Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.hilberink.nl/tannoy2/wildcats/tannoy631brochure.pdf

Model: 633

Year: 1994-

High Frequency: 0261

High Frequency Size: 25mm

Low Frequency: 1675

Low Frequency Size: 6"

Crossover Code: 1167

Model: 638

Year: 1994-

Dual Concentric: 2043

Dual Concentric Size: 8"

High Frequency: 1673/2043

High Frequency Size: 25mm

Low Frequency: 2044

Low Frequency Size: 8"

Crossover Code: 1170

Edytowane przez Lutek
  • 2 tygodnie później...

Czesc wszystkim ,

czy mial ktos do czynienia z tannoy belvedere 12/15" gold, sa takowe za nieduze pieniadze i w dobrym stanie.

jeszcze jedno-czy i jak mozna je porownac do tannoy berkeley???

licze na WAS

rs

Czesc wszystkim ,

czy mial ktos do czynienia z tannoy belvedere 12/15" gold, sa takowe za nieduze pieniadze i w dobrym stanie.

jeszcze jedno-czy i jak mozna je porownac do tannoy berkeley???

Nigdy nie slyszalem Goldow w tych obudowach, ale jesli same przetworniki sa w dobrym stanie i mozesz kupic je w tych obudowach za nieduze pieniadze to jak najbardziej polecam. Obudowy Bevvedere wygladaja na solidna robote ale gdyby cos Ci w nich nie odpowiadalo to paczki zawsze mozna zbudowac samemu albo zlecic jakiemus stolarzowi. W tym przypadku przetworniki sa zlotem (moze nie powienieniem Ci ich zachwalac bo nie jest to obiektywny punkt widzenia, jako ze osatnio sam nabylem takowe przetworniki).

Z tego co parzylem na necie to Berkeley sa na przetwornikach HPD (praktycznie to samo co Goldy, tyle ze na piankowym zawieszeniu, z nizej schodzacym basem i mniejsza efektywnoscia). Podejrzewac tylko moge, ze dzwiek bedzie podobnego rodzaju (bardzo charakterystycznego dla tego typu Tannoyow).

Pozdrawiam

Brast

Edytowane przez Brast

oczywiscie dziekuje za szybki odzew,.Wybor nie jest prosty, choc mnie osobiscie bardziej sie podobaja belvedere, to sa troszke drozsze-ale to nie zadna roznica- obie pary w okolicy 1500dol, no i wlasny przywoz-prawie 500mil(bo wysylka to nastepne 300dol). Czyli musialbym jechac do kanady i spowrotem- ale ja lubie jezdzic-przy okazji cos zobacze.

w necie jest strasznie malo informacji odnosnie belvedere, natomiast sporo dobrego o berkeley, wiec sam juz nie wiem

mam obecnie tannoy little gold, sa na prawde fajne, i to jedyna sluszna droga-wieksza obudowa

z tym ze te belvedere sa na glosniku 12 cali ,a berkeley 15cali, czy to jest cos co moze decydowac ktore sa lepsze???

Piszcie !

rs

w necie jest strasznie malo informacji odnosnie belvedere, natomiast sporo dobrego o berkeley, wiec sam juz nie wiem

mam obecnie tannoy little gold, sa na prawde fajne, i to jedyna sluszna droga-wieksza obudowa

z tym ze te belvedere sa na glosniku 12 cali ,a berkeley 15cali, czy to jest cos co moze decydowac ktore sa lepsze???

Piszcie !

rs

Moim zdaniem błędnym rozumowaniem jest:" jedyna sluszna droga-wieksza obudowa". To że kupisz większy głośnik nie znaczy że będzie lepiej grał. Posiadałem 12"głośniki z serii HPD 315 - Devon i identyczne jak w Twoich little gold monitorach 12". Lepszy nieznacznie okazał się ten drugi na średnicy i wysokich choć nie twierdzę że seria HPD jest zła.

Edytowane przez padobi

Absolutnie nie twierdze,ze ktores sa lepsze dopoki nie uslysze, po prostu z opinii w necie wieksze obudowy maja wszystko "lepsze"-ot co .

druga sprawa to wielkosc pomieszczenia, tez nie wiem ,czy nie beda za duze???

dzieki

rs

Absolutnie nie twierdze,ze ktores sa lepsze dopoki nie uslysze, po prostu z opinii w necie wieksze obudowy maja wszystko "lepsze"-ot co .

druga sprawa to wielkosc pomieszczenia, tez nie wiem ,czy nie beda za duze???

dzieki

rs

Hmm no teraz rozumiem dlaczego masz dylemat. Jesli chodzi o mnie to wybralbym 12" Goldy z kilku wzgledów:

1) Maja piekne wykonane obudowy w stylu, ktory bardzo mi sie podoba

2) Same przetworiki sa bardziej cenione niz HPD

3) Jesli chodzi o cene rynkowa to 12" Goldy w obudowach Belvedere maja duzo wieksza wartosc wsrod kolekcjonerów niz 15" Berkeley (przynajmniej w UK).

