Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D 2 x 300W - płytka ZAMÓWIENIE ZBIOROWE !!!

max-bit

Rekomendowane odpowiedzi

Porzucamy rozwiązania z DIYaudio absolutnie :)

Co do PCB koszt płytek to koło 100 (liczę ze 50 WZM + 50 Zasilacz) + koszty startu produkcji (około 100 do podziału)

Jak się kilku znajdzie to można wysłać nie mówię nie.

Najpierw musi mieć zamkniety i przetestowany układ zasilacza a to jeszcze co najmniej 2 tygodnie nic na pałę na prędkę robić nie będziemy :)

Możesz dostać garby PCB ale samemu to ci się raczej nie opłaci :) ~na prototypy to koszt 150 PLN za jedną

Eeeeee noooo. Reset to starczy przez diode, pozatym zdaje się że dla byle bc546 dopuszczalne V colektor-baza to 80V. Poza tym między kolektorem i reset trza dać jeszcze reza.

Źródła 15V na schemacie jeszcze nie ma, więc kwestia do uzgodnienia. Może tl'ka??? :)

Zasilacz można przygotować pod dwa uzwojenia powiedzmy 18VAC, jak ktoś będzie miał jedno to se zewrze. Czyli dokładamy 2x7815?

Przekaźnik z rozpędu zrobiłem na wtórnym, oczywiście musi powędrować na pierwotne, więc 230 wędrować będzie na PCB zasilacza, i dopiero na uzwojenie trafa.

IRF wziąłem pierwszy lepszy z biblioteki, kwestia doboru. Proponuję jak mówiłem coś o ułamkowym RDSon i wywalić przekaźnik.

max-bit - spoko, byłbym za tym i pewnie znajdą się inni tacy :) choćby wpisani wcześniej na listę - by po przetestowaniu i zrobieniu poprawek oddać to do zakładu, na pewno nie prototypy:) lista kto na płytkę pod wzmaka, kto na kpl i tyle...

czytałeś wypociny chłopaków z diaudio z linka jaki podrzuciłem?

btw transoptora nie potrzebujesz - masz osobny układ z oddzielnym trafo.......

Nie czytałem bo jestem słaby z angielskiego i nie jestem tam zarejestrowany, więc nie mogę nic otworzyć.

Nie mam układu na osobnym trafie, bo drugie trafo chcę użyć też do zasilenia LM'a we wzmacniaczu. Jak wiesz lepiej nic nie stoi na przseszkodzie, żebyś narysował jak twoim zdaniem powinno to wyglądać. Krytykować jest bardzo łatwo, może raz coś zrobisz zamiast tylko narzekać?

MAX. Jak mam być szczery też jestem za szybszym zrobieniem PCB na własną rękę. Jak będziemy liczyć na AVT możemy się przeliczyć.

Ja wcale nie jestem specjalnie za AVT, absolutnie ...

Jak znajdziemy :) odpowiednia ilość ludzi to nie widzę z mej strony żadnych przeszkód ale tak czy siak (nawet mam kilka ofert z firm)

myśle że musimy mieć definitywnie zamkniętą kwestię całego projektu znaczy PCB WZM i zasilanie - sterowanie. Przecież nie bedziemy robić prototypu II

No pewnie że płytkę zasilacza sterowania możemy zrobić w ramach prototypu swoimi siłami ale finalnie aby to "wyglądało" trzeba to zlecić firmie

A jak to bedzie w komplecie to oczywiście powinno być taniej no nie :)

PS myślę że układ nie musi mieć 3 transformatorów :) 2 spokojnie wystarczą :)

Pytanie tylko czy uzwojenie +15V bedzie z małego trafa czy duzego :)

Ja obstawiam że moze lepiej "w pewnym sensie" z małego

Panowie do rzeczy bo się weekend konczy a w tygodniu to mało kto ma czas.

1. Załączamy wtórne zasilanie tylko przez mosfeta czy przekaźnik plus tranzystor. Widziałem kiedyś takie zasilanie załączane przez mosfeta, nawet nie pamiętam gdzie, chyba w jakimś patencie. Pytanie czy są jakieś wady? Ja się nie znam na tyle :( Bez przekaźnika będzie nowatorsko.

2. Po namyśle doszedłem do wniosku, że uc ośmiopinowy starczy, ale nie będzie nic wolnego na przyszłość. Np podpięcie PGA, nie starczy też pinu na TSOP'a. Oszczędzamy 3 złote czy szalejemy??

3. Robimy PCB pod dwa dodatkowe trafa (uzwojenia) tu nie widzę problemu, starczy w razie czego zewrzeć, więc będzie uniwersalnie.

4. Jakie i ile kondów dajemy na główną filtrację. Dla mnie starczy 2x 10mF i proponuję raster 10mm fi30mm, bo parę takich mam :)

nie chcę byś mówił, że się czepiam :)) ale sklej to na uniwersalnej płytce/na pająka czy jak i sprawdź jak działa... imho przekaźnik lepszy:)

Panowie do rzeczy bo się weekend konczy a w tygodniu to mało kto ma czas.

