Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C541 - tuning

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem cedeka jak w temacie i zastanawiam się nad tuningiem tego urządzenia. Budżet wprawdzie skromny ale jest trochę wiedzy i chęci. Chętnie zapoznam się z waszymi opiniami i ewentualnymi doświadczeniami. Zaznaczam, że na bufor lampowy raczej nie ma miejsca. Może wymiana oampów coś zmieni (seryjnie OPA2604 OPAMP DIP8 BURR-BROWN), wymiana kondensatorów.

W razie potrzeby link do instrukcji serwisowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/

Wstawienie podstawek pod opampy to klasyka tuningu, mozna wtedy sluchac roznych i albo sie tym cieszyc albo niesamowicie meczyc.

Z opinni OPA2604 dobrze brzmia a jedyna ich wada to strasznie duze szumy.

Akurat w tym ukladzie maja dosc specyficzna aplikacje bo za pomoca rezystorow R394,395,396,397 jest wymuszana ich praca w klasie A Single Ended. Mozesz te rezystory wylutowac i posluchac bez nich.

Zmiane kondensatorow zostaw sobie na koniec a jako pierwsze wymien te 100uF w torze sygnalowym.

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2017500

Wstawienie podstawek pod opampy to klasyka tuningu, mozna wtedy sluchac roznych i albo sie tym cieszyc albo niesamowicie meczyc.

Z opinni OPA2604 dobrze brzmia a jedyna ich wada to strasznie duze szumy.

Akurat w tym ukladzie maja dosc specyficzna aplikacje bo za pomoca rezystorow R394,395,396,397 jest wymuszana ich praca w klasie A Single Ended. Mozesz te rezystory wylutowac i posluchac bez nich.

Zmiane kondensatorow zostaw sobie na koniec a jako pierwsze wymien te 100uF w torze sygnalowym.

Wyczytałem w sieci, że te właśnie opa 2604 brzmią w zależności od jakości zasilacza. Może właśnie od niego zacząć, oczywiście testując wcześniej, to co napisałeś. Nie wiem jaki wpływ na brzmienie miała by wymiana zegara.

Tak na marginesie, to chyba dobrze, że opamy pracują w klasie A.

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2017592

Jakie kondensatory wrzucić za czerwone ELNY.

Akurat ten Cd jest stosunkowo dobrze zrobiony. Wada PCM1732. Pomaga dodanie zegara zewnętrznego dobrej klasy. Odcięcie zasilania od opampów i wyprowadzenie sygnału z 1732 poprzez dobry kondensator na gniazdo ( w oryginale jest MUSE zbocznikowany MKP ). Niestety siła sygnału słabnie. W przypadku jednak wyższej impedancji wejściowej wzmacniacza taka przeróbka daje bardzo dobre rezultaty. Jest jeszcze jeden punkt zasilania +5V gdzie należy podlutować 100-220uF dobrej jakości szybki kondensator (os-con, lxy, fc, tantal itp.)

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2018027

Akurat ten Cd jest stosunkowo dobrze zrobiony. Wada PCM1732. Pomaga dodanie zegara zewnętrznego dobrej klasy. Odcięcie zasilania od opampów i wyprowadzenie sygnału z 1732 poprzez dobry kondensator na gniazdo ( w oryginale jest MUSE zbocznikowany MKP ). Niestety siła sygnału słabnie. W przypadku jednak wyższej impedancji wejściowej wzmacniacza taka przeróbka daje bardzo dobre rezultaty. Jest jeszcze jeden punkt zasilania +5V gdzie należy podlutować 100-220uF dobrej jakości szybki kondensator (os-con, lxy, fc, tantal itp.)

Właśnie przymierzam się do zakupu zegara, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Posłucham efektu i będę się zastanawiał dalej.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2018216

Mam NAD c541i. Stoi od paru lat w pudle. Kupilem go 6 albo 7 lat temu gdy mi zaczal szwankowac pilot do ponad 10 letniego pioniera bo nad c541i mial niemal rewelacyjne reviews. Mialem wtedy sporo wydatkow i skusilem sie na taniego nada ze wzgledu na granie HDCD, ktorych troche mialem. Ma slabej jakosci drive i sensory. Sam projekt elektronicznie rzecz biorac daleko odbiega od rewelacji w tej grupie cenowej. Sam NAD to uznal i wkrotce wypuscili c542 w ktorym poprawili to i owo ale nie az tak duzo.

Jesli chcesz sie bawic w modyfikacje to sie dobrzez zastanow ile chcesz na nie wydac. Moim zdanim lepiej sie go pozbyc i kupic pioniera pd d9 mk2 niekoniecznie z pierwszej reki. Gra wszystkie formaty z wyjatkim HDCD, ktora akurat Nad gra.

Pierwsza wada jaka wypada usunac to sterowanie lasera. Moge Ci napisac jak to sie robi w C541i. C541 mial podobny problem. Ta modyfikacja jest bardzo latwa.

Nastepne ktore sporo kolegow z DIYaudio zrobilo to zasilacze na szybkich diodach i ciche regulatory. Nastepne to wstawic dobry zegar z wlasnym zasilaczem a trzecie to uklad analogowy za DAC oraz rozne zabawy z wyeliminowaniem kondensatora na wyjsciu. AD2604 nie nadaje sie do tego ukladu.

