Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja gramofonu

psamp7777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem niedawno gramofon Technics SL-D3. Po pierwszym uruchomieniu w pewnych aspektach zachwyciła mnie jakość dźwięku jaką prezentuje taki sprzęt, jednak jest w brzmieniu pewien mankament.

W pewnym zakresie średnicy (głównie słychać to na wokalach) pojawia się podbarwienie, taki jakby nalot, wyższe zgłoski są trochę nazbyt doraźne i zlewają się z brzmieniem perkusyjnych talerzy. Tak jakby ich barwa przechodziła w barwę perkusji. Na razie mam zbyt mało materiału na winylu aby to stwierdzić jednoznacznie, ale mam wrażenie że uwypuklony jest także przełom średnich i wysokich tonów. Problemy te nie są bardzo nasilone, a raczej subtelne, chociaż dają o sobie znać przy głośnym odsłuchu.

Zabrałem się więc za kalibrację. Powiem szczerze że to początki mojej "zabawy" z gramofonami i nie mam doświadczeń w tej dziedzinie. Sądzę jednak że jest to sprawa złego kąta VTA - ramię nie jest poziome po opuszczeniu igły na płytę. Z tego co widzę trzeba by opuścić wysokość ramienia o jakieś 7mm. Nie ma jednak takiej możliwości. Wkładka to AT-91. Headshell również nie jest oryginalny. Mam więc pytanie czy headshell razem z wkładką może aż tak bardzo różnić się wysokością - czy są różne wykonania headshell? A może fabryczna wkładka technics wymagała innego kąta ramienia?

Może ktoś z Was miał podobny problem?

Zastanawiam się obecnie nad wykonaniem specjalnej podkładki (o minimalnej masie) między wkładkę a headshell w formie klina, który zmieni kąt VTA. A może da się to zrobić inaczej?

Czekam na sugestie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/71699-kalibracja-gramofonu/

Prościej podłożyć coś pod płytę ... czyli jakąś dodatkową matę odpowiedniej grubości.

K

Ps. Takie pytania lepiej zadawać w dziale 'analog'.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.