Skocz do zawartości
IGNORED

awaria wysokotonowca

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

w moich monitorach audiovector m1 nawalił wysokotonowy. po korespondencji i rozmowie z best audio (dustrybutor audiovectora) okazało się, że moje głośniki już nie są produkowane i ew. można je zastapić głośnikami z nowszej serii 380 zeta szt... ponieważ średnio mi się podoba wywalanie prawie ośmiu stówek na głośniczki do kolumn za które zapłaciłem 2 tysie (używki) pytam szanownych kolegów: czy jest jakieś rozsądne inne wyjście?

pzdr

j.

o

ni cholery nie mogę zdjęć zamieścić...

https://www.audiostereo.pl/topic/71281-awaria-wysokotonowca/

pomyśl jak ich 2 raz nie uszkodzić (po udanej wymianie(kosztownej))

może wzmacniacz się wzbudza albo co

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

łatwo powiedzieć "pomyśl" ale skąd ja mam wiedzieć co się stało? masz pomysł jak do tego dojść?

(skumałem jak tu się zdjęcia załącza;)

Ukryta Zawartość

post-20076-099731600 1284735447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli oczekujesz po naprawie prawidlowego dzwieku, to obie kolumny i tym samym wszystkie glosniki musza byc jednakowe. Poszukaj cos pasujacego wymiarami, nawet na Allegro - napewno cos dobierzesz w rozsadnej cenie,

Jeżeli sie upaliło na samym poczatku cewki co sie czesto zdarzalo mi kiedys, a nie na zwoju, to mozna jeszcze tą cewke oryginalną naprawic. A jesli znajdziesz kogos kto porządnie nawinie te cewki to dwie, o ile zrobi dwie identyczne. Ja bym kupił jakies Vify za 100 albo 200 zeta za sztuke i podmienił same kopułki w głosnikach byle by pasowały. Ale nie jestem pewien czy to by dało odpowiednie efekty-głosnik głosnikowi nie równy.

polecam, solidna firma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi :) te oficjalne i te na pv. w poniedziałek się poorientuję w opcjach przewijki. znalazłem też taką firmę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zna ktoś?

i drugie pytanie: czy jestem sam bez specjalistycznych narzędzi dostać się do cewki?

pzdr

Ukryta Zawartość

To klasyczny głosnik Vify z katalogową niezmieniona impedancją 6 ohm.

Pod filcem powinny znajdowac sie śrubki do odkręcenia frontu glośnika.

Po zdemontowaniu frontu wyciągamy ramke z membraną .

Przewinięcie tego głosnika nie gwarantuje działnia tego glosnika jak oryginalu ze wzgledu na to iż szansa iż ktos dobierze identyczny drut w przekroju ,który po złożniu będzie wypełniał taka samo szczeline magnetyczna jest małe.

Tutaj reperaturki oryginalne, fabryczne od producenta sa najlepsze . Do tego modelu pasujace są :VIFA TC26 ,PL27, D26 ,D27 . Nie pasujące Vify to BC26,DX25 ,XT 25 oczywiscie.

Zapytaj AKKUSA byc moze sprowadzi.Ma na stanie metalowe z modeli D25 AG

Ukryta Zawartość

to być moze zamówi i sprowadzi dla Ciebie tekstylne.

Zdjecie poniżej przedstawia reperaturke kompletną z modelu D27 TG 35/06,oraz D27TG 05/06

pozdrawiam

GR

Reperaturka VIFA D27TG 35,05/06 ohm

post-15230-034687300 1284835353_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z drugiej strony pod tą kopułka jest karkas (walec)tej samej srednicy co kopułka a na nim nawiniety drut grubosci włosa czyli ta cewka. Dam Ci foto jak znajde . Glosnik własnie sklada sie z magnesu,tej reperturki i tej obudowy ktorą widac na zewnątrz. Ona jest przykrecona do magnesu a pomiedzy jest reperturka tzn cewka i kopułka.

Jezeli cewka nie jest usmażona i widac ze poza cewką upalił sie drucik i tylko jego milimetrowy kawałek odstaje od cewki to mozesz go chwycic pensetą i odwinąc delikatnie o jedną dlugosc czyli jakies 4cm. po czym przylutuj do minusa badz plusa zależnie ktory sie tam upalił no i mozesz słuchać do poki nie kupisz nowej reperturki na wymiane.

Witam po kopułce i naklejce widze że to jest zwykła tekstylna 6 omowa vifka d25tg,d26tg,d27.pl27 z aluminowym karkasem. Może sprubój kupić jakieś używane vifki na alledrogo i podmień cewki z kopułką. Koszt w granicach 100 zł za pare. Tylko najlepiej sobie rozbież ten głośnik i sprawdż jak jest mocowana ta kopułka czy jest rozbieralna czy wklejana.

sprawa ma się tak:

urwał się drucik na kopułce pomiędzy jego częścią ruchomą a unieruchomioną klejem na karkasie. trochę to oczyściłem pod lupą ale nie mam pomysłu jak i czym to z powrotem zlutować (delikatniusie strasznie)?

kopułka jest rozbierana tzn odkręca się cała kopułka z plastikowym mocowaniem i stykami

problem polega na tym, że został przyklejony lut na powierzchni kopułki (karkasa?) jako jeden koniec i trudno go wydłubać, a lutować na kopułce to nie za bardzo chyba.

A ile drucika od cewki (nawoju) odstaje? milimetr? mniej? wiecej? . Najwazniejże to zeby tego drucika nie oderwać,no jest to delikatne. Ja jeden obwód odwijałem żeby miec te dwa-cztery cm drucika do dyspozycji a nastepnie lutowałem. Potrzebny drut tej grubosci mozna zdobyc rozbierając typowy transformator tam jest cewa z takim cieniutkim drucikiem. Lutowanie tego to paskudna i delikatna sprawa

cz taki np. byłby dobry?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie się zorientowałem, że można przewinąć. zna ktoś kogoś solidnego w wawie?

i jeszcze jedno pytanko: czy jeśli przewijać to jeden czy parkę?

Najlepszy specjalista od naprawy głośników w Polsce mieszka w Sosnowcu: [email protected] tel 032-298-83-84

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.