1. Załączamy wtórne zasilanie tylko przez mosfeta czy przekaźnik plus tranzystor. Widziałem kiedyś takie zasilanie załączane przez mosfeta, nawet nie pamiętam gdzie, chyba w jakimś patencie. Pytanie czy są jakieś wady? Ja się nie znam na tyle :( Bez przekaźnika będzie nowatorsko.

2. Po namyśle doszedłem do wniosku, że uc ośmiopinowy starczy, ale nie będzie nic wolnego na przyszłość. Np podpięcie PGA, nie starczy też pinu na TSOP'a. Oszczędzamy 3 złote czy szalejemy??

3. Robimy PCB pod dwa dodatkowe trafa (uzwojenia) tu nie widzę problemu, starczy w razie czego zewrzeć, więc będzie uniwersalnie.

4. Jakie i ile kondów dajemy na główną filtrację. Dla mnie starczy 2x 10mF i proponuję raster 10mm fi30mm, bo parę takich mam :)

fi 35mm ma większy "asortyment" :)

Płytkę trzeba zrobić uniwersalną pod kilka typów kondensatorów małych dużych kilku małych itd ...

Jestem za nie za przekaźnikiem na DC będzie ciągało łuk a taki przekaźnik długo nie wytrzyma :) no chyba że zabudujesz stycznik :) z komorami gasikowymi :)

Ja dziś jak mi czas (ale watpię) pozwoli moze skończę PCB wzmacniacza jednocześnie wyprowadzę reset oraz dodatkowe gniazdka 3,5mm do zabezpieczenia DC.

Trzeba będzie przeliczyć i przetestować ten układzik do zabezpieczenia DC, może by to gdzieś zasymilować :) muszę odpalić jakiś program do symulacji :)

Nie zapomnij zamienić C48 i C50 na 1812, żeby wszystkie 2u2 były w tej samej obudowie. Ułatwi to zamówienie.

Ja pracuje nad PCB zasilacza, ale generalnie jednostronnym i przewlekanym, takim pod żelazko. Tym razem nie będzie szaleństwa z przelotkami :)

Jak czas pozwoli, to może dziś wieczorkiem skończe jakieś V1.

Ja tez. Jakąś tam powiedzmy wersję testową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27417-022046600 1289859067_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba należy powiedzieć, że w przypadku stosowania projektowanego zasilacza C1 na PCB wzmacniacza wypada z obiegu.

Znalazłem poważny błąd na moim schemacie. W ten sposób każdy mosfet by się upalił, ale to taka drobnostka.

Poza tym uprzedzając na schemacie jest n-channel, dobrany jest oczywiście p-channel. (kwestia obudowy w lbr z eagle) Ale to też taka drobnostka.

błędów to jest więcej

1. No coś w tym tranzystorze pomerdałeś lekko

W sterowaniu raczej bym proponował Vss rezystor Kolektor -> bramka rezystor i masa :)

2. Ten przekaźnik rozładowujący to chyba przed tranzystorem nie za :)

3. Podłączenie diod transoptorów :) źle masa do minusa mostka nie do GND

4. Przekaźnik na zmiennym (230v) może 2 biegunowy (podwójny) ? w dodatku przy tej mocy zalecam styki zbocznikować C (2,2nF - 10nF) na 2 kV (taki większy)nie będzie tak jarać styków

5. Jak już robimy PCB to widzę aby zrobić Softstart no będzie potrzebny jeszcze jeden przekaźnik :) ale po co dorabiać/KUPOWAĆ 3 płytkę :)

6. I jak już robimy PCB to moze PCB przycisków ?

7. Zastanawiałem się też czy nie wyprowadzić diod LED z WZM na właśnie PCB front panel-u(a) bo po cholerę one na PCB wzmacniacza ? tylko pytanie czy zostawiamy miejsca pod diody (lutujemy na zywca przewody) jak jest ? czy montujemy jakieś złącze ? ciasno bo ciasno ale :) coś się wciśnie :)

1. Ja ciebie nie rozumiem. Może narysuj? Po poprawieniu jest tak jak niżej.

2. Tam nie ma przekaźnika rozłądowującego. Wykorzystany jest styk NZ, a przekaźnik to robi za bocznik mosfeta. \oczywiście rez rozładowuje tylko pojemność z zasilacza.

3. Masz rację.

4. Można dać.

5. Jak sterowany z kontrolera to tiny12 jest już za mały. Chyba, żeby równolegle sterować przekaźnikiem softstartu i przekaźnikiem na wtórnym. Powinno być OK.

