Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie na PCB i uC do "DAC PCM1794 i inne 179x"

waldez

Rekomendowane odpowiedzi

Warto chłopaki ;) a co z analogiem na krzemie do niego? Jakieś postępy?

moja wersja się zacięła,

płytkę mam złożoną, ale popełniłem błąd na zasilaniu IU,

teraz przez 2 tygodnie nie wezmę się do tego,

jak uruchomię to dam znać

Proszę kolegę:

- marcineks

o podanie adresu do wysyłki.

Kolega Adigrzelczak przesyłkę dostanie około środy, a Shark700 około Wtorku.

Odpowiadam na pytania - jest jeszcze kilka płytek.

A ja kiedy dostanę?

:)

pzdr

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Właśnie wyciągnąłem ze skrzynki:)

podziękował serdecznie !

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Proszę kolegę:

- marcineks

o podanie adresu do wysyłki.

Kolega Adigrzelczak przesyłkę dostanie około środy, a Shark700 około Wtorku.

Witam,

jeżeli jest jeszcze możliwość to jestem chętny na jeszcze jeden komplet płytek. Niestety nieustające roszady elementów nie służą zdrowiu płytek ale nauka kosztuje:( - jednak jestem przekonany że warto ( tym razem na AD i PCM1795 . Jeżeli jest taka możliwość to proszę o wiadomość na PW

Dla przypomnienia:

------------------

Szukam chętnych na mini-zamówienie drobnych elementów SMD - takich, które są sprzedawane w większych ilościach minimalnych (25-100 sztuk). W cenie 100zł (w tym przesyłka i opakowanie: 7,50zł) można mieć:

- wszystkie rezystory MMELF SMD od P_i_o_t_r_N

- wszystkie kondensatorki SMD

- wszystkie indukcyjności SMD

- wszystkie diody, tranzystory i stabilizatory SMD (w tym LT1763) z TME

Zgłosiło się do tej pory 10 osób, czekam na następne zgłoszenia tylko do niedzieli wieczorem.

W dosyć prawdopodobnym przypadku, że nie będzie pełnej liczby 25. chętnych, będę musiał nieco podnieść cenę.

Dla 10. chętnych byłoby to 110zł.

• 2 tygodnie później...

Napiszę tutaj - będzie łatwiej, niż wysyłanie parunastu wiadomości na PW.

Nie-zainteresowanych przepraszam za nadmiarowe informacje.

Status mini-zamówienia

----------------------

Otrzymałem niemal wszystkie wpłaty, z co najwyżej jednodniowym opóźnieniem.

Dziękuję wszystkim za poważne podejście do sprawy!

Jestem w trakcie zamawiania elementów.

U PiotraN wystąpiły braki kilku wartości rezystorów MMELF - zamówiłem najbliższe dostępne wartości:

215R zamiast 210R różnica: 2,38% R26 mała płytka, Dzielnik SPDIF out

365R zamiast 360R różnica: 1,39% R32, R33 duża płytka, Regulacja napięcia zasilania +3,3V U6 i U7

475R zamiast 470R różnica: 1,06% R12, R13 duża płytka, Filtry na wejsciu AC 5-8V i AC 8-10V

3k01 zamiast 3k różnica: 0,33% R46 duża płytka, Regulacja napięcia zasilania +5V

3k24 zamiast 3k2 różnica: 1,25% R2 mała płytka, Regulacja napięcia zasilania XO

4k75 zamiast 4k7 różnica: 1,06% R25,R26 duża płytka Ograniczenie prądu LED-ów

Wydaje mi się, że żadna z tych zmian nie spowoduje istotnych problemów, a różnica jest zazwyczaj zbliżona do tolerancji samych rezystorów wynoszącej 1%.

W TME nie udało mi się natomiast kupić tranzystorów BC846 oraz kondensatorków X7R: 2,2uF i 10uF. Były parę dni temu, ale zostały wykupione. Szukam innego źródła w podobnej cenie, mam nadzieję, że coś się znajdzie.

Jeśli chodzi o kwarce, to zamówienie jest w toku i nie słychać o żadnych przeszkodach.

----------------------

Będę pisać, jak się pojawi coś nowego.

ja swego czasu zakupy robiłem tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) spory wybór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Status mini-zamówienia

----------------------

Dostałem przesyłki od PiotrN i TME - wszystko wygląda na zgodne z zamówieniem.

