Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki 4000-5000 PLN i wzmacniacz

WiAPer

Rekomendowane odpowiedzi

WiAPer,

zazdroszczę zakupu i gratuluję :)

Skrobnij coś na forum jak trochę się osłuchasz z T1.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ważniejszy jest w sumie drugi krok - odłączyć ekrany od siebie, i odizolować taśmą to co zostanie na wierzchu. T1 to słuchawki, które wzmacniaczem i źródłem można sobie ukształtować na jakie się chce - od anemicznie przeźroczystych, do nasyconych barwami i dynamicznych. Have fun!

• 1 miesiąc później...

Po ponad miesiącu zrobiłem mod kabla i odlutowałem ekrany.

Różnica jest, przede wszystkim więcej przestrzeni w dźwięku, poprawiła się separacja instrumentów.

Ogólnie jest lepiej.

Do wszystkich posiadaczy BD T1 - to działa !!!

Dzięki wszystkim forumowiczom za pomoc.

Witam szanownych forumowiczów.

Szukam słuchawek w zakresie cen 4000-5000 PLN.

Jest kilka typów - faworytów, np. BD T1, Denon AH-D7000, Sennheiser HD 800, Audi-Technica ATH-W500, Grado (nie pamiętam typu)

Na odsłuchach w kilku firmach słuchałem kilku z nich, ale za każdym razem w innej konfiguracji i bardzo trudno było mi ocenić, które najbardziej mi odpowiadają. Niestety, nie można wziąć wszystkich na raz i w domu spokojnie porównać.

Stąd też prośba o podzielenie się doświadczeniem w rzeczonej dziedzinie.

Nie wiem też jak najlepiej dobrać wzmacniacz słuchawkowy.

A może ktoś z Was wie?

Słucham głównie jazzu, muzyki klasycznej.

Moje ulubione instrumenty w muzyce, to fortepian, saksofon i kontrabas.

Pomożecie???

WiAper, Audio- Technicy ATH W-5000 z dobrym wzmacniacem w tym budżecie raczej nie kupupisz same słuchawki to 4,5 k zł + wzmak ok.3 K zł (np. yamamoto, Cayin). choć pewnie do kalasyki one się nadają idelnie. Więc albo budżet większy albo możesz jej skrślić z listy.

Po ponad miesiącu zrobiłem mod kabla i odlutowałem ekrany.

Różnica jest, przede wszystkim więcej przestrzeni w dźwięku, poprawiła się separacja instrumentów.

Ogólnie jest lepiej.

Do wszystkich posiadaczy BD T1 - to działa !!!

Dzięki wszystkim forumowiczom za pomoc.

Lepiej późno niż wcale :)

Teraz 13 listopada się kroi słuchawkowe Audio Show w Poznaniu, może się ze swoimi T1 załapiesz i coś Ci do nich podejdzie ?:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...

Właśnie się zastanawiam nad wyborem Denon AH-D7000 czy Sennheiser HD 800. Denonów słuchałem. Grają wspaniale, szczególnie dół - nie oczekiwałem tego od słuchawek. Z HD 800 jest lekki kłopot z ich dostępnością. Są tylko w wybranych punktach sprzedaży i jeszcze nie miałem okazji ich posłuchać, a do świąt chciałbym coś z tej pary kupić. Czy jest ktoś kto je użytkuje lub dokładnie przesłuchał i poprównywał z Denonami? Muszę przyznać, że lekki minusik u Denonów powoduje napis Made in ...

Niestety wykonanie HD 800 made in Germany jest tragic-comic....trzeba uważać by je nie zarysować czy nie zrobić odprysku....przy tej cenie takie wykonanie to farsa....jeszcze raz to podkreślam....gorąco nie polecam tych słuchawek, choć sam je posiadam ! jest mnóstwo sposobów na lepsze zainwestowanie 4000 zł.......

Z przestrzenią to prawda, z basem też w kwestii zejścia, choć w Beyerdynamikach T1 schodzi chyba tak samo nisko, ma tylko nieco inny charakter. Z HD800 jest ten problem, że łatwo spudłować z torem pod nie. Bez dynamicznego źródła dobrej klasy i porządnego wzmacniacza słuchawkowego będzie nuda albo martwota.

Wiem, że wykonanie nieco bazarowe. Ale jak grają? Słyszałem, że mają piekielnie niskie zejście na basie.

I świetną - jak na słuchawki - przestrzeń.

