy zakupie ww sprzetu.TZn 4 czy 8 OHm,moce itp.jak mocny powinien byc wzmacniacz w stosunku do kolumn?

co sadzicie o kolumnach magnata?

dodam ze slucham reggae,dub,i zalezalo by mi na dynamicznym brzmieniu i glebokim basie(baaardzo).

z gory dzieki za wskazowki

https://www.audiostereo.pl/topic/6866-pytam-o-rade-fachowcow/

tak, napisz ile chcesz na niego przeznaczyć mieciedzy, jaki masz pokój w którym będziesz tego zestawu słuchał (kubatura + czy jest wgłuszony czy nie, duzo mebli i maty gdziwko chłonne na ścianach, czy gołe sciany).

Pozdrawiam

pokoj ma ok 15 m kwadratowych lozko szafa i biurko nie jest wygluszony .nie jestem audiofilem i sprzet nie musi byc hi endowy.che kupic cos na niemieckim ebayu(odsluch jest raczej niemozliwy i dlatego zalezy mi na tym zeby ktos mi wyctlumaczyl jak na dzwiek wplywaja parametry glosnikow i wzmacniacza).zastanawialem sie nad wzmacniaczem yamahy ale nie orientuje sie w ich jakosci i np czy ax jest lepszy od cx itp...

byl bym wdzieczny za pare porad

aha i czy jest sens kupowac kolumny "dla majsterkowicza" tj. takie ktore mozna samemu zlozyc.

moj kolega ma takie i graja calkiem niezle ale sa troche slabe a jego wzmacniacz calkiem mocny i jak przekrecic potencjometr do konca to sprawiaja wrazenie jak by mialy zaraz odleciec ;)

no i najwazniejsze o co chodzi z ohmami.jaka roznica jest pomiedzy 4 a 8 ?

czy zwracac uwage na to?

ciągle, pozostake kwestia kasy na sprzęt....

a kolumny jak to nazwałeś "dla majsterkowicza" czyli Kity Diy, w nich wszytsko zależy od dobrego projektu i zastosowanie możliwie najlepszych komponentów, za kasę jaką się chce na to przeznaczyć....

Jest pare dobrych kitów np na Akkusie, jest tez i parę złych na innych stronach...

a wiec znalazlem kolumny(do zlozenia samemu) za 99 euro

Übertragungsbereich : 35 Hz – 20.000 Hz

Leistung : 160 Watt Sinus / 240 Watt Musik

Schalldruck: 91 db/A

System: 3 – Wege Bass-Reflex

Trennfrequenz: 1 Kz / 6 KHz.

Weiche: mit Überlastschutz / Hochertige Bestückung

400 Watt

Innenverkabelung: 2 x 2,5 qmm

Bass: 2 x 20 cm Rockwood ( Magnetisch abgeschrimt )

Mitteltöner: 1 x 14 cm Rockwood ( Magnetisch abgeschrimt )

Hochtöner: Titan Tweeter mit Dome / Kalottenschutz

albo kolumny magnat

• Prinzip 3-Wege Bassreflex

• Belastbarkeit RMS / max. 120 / 230 Watt

• Impedanz 4-8 Ohm

• Frequenzbereich 25 - 32.000 Hz

• Trennfrequenzen 800 Hz / 3.500 Hz

• Empfohlene Verstärkerleistung 30- 230 Watt

• Wirkungsgrad (1 Watt /1 m) 90 dB

• Maße (B x H x T) 210 x 820 x 265 mm

• Gewicht 12,5 Kg

• Ausführung Buche, Schwarz

z gory przepraszam ze po niemiecku mam nadzieje jednak ze rozumiecie jak nie to przetlumacze

i tu mam pytanie poniewaz kolumny magnat sa juz zlozone ale kosztuja 2x wiecej tj ok 100euro szt.

to chcial bym wiedziec czy nie oplacalo by sie bardziej kupic tych do zlozenia

a co do kasy na wzmacniacz to mam ok 100-200 euro

licze na jakies konkretne porady bo jak juz napisalem jestem calkiem zielony a nie chcial bym czegos kupic co mi bedzie potem w pokoju brzeczalo zamiast grac

Jakbyś chciał pogadać o sprzęcie w tym przedziale cenowym to moge Ci przedstawić moje rozwiązanie. Wal śmiało na [email protected] lub na gg 3469802. Też jestem tu nowy i mam już swój upragniony bas i nie tylko. Polecam sie. Cześć.

P.S. Co do tematu to na pewno nie jestem fachowcem, poza tym w tym budżecie dużego pola manewru nie masz.

596 - moim zdaniem jest bardzo ok. Był za 999 zł na wyprzedaży w MM swego czasu, za taka kasiorkę to wręcz rewelacja ! Poza tym starsze modele Yanmahy są bdb zdaniem niektórych forumowiczów, bodajże z 2 na końcu -592 itd.

Witam

Kiedyś bedzie juz chyba z 5lat temu odsprzedałem moim rodzicom Cd yamacha 493 i wzmak 496. Które to graja do dnia dzisiejszego.Wzmak.posiada naprawde dużą moc,gra raczej łagodnie na miekkim basie dosć dobrze schodzącym.Cd jest ciepłe(chyba nawet słodkie) nie którzy beda wiedzieli o co mi chodzi.Zreszta urzadzenia yamachy grają przewaznie łagodnie,dosć czysto i co najważniejsze są bardzo trwałe.Nie wiem jak to się ma do nowszych urządzeń,ale jak czegoś szukasz bierz raczej te starsze klocki.Są podobno solidniejsze i lepiej grają.

pozdr

-->ninjah

Jak byś cos chciał, to ja wykonuję profesjonalnie obudowy na zamówienie

...zwrotnice również składam (a od poniedziałku w ofercie będą indywidualnie toczone kolce do kolumn z aluminium lub stali)

kompletnie sie nie znam na kolcach, ale troche mi sciany nieraz drgaja, podloga itp, wiec chyba sa mi niezbedne, pozatym podloge mam nierowna, z czego sa najlepsze? Z 2 strony jak na zamowienie? Jakies wymiary musialby podac?

Tak na sam,samiuśki początek to warto zainteresować się zestawem Nad'a.CD 521BEE(1520,-) i wzm.C-320BEE(1690,-).Posłuchać,"ułożyć"sobie ucho i za jakiś czas już świadomie wybierać.Do Nad'a nie jest trudno dobrać niedrogie,dobrze brzmiące kolumny.Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.