Skocz do zawartości
IGNORED

TAS5630 wzmacniacz stereo w klasie D 2 x 300W - płytka ZAMÓWIENIE ZBIOROWE !!!

max-bit

Rekomendowane odpowiedzi

xxxx nick

a - ilość PCB

b - ilość kompletnych elementów

c - ilość TAS-ów

1. Januss73 4;4;0

2. max-bit 4;4;0

3. pittt 3;3;0

4. trryt 1;0;0

5. muzg 1:0:0

6. Luiis 1/0/0

7. maxdila 2/2/0

8. rs2512 2/2/0

9. borcik 1/1/1

10.kolmen 2/2/0

>max-bit,januss73

Witam,

Z takim nastawieniem do osób zwracających wam uwagę trudno będzie znaleźć osoby pomocne przy projekcie.

A wystarczyło

1. albo zmierzyć rezystancję pomiędzy CLIP a VREG

2. albo tak jak ChUmI zwrócić się TI w kwestii wyjaśnienia niezgodności pomiędzy EVM a kartą katalogową.

A TI potwierdziło obecność Pull-Up na wyj. CLIP i READY.

Jeżeli przejrzycie forum TI_E2E to zauważycie że, ChUmI jest jedną z niewielu osób posiadających duże

doświadczenie z tym układem.

Pozdrawiam

JarekC

Jarek

Ale my nie mamy problemu z pinami statusu TAS'a. Już dawno zmierzyłem napięcie na tych wyjściach i powiedziałem, że są podciągnięte do Vreg. Inaczej by to przecież nie działało.

Jeśli ktoś ma ochotę pomagać proszę bardzo. Może napisać program pod AVR'a tiny24, który będzie sterował zasilaniem, resetem i obliczał i porównywał napięcia DC par różnicowych wyjść wzmacniacza. Sam to mogę zrobić ale dopiero po świętach, bo mam wtedy urlop.

ZAPRASZAMY SERDECZNIE CHĘTNYCH DO POMOCY!!!

Tak myślałem, że będzie las rąk :)

Przećwiczyłem rozwiązanie na meg32, bo gdzieś mi się po szufladzie walał układ z tym uc.

Podciągnąłem 2 piny pod 2V5, wyjście wzmacniacza przez filtr rc do jednego z tych pinów, napisałem prostą procedurkę i hula to bezbłędnie. Układ nie wrażliwy na sygnał audio, a reaguje już od 1VDC. Oczywiście wrażliwość można sobie dowolnie ustawić.

Jak więc już mamy uc w zasilaczu jest to chyba bardzo proste rozwiązanie zabezpieczenia DC.

Max. Jak masz ochotę podmień w układzie uc na attiny26 albo 24, podepnij wyjścia wzmacniacza pod ADC0 do ADC3, (oczywiście najpierw filterek RC (mi działało 100k/10u). Impedancja wyjść może być duża, bo wejścia ADC to coś 10Mom. Dzielnik tak żeby otrzymać koło 2V względem masy. Reszta dowolnie. Oczywiście odpowiednio MISO/MOSI/SCK. Wsio...

No może jeszcze tylko zrób tę płytkę tak, żeby była odpowiednia pod żelazko, olej kwarc, bo nam wogóle nie potrzebny i wyprować resztę pinów. Przydają się np do selektora, czy PGA.

Masz już jakieś oferty na PCB wzmacniacza?

• 2 tygodnie później...

Jakieś postępy? Wysyłałeś max zapytania na PCB? Jak nie podeślij mi ostatnie pliki Eagle to porobie gerbery i powysyłam.

O gagacek :))) teraz to dopiero dolaczyl

Chumi, mojego układu tu nie będzi. Ale był odsłuchiwany w Krakowie, poza tym powstały projekt komercyjny. To główny powód. A tak w ogóle, to zanim zacząłeś o nim myśleć, to ja tobie wysyłałem o nim info. A potem do mnie pisałeś głupoty...:(

Zrozum - nie moją winą jest to, że nie potrafisz zaprojektować go tak, aby nie szumiał. Z reszta ten sam błąd z resztą popełniłeś przy poprzednim swoim wzmacniaczu - taka wskazówka.

A takie masz ciśnienie "wielkiego projektanta" - no i co? Nie potrafisz nawet przeczytać ze zrozumieniem noty katalogowej. Ani wyciągnąć logicznych wniosków nt sterowania z empirycznych doświadczeń chłopaków tu na forum, jeszcze głupkowato próbujesz ich ośmieszać. A oni zrobili płytki, uruchomili i piszą jak działa sterowanie. Po prostu czarna rozpacz! Ja im kibicuję, bo bardzo podoba mi się to co robią.