6. Tam będzie tylko jeden przycisk,. "standby"

7. Walnij łącze pod tasiemke (ma raster goldpina) i spasują tam płaskie 1.5 czy 1.8mm ledy. Raster mają akurat 2,54mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1,2,3,4 - wyślij mi schemat to ci popoprawiam :) - przedstawię moją koncepcję ) z tym przekaźnikiem również

e... a po co ten bocznikując ? on miał być rozładowujący :) troszeczkę inaczej to widzę :) patrz wyżej :)

5. no no to jest idea .... (najprostsza)

6. No tak mi sie napisało :) przycisku i ledów :)

7. Racja 2,54 to uniwersum będzie sobie można wlutować goldpina taśmę listwę złącze kto co lubi

To jeszcze edit ad.3 Chyba jednak nie masz racji. Poza tym starczy podwójna dioda a-c/c-a.

No jak po co. Nie tyle przekaźnik bocznikuje trana, co tran przekaźnik, żeby mu styków nie jarało, nie mówimy o tym od początku? Czyli pomijając przyszły softstart hula to tak: włączamy wzmacniacz, załącza się reset, załącza się przekaźnik na pierwotnym, załącza się mosfet (czyli mamy załączone wtórne przez jego rezystancję RDSON) załączamy przekaźnik na wtórnym i właściwie mosfeta możemy zatkać, ale po co? Jak przekaźnik na wtórnym się rozłączy automatycznie pojemność zasilacza jest podciągnięta mocmym rezem do masy.

To jeszcze traz edit ad.3 Chyba ani ja, ani ty nie mamy racji, musze to przedumać :)

a nie OK za duzo tego Vcc :) dobra Vcc idzie na masę przez R4 OK (troszkę trochę to inaczej widziałem ale tak też OK)

ad 3 mam racje jak na razie to plusa mas w powietrzu :) no nie :) ?

Takie jedno prado pana K mówi aby prad popłynął to ob musi być zamknięty :) masę mostka mas w powietrzy ai plusa mas w powietrzu masy mostka (-) nie dajemy do GND. Ale aby diodka w transoptorze zaświeciła musi przez nią popłynąć prąd.

PS jest przekaźnik rozładowujący właśnie przez R4

PS 2

2 diody to zły pomysł :)

ad PS. No jest, ale ten przekaźnik z założenia załącza zasilanie wzmacniacza, na rozładowanie jest wykorzystany jego odczem normalnie zamknięty, to nie jest extra przekaźnik. Ale tu się nie ma o co kłócić.

AD.3 Przedumałem, jednak masz rację, tylko martwi mnie, że jak się w kostce kwarz zdekrystalizuje i wszędzie będzie 50V DC-protektor nie zadziała, tyle że dla głośników nie będzie to niebezpieczne.

sie nie kłóce ... tylko dyskutujemy :)

ale cel przekaźnika jest OK robi to co myślałem .. nu nawet więcej ...

No jak cokolwiek sie zjara :0 to będzie ZONK ale nie możemy założyć odrazy nie wiadomo czego ..

a zapomniałem wieszczego nie ma na PCB ?

zgadnij :)

masz 3 strzały ...

A spieranie to to samo co kłócenie???

Jak masz na myśli reset to jest, tyle, że nie opisany. Na więcej strzałów nie mam dzisiaj siły, chyba że w łeb, ale tu mam kłopoty hardwarowe :-)

my dyskutujemy ... i mamy burzę muzgów :) - no taka mała:)

o jakim resecie piszesz :) bo rozumiem ze proc ma auto reset przy włączeniu :) nie trzeba go z zewnątrz resetować :) jak dawniej :)

Bezpieczników :) tego brakuje :)

No to drugi egzemplarz już śmiga. Zielona dioda od razu. Ale trochę roboty jest żeby to poskładać. Bojącym się zbyt gęstych SMD mogę powiedzieć że TASa miałem zamiar lutować pastą i hotairem, ale w końcu polutowałem zwykłą stacją, tyle że grot cienki i cyna też. Jak się porobiły zwarcia to usunąłem bez plecionki, po prostu grotem - więc można bez żadnych specjalnych zabawek, bez problemu w domu zalutować.

Fotki mojego wzmaka. Jak widać chociaż cyfrowy to może być całkiem spory;) No chociaż większość rozmiaru to zasilanie. Kondensatory to 10 * 3300uF/63V LowESR. Nie był to jakiś specjalny wybór, po prostu trafiłem na aukcję gdzie było 10 sztuk w dobrej cenie, to wykorzystałem wszystkie.

Sprawdziłem jak to z tym resetem. Jeżeli się trzyma do masy to wyłączenie i włączenie jest absolutnie ciche. Przy zmianie stanu resetu jest lekkie pyknięcie w głośnikach. C1 dałem 220uF teraz reset puszcza około 1 sekundy po włączeniu zasilania i nie ma szumu w głośnikach który był przy tym jak reset puszczał praktycznie od razu.

Ukryta Zawartość

post-4476-096445800 1290264718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.