Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D - płytka

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

jest parę rzeczy które można zrobić na płytce bez praktycznie kosztów:

zrobić zasilanie +- dla OPA i +12V dla TAS-a na klasycznym trafku...

lub i wywalić OPA poza płytkę i będzie taniej/lepiej każdy sobie zrobi co będzie chciał /tranzystory, OPA itp/ - to wydaje mi się dobre, można dać lepsze kondy itp, będzie większe pole do popisu czy zmian - co Wy na to??? czy potrzebujemy OPA na płytce??

można dać OPA w małej obudowie, są nawet tańsze:)

Zacznijmy od tego, że samo zastosowanie tej przetwornicy jest nieporozumieniem. Sama eval TAS5630 jest mocno niedopracowana, dosłownie jakby przygotowywała ją bardzo niedoświadczona osoba. Wiele z błędów popełnionych na niej zostało poprawionych w eval 5631. Samo zastosowanie TL257HV podyktowane było zakresem napięcia wejściowego, tutaj niestety nie było zbyt dużego pola manewru.

Prawdę mówiąc ta przetwornica, też mi się od samego początku nie podobała, ale nie chciałem nic mówić bo wszyscy oponowali za zgodnością z EV.

Najchętniej bym ją wywalił i wsadził tam choćby 7824, tyle że ja będę to zasilał z 35V, więc takie rozwiązanie nie każdego usatyswakcjonuje. Optymalnym rozwiązaniem byłby chyba jakiś niskonapięciowy odczep w trafie, ale to jak mniemam też nie każdego usatysfakcjonuje.

Kolejna sprawa to cały bufor pracujący na jednej masie co reszta. Chyba każdy wie, że dla takiej części warto oddzielić masę i połączyć ją z masą siejących układów przez jakiś dławik. Dla czego OPA w TI są zaaplikowane jak są, nie mam pojęcia? Obawiam się, że to nie jest bez znaczenia dla odstępu SN.

Moja ostatnia propozycja i prośba zarazem, to wyprowadzenie dwuch padów do ewentualnego zasilenia LM'a z zewnątrz z pominięciem przetwornicy. Chyba nie będzie to wielka komplikacja?

pozdrawiam

edit

Chyba żeśmy się z Pittem trochę zdublowali :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dodatkowe wejście jest OK. Mnie tam akurat bardzo pasuje że można to zasilić z jednego napięcia, kupię gotowe, dość tanie trafo i już bez żadnego nawijania. A co wam ten zasilacz impulsowy szkodzi. Po pierwsze to tylko wstępna stabilizacja, przed LM317, z tego nic nie jest bezpośrednio zasilane, a po drugie sam TAS jest układem impulsowym który może przełączać po kilka Amperów, a to tylko mały stabilizatorek impulsowy.

A co wam ten zasilacz impulsowy szkodzi. Po pierwsze to tylko wstępna stabilizacja, przed LM317, z tego nic nie jest bezpośrednio zasilane, a po drugie sam TAS jest układem impulsowym który może przełączać po kilka Amperów, a to tylko mały stabilizatorek impulsowy.

Po pierwsze jest usytuowany bardzo blisko OPA,po drugie pracuje na 50khz (TAS na 400) więc to chyba nie najszczęśliwsze rozwiązanie. Dodatkowe łącze da nam możliwość łatwego porównania, więc się okaże czy mam rację. Oby nie :)

Poza tym przyglądał się ktoś obudowie tego dławika do przetwornicy? Da się to wogóle polutować lutownicą???

Idzie polutować ...

Ja powoli robię wykaz czesci ...

Jak na razie jako problem widzę Indukcyjności

OPA1632

TLkę

LM317 zamieniłem na D2PAK - 3,66 za 5 sztuk z ST ...

Reszta elementów tania jak barszcz kond wychodzą srednio 2,44 / 100 sztuk

R 1,83 za 100 sztuk

indukcyjności to nie problem /no może cena/

rdzenie jak w oryginale do dławików wyjściowych ma gościu na allegro po 9zł za rdzeń...

dławik 1000uH do przetwornicy 15V jest w TME DE1207-1000 0,83zł netto...

to nie wywalamy OPA z płytki? :(

:) pittt nie denerwuj projektantów :)

Nic nie wywalamy nic nie kombinujemy

Jak coś piszesz ze ktoś coś ma to może by tak link ???

Oznaczanie nr aukcji opis nr elementu

?

Proste ?

Jak nie chcesz OPA to sobie go nie wlutujesz ...

Już to pisałem powyżej. Niech ta płytka będzie uniwersalna i z założenia niech to będzie kompletna końcówka mocy pod którą tylko podłączyć pre, zasilanie i gra. Jak ktoś będzie chciał kombinować z zasilaniem to sobie podepnie do dodatkowych padów, jak będzie chciał kombinować z układami wejściowymi to nie lutuje tego co jest na płytce i wejście ma na padach kondów między OPA a TASem - całkiem wygodnie. A jak ktoś chce proste rozwiązanie bez kombinacji to lutuje wszystko, podłącza zasilanie i ma wzmacniacz.