Chumi, życzę Tobie Szczęśliwego Nowego Roku! Proponuje Tobie trochę mniej głupkowatej pychy, więcej rozumu, samorealizacji a zobaczysz, wszystko będzie dobrze;)

ps. Chłopaki, przepraszam że Wam tu bydło robię. Więcej nie będę, a przynajmniej się postaram;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Chumi, mojego układu tu nie będzi. Ale był odsłuchiwany w Krakowie, poza tym powstały projekt komercyjny. To główny powód. A tak w ogóle, to zanim zacząłeś o nim myśleć, to ja tobie wysyłałem o nim info. A potem do mnie pisałeś głupoty...:(

Zrozum - nie moją winą jest to, że nie potrafisz zaprojektować go tak, aby nie szumiał. Z reszta ten sam błąd z resztą popełniłeś przy poprzednim swoim wzmacniaczu - taka wskazówka.

A takie masz ciśnienie "wielkiego projektanta" - no i co? Nie potrafisz nawet przeczytać ze zrozumieniem noty katalogowej. Ani wyciągnąć logicznych wniosków nt sterowania z empirycznych doświadczeń chłopaków tu na forum, jeszcze głupkowato próbujesz ich ośmieszać. A oni zrobili płytki, uruchomili i piszą jak działa sterowanie. Po prostu czarna rozpacz! Ja im kibicuję, bo bardzo podoba mi się to co robią.

Chumi, życzę Tobie Szczęśliwego Nowego Roku! Proponuje Tobie trochę mniej głupkowatej pychy, więcej rozumu, samorealizacji a zobaczysz, wszystko będzie dobrze;)

ps. Chłopaki, przepraszam że Wam tu bydło robię. Więcej nie będę, a przynajmniej się postaram;)

gagacek ~ no nie dziwie sie, ze twojego ukladu tu nie bedzie :) i nigdzie sie nigdy nie pojawi :) bo nigdy nie powstal zaden twoj uklad - a do tego komercyjny :))))) chcesz zebym umarl ze smiechu :))))) bedziesz mnie mial na sumieniu :))))) nie mogl powstac bo nie masz kompletnie zielonego pojecia o elektronice :) ale to nawet najmniejszego :))) o audio nawet nie wspominajac :))) jak ktos przeczyta sobie twoje wpisy na forum to widac, ze jestes typowym wytworem forumowego samozadowalania sie :) piszesz bzdety wyszukane pewnie w google glownie nasmiewajac sie z innych :))) poprostu zalosne - pierwsze co mi przychodzi na mysl to takie nadete pycha krakowskie NIC - chociaz musze sam przyznac ze mieszkalem pare lat w Krakowie, bardzo to miasto lubie i spotkalem tam kilku fajnych ludzi - w wiekszosci jednak nei pochodzacych w krakowa ... a to forum moze ci podziekowac, bo jezeli kiedys upadnie to wlasnie dzieki takim smiesznym dziwakom jak ty ...

i tez zycze ci szczesliwego nowego roku - moze uda ci sie wreszcie w nowym roku zrealizowac :) chociaz w to szczerze watpie ... bo i jak ??? jezeli poza tymi kilkoma glupkowatymi wpisami na forum poprostu nie istniejesz :)

Sorry, ze jeszcze cos do tego watku dopisalem, ale nie moglem sie powstrzymac :) moze poproscie admina to wam watek wyczysci z takich prostackich wpisow jak moj i kolegi powyzej :)

Chyba czas sie z tym forum pozegnac - dobry moment rok sie konczy i wystarczajaco dlugo tutaj sie udzielalem a teraz mam wrazenie ze jedynie trace czas :)

Ludzie z ktorymi mozna bylo podyskutowac juz sie zreszta dawno wyniesli ... wiec ja sie tez wynosze i juz nikomu nie bede przeszkadzal :)

Panowie jak chcecie na siebie szczekać to proszę to robić przy pomocy prywatnych maili nie na forum

Z góry dziękuje

PS

Obecny mieszkaniec Krakowa :)

A ja poproszę maxa, bo on jest autorem tematu, o złożenie wniosku do moderatora o posprzątanie osobistych wycieczek z tego forum.

