Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Muse Model 2 - Emphasis. Czy ktoś wytłumaczy?

smykus_likas

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Sprawa jest taka. Na płycie czołowej ww DACa są dwie diody. Jedna (niebieska) zapala się w momencie kiedy podawany jest sygnał między 32 a 48 kHz- czyli świeci cały czas. Druga (czerwona) "when the signal contains a pre-emphasized component". Dioda nigdy się nie zapalała, aż do wczoraj. Wrzuciłem jedną płytę do napędu i "pstryk"- zaczęło świecić. Wsadziłem inną, i było już "normalnie". Czy ktoś mógłby spróbować mi to wytłumaczyć? O co chodzi z tą emfazą?

pre-emfaza to zabieg polegający na wzmocnieniu wyższych częstotliwości w celu zwiększenia poziomu SNR. Żeby otrzymać na końcu toru oryginalny sygnał w odbiorniku/dekoderze musi zostać przeprowadzony proces odwrotny do emfazy - deemfaza.

Cichom dobrze napisał - "na skróty" to przy zapisie podbija się wysokie tony (preemfaza) bo większość "przeszkadzających" szumów jest w paśmie wyższym a przy odczycie obniża się poziom wysokich o tyle samo o ile podbiło się przy zapisie (deemfaza) - jednocześnie obniża się poziom dokuczliwych szumów (charakterystyka podbicia i obniżenia jest znormalizowana). Stosowało się ten zabieg w technice analogowej - magnetofony, a radio analogowe stereo nadal jest tak nadawane. Płyty CD rzadko - chyba, że zrobione ze źródła analogowego zapisanego już z preemfazą. Ja mam 3 takie płyty Jethro Tull i "Wall" pink Floyd.

Włóż płytkę która zaświeciła się na czerwono do komputera i program zgrywający (EAC, Feurio, chyba Foobar też) we właściwościach płyty (albo ścieżki) pokażę flagę "PRE" - czyli nagranie z preemfazą.

Uwaga - programy komputerowe zgrywają utwory "jak leci" więc pojedynczy utwór z płyty z "PRE" będzie miał preemfazę czyli podbite wysokie trony bo zgrywanie nie skoryguje charakterystyki - przy nagraniu go na płytę trzeba w jego właściwościach zaznaczyć że ma preemfazę bo inaczej nagra bez flagi "PRE" i odtwarzacz nie załączy deemfazy i będzie piszczeć wysokimi.

Panowie, wielkie dzięki za odpowiedzi. Czyli płyta nagrana jest z preemfazą, a DAC stosuje deemfazę przy "odczycie" (dlatego dioda świeci). Dobrze kombinuję?

Również dziękuję za powyższe wyjaśnienia. Mam w swoim Musical Fidelity X-DAC także "lampkę" oznaczoną jako DE-EMPH, której to znaczenia nie potrafiłem zrozumieć. Do dzisiaj. Ciekawe jakie jeszcze płyty były nagrywane w ten sposób? Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem zagadnienie.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Panowie, wielkie dzięki za odpowiedzi. Czyli płyta nagrana jest z preemfazą, a DAC stosuje deemfazę przy "odczycie" (dlatego dioda świeci). Dobrze kombinuję?

Dobrze. Ja mam chyba jedna taka płytę. Na dobrą sprawę, diody tej mogło by nie być, bo informacja ta nie jest do niczego użytkownikowi potrzebna. Ot, taki bajer.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dobrze. Ja mam chyba jedna taka płytę. Na dobrą sprawę, diody tej mogło by nie być, bo informacja ta nie jest do niczego użytkownikowi potrzebna. Ot, taki bajer.

Ja nie mam żadnej.

Dokładnie bajer - ja w swoim dacu mam odbiornik SPDIF na kości CS8416 któa sama wprowadza deemfazę jak trzeba - przetwornik dostaje sygnał "normalny" a informacja czy jest deemfaza czy nie nie jest z CS wyprowadzona - tylko odbiornik wie że była preemfaza i nawet diody nie da się zaświecić.....

"zafixować" czyli...?

nie wiem jak to inaczej nazwać. Może synchronizacja. Tak czy inaczej jeśli ten DAC nie mógł złapać sygnału - np na skutek zwalonego kabla lub też nieprawidłowego formatu to zapalał na czerwono diodę. Przynajmniej u mnie tak było.

nie wiem jak to inaczej nazwać. Może synchronizacja. Tak czy inaczej jeśli ten DAC nie mógł złapać sygnału - np na skutek zwalonego kabla lub też nieprawidłowego formatu to zapalał na czerwono diodę. Przynajmniej u mnie tak było.

Ale sygnał był? Bo u mnie gra bez problemu. Kabel, ok. Zapala się tylko przy jednej płycie

Skoro nie było synchronizacji to nie było sygnału bądź był nieprawidłowy. Jak u ciebie zapala się tylko na jednej, tej samej płycie to nie masz się czym przejmować. Wszystko jest OK.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.