:) pittt nie denerwuj projektantów :)

Nic nie wywalamy nic nie kombinujemy

Jak coś piszesz ze ktoś coś ma to może by tak link ???

Oznaczanie nr aukcji opis nr elementu

?

Proste ?

a proszę Cię bardzo, tylko bez nerw :)))

w TME podałem typ - trza wklepać... DE1207-1000

rdzeń na allegro -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) --- nie micrometals jak w oryginale, ale parametry te same, porównywałem i różnią się tylko producentem...

jeszcze jedna sprawa - OPA1632 jest tanio u jednego gościa na allegro - obudowa MSOP8 z powerpadem - może zmienimy obudowy na naszej płytce?

Ukryta Zawartość

nie wiem czy tę nie będą najlepsze ?

Ukryta Zawartość

Specjalnie z szczeliną .... Do klasy D chyba z mej wiedzy najlepsze

1000 UH

Ukryta Zawartość

OPA 1632 nie mają ...

TL w ogóle ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy tę nie będą najlepsze ?

Ukryta Zawartość

Specjalnie z szczeliną .... Do klasy D chyba z mej wiedzy najlepsze

1000 UH

Ukryta Zawartość

OPA 1632 nie mają ...

TL w ogóle ...

ten link co zapodałem - T94-2 to rdzeń który zastosował TI w oryginale...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak nie ma TL można szukać LM:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko razem to tylko w Erze, ewentualnie Mouserze :) Jakieś cewki czy ferryty też by można wyszukać, ale ja się nie znam.

TAS też mają, ale w 3 tygodnie i trzeba brać 57szt. Nadwżkę ewentualnie na alledrogo albo (i) Ebay.

Byłoby nie drogo bo niecałe 10Euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amidona ? Ti ?

Ni cholery dowodzik ... (lynk)

Ja mam jakis FE-Tronik (jakaś chińszczyzna)

google ==>> tic-inds-026 /dławik 7uh w oryginale/ i wszystko jasne....

T94-2 to międzynarodowe oznaczenie parametrów rdzenia i producent jest tu mało ważny...

Tak się jeszcze zastanawiałem nad tym co wcześniej napisałem na temat przetwornicy, prowadzenia masy i spojrzałem do instrukcji EVM. Pik na jakieś 12dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się nie przejmuję, bo na pewno tej przetwornicy nie wlutuję :) A próbowałeś podać kiedyś na głośnik square 50kHz?

Uwierz mi, będzie grał :)

No ma 100dB,... przy napięciu referencyjnym 28V, czyli jak się nie mylę 100WRMS/4om, a ile przy mocy oddawanej w domowm zaciszu, czyli amplitudzie w granicy 1-2V? SNR podaje się raczej dla 1W.

To nie zniknie po skręceniu ptencjometra. Nie chcę być czarnowidzem, ale w czasie pauzy bdzie syczeć i to tym bardziej im lepsze ktoś ma głośniki, a wcale nie musi. No ale to nie moje zmartwienie. Ja będę miał swoje ARK do zasilenia LM'a :)

No coz - nie moge powiedziec zeby bylo wyraznie slychac na Evalu z przetwornica jakis ewidentnie pochodzacy od przetwornicy dzwiek ... ale :) po pierwsze tego Evala juz nie mam - mam obecnie inny, troche mniej oficjalny, gdzie OPA sa zailone z zewnetrznegoi zasilania +/-15V ktore zapodaje Texasowa przetwornica :) Porownywalem bezposrednio ta nowa plytke z zasilaczem TI i stara wersje z przetwornica i innym SMPS i od razu slychac ze stara wersje miala wyzszy poziom szumu – bylo to na ucho wyraznie slychac - nie moge jednak powiedziec, bo tego wtedy nie sprawdzilem, czy ten wyzszy poziom szumu pochodzil od gorszego SMPS czy zastosowania przetwornicy…

Moje zdanie jest takie, ze ta przetwornicy to pierwsza rzecz ktora powinna wyleciec z tej plytki :) pracuje na zbyt niskiej czestotliwosci :( a poza tym jest strasznie wielka – zajmuje kawal plytki :) najlepszym rozwiazaniem bylo by zastosowanie bowoczesnej przetwornicy na +/-15V pracujacej na czestotliwosci ponad 1MHz – takie przetwornice wymagaja dobrego layoutu, ale jak sie dobrze zrobi to latwo mozna odfiltrowac te smieci HF i ja wole cos takiego niz stabilizatory liniowe – kwestia gustu oczywiscie :)

A zeby bylo latwo to najlepiej ja wywalic i dac zwykly kawalem zasilacza na +/-15V – kilka diod / elko / dwa staby na + i – i po klopocie :)

ChUmI ==>

twoim zdaniem jest sens dawać tego OPA na płytce, do tego jeszcze zasilanego niesymetrycznie??? Czy OPA coś daje w tym układzie?

sugerowałem wcześniej, by wywalić całe to dziadostwo z płytki, lub dać osobny symetryczny!!! zasilacz na trafie; i tak będziemy zasilać to z toroida...

ew. nowszą przetwornicę step down 400-500khz powinno być dużo lepiej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.