Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sub do zestawu ?

Mzk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad kupnem suba do Elaców ES 57(120W,4Ohm, 90dB). Wzmacniacz to Sony TA-F 670ES. Upatrzyłem sobie suba aktywnego : Elac 101 ESP Sub.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pierwsze najważniejsze pytanie : czy można to podłączyć w ten sposób do wzmacniacza ?

Ukryta Zawartość

Chodzą różne wersje podłączeń i trochę się pogubiłem.

1. Zależy mi na tym aby sub przejął dół pasma i odciążył głośniki. Czy ten konkretny sub przy takim połączeniu to zrobi ?

2. Czy ten sub w takim układzie nie zakłóci stereofonii ?

3. Lepiej szukać aktywnego suba do mojego zestawu czy może pasywnego ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/71692-jaki-sub-do-zestawu/

Może być za słaby. Na basie zapotrzebowanie na moc gwałtownie rośnie. Podłączenie jest prawidłowe.

1. Nie (Zazwyczaj w takim połączeniu to tylko przelotka)

2. Nie (Pod warunkiem niskiej f odcięcia basu)

3. Jak Elac robił suba pasywnego konkretnie pod Twoje kolumny, możesz takiego poszukać, w innym wypadku mija się to z celem.

Czemu za słaby ? Ja nie potrzebuję jakiegoś potwora, bo mam nieduży pokój i taki powinien wystarczyć chyba.

W takim razie jakie połączenie lub jaki sub trzeba zastosować aby sub przechwycił niskie i odciążył kolumny ? Czytałem, że w takim właśnie połączeniu sub odciąża kolumny jeżeli ma crossover, a ten chyba ma ?

W Twoim przypadku jestem pewien, że to tylko przelotka. Mając silny wzmacniacz i chcąc uzyskać basy odpowiednie (mocowo) do zestawu podstawowego, nie możesz oszczędzać na subwooferze. Lepiej się zastanowić, czy rzeczywiście sub jest w tym układzie dobrym rozwiązaniem, skoro piszesz, że masz nieduży pokój. Może lepsze ustawienie kolumn rozwiąże sprawę? Co to za kolumny? Jakoś nie mogłem znaleźć ich w necie. Były FS57- jak to takie, to do małego pokoju chyba wystarczą?

Kolumny to oczywiście Elac FS 57 nie ES 57. Co do basu to nie jest z nim tak źle. Próbowałem już różnych ustawień i znalazłem to odpowiednie. O subie myślałem głównie z tego względu żeby odciążyć kolumny od niskich częstotliwości co poprawiłoby ich pracę na średnich i wysokich tonach. Poza tym Elaci mają trochę zbyt punktowy i kartonowy bas jak na mój gust i przydałaby się odmiana. Wydawało mi się że sub o mocy ok. 70W wystarczy do moich kolumn.

Tak więc jakiego suba powinienem poszukiwać oraz jakie połączenie zastosować żeby nie była to tylko przelotka, tylko żeby faktycznie odciążał kolumny od dolnego pasma ?

Nie widzę sensu w twoich poczynaniach. "odciażenie" kolumn nic Ci nie da. Potrzebujesz innej średnicy i góry? zmień kolumny lub elektronikę. Potrzebujesz więcej przyłożenia na dole? ok, Sub to niezłe rozwiązanie. Najlepiej sub podłączyć wyjściem niskopoziomowym z pre (wyjście regulowane) - wzmacniacz musi mieć taką możliwość! Tylko takie połączenie będzie dobre jakościowo. Puszczenie sygnału na sub wysokopoziomowego (z wyjść kolumnowych) a z suba odfiltrowanego sygnału kiepskimi elementami na kolumny nie wróży najlepiej - i raczej wątpię abyś tym sposobem uzyskał poprawę na średnicy i górze.

Jak jest dobry SUB i dół ma lepszy od tego z kolumn to można pokusić się aby go pościć go nieco wyżej na subie (powinny być regulacje) a zatkać porty bas refleks w kolumnach. U siebie tak słuchałem dynaudio 52SE i Vellodyne. Było bardzo dobrze i szybko. Bas lepszy, większy, szybszy niż z samych, "odkorkowanych" Dynek.