Mieszkaniec powiatu dawnej stolicy Polski nad rzeką Wisłą - Kluczborka :)

Max. Machnąłeś PCB zasilacza z nowym uc? Jak tak to podeślij, może coś potrawię na przyszłym kacu :)

• 10 miesięcy później...

Panowie lekki powórt do przeszłosci

Ponieważ istnieje poniekad niedokończony projekt (tzn ja go dokończyłem) ale jest kilku chętnych.

chodzi o TAS5630 ?

PCB płytki jest zrobione i dokończone

Czy ktoś z was jest chętnych na PCB ?

Wzm naprawdę brzmi nieźle i jest chyba wart swej ceny ?

No jest też II możliwosć można kupić gotowca za 180 $ w USA

Choć uważam z mej strony że nasz projekt jest bardziej dopracowany ale to dosłownie drobne szczegóły

Orientacyjny koszt PCB to 120-130 PLN

Koszt elementów (najwyzszej klasy żadnych oszczednosci) to około 400 PLN

spec wzm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I na tutejszym forum 2 wątki

Mogę oczywiscie pomóc w zakupie elementów w farnell-u lub RS Components (cześć w Polsce elementów niedostępna)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Po raz kolejny proponuję wznowić temat wzm TAS5630

Mam dokończony temat tylko brak dobrej płytki powstały w AVT płytki prototypowe ale niestety maja poważne wady. (de fakto dyskwalifikujące je do wykonania), po prostu po lutowani nie mam gwarancji że to zadziała.

Chciał bym wykonać je w zakładzie TechnoService. (podobno jeden z lepszych)

Finalnie płytka ma wymiar 110 x 155mm

Przygotowana jest optymalnie nie ma już problemów z montażem radiatora (pasuje SK68-100) bez żadnych dodatkowych kombinacji (tylko przykręcić na 4 śruby)

Dodano:

Zasilanie symetryczne (zewnętrznie +/- 12V lub +12V)

Sterowanie wentylatorem

Dodano możliwość pracy PBTL (czyli moc do 600W) (realnie około 450W bez przesadnych THD) zmiana poprzez Dip Switch-e

Wszystkie wymiary są Metryczne !

Można wyłączyć przetwornice !

Powstała też płytka zasilania

Płytka jest bardzo uniwersalna ... (soft Start, Zasilacz małej mocy symetryczny +/- 12V, Pojemność filtra 100000 uF !)

Co do płytki WZM koszt wykonania w w/w zakładzie to 160 PLN, ale full wypas z pozłacaniem (cynowane 140 PLN)

Płytka jest testowana elektrycznie.

Ukryta Zawartość

post-27705-0-56436000-1326647487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam dokończony temat tylko brak dobrej płytki powstały w AVT płytki prototypowe ale niestety maja poważne wady. (de fakto dyskwalifikujące je do wykonania), po prostu po lutowani nie mam gwarancji że to zadziała.

Chciał bym wykonać je w zakładzie TechnoService. (podobno jeden z lepszych)

Wychodzi z tego, że miałem jednak prawo mieć problemy z jednym kanałem.

Wygląda nie źle. I nie powiem tym razem nic o przelotkach :)

Cena nie mała, ale ja jestem za. Przy jakim nakładzie wyszło aż tyle?

Z tego co widze wprowadziłes wszystkie opcje jake wcześniej były burzliwie dyskutowane, i chyba dobrze. Po co gadać jak można zrobić:) Tyle, że tych opcji jest tyle, że trzeba dla nie wtajemniczonych zrobić porządną instrukcję co muszą, a czego nie lutować w zależności jaka opcja ich interesuje. To taki szczegół.

Osobiście też polecam, bo gra to naprawde na poziomie.

przelotki praktycznie nie wpływają na cenę :)

Powiem szczerze pierwotny prototyp słuchało kilka osób i każdy był pozytywnie zaskoczony po prostu to gra nieźle.

Nie jest to cudowny wzmacniacz ale gra ....

Pierwotnie policzyłem dla 4 płytek jak będzie więcej ciut spadnie.