Przestrzeń tak, to prawda, ale bas ? może ze sprzętem za 50 kzł jest piekielny :D Ja tam jednak piekieł nie czuję ;)

Piekielny bas to jest w Technicsach RP F30, na dodatek wcale nie dominuje :)

Przestrzeń tak, to prawda, ale bas ? może ze sprzętem za 50 kzł jest piekielny :D Ja tam jednak piekieł nie czuję ;)

Piekielny bas to jest w Technicsach RP F30, na dodatek wcale nie dominuje :)

No to już wiem że w porównaniu z HD800 na basie RP F30 mają na 100% niezła górkę :)

Tak w ogóle to HD800 mimo niskiego zejścia na basie nie cierpią na nadmiar PRAT Do klasyki z małymi wyjątkami to wystarcza (np.Iannis Xenakis "Psapppha Rebonds A&B Pkho Pour Trois Djembes") ale w innych gatunkach bas jest pierońsko wolny coś jak z kolumn z linią transmisyjną.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to już wiem że w porównaniu z HD800 na basie RP F30 mają na 100% niezła górkę :)

Tak w ogóle to HD800 mimo niskiego zejścia na basie nie cierpią na nadmiar PRAT Do klasyki z małymi wyjątkami to wystarcza (np.Iannis Xenakis "Psapppha Rebonds A&B Pkho Pour Trois Djembes") ale w innych gatunkach bas jest pierońsko wolny coś jak z kolumn z linią transmisyjną.

Nie mają żadnej górki tylko pier**l... :D Poza tym niebywałą szybkość i kontrolę :) Ponadto wyższa skuteczność, impedancja 50 ohmów robi swoje, łatwiej je napędzić. Wydaje mi się też, że jakby porządnie przygrzać na Senkach to popierdywać by zaczęły te kaszlaki :)

Widzę, że siedzicie koledzy w słuchawkach. To może spytam wprost co warto kupić: HD 800 czy Denony AH-D 7000 a może AH-D 5000, bo czytełam że różnią się tylko lakierem na drewnianej muszli, a grają tak samo i kosztuką 1,5 kzł mniej.

Kup sobie Denony, nie wiem które, gdyż nie słuchałem D5000, ale nie w Polsce. Kupisz z Japonii lub USA, to nawet z cłem i VATem wyjdzie taniej. D7000 to słuchawki za 1000$, ale to jest MSRP w Stanach, więc kupić można taniej.

Philips shp9000 , trzeba posłuchać , mimo stosunkowo niskiej ceny są wymagające co do źródeł.

Większość złotouchych krzyczała na nie że słabe i ogólnie bee.

To bardzo ciekawe słuchawki , ciekawe co by się działo gdyby kosztowały np. 4000 PLN.

Wiem, że wykonanie nieco bazarowe. Ale jak grają? Słyszałem, że mają piekielnie niskie zejście na basie.

I świetną - jak na słuchawki - przestrzeń.

HD 800 - Kapitalna przestrzeń podana raczej na szerokość niż głębokość, rozdzielczość na bardzo wysokim poziomie, wysokie dobre, lecz najwyższa góra trochę spłaszczona, wycofana. Średnie bardzo dobre w miarę bez upiększania. Bas schodzi nisko lecz nie piekielnie nisko:) Leciutko zaokrąglony w stosunku do T1. Bardzo dobre trzymanie całego pasma.

Bardzo udane słuchawki pod względem sonicznym. Ogólnie bardzo wysoka przyjemność słuchania. Wymagajace od reszty toru w szczególności od źródła. Jakość wykonania opisana wyżej. Użytkowałem około rok.

T1 - Przeźroczystość, neutralność, powalająca dynamika. Scena inna niż w HD 800, węższa na boki, lecz grająca bardziej do przodu na trzeci wymiar. Bas dość niski, ale o głębokim kontrabasie zapomnijmy, największa wada tych słuchawek chyba? Co nie znaczy, że w tym podzakresie to ułomek. Wręcz przeciwnie. Radzą sobie z nim doskonale, lepiej niż w HD 800. Jakość wysokich tonów budzi szacunek, bo te pasmo jest podane najnaturalniej i prawdziwie wraz z doskonałą średnicą. Uczta dla ucha. Średnica bardzo neutralna, bez podbarwień, wciągająca na swój prawdziwy sposób. Cały przekaz bez fajerwerków i zbędnego upiększania. Ktoś, kto lubi kolorowy przekaz z mocnymi barwami to odradzam.

Beyerdynamic użytkuje klika miesięcy i podobają mi się co raz bardziej:)

Obydwa modele grają świetnie. Dwa inne grania. Niestety aby pokazały swoje możliwości trzeba z nimi powalczyć.

Ja polubiłem jedne i drugie.

pozdr

Bardzo ciekawe wnioski ze spotkania słuchawkowego z Pozniania:

Ukryta Zawartość

Były Staxy 4040, Grado GS1000i, PS1000, Bayerdynamic T1, Audiotechnia W5000, Denony D7000, JVC DX1000....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.