Skocz do zawartości
IGNORED

przymiarka do esa vivance1- opinie

marius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W niedlugim czasie wybieram sie na odsluch kolumn Esa Vivance 1

(rozwazam ich zakup - dla mnie przystepna strefa cenowa).

Czy ktos z szanownych kolegow slyszal je w "akcji" ?.

Na jakie cechy tych kolumn zwrocic uwage ?

Czy sa mocno czule na ustawienie wgledem pomieszczenia.

Czy nie sa one za "masywne" do pomieszczenia 16m2 (malo zagracone, troche "podrasowane" akustycznie)?

Wszelkie subiektywne opinie mile widziane.

pozdrawiam

Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/6992-przymiarka-do-esa-vivance1-opinie/

Jeśli się nie mylę, to Vivace 1 to kolumny nowej serii, z jednym głośnikiem nisko-średniotonowym (Vivace poprzedniej serii miały dwa). Nie słuchałem ich i nie wiem czy moje spostrzeżenia można odnieść do tego nowego modelu. Z całą pewnością jeśli chodzi o górę pasma to powinno być OK - głośnik Vify jest niezły. ESA ogólnie rzecz biorąc proponowała dotąd przyzwoite proste konstrukcje dwudrożne-dwugłośnikowe Ostinato i Continuum, także nie powinno chyba być porażki.

Jestem ciekawy porównania tych Vivace 1 na przykład z nieco tańszymi Phonarami Volume, o których była tu często mowa. Jak widziałem na AS'2003 ceny Vivace nowej serii poszybowały w górę ...

2200 zł za 1 głośnik nisko-średniotonowy Vifa TC ? Chyba ESA trochę przegięła z cenami nowej serii Vivace, pozatym jaki sens montować jeden taki głośnik ? Vivace 2 mają już dwie siedemnastki Vify TC ale cena aż o 700 zł droższa ?! Ceny głośników Vify TC są niskie, skąd takie ceny ?

Nie mówię może i dobrze grają ale za ceną 2.200 znalazł bym sobie inny produkt.

Nowe:

Phonary, o których wspomniałem.

Tańsze podłogowe kolumny Visaton - również w wersji do samodzielnego złożenia.

tańsze wolnostojące QBA ? A może Minima Audio coś zaproponuje?

A tak naprawdę to wszystko zależy od tego z czym i gdzie to ma grać. Jeśli wzmacniacz przyzwoity a pomieszczenie większe, to szukałbym raczej używanych kolumn w rodzaju Dali 450.

Seba ma rację . Vifa TC to nie najlepszy pomysł. ESA idzie zdaje się w kierunku łatwizny i pieniądza .Poszukaj ESY Ostinato^2 z drugiej ręki. To są przyzwoite kolumny i na pewno o niebo lepsze niż Vivace.

Vifa TC to nie powód do ekscytacji - zgadza się, ale również nie powód do narzekania. Poruszamy się raptem w przedziale cenowym około 2 tys. za nowe kolumny podłogowe.

Są firmy, które używają jeszcze tańszych przetworników niż Vifa TC - patrz (a właściwie słuchaj) tańszych serii Avance (czy tam jest "Logic by Vifa"?). Również chwalone Audio Academy Hyperion oraz Audio Academy Phoebe używają zdaje się Vify TC, przy czym w nich również kopułka jest TC, a nie Vifa PL jak w ESA (przynajmniej tych pierwszej "generacji"). Na szczęście na głośnikach nie da się nalepić znaczka "turbo" albo "2.0i 16V" jak na tylnych drzwiach Poloneza i w końcowym rachunku liczy się jak gra całość, a nie z czego zbudowane i jak się nazywa.

Uprasza się o niepolecanie własnych używanych kolumn w wątku dotyczącym porad.

Używane Ostinato^2 za 3000 zł to zdecydowanie drogo. Za 2000 można by brać - zwłaszcza jak się ma pozostałe meble z palisandru indyjskiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.