Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB -> S/PDIF

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję konwerter USB - S/PDIF w rozsądnej cenie. Redaktor Wojciech Pacuła w High Fidelity poleca Bridge firmy Halide Design, lecz, moim zdaniem, jest on ciut za drogi - 450 USD za kawałek drutu to dla mnie za drogo. Może ktoś z Szanownych zna inną rozsądną alternatywę?

Potrzebuję takowy adapter do mojego DAC'a Matrix mini-i, a nie chciałbym za niego zapłacić więcej niż kosztował sam DAC :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-17176-063211000 1284409837_thumb.jpg

post-17176-035077500 1284409881_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/71130-konwerter-usb-spdif/

Wpisz "usb spdif" w wyszukiwarkę ebay.com, będziesz miał tego zatrzęsienie. Ceny od kilkunastu USD.

Model ze zdjęcia jest dość popularny w PL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Już mam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sygnał z PC z tym konwerterem z fotki sprawdzałem pod względem bit-perfect. Zgodności nie było, ale nie było też tragedii - wartości odpowiadających sobie próbek oryginału i sygnału na wyjściu różniły się minimalnie, o jednostki. W PC zainstalowane były standardowe sterowniki audio Win XP, prawdopodobnie to one grzebały w sygnale. Kwestia niezgodności bitowej znika podobno po zmianie sterowników (na ASIO?), ale w tego tematu już nie zgłębiałem.

Poszukuję konwerter USB - S/PDIF w rozsądnej cenie. Redaktor Wojciech Pacuła w High Fidelity poleca Bridge firmy Halide Design, lecz, moim zdaniem, jest on ciut za drogi - 450 USD za kawałek drutu to dla mnie za drogo. Może ktoś z Szanownych zna inną rozsądną alternatywę?

Potrzebuję takowy adapter do mojego DAC'a Matrix mini-i, a nie chciałbym za niego zapłacić więcej niż kosztował sam DAC :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam M2TECH hiFace, okolo 110-130 EUR, bit perfect PCM do 24b/192kHz. Fizycznie to rodzaj przejsciowki USB/SPDIF. Pod Windows i do Appla ma własne drajwery pracujace w kernel mode, wiec praktycznie nie istnieje prblem jittera. Mam go, nie ma wplywu na brzmienie w tym sensie, ze z kazdym DAC'em w granicach 100-1000 EUR nie zmienia jego brzmienia (testowalem 3 rozne)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za ok. 350 $, czy tam u nas ok. 1100 zł polecam Styleaudio carat TII najlepszy z jakim miałem do czynienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mam taki konwerter:

Ukryta Zawartość

i sobie chwalę ;-)

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Jeśli do gestych formatów (do 96kHz) to może Ronin.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, za odpowiedzi. Gdzie kupić można tego Ronina?

I jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje konwerter odwrotny, tzn. zamieniający sygnał S/PDIF "puszczony" koaksjalem lub optykiem w taki sposób, aby móc go wyprowadzić na złącze USB?

I jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje konwerter odwrotny, tzn. zamieniający sygnał S/PDIF "puszczony" koaksjalem lub optykiem w taki sposób, aby móc go wyprowadzić na złącze USB?

Domyślam się, że chodzi ci o cyfrowe wejście do kompa - np karta dźwiękowa z wejściem spdif albo po prostu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uściślając, to chodzi mi po głowie, aby wykorzystać wejście USB w moim DAC'u w ten sposób, aby "puścić" do niego sygnał z DVD po optyku lub koaksjalu. Stąd pytanie o adapter S/PDIF -> USB. Sam konwerter S/PDIF już mam "opracowany", a nawet zamówiony.

chodzi mi po głowie, aby wykorzystać wejście USB w moim DAC'u w ten sposób, aby "puścić" do niego sygnał z DVD po optyku lub koaksjalu.

Pomysł trochę bez sensu. W przypadku wykorzystania wyjścia toslink w odtwarzaczu DVD wychodzisz kablem optycznym (SPDIF) i wchodzisz do konwertera. Sygnał następnie musi zostać przerobiony przez odbiornik toslink na postać elektryczna, a następnie na sygnał USB. Następnie idzie kablem USB do DAC-a, gdzie przez odbiornik USB jest przerabiany znowu na SPDIF elektryczny, po czym trafia do odbiornika SPDIF, skąd zostaje wysłany na kości DAC.