Zacznę powoli rozdzielać to, co już mam.

Kwarce są już w Polsce!

Jedyny element nadal nie kupiony, to kondensator 10uF 16-25V X7R 1206. Mam pewnie koło tygodnia do przyjścia innych zamówionych drobiazgów, więc powinienem coś znaleźć.

Z oferty na 10uF Y5V nie skorzystałem, bo chcę kupić kondensatorki X7R lub ostatecznie X5R.

----------------------

czy taki się zmieści?

Ukryta Zawartość

jeżeli x5r 1206 to widziałem ale na 10v

Ukryta Zawartość

Jedyny element nadal nie kupiony, to kondensator 10uF 16-25V X7R 1206. Mam pewnie koło tygodnia do przyjścia innych zamówionych drobiazgów, więc powinienem coś znaleźć.

W Mouser, DigiKey i Farnell bez problemów znajdziesz. No chyba, że chcesz kupić wyłącznie w polskim sklepiku.

Status mini-zamówienia

----------------------

Mam już u siebie wszystko oprócz kondensatorków 10uF/16V X7R - ale te ostatnie są już w drodze.

Spodziewam się, że w przyszłym tygodniu roześlę elementy do wszystkich mini-zamawiających.

Miałem już nic więcej nie proponować ;-) ale może kogoś zainteresują dip-switche i elektrolity do naszego DAC-a - sprzedam nadwyżki po kosztach zakupu. Bez dodatkowych opłat za przesyłkę do odbiorców mini-zamówienia.

Listę części zamieszczę koło jutra.

----------------------

Status mini-zamówienia

----------------------

Mam już u siebie dokładnie wszystkie części, jestem w trakcie rozdzielania i pakowania.

W przyszłym tygodniu nastąpi wysyłka.

>> Listę części zamieszczę koło jutra.

Stety-niestety, nie zamieszczę. Wszystko już się rozeszło przez PW, a nie było tego zbyt wiele.

----------------------

> Chyba powinno być "Giekusoft"

Tak, to bardziej poprawna forma, ale nie ma co się czepiać ;-)

Najważniejsze jest, żeby kądęsatory i inne takie doszły do fanów PCM179x :-)

Grzegorz

BTW: Jest szansa, że dzisiaj wieczorem zataszczę wszystko na pocztę.

Status mini-zamówienia

----------------------

Przesyłki zostały wysłane priorytetowo, ale po 17-tej.

Myślę, że powinny dojść pojutrze, wszystko w rękach poczty.

Uwagi/ różnice w stosunku do BOM:

- elementy R, C i małe SOT-23 mają co najmniej 1 szt. rezerwy (komu kiedyś element SMD spadł na podłogę, to wie dlaczego :-) Wiele elementów nie ma rezerwy, więc i tak trzeba bardzo uważać...

- na konwersję I/V przewidziałem po 4 dodatkowe rezystorki: 110R, 220R, 330R i 470R,

- dla regulacji napięcia zasilania poprzez zmiany R47 posłużą ewentualnie dodatkowe rezystorki: 2k, 47k i 100k.

Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem z elementami :-)

Mam nadzieję, że wysłałem wszystko do właściwych odbiorców :-)

Poproszę o potwierdzanie na PW otrzymania przesyłek.

----------------------

Status mini-zamówienia

----------------------

Większość odbiorców potwierdziła przyjście przesyłek. Proszę o następne potwierdzenia.

Chyba więc obyło się bez (większych) pomyłek :-)

----------------------

Zmontowałem elementy RC na swoich płytkach i generalnie wszystko się zgadza, ale mam jedno ostrzeżenie:

Kondensatory 100nF w obudowie 0805 mogą mieć zaśniedziałe końcówki!!!

P_i_o_t_r_N przysłał akurat w tym przypadku niezbyt świeży towar :-(

Ogólnie rzecz biorąc, swoje kondensatorki 0805 przylutowałem bez specjalnych zabiegów wstępnych, trochę staranniej je podgrzewając i pocierając grotem lutownicy, żeby cyna dobrze zwilżyła końcówki.

Zalecałbym wybranie tylko elementów z błyszczącymi końcówkami (bo jest tutaj trochę zapasu) albo delikatne oczyszczenie poszarzałych końcówek z nalotu.

Życzę wszystkim powo<<<<połamania lutownicy przy montażu!