Jesli chodzi o wielkosc obudow i mowimy tu o obudowach BR, to bardzo upraszczajac temat - im wieksza obudowa tym nizszy bas ale gorsza odpowiedz impulsowa. Mialem 12" drivery (3149) z moich Little Gold Monitor w paczkach 200 litrow i bas bardzo zamulal. Mialem te same drivery w paczkach 115 litrów i graly rewelacyjnie. Moje 15" Goldy graja teraz w paczkach 210 litorów i chodza super.

Ogolnie rzecz ujmujac to powiekszanie obudowy ma swoje granice (i wymaga kompromisow), ktore sa inne dla kazdego przetwornika.

Jesli chodzi o dopasowanie obudów do pomieszczenia, to juz kwestia samego pomieszczenia i indiwidualnych preferencji. Ja jak narazie gram na 210 litrowych paczkach w pomieszczeniu 15m2 i mi sie podoba (moja narzeczona jest tez bardzo wyrozumiala :). Oczywiscie w wiekszym pomieszczeniu graly by napewno duzo lepiej i pewnie kiedys beda...

Brast

nieważne ważne co na zdjeciach

rozmiar kolumn i rozmiar "napędu" na tym zdjęciu powoduje mimowolny uśmiech i niedowierzanie ....

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

http://allegro.pl/tannoy-turnberry-prestige-i2765697706.html

jezeli ktos z was bedzie zainteresowany zakupem tych kolumn ,przed zakupem prosze zazadac o podanie numerow seryjnych , facet sam sklada te glosniki a wystawia jako nowe nieuzywane Tannoye ,tlumaczy sie ze zmienial w srodku kable na lepsze niz daje Tannoy po poproszeniu o podanie numerow seryjnych powiedzial ze nie ma .....???? akurat znajomy ma Turnberry i na kazdej kolumnie na dole sa numery seryjne ,oczywiscie jezeli kogos satysfakcjonuja rodzime wyroby pod marka Tannoy to jak najbardziej niech kupuje opisuje tylko sytuacje jaka mialem z AudioArek,bylem nawet zdecydowany kupic te kolumny ale produkcja przeciagnela sie w czasie i zrezygnowalem z zakupu facet zaslanial sie jak nie urlopem to wyjazdami sluzbowymi i tak w kolko ,krotko mowiac nie mial czasu ich mi sprzedac mimo tego ze moglem byc w ciagu godziny u niego w domu z gotowka w rece i kupic te niby Tannoye

Nie wiem moze te sprzedawane obecnie sa oryginalne ,takze sprawdzenie numerow seryjnych przed zakupem nie zaszkodzi

Pozdrawiam

Edytowane przez Amores999

Na str. 4 zamiescilem obudowy z widocznymi wzmocnieniami, ale nie wszystkimi i bez wytlumienia. W tej chwili wnetrza wygladaja tak:

No widze, ze projekt juz coraz blizej konca. Musze przyznac, ze tych usztywnien to Ci troche zazdroszcze. Co to za zwrotki? Jakies przeprojektowane czy oryginalne z SRM ale no nowych komponentach?

Ciekawy jestem Twojego zdania, bo jak dla mnie w paczkach 115litrow te przetworniki graly rewelacyjnie.

Pozdrawiam

Brast

.

> Brast

Na poczatku planowalem bardzo skromnie, tylko jedno usztywnienie, takie jak w oryginalnych monitorach..., tzn. pod glosnikiem na scianie przedniej i tylnej po jednej listwie i polaczenie tych listew - scian - szersza deska przykrecona wkretami do tych listew. Potem zdecydowalem, ze dam listwy dookola w postaci wienca, ale pozniej zaczello mnie meczyc, ze zostana zbyt duze powierzchnie scian nie wzmocnione i zaplanowalem dwa wience z laczacymi listwami wewnetrznymi. No i w koncu pomyslalem: "a co mi szkodzi podzielic sciany na jeszcze mniejsze powierzxchnie...Przeciez to nie zaszkodzi,. a wrecz bedzie dla obudow na plus - beda jeszcze sztywniejsze.

