Skocz do zawartości
IGNORED

Heco czy Magnat - kolumny podłogowe do 10 K Pln?

w_40

Rekomendowane odpowiedzi

Te mają super niski bas dzięki cyfrowej korekcji. Niestety kosztują 3500eur

teoretycznie odchodziłaby konieczność zakupu daca, wzmacniacza. Nie orientuję się jak wygląda kwestia regulacji głośności w nich. Jeżeli ktoś uważa, że w muzyce nie liczy się pasmo od 20 do 40Hz, to już jego sprawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niedoświadczony miłośnik dwięku... Raczej osoba nie znająca się na obecnych realiach sprzętu.

Cóż, granie i słuchanie za dużo klasyki 'na zywo' wypatrza odbiór. A robię to od lat kiedy pewnie większości z szanownych forumowiczów jeszcze nie było na tym swiecie.

Bardzo proszę o radę a nie ocenianie i nie kategoryzowanie mojej osoby :-)

Mój stary sprzęt był nie byle jaki, więc wiem jakie brzmienie chcę mieć. Wiem że czyste 20-35 Hz jest życzeniem trudnym do spełnienia - inaczej nie było by tego postu. Jak nie ma problemu to idzie się i kupuje pierwsze z brzegu i nie zwraca się na forum o pomoc.

Zestawów 2.1 nie widze na razie dobrych, chyba trzeba kombinować 2.0 + subwoofer dobrany oddzielnie.

Any suggestions?

nikt tu raczej nie ocenia Twojej osoby ale usiłują pomóc.

20Hz to naprawdę utopia. Gdybyś był łaskaw wymienić sprzęt na którym słuchałeś to byłoby prościej.

Większość kolumn ale też i wzmacniaczy ma podbity wyższy bas co daje wrażenie ogromnego dołu którego naprawdę w nagraniu nie ma. Zreszt a dawniej konstruowano kolumny z ogromnymi membranami czego teraz się właściwie nie robi raz za względu na modę ale też na scenę.

Jeśli przyzwyczaisz się do takiego słuchania (Altus 140) to właśnie mozna znaleźć Magnaty tak grające.

Ale to nie jest prawdziwy obraz nagrania. Znikają barwa i przestrzeń. W miarę niski bas w tym zakresie można znaleźć w subwooferach: Velodyne, Rel w cenie od 2000 zł w górę (niższe to straszliwy badziew i nawet do kina bym nie użył)

Do tego para np AudioPhysików z piękną przestrzenią.

Albo z używek Electra 905 Focala Zollery Imagination I.

No wlasnie nawet kilka dni temu sluchalem taki zestawik 2.1 Virgo 25 plu Rhea! Za wzmanicz robila koncowka Marka Levinsona. Przalaczalismy z 2.0 na 2.1 i z powrotem, roznice byly subtelne w wiekszosci nagran. Ale chyba o to chodzi skoro sub ktory moze nisko zejsc nie daje basu bez potrzeby.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

dziwne, że autor tematu swój wybór zawęża tylko do dwóch marek (jakie by nie były)

zapewne imponująco wygląda ich pasmo przenoszenia, ale każdy inny producent mógłby sobie napisać to samo i nie byłoby to wcale sprzeczne z prawdą, tyle że trochę nieuczciwe biorąc pod uwagę przyjęte standardy podawania tego parametru

za 10 tys. jak kolega chce potężne kolumny na 50m, z prawdziwie ekstra pasmem od dołu, to niech zobaczy Paradigm Studio 100v5

tak czy siak odsłuch to postawa

Witam,

Po przeczytaniu dużej ilości postów na tym (i nie tylko) forum nadal nie mogę się zdecydować które kolumny kupić.

W skócie - kolumny podłogowe mają mieć dzwięk 'naturalny' bez dodawania ciepłego zabarwienia lub 'ochłodzenia' barwy (jeżeli nie są nieutralne to raczej odrobinę ciepłej barwy), mają mieć szerokie pasmo (od max 20 HZ, lepiej mniej), górne częstotliwości zwykle nie problem. Mają być do słuchania muzyki (70% klasyki) i filmów. O ile filmy raczej nie problem to klasykę chcę mieć 'prawie jak w realu' :-).

Pomieszczenie ok 50m2, głośniki będą stały przy krótszej scianie 4,6 m długości - w kątach albo do metra od kąta.

Aha, raczej maja mieć drewnianą obudowę z opcja koloru czereśnia-wiśnia i nie kosztować znacząco więcej niż 10 K Pln.