Grzegorz

Status mini-zamówienia

----------------------

Większość odbiorców potwierdziła przyjście przesyłek. Proszę o następne potwierdzenia.

Chyba więc obyło się bez (większych) pomyłek :-)

----------------------

Zmontowałem elementy RC na swoich płytkach i generalnie wszystko się zgadza, ale mam jedno ostrzeżenie:

Kondensatory 100nF w obudowie 0805 mogą mieć zaśniedziałe końcówki!!!

P_i_o_t_r_N przysłał akurat w tym przypadku niezbyt świeży towar :-(

Ogólnie rzecz biorąc, swoje kondensatorki 0805 przylutowałem bez specjalnych zabiegów wstępnych, trochę staranniej je podgrzewając i pocierając grotem lutownicy, żeby cyna dobrze zwilżyła końcówki.

Zalecałbym wybranie tylko elementów z błyszczącymi końcówkami (bo jest tutaj trochę zapasu) albo delikatne oczyszczenie poszarzałych końcówek z nalotu.

Życzę wszystkim powo<<<<połamania lutownicy przy montażu!

Grzegorz

Zrobiłeś świetną robotę i do tego części super posegregowane. Jeszcze raz słowa podziękowania.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 tygodnie później...

Odgrzewam sprawę transformatora do zasilania całego DACa, łącznie z I/V i buforami.

Z dyskusji na str. 3 wątku "Zasady ekranowania. . ." wynikałoby, że całkiem sensowne byłoby zastosowanie pojedynczego trafa, z wieloma uzwojeniami wtórnymi.

Od toroidów.pl mam ofertę na trafo wg własnego pomysłu:

TS65VA PRI:230V SEC:

2x 10V / 1A (dla DACa)

6V / 1A (pomocnicze, może dla jakiegoś procesorka sterującego ustawieniami i wejściami)

2x 18V / 1A (I/V i bufory)

Średnica ~85mm / wysokość (z mocowaniem) ~40mm

w konfiguracji AUDIO w cenach:

1 - 20 szt - 99,80 zł netto + 23% VAT/szt

20 - 50 szt. - 91,90 zł netto + 23% VAT/szt

powyżej 50 szt. - 85,90 zł netto + 23% VAT/szt

To dosyć drogo, chyba żeby przekroczyć 50 sztuk ;-(

Jak dla mnie pojedyncze, ale ekranowane trafo ma przewagę, bo myślę o zastosowaniu dość niewielkiej obudowy fishera.

> Waldi_06

Brak mi pewności, czy 2x 18V / 1A będzie pasowało do ostatecznej wersji analogówki.

A która to ostateczna wersja analogówki ? ;)

Hajendowym rozwiązaniem byłoby zastosowanie osobnych transformatorów do każdej sekcji DACa, które nie mają wspólnego uzwojenia pierwotnego, czyli jeszcze lepsza separacja, a ekran sprawdza się głównie w transformatorach mocy, które mogą siać. Zalewane trafka do druku wychodzą taniej i w niczym nie ustępują toroidom.

> BB84

> ekran sprawdza się głównie w transformatorach mocy, które mogą siać.

W przypadku DACa najcenniejsze jest to, że ekran chroni w dużej mierze przed zakłóceniami *zewnętrznymi* przychodzącymi od strony sieci zasilającej.

Separacją obwodów własnych DACa bym się aż tak nie przejmował - od tego są liczne stabilizatory, często kaskadowe, przewidziane w projekcie.

Trafa zalewane, np. Indela dostępne w TME, nie mają ekranowania. Do wszystkiego w konstrukcji DIY łatwiej przykręcić jednego toroida, niż zamocować 4 trafka w wersji do PCB...

Małe uzupełnienie, bo edycję postów gdzieś mi wcięło:

>> ekran chroni w dużej mierze przed zakłóceniami *zewnętrznymi*

Mam tu na myśli ekran elektryczny izolujący uzwojenie pierwotne od wtórnych.

BB84 pisał o ekranie magnetycznym, który ogranicza zakłócenia magnetyczne od samego trafa.

Wspomniana wersja audio od toroidów.pl ma obydwa ekrany.

> Waldi_06

Brak mi pewności, czy 2x 18V / 1A będzie pasowało do ostatecznej wersji analogówki.

Zdecydowanie tak. Może być 16-18 dla 1A.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.