Nie jest super tanio ale płytka ma rozmiar :)

Co najważniejsze zawiera chyba wszystkie Opcje razem z pracą PBTL - a więc da ... dużo (można zastosować o subwoofera) a gwarantuję że pobije każdy wzm. wraz z Hypexami ....

tak jak pisałem jeszcze raz Opis zmian:

W stosunku do pierwotnego projektu wprowadzono kilka zmian

1. Dodano możliwość zasilania symetrycznego (jak i niesymetrycznego)

2. Możliwość wyłączenia przetwornicy

3. Dodano możliość pracy PBTL (praca mostkowa 600W)

4. Sterowanie wentylatorem (opcja) ale wszystkie niezbędne elementy na PCB (choć nie trzeba wykorzystywać)

5. Wyprowadzono Reset.

6. Zoptymalizowano konstrukcje, pod kątem elementów (np nie ma problemu z montażem radiatora) bez żadnych przeróbek pasuje radiator Fishera SK-68-100

7. "Duże" kondensatory blokujące przeniesiono na spód płytki (nie kolidują z radiatorem)

8. Wszystkie wymiary rozstawu otworów są "metryczne"

9. Zasilanie ma opcję "dwustronną" ze względu na duże prądy.

Szukam chętnych na porządne PCB nie budzące wątpliwości w jakości wykonania.

Jeszcze pełna płytka plus schemat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się piszę na co najmniej jedną płytkę, niekoniecznie pozłacaną :)Dwie, jeśli nazbiera się większa ilość i zejdziemy z ceną.

Dodam, że ten wzmacniacz to treochę wyzwanie, bo nawet polutowanie tego to nie taka łatwa sprawa, poza tym prawdopodobnie najlepszy forumowy wzmacniacz w d-klesie.

To podeślesz mi finalny projekt w eagle? Oczywiście tajnie przez poufnie :)

Teoretycznie są obecnie 3 osoby zainteresowane PCB

Chętnie przyjmiemy informacje o zakładzie który robi tak prezyzyjne płytki

Zasadniczo widzę jeden TechnoService z Gdańska .... Czy Panowie widzą ten zakład OK ?

PS

Temat chcę zamknąć dość szybko wieć potencjalni chętni proszę o zgłasznia sie aby później nie było g...ich pytań a są wolne :) PCB :)

Mnie to wsio ryba czy bedzię 3-10 chętnych :)

Mam na razie 3 potencjalnych chętnych jeśli zamówimy po 2 PCB

Płytka z HAL wychodzi około 120 netto z testowaniem (wolę miec przetestowane)

Tu nie ma co kombinować i oszczedzać 10 czy 20 PLN zalutować elementy za 400 PLN i stwierdzić że jest ZONK :)

gaballus - 1 (2) sztuki (2 jeśli będzie więcej chętnych i uda się troszkę zejść z ceną)

januss73 - 1 (2)podobnie jak kolega wyżej.

gaballus - 1 (2) sztuki (2 jeśli będzie więcej chętnych i uda się troszkę zejść z ceną)

januss73 - 1 (2)podobnie jak kolega wyżej.

pittt - 1 i jak wyżej panowie:)

no fakt - istotna informacja :) bo ja wiem... pozbywam sie bo juz tych kostek nie potrzebuje, powiedzmy po 25pln - tutaj nie ma zadnych tajemnic :) Najlepiej jak by sie chetni, jezeli sie tacy znajda, zebrali razem, zebym nie musial pakowac pojedynczych przesylek :) Ja juz sie tych wzmakow troche natrzaskalem i przesiadam sie na troche lepsze ale i bardziej skomplikowane rozwiazania dyskretne, chociaz ten TAS to naprawde niezly kawalek wzmaka.

a co to za lepsze dykretne rozwiazania ?

zasadniczo dyskretny class D to trochę mnie dziwi (choć może ...)

Choć oczywiście nie jest to skomplikowane ;)

a co to za lepsze dykretne rozwiazania ?

zasadniczo dyskretny class D to trochę mnie dziwi (choć może ...)

Choć oczywiście nie jest to skomplikowane ;)

Hypex UcD albo jak kto woli pochodna "Discrete Class D High Power Audio Amplifier"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - calkowicie dyskretna analogowa konstrukcja Bruno Putzeys :) ale uruchomic to to na samodzielnie zaprojektowanej plytce nie majacej nic wspolnego z plytka Philips'a i na innych, nowszych elementach to juz jest troche zabawy. Mam UcD180ST i koncze swoja plytke pod aplikacje z notki Philipsa - wreszcie udalo mie sie wszystko stabilnie uruchomic w LTSpice wiec jest szansa ze na plytce tez ruszy :)