Polecam przeszukać wątki o subach w stereo oraz wątek o subach Vellodyne.

Rozumiem. Dzięki za radę. Chodziło właśnie też oto żeby basy się na siebie nie nakładały (ten słabszy z kolumn z tym lepszym z suba) , ale może ta opcja z zatkaniem bassreflexów to jakieś rozwiązanie. Niestety w Sony TA-F 670ES nie ma pre na suba więc niskopoziomowym nie podłącze, chyba że da się przez REC OUT ?

Ewentualnie czy takie podłączenie zda egzamin ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem. Dzięki za radę. Chodziło właśnie też oto żeby basy się na siebie nie nakładały (ten słabszy z kolumn z tym lepszym z suba) , ale może ta opcja z zatkaniem bassreflexów to jakieś rozwiązanie. Niestety w Sony TA-F 670ES nie ma pre na suba więc niskopoziomowym nie podłącze, chyba że da się przez REC OUT ?

Ewentualnie czy takie podłączenie zda egzamin ?

Ukryta Zawartość

nie. Wyjście Rec jest niezależne od potencjometru - jest stałe więc wraz z regulacją głośności kolumn nie szła by regulacja głośności SUBa.

Zawsze można Suba spróbować podłączyć przez wysokopoziomowe - tyle, że w suba ładujesz wtedy sygnał przemielony przez wzmacniacz, z na pewno zniekształconymi już niskimi tonami co Sub dodatkowo jeszcze wzmocni. Może są tu tacy co tak graja i są zadowoleni. Mi na samą myśl skóra cierpnie;)

Ukryta Zawartość

Rozumiem. Dzięki za radę. Chodziło właśnie też oto żeby basy się na siebie nie nakładały (ten słabszy z kolumn z tym lepszym z suba) , ale może ta opcja z zatkaniem bassreflexów to jakieś rozwiązanie. Niestety w Sony TA-F 670ES nie ma pre na suba więc niskopoziomowym nie podłącze, chyba że da się przez REC OUT ?Ewentualnie czy takie podłączenie zda egzamin ?

Ukryta Zawartość

Takie podłaczenie jest OK. Problemy mogą być dwa:

1. Wspomniany przez kolegę Seba78. Bas jest już "modyfikowany" przez wzmacniacz. Tyle, że w praktyce nie musi być źle.

2. Subwoofer musi być naprawdę szybki, aby "nadążył" za kolumnami. Nie znam sub'a, który Cię interesuje, ale z praktyki mogę powiedzieć, że im większy sub (głośnik) oraz im wyższe odcięcie tym problem większy.

Do kolegi Seba78. Słucham stereo na NAd352 i podpiętym w taki własnie sposób sub'ie B&W ASW600 i "skóra nie cierpnie" :). Początkowo zakupiony był z myślą o KD. Z czasem podpiąłem go do stereo, zrobiłem odcięcie w okolicach 40Hz i ...podoba mi się :)Choć mam takie dni, że nic mi się nie podoba :))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Takie podłaczenie jest OK. Problemy mogą być dwa:

1. Wspomniany przez kolegę Seba78. Bas jest już "modyfikowany" przez wzmacniacz. Tyle, że w praktyce nie musi być źle.

2. Subwoofer musi być naprawdę szybki, aby "nadążył" za kolumnami. Nie znam sub'a, który Cię interesuje, ale z praktyki mogę powiedzieć, że im większy sub (głośnik) oraz im wyższe odcięcie tym problem większy.

Do kolegi Seba78. Słucham stereo na NAd352 i podpiętym w taki własnie sposób sub'ie B&W ASW600 i "skóra nie cierpnie" :). Początkowo zakupiony był z myślą o KD. Z czasem podpiąłem go do stereo, zrobiłem odcięcie w okolicach 40Hz i ...podoba mi się :)Choć mam takie dni, że nic mi się nie podoba :))

Pozdrawiam

ja mam ostrą paranoję krótkiej ścieżki i minimalizowania połączeń;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.