Zwrotki sa oryginalne, ale nie od SRM-ow, lecz od kolumn estradowych LYNX z serii Wildcats. W monitorach SRM 12X siedza glosniki 3149, natomiast w LYNX-ach - 3169. Co do roznic, to 3149 ma 92 dB, a 3169 - 95 dB, oraz wyzszy o ok. 50% magnes. Co ciekawe: jak wsadzilem do jednego z moich monitorow SRM te prosta zwrotke z cewka powietrzna z dosc grubego drutu, to okazalo sie, ze z nia monitor gra jeszcze lepiej, niz z duzo bardziej zlozona zwrotka oryginalna z cewkami rdzeniowymi nawinietymi cieniutkim drutem. Z tego faktu ucieszylem sie, gdyz mialem gotowe zwrotki do tych nowych obudow. Nie mam jednak pojecia jak w nich glosniki z SRM-ow zagraja, choc spodziewam sie nizej schodzacego i glebszego basu, oraz wiekszego wypelnienia na srednicy. Twierdzisz, ze w paczkach 115 l graly rewelacyjnie - te sa troszke wieksze, bo ok. 130 l.

http://www.gbaudio.co.uk/data/3169g.htm

post-1101-0-80820200-1352414045_thumb.jpg

Edytowane przez Lutek

> Brast

Na poczatku planowalem bardzo skromnie, tylko jedno usztywnienie, takie jak w oryginalnych monitorach...

...

Paczki na zdjeciach wygladaja naprawde super i wykonanie wygloda bardzo solidnie. Moje niestety nie sa az tak ladnie wykonane.

Czy wiesz moze co od strony teoretycznej robia te nowe zwrotki? W sensie czy podzial jest dalej w tym samym miejscu ale z mniejszym spadkiem niz w oryginalnych zwrotnicach? Ciekawe to.

Czy wiesz juz kiedy kolumny beda skonczone i gotowe do odsluchu?

Czy beda ladnie wykonane, to tak naprawde okaze sie jak obudowy beda skonczone. Przede wszystkim bedzie miala wplyw jakosc ich okleinowania, zabarwienia i polakierowania.

W oryginalnych zwrotkach podzial jest na 1,2 kHz, lub 1,4 kHz, natomiast w tych nowych na 2,2 kHz. Co ciekawe...,w zwiazku z wyzszym podzialem spodziewalem sie przed testami troche innych barw, a okazalo sie, ze same barwy sa takie same, a pewne aspekty brzmienia jednak jeszcze lepsze ja ze zwrotkami oryginalnymi.

Te obudowy, to juz o tej porze mialy byc skonczone...,tyle, ze trzy lata temu. Nieterminowosc, nieslownosc, niedokladnosc, ciagle bledy, partactwo, niestosowanie sie do moich zalecen i jakichkolwiek wspolnych uzgodnien, to domena dzisiejszych rzemieslikow. W tej chwili, to juz czwarty stolarz i to samo... Juz wiem, ze bedzie jeszcze przynajmniej piaty - rece opadaja. Tak wiec nie mam pojecia kiedy beda do odsluchu. W kazdym razie, po okleinowaniu i zamocowaniu kolcow - przed barwieniem i lakierowaniem - bede chcial odsluchac.

Zauwazyles pewnie, ze w jednej kolumnie w komorze pod glosnikiem brak wytlumienia - jest tylko mata bitumiczna. Zrobilem to celowo, aby przeprowadzic testy obu kolumn w ktorych ilosc wytlumienia sie rozni. W kolumnie, ktora bedzie lepiej grala, zostanie uzupelnione badz usuniete wytlumienie.

Te obudowy, to juz o tej porze mialy byc skonczone...,tyle, ze trzy lata temu. Nieterminowosc, nieslownosc, niedokladnosc, ciagle bledy, partactwo, niestosowanie sie do moich zalecen i jakichkolwiek wspolnych uzgodnien, to domena dzisiejszych rzemieslikow. W tej chwili, to juz czwarty stolarz i to samo... Juz wiem, ze bedzie jeszcze przynajmniej piaty - rece opadaja. Tak wiec nie mam pojecia kiedy beda do odsluchu. W kazdym razie, po okleinowaniu i zamocowaniu kolcow - przed barwieniem i lakierowaniem - bede chcial odsluchac.

Kiedyś już Ci pisałem, żebyś mieszkał bliżej mnie dawno byś miał je pomalowane i słuchał z zadowoleniem.

jakiś czas temu pytałem o sens wymiany oryginalnych elementów w zwrotnicy do HPD315 - poza tym, że oryginalne elementy są słabej jakości, nie doczekałem się bardziej wyczerpujących wypowiedzi (co daje wymiana etc.)

dlatego do jednej ze zwrotnic zamówiłem komplet nowych elementów (bez cewek) - kondensatory Jantzen Cross-Cap i rezystory Mundorf MR10, żaden tam high end.

rezultat - przede wszystkim poprawa precyzji odtwarzania dźwięku, szczególnie z zakresie niskich tonów - tutaj poprawa jest bardzo duża. w moim odczuciu choćby dlatego warto wymienić oryginalne elementy.