IRAUDAMP4

Ukryta Zawartość

Po wywaleniu z ukladu cyfrowego potka mozna zejsc z szumami na wyjsciu do poziomu 20µVrms a to wlasnie najwiekszy problem TAS5630 :( 280µVrms !!! Nie mowiac o jakis tam mierzalnych parametrach jak znieksztalcenia itp sonicznie ten wzmak jest boski. Ten eval board to moj podstawowy wzmak obecnie, jak tylko zmecze UcD to bede robil plytke pod niego bo naprawde warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zacznę wzm hypexa

powiem średnie

Ponieważ buduje dla znajomego subwoofer potwór :) (głośnik 15 cali obudowa to 120 kG MDF w srodku wyłożonego bitumem + wzmocnienia) z głośnikiem i wzm to około 140 kG wagi

i do tego trafił właśnie 400W Hypex no 400 W to z nazwy :)

Nie 400 a 300 mocy ciągłej :) w dodatku po 5 s pracy poszedł z dymem :) IRF9540 :) gdyż służył on za włacznik zasilania końcówki mocy :) - pomijam fakt że był marki acioto :)- i wydzieliło się ciut za dużo mocy :) o dziwno obudowa tranzystora z dość dziwnego materiału bo się normalnie stopiła :)

W filtrze cewka będzie ale kondensator to jakiś MKS :) też do wymiany na MKP :)

Tak widziałem ten projekt Philips prosty do bulu (ale w tym nic złego) robisz PCB jestem zainteresowany na PCB :)

ten IOR ciekawy ciekawy nie wiem czy na nim Denon nie robił pewnego modelu :

Jeśli byś robił pod tego IOR-ra PCB w to ciemno się pisze na 2 PCB (jeśli byś wyrywał jakieś sample też :) jestem zainteresowany )

A faktycznie, opisywales kiedys Hypexa, wersje panelowa, nawet przegladalem dokladnie zalaczone fotki bo zastanawialem sie co tam jest nawalone tego SMD pod spodem jezeli ten wzmak powinien byc sam w sobie bardzo prosty - jak Philips :) Ja mam tego najprostrzego i tam nie ma zadnych IRF a czesci faktycznie niezbyt audiofilskie ale brzmienie jest jak dla mnie OK - szczegolnie jak na taki prosty uklad. Mysle ze da sie z tej technologii naprawde duzo wycisnac :)

Oryginalny UcD Philipsa jest prosty do bulu, ale mimo to spedzilem wiele godzin symulujac LTSpicem zanim do konca zrozumialem jak to dziala - teraz wiem dokladnie do czego jest kazdy jeden element. Dzieki temu udalo mi sie uklad troche zmodyfikowac, wsadzic troche lepsze trany, szczegolnie nowoczesne MOSFETy SMD, teraz chcial bym go jeszcze troche przyspieszyc bo oryginalnie pracuje na troche za niskiej czestotliowosci - jakies 300kHz. A tak z ciekawosci na jakiej czestotliwosci pracuje ten Hypex ktorego masz i jakie MOSFETy siedza na wyjsciu?

A jest jeszcze jedna firma ktora ciegnie technologie UcD - Heliox

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pewnie tez jakas pozostalosc po dziale UcD Philipsa :) Udalo mie sie sciagnac ich wzmaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /main/prod_amp2x250.html w wersji 1x500W w mostku razem z dedykowanym zasilaczem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /main/prod_psuhd200.html Po pierwszych przymiarkach odradzam zasilacz - troche mocniej sie odkreci i sie przeciaza :( Napewno nei daje 800W mocy impulsowej, pewnie nawet 500W nie daje ale dokladnie jeszcze nie zmierzylem... A sam wzmak gra fajnie - wlasciwie podobnie do Hypexa, to pewnie taka sama aplikacja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten hypex to pracuje coś na 300 kHz :) na pewno nie wiecej niz 400 :) bo bym zapamiętał :)

Jak widać wszystkie firmy letko naciągają :)

Sam się zastanawiałem co tyle tych elementów w tym hypexie :)

prócz kupy elementów na Main PCB jest jeszcze mała PCB na głównej ale to jakiś Tajemnica bo jest zalana :)

Elementy na wzm mocno przeciętne

Pierwsze co zrobiłem to przelutowałem prawie wszystkie elektrolity :)

I te IRF na IoR-y :)

Transformatorek na styk :)

Dolutowałem 8 x 4700uF powinno poprawić odpowiedź impulsową :)

Muszę jeszcze wymienić kondenstor filtra na MKP :) cewka na proszku jest OK na licy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.