Jeśli brakuje Ci wejść cyfrowych w DAC-u, to lepiej kupić albo sobie samemu zrobić przełącznik.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

OK. Właśnie chodzi mi o to, aby wykorzystać efektywnie wszystkie wejścia DAC'a - w tym i USB, często nie używane, na rzecz sygnału cyfrowego w DVD. Choć to są tylko takie "dyrdymały" hipotetyczne, aczkolwiek czasami i realne.

Ten Ronin to straszna kicha jest :((( Jak ma być tani konwerter to Grado_Fan mod v.5 lub Trends Audio....

no ale te co wymieniłeś to odczytają maksymalnie sygnał wysłany z DATa.

Wiem, ale w bardzo dobrej jakości ! A jak ktoś chce coś porządnego 96/24 to niestety trzeba zapłacić za Styleaudio...

Wiem, ale w bardzo dobrej jakości ! A jak ktoś chce coś porządnego 96/24 to niestety trzeba zapłacić za Styleaudio...

No to niezły dylemat. Bo przecież nie po to przechodzi się na pliki i serwery aby opierać się tylko na formacie 16/44. Z drugiej strony style kosztuje majątek jak na PC linka. Już się przekonałem, że porządne wypuszczenie cyfry jest ważne. Obecnie używam Sound Blastera na USB z wyjściem COAX na USB i czuję drobny dyskomfort w stosunku do wbudowanego czytnika płyt w "combo".

No to niezły dylemat. Bo przecież nie po to przechodzi się na pliki i serwery aby opierać się tylko na formacie 16/44. Z drugiej strony style kosztuje majątek jak na PC linka. Już się przekonałem, że porządne wypuszczenie cyfry jest ważne. Obecnie używam Sound Blastera na USB z wyjściem COAX na USB i czuję drobny dyskomfort w stosunku do wbudowanego czytnika płyt w "combo".

Wiem, że to sporo...ale zawsze na pocieszenie powiem, ze w Niemczech ten konwerter Styleaudio kosztuje 450 Euro :))) Cudem nasze ceny są zbieżne z tymi z USA, taniej jedynie w Japonii i to nieznacznie ;)

Ten Ronin to straszna kicha jest :(((

Możesz rozwinąć to stwierdzenie?

Nie posiadam wprawdzie Ronina ale gram na knwerterze opartym na tej samej kości Tenor TE7022L, wykonanym własnoręcznie.

Porównywałem słuchowo i robiłem pomiary oscyloskopem mojego przetwornika z urządzeniem firmy Terralink.

Pod oscyloskopem były prawie identyczne, słuchowo sie nie wypowiadam bo nie będę obiektywny.

Kostka jest dość prosta w aplikacji a więc nie sądze aby w Roninie wyszły większe różnice.

Możesz rozwinąć to stwierdzenie?

Nie posiadam wprawdzie Ronina ale gram na knwerterze opartym na tej samej kości Tenor TE7022L, wykonanym własnoręcznie.

Porównywałem słuchowo i robiłem pomiary oscyloskopem mojego przetwornika z urządzeniem firmy Terralink.

Pod oscyloskopem były prawie identyczne, słuchowo sie nie wypowiadam bo nie będę obiektywny.

Kostka jest dość prosta w aplikacji a więc nie sądze aby w Roninie wyszły większe różnice.

Dźwiękowa kicha niestety....w porównaniu do Trends Audio czy grado_fan v.5 chociażby....

Za ok. 350 $, czy tam u nas ok. 1100 zł polecam Styleaudio carat TII najlepszy z jakim miałem do czynienia.

Ukryta Zawartość

A z jakimi miałeś do czynienia? Pytam z czystej ciekawości bo widzę, że od dłuższego czasu usilnie ten przetwornik lansujesz :)

Ukryta Zawartość

Witam, posiadam konwerter Musiland 02 US i jestem z niego zadowolny :)

Ukryta Zawartość

Ciekawy moze tez byc M-audio Transit

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is More

kupowanie konwentera na 16/48 jest po prostu bez sensu już. Lada chwila większość plików będzie w gęstych formatach.

Przypuszczam, że wątpię. Ta "lada chwila" zapowiadana jest już od lat, tylko wciąż jakoś nie nadchodzi.

Bo przecież nie po to przechodzi się na pliki i serwery aby opierać się tylko na formacie 16/44.

A to dlaczego??? Co jest złego w używaniu serwera do plików 16/44?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.