Z tego co udało mi się znaleść:

Heco Celan XT 901

Heco Statement (raczej przekracza 'the budget')

Magnat Quantum 709

Magnat Quantum 1009 (też trochę droższe)

Inne tej klasy kolumny kosztują znacznie drożej.

Czy są inne mozliwości w tej kwocie i podobnych parametrach jak te z listy wyżej?

Dodam że ta dolna granica HZ jest dla mnie ważna :-)

Bardzo proszę o nie biczowanie (publicznie) i pomoć w temacie.

Za 10000 pln można mieć kolumny diy,które zagrają na poziomie kolumn za 40000[seryjne]-lecz tylko z bardzo dobrymi pozostałymi elementami toru.

Co wobec tego Pan postanowił?

ps.odradzam heco,magnat i inne wystrzałowe modele.

Czyżby w ustalaniu powyższej listy pomagał Panu Pan Rafał??

w_40 bez wzgledu jakie kolumny Pan zakupi, prosze nie stawiac ich w rogach. Kolumny musza miec duzo przestrzeni wogol jezeli chce Pan uzyskac maksymalnie dobre brzmienie. Poza tym 3 metry to chyba odpowiednia odleglosc pomiedzy kolumnami. Za szeroko moze zrobic sie nieciekawie. Gdzies czytalem, ze powyzej 3 metrow nie jest korzystne, nigdy tego nie sprawdzalem bo nie bylo takiej potrzeby.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dzięki - z oferty Audio Physic mogę sobie pozwolić na Yara II Superior + subwoofer Yara Sub. Virgo 25 + Rhea to kwota 4x moj budget, maja też da 200K :-)

Co do subwoofera Yara Sub - może jest coś lepszego w tej kwocie (nie Audio Physic)?

Z polskich - Avcon Nortes, Harpia Amstaff, jakies inne warte uwagi?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
Co do tych 20Hz. Wczesniej mialem Quantum 605 i na audio generatorze wycisnelem z nich zejscie od 23Hz. Teraz na Quantum 905 od 22Hz.

Coś ten audio generator szwankuje albo PM 68 (PM 7000) to wzmacniacz co najmniej niedoceniany:-) O Magnatach nie wspomnę:-)

w_40, superiory to fajne kolumienki, sam je posiadam. Hmm Nie sluchalem suba Yara, ale z subwooferow to z pewnoscia warto sie zainteresowac Velodyne. Najlepeij samemu wypozyczyc i odsluchac. Gdzies niedawno czytalem, ze powyzej 2000zl mozna fajny sub tej firmy kupic, a jezeli sprzet moze byc uzywany to jeszcze lepiej. Same superiory do 50 metrow to raczej za malo z subem...moze:) Generalnie Jezeli ma byc to sprzet nowy to polecam superiory, lub cos z polskich producentow. Jezeli uzywany to paleta juz jest olbrzymia w tej kwocie.

Coś ten audio generator szwankuje albo PM 68 (PM 7000) to wzmacniacz co najmniej niedoceniany:-) O Magnatach nie wspomnę:-)

Disco, przeciez napisalem to co slyszalem. Nic nie zmyslilem. I DODALEM ze ten bas byl (jest) tak cichy ze raczej nie slyszalny w normalnym odsluchu co i tak nie zmienia faktu ze rzeczywiscie przy 22Hz sie juz pojawia. Ale tez nieco trzeba podkrecic volume zeby byl wyrazny.

Charakterystyka wyglada tak ze od 22Hz juz bas sie pojawia i wszystko dookola dziwnie wibruje. Jest normalnie slyszalny, przez kazdego, ale jest cicho jak napisalem wyzej. Potem jest tak do okolo 30Hz. Od 30 do 35Hz nieco wzrasta. Od 35 do 40Hz ciagle wzrasta glosnosc coraz bardziej. A przy 41,42 i 43Hz jest tak silny az glos wibruje gdy chcemy wypowiedziec slowo. Szczegolnie przy 42Hz. Potem znow nieco spada.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rafal735r w kolumnach które przenoszą od 40-50Hz zjawisko jest identyczne:-) Częstotliwość 20Hz (tą autentyczną a nie rezonans czy buczenie) czujesz w żołądku. Powyżej 15kHz to już tylko ukłucie stąd nie ma tam muzyki. Co ciekawe magnetofon kasetowy też nagrywa 19-20kHz ale słychać syk. W rzeczywistości najlepsze decki przenoszą pasmo do 15-16kHz bez żadnego spadku co w zupełności wystarcza do delektowania się muzyką. Najwięcej jest jej w przedziale mniej więcej od 50-60Hz do 12-13kHz.

Dzięki - z oferty Audio Physic mogę sobie pozwolić na Yara II