• 3 tygodnie później...

Kto z zachodu Europy - łapać okazje! DC Tannoya zaczynają schodzić za śmiesznie niskie ceny, tu idealne Berkeleye z nowym okablowaniem, zwrotnicami i zawieszeniami za 950 eur: www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m621590276-tannoy-berkeley-15-dc.html

Tu 600 eur za DIY z HPD385A: www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m622934374-tannoy-arden-speakers.html

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wlasnie mysle o berkeleyach ale 12stkach, ale tez nowe turnberry sa na mojej liscie i nie wiem co bedzie lepsze ? na razie LGM 12 trzymaja sie dobrze choc korci na wieksze.

pozdro

rs

• 4 tygodnie później...

Witam, moge sie dołączyć do klubu, zacnego klubu?? Uwielbiam tannoye, niestety nie posiadam wysokich modeli, Mam nadzieje ze w krotce to sie zmieni. Chcialbym zmienic Tannoye Mercury V4 ktorych slucham w stereo jak i w kinie na Tannoy Revolution DC6T(nie twierdze ze to wysokie modele), byc moze niebawem. Mialem M1, M2 dwie pary,M3, M15, 603, sa takze M20 ktore uwielbiam i nie oddam, w jednej kolumnie mam problem z tweeterem(moze ktos ma?).Teraz licytuje Tannoy DC 100 i M15:)) wiem ze to wszystko budzetowe Tannoye ale zawsze:) Pozdro dla Tannoycow??:)

Dopiero po paru latach od zalozenia watku: http://www.audiostereo.pl/rysunki-obudow-tannoya_52601.html udalo sie cos sklecic, choc do konca jeszcze sporo pracy, bo to na razie surowa sklejka (tylko przednie sciany w okleinie), trzeba tez powierzchnie zabarwic i polakierowac. Bede jeszcze potrzebowal pomocy ze stronu ktoregos kolegi znajacego sie na rzeczy w kwestii strojenia obudow - ilosc otworow, jaka pozostawic a ile zatkac, dlugosc rur b.r. Z bardzo wstepnych testow widze - slysze - ze zostanie pewnie tylko jeden otwor b.r., a dwa trzeba bedzie zatkac - jakosc basu. Bede musial rowniez testowac brzmienie kolumn miedzy soba, gdyz w jednej dalem mniej wytlumienia - ta, ktora zagra lepiej, dostanie jego wiecej, lub tez zostanie czesc usunieta. Rowniez zwrotki, ktore zastosowalem sa wprawdzie oryginalne Tannoy-a z roku 1986, ale podzial maja duzo wyzej, niz zwrotki w moich oryginalnych monitorach SRM na tych samych glosnikach. Maja cewki powietrzne z dosyc grubego drutu i sa proste w przeciwienstwie do tych z SRM-ow, ktore sa bardziej zlozone, maja wiecej elementow i dodatkowo posiadaja jeszcze regulatory zmiany charakterystyki. No ale co do zmiany parametrow elementow zwrotek, to rowniez bede potrzebowal pomocy kogos, kto sie na tym dobrze zna.

Te pierwsze zdjecia i tekst zamiescilem rowniez w watku: http://www.audiostereo.pl/rysunki-obudow-tannoya_52601.html i na Audiohobby w watku "Tannoy" bo byc moze ktorys z kolegow bedzie zainteresowany budowa czegos podobnego, wiec prawdopodobienstwo natkniecia sie na te informacje bedzie wieksze.

post-1101-0-54368400-1357072542_thumb.jpg

post-1101-0-55684600-1357072566_thumb.jpg

post-1101-0-30065300-1357072694_thumb.jpg

post-1101-0-68643000-1357072729_thumb.jpg

cubus85 dlaczego "niestety",może brzmienie wyższych modeli nie będzie Ci leżalo,ja mam prościutkie sensys dc 2 i bardzo dużo wody uplynie zanim pomyślę o jakichkolwiek innych.Tutaj zawrotna cena Twoich wymarzonych i jeszcze dowożą za fri http://www.audioaffair.co.uk/Tannoy-DC6T-Speakers-Pair/product_5736

Lutek,

Napisz lepiej jak grają, nic o tym nie wspominasz...

Zwiększyłeś pojemność obudowy dwukrotnie, zwrotki stare... nie masz tam za dużo basu?

Podobny zabieg u mnie źle się sprawdzał.

pozdr.

joa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.