Skocz do zawartości
IGNORED

dobór głośników

Maryoosh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Stoję przed zagadką wyboru kolumn.

Chcę zakupić 2 komplety kolumn.

1. Podłogówki do salonu około 30m.kw. - słabo umeblowany, kolumny będą stać przy ścianach wzdłużnych (za nimi przestrzeń jadalni) - cena ok 2000zł. - nowe lub używane (chętnie z podwójnymi terminalami)

2. Monitorki do biblioteczki - pomieszczenie wielkości 17m.kw. - powinny zawisnąć w narożnikach pomieszczenia - w cenie 1000 - 1500zł. Chętnie taniej ;) (używki).

- wszystko podpięte (na razie) pod Ampli Harman/Kardon HK3270 + CD Cambridge Audio CD5 + Gramofon Rotel.

muzyka: dużo Jazzu i ChillOut'u, mniej Rocka i metalu. W jakiejś niedalekiej przyszłości zapewne stanie jakaś budżetowa Lampa.

Proszę o typy czym powinienem się zainteresować. Chciałbym uzyskać fajne,ciepłe granie z dużą ilością detali i "powietrza". Nie słucham muzy głośno, nie zależy mi na basie zrywającym portki.

Mam nadzieję, że mi pomożecie.

https://www.audiostereo.pl/topic/70867-dob%C3%B3r-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

Dobrych kolumn jest w tej cenie bardzo dużo i inni forumowicze na pewno Ci w tym doradzą - jest też dużo wątków na ten temat - poszukaj w przeglądarce. Tyle tylko że z tym Harmanem Kardonem to żadnych cudów bym się nie spodziewał - co byś nie kupił będzie grało słabo - jest on wąskim gardłem Twojego systemu. Jeżeli chcesz cieszyć się muzyką to Harmana przestaw do sypialni i oprócz kolumn musisz sprawić sobie jeszcze prawdziwy wzmacniacz !

Dobrych kolumn jest w tej cenie bardzo dużo i inni forumowicze na pewno Ci w tym doradzą - jest też dużo wątków na ten temat - poszukaj w przeglądarce. Tyle tylko że z tym Harmanem Kardonem to żadnych cudów bym się nie spodziewał - co byś nie kupił będzie grało słabo - jest on wąskim gardłem Twojego systemu. Jeżeli chcesz cieszyć się muzyką to Harmana przestaw do sypialni i oprócz kolumn musisz sprawić sobie jeszcze prawdziwy wzmacniacz !

Co konkretnego masz na mysli, pisząc : "prawdziwy wzmacniacz"?

Jako prawdziwy wzmacniacz miałem na myśli urządzenie którego zadaniem jest napędzić kolumny w systemie stereo na poziomie audiofilskim. Obawiam się że przy Twoim amplitunerze wydawanie pieniędzy na głośniki droższe niż 1000 zł mija się chyba z celem, bo nie usłyszysz "więcej" mimo że budżet masz większy i możesz za niego kupić dużo lepsze kolumny. Ponieważ jednak Twój Harman ograniczy jakość dźwięku, to chyba : albo nie ma sensu przepłacać, albo warto rozważyć kupno i wzmacniacza i kolumn w założonym przez Ciebie budżecie. Moim zdaniem ta druga opcja jest bardziej racjonalna. Ale jeżeli jesteś np. związany emocjonalnie z Twoim amplitunerem bądź uważasz że Ci wystarczy - to kup tylko kolumny. A ja tylko ostrzegam że kupowanie drogich kolumn do tego amplitunera mija się z celem, bo nie usłyszysz z nich więcej niż z kolumn tańszych. Więc tylko doradzam - albo kup tańsze kolumny, albo dokup sobie i kolumny i wzmacniacz. Wybór oczywiście należy do Ciebie.

JEsli chodzi o monitorki to polecam zaiteresowac sie Xavianem Primissima. Nie powalaja basem - jest to konstrukcja zamknieta, ale nadrabiaja muzykalnoscia i dokladnoscia.

Bardziej uniwersalne i grajace mocniejszym basem sa Dynaudio DM 2/6. Marki chyba polecac nie musze;-)

Sa to propozycje o kilkaset zlotych drozsze niz Pan zamierzal, ale warto sie skusic. No i co tez ma czasami dla klientow znaczenie: i jeden i drugi model jest wyprodukowany w europie a nie azji:-)

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No i z wyboru głośników zrobiła się zmiana wiekszej ilości sprzętu. Mój "mało prawdziwy wzmacniacz" trafił do sprzedaży. Spowodowaliście to, to teraz musicie mi pomóc w wyborze kolumn i wzmacniacza :)

Justas32: czy 1000 zł. wystarczy na "prawdziwego" klocka? Lubię uzywany sprzęt ze "starej szkoły" gdy produkcją rządzili inżynierowie a nie księgowi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.