Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik czy półka ścienna

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

rochu@ Napisał, że kolumny wytwarzają drgania, które są przenoszone poprzez podłogę na sprzęt. To typowe zjawisko w sprzęcie nazwijmy go popularnym.

Można próbować rozwiązać problem na kilka sposbów czy też wielotorowo. Problem sprowadza się do kosztów. A koszty są prawdopodobnie ograniczone z natury co wnioskuję po drgających kolumnach i drgającym parkiecie.

Dlatego mam prośbę o zdefiniowanie rzetelnie wysokości kosztów jakie chcesz wydać na rozwiązanie tego problemu.

Ja dziś wyjeżdzam na weekend, na ryby w Sudety ale od poniedziałku możemy spróbować jakoś ugryść Twóje drgania.

Podłoga w moim salonie jest wredna ponieważ fajansiarsko położony parkiet mocno przenosi wibracje z kolumn na resztę sprzętu.

Zastanawiam się czy zakup jakiegoś cięższego stolika (ca 100kg) da jakiś efekt czy też lepiej zamontować na ścianie nośnej półkę z przeznaczeniem na transport CD i gramofon.

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Żaden stolik,ani żadna półka nie pomoże-trzeba wykorzystać to co się ma.

Komodę należy postawić na środek tylnej ścianki salonu i po prostu ją dociążyć granitem o grubości 6 cm.

Śmiało stawiasz na tym patefon,oraz transport cd.Następnie gruby dywan na podłogę,a pozostałą adaptację wnętrza robisz według własnego pomysłu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Może powtórzę to co napisałem w pierwszym wpisie.

Problemem jest 6-cio letni parkiet położony przez jakiegoś partacza który przenosi drgania. I to nie tylko gdy odtwarzana jest muzyka ale kiedy po prostu chodzi się po pokoju, w takiej sytuacji słyszę jak dzwonią mi szyby w bufecie.

Sprzęt nie ma tu nic do rzeczy.

Na wylewce betonowej.

Pomieszczenie znajduje się na parterze, niepodpiwniczonym.

Rochu,

a nie zastanawiałeś sie nad zerwaniem tego parkietu?

Przypilnowałbyś położenia nowej podłogi i miałbys spokój.

Koszt na takiej powierzchni będzie pewnie porównywalny z zakupem 6cm płyt granitowych, o bardziej zaawansowanych wynalazkach nawet nie wspominajac.

whitesnake za cene granitu nawet kleju nie kupisz do parkietu

rochu jesli chodzisz po pokoju i to słychac w pracy gramofonu to co tu kombinowac, sciana i koniec problemu

ale widze specjalisci od drgan sie uaktywnili ktorzy nigdy jeszcze nie pokazali nawet jednego projektu wiec moze byc ciekawie :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

whitesnake za cene granitu nawet kleju nie kupisz do parkietu

W takim razie, wiem gdzie się będę zaopartywał w granit :)!

U nas strasznie zdzierają...

Rochu,

Dla gramofonu półka to świetny pomysł. Sam nie mam takiej potrzeby, ale widziałem taką instalację u znajomego.

Wlasnoręcznie sklecona, ale dawała lepsze efekty pod gramofonem niż profesjonalne stoliki.

Takie bajery rozwiązałoby problem? Tylko czy pomieszczą 40 kg paczek - zastanawia mnie też, czy w tych konstrukcjach regulacja odległości jest wystarczająca?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Rochu

Wpadłem jeszcze na radykalne rozwiązanie,które załatwia CI temat na 100%

-sprzedaj sprzęt))

-sprzedaj dom))

-sprzedaj dom ze sprzętem))

Po prostu klepka była położona nie wysuszona na nie wysuszone podłoże lub masz żle wykonaną izolację pod

klepką i z gruntu wilgoć sobie pod klepkę idzie i ją podniosło.Kłania się zrywanie klepki-jedyny sposób

naprawy całej sytuacji.Jesli trafisz super ekipę klepkę da radę odzyskać-lecz bałagan w domu nieunikniony.

Teraz pytanie co masz pod klepką-czy piach,czy ziemię,bo jeśli piach kopalniak lub ziemię to w porządku-

-jeśli natomiast piach wiślany to on nigdy nie wyschnie i problem będzie się powtarzał.

Pozdrawiam.

whitesnake

kwestia tylko czy chce ci sie szukac ale im dalej od duzego miasta i cmentarza :) tym taniej

polecam rowniez poszukanie zakładu ktory tnie materiał niestandartowy czyli nie pomnikowo-parapetowo-łazienkowy ale miejscowy dostarczony z odkrywek

potrafi to miec piekna unikatowa barwe ktora nie kojarzy sie nic a nic z 1 listopada

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 3 miesiące później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

No i chyba problem rozwiązałem.

Kupiłem dwie sztuki ProJect Wallmount it 2 pod transport CD i pod gramofon.

Wykonanie może nie powala ale działanie półek jest skuteczne. Z resztą czego wymagać w tej cenie?

post-48-014443100 1294732278_thumb.jpg

No i chyba problem rozwiązałem.

Kupiłem dwie sztuki ProJect Wallmount it 2 pod transport CD i pod gramofon.

Wykonanie może nie powala ale działanie półek jest skuteczne. Z resztą czego wymagać w tej cenie?

Gratuluje. Najważniejsze, że działa...

Mają określoną nośność?

Czy po zamontowaniu, pozostaje z tyłu szczelina na kable?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Co do nośności - producent nie podaje żadnych informacji.

Mój transport ma 12 kg i raczej nie robi wrażenia na półce. Wszystko trzyma stabilnie.

Niemniej bałbym się na tym położyć coś cięższego niż jakieś 20 kg. Po prostu blat półki jest dość cienki (ok 1 cm) i mógłby nie wytrzymać.

Co do mnie, zapewne zamówię blaty z grubego czarnego akrylu.

Półka składa się z 2 podpór do których zamocowana jest rama która jest podzielona na 2 sekcje - jedna z nich ma wspawane płaskowniki w które wkręca się zaostrzone wkręty na których spoczywa blat półki, natomiast druga o szerokości ok. 10-12 cm tworzy prześwit od strony ściany przez który można przełożyć kable.

Taka szczelina jest w moim przypadku wystarczająca dla zamontowania w transporcie dość sztywnego kabla XLO z wtykiem Fututecha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.