Jak mi dasz swoj email to Ci wysle service manual c542 bo zakladam, ze c541 masz. Analiza c542 moze Ci podpowiedziec to i owo.

pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2018219

Mam NAD c541i. Stoi od paru lat w pudle. Kupilem go 6 albo 7 lat temu gdy mi zaczal szwankowac pilot do ponad 10 letniego pioniera bo nad c541i mial niemal rewelacyjne reviews. Mialem wtedy sporo wydatkow i skusilem sie na taniego nada ze wzgledu na granie HDCD, ktorych troche mialem. Ma slabej jakosci drive i sensory. Sam projekt elektronicznie rzecz biorac daleko odbiega od rewelacji w tej grupie cenowej. Sam NAD to uznal i wkrotce wypuscili c542 w ktorym poprawili to i owo ale nie az tak duzo.

Jesli chcesz sie bawic w modyfikacje to sie dobrzez zastanow ile chcesz na nie wydac. Moim zdanim lepiej sie go pozbyc i kupic pioniera pd d9 mk2 niekoniecznie z pierwszej reki. Gra wszystkie formaty z wyjatkim HDCD, ktora akurat Nad gra.

Pierwsza wada jaka wypada usunac to sterowanie lasera. Moge Ci napisac jak to sie robi w C541i. C541 mial podobny problem. Ta modyfikacja jest bardzo latwa.

Nastepne ktore sporo kolegow z DIYaudio zrobilo to zasilacze na szybkich diodach i ciche regulatory. Nastepne to wstawic dobry zegar z wlasnym zasilaczem a trzecie to uklad analogowy za DAC oraz rozne zabawy z wyeliminowaniem kondensatora na wyjsciu. AD2604 nie nadaje sie do tego ukladu.

Jak mi dasz swoj email to Ci wysle service manual c542 bo zakladam, ze c541 masz. Analiza c542 moze Ci podpowiedziec to i owo.

pozdrawiam,

Fajnie, fajnie. Jednak C541 jednak się trochę różni od C541i, który w mojej ocenie jest o włos gorszy. Znów C542 to już zupełnie inna bajka dźwiękowa i obawiam się że sporo gorsza od C541. (przynajmniej mojego) Nie chcę strasznie szaleć z tą przeróbką. Generalnie charakter brzmienia mi odpowiada. W skutek tego tuningu chcę poprawić przede wszystkim walory przestrzenne i bas. Być może wymiana zegara da na tyle dobre efekty, że dalej nie będę szukał. W każdym razie na początek zegar i zasilanie. Posłuchamy zobaczymy.

Z racji, że to dość popularne urządzenie - wszelkie pomysły mile widziane.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2018415

A ja bym na twoim miejscu najpierw zabrał się za analog.

Owszem zasilanie może tam co nieco poprawić, ale szału nie będzie. Jest ono zrobione i tak nie źle na osobnych wyprowadzeniach z trafa.

Ktoś już pisał najpierw wymień kondy w trakcie sygnału. a ja radze dać DC servo i wywalić ich z tond w ogóle.

A wsadzanie zegara bez zmiany analogu jak mamy 2 kondy w ścieżce sygnału to nie jest zbyt dobry pomysł.

Druga rzecz, ktoś już napisał, że probłema tego NADa to słaba kość DACa. ja bym wymienił tą kość na WMa lub CSa na malej pcb. Skoro nie chcesz tam dużo grzebać to daj chociaż dobre zasilanie na tą kość (na cyfre daj naprzykład zasilacz z wątku dobry zasilacz na 3,3v 5v ten na malej PCB wzięty z AYA DACu) na analog coś lepsze jakiś shunt lub Teddy.

Dopiero potem możesz zabierać się do clocka.

Taka kolejność jak przedstawiłem wydaje mi się bardziej sensowna.

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2020216

Moim zdaniem na modyfikacje tego nada szkoda czasu. Modyfikacja daje mile i trwale rezultaty gdy odtwarzacz ma naprade dobry i trwaly uklad mechaniczny i byl malo uzywany. Jesli nie chce sie zbyt duzo gmerac w elektronice to powinien miec przynajmniej dwa dobre DACs i dosc miejsca w pudle. A najlepiej aby gral chocby stereo SACD - np. modyfikacja pioniera pd d6 na www.passion-tube.fr. Niestety juz tego opisu tam nie ma.

pozdrwaiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2020329
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Minęło trochę czasu, ale zmiany nastąpiły zupełnie niedawno.

Po pierwsze poprawiłem pracę samego napędu w skutek zaleceń serwisowych wyszukanych na diyaudio.com. Sama praca napędu i poprawność odczytu poprawiła się w sposób zdecydowany i o dziwo słyszalny. Zmieniłem też diody w zasilaczu na szybkie Philipsy, a także kondensatory (zastosowałem większe pojemności) Marka i rodzaj pozostał ten sam czyli Elna Simic ale wersja 2. Dodałem też clock z osobnym zasilaczem.

Ocena brzmienia w sumie tak na szybko i przy krótkiej pracy cededeka po zmianach. Szerokość sceny nie uległa zmianie. Stała się za to głębsza i precyzyjniejsza, inaczej jest zdefiniowany bas. Jeszcze nie wiem czy lepiej czy gorzej. W każdym razie jest inny. Góra jest jakby bardziej rozdzielcza i czystsza. Generalnie zmiany poszły w dobrą stronę. Teraz zabiorę się za oampy i okolice może jeszcze coś poprawię.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/71645-nad-c541-tuning/#findComment-2087881

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.