Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB -> S/PDIF

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

czyli rozumiem że ten ronin będzie lepszy niż ten HA-INFO?

tak.

Masz jeszcze cos takiego, napewo nic nie trzeszczy:[/size]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tym ze musisz puscic przez Coax, a nie Optyc.

Kolega dziwne rzeczy pisze. Dlaczego ten konwerter na pcm'ie ma być lepszy od tego na tenorze?

Wszystko jedno, czy to jest konwerter, zewnętrzna karta czy DAC, głównym celem stosowania takich wynalazków jest odseparowanie galwaniczne od zasilania PC/laptopa. Dlatego ja polecam szukać albo czegoś z wyjściem optycznym, albo koaksjalnym, ale odseparowanym galwanicznie. Chyba, że masz w DAC'u takie wejście już odseparowane. Jeśli część analogowa systemu będzie miała wspólną masę z kompem może dojść do większego szumu, mogą być w głośnikach słyszalne ruchy myszą, praca dysku itp.

Poza tym jeśli chcesz mieć konwerter przyszłościowy zainteresuj się czymś co pracuje asynchronicznie. Są to konwertery na układach TAS1020, chyba te nowsze tenory. Przy czym wcale nie musi to być kosmicznie drogo. Proponuje ci się zapoznać z konwerterem JarkaC z działu diy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kurczę teraz nie wiem czy go brać, szukałem czegoś do max 130-150pln a te odseparowane galwanicznie to już większy koszt, poza tym wyczytałem że muszą mieć zasilanie zewnętrzne a tego chce uniknąć.

Ja bym odpoczął, zobaczył na ebay.com, pooglądał. Wybrał coś z Chin w odpowiedniej cenie u zaufanego sprzedawcy. Popatrz na: Musiland Monitor, USB SPDIF. W odpowiadającej cenie. Jeśli cena nie będzie za wysoka to można nie zapłacić w Polsce VAT i cła (25%). Niestety czas dostawy z Chin to 2-3 tygodnie.

Info:

Izolacja galwaniczna nie jest najważniejsza, często bez izolacji nawet lepiej, zależy od sprzętu. A tak w ogóle to za konwerterem będziesz izolowany bo wychodzisz przez optic.

Zewnętrzne zasilanie w konwerterach jest rzadko potrzebne i mało który je ma. Nawet poważne karty muzyczne wystarcza zasilanie z USB.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Wezmę tego HA-info zobaczymy co z tego wyniknie, jest na allegro za 150pln, sprawdzę jak coś będzie nie tak to zwrócę i poczekam aż nazbieram na coś lepszego.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Kolega dziwne rzeczy pisze. Dlaczego ten konwerter na pcm'ie ma być lepszy od tego na tenorze?

Wszystko jedno, czy to jest konwerter, zewnętrzna karta czy DAC, głównym celem stosowania takich wynalazków jest odseparowanie galwaniczne od zasilania PC/laptopa. Dlatego ja polecam szukać albo czegoś z wyjściem optycznym, albo koaksjalnym, ale odseparowanym galwanicznie. Chyba, że masz w DAC'u takie wejście już odseparowane. Jeśli część analogowa systemu będzie miała wspólną masę z kompem może dojść do większego szumu, mogą być w głośnikach słyszalne ruchy myszą, praca dysku itp.

Poza tym jeśli chcesz mieć konwerter przyszłościowy zainteresuj się czymś co pracuje asynchronicznie. Są to konwertery na układach TAS1020, chyba te nowsze tenory. Przy czym wcale nie musi to być kosmicznie drogo. Proponuje ci się zapoznać z konwerterem JarkaC z działu diy.

Na jakim znow PCMie? Sam nie wiesz co piszesz. Przeciez masz tam zwykly Coax.

Mam Fiio D5 i nic nie trzeszczy, ani nie szumi to po co te gdbybanie. Do tego masz tam wbudowany wzmacniaczy sluchawkowy, ktory gra wiele lepiej niz z komputera, o ile ktos uzywa sluchawek przy kompie i nie zalezy mu na mega jakosci.

?👈

kurczę teraz nie wiem czy go brać, szukałem czegoś do max 130-150pln a te odseparowane galwanicznie to już większy koszt, poza tym wyczytałem że muszą mieć zasilanie zewnętrzne a tego chce uniknąć.

Swego czasu byl na forum projekt separatora na ADUM'ie. Mozesz sobie taki sprezentowac jesli ktos ma je jeszcze na wydaniu, z tym, ze trzeba wtedy faktycznie zastosowac osobny zasilacz do dac'a. Ale to w zasadzie jest dodatkowa korzyscia.

Acha, separacja galwaniczna na usb przynosi mierzalne zmiany in plus. O ile pamietam SNR zwiekszal sie o kilka dB.

server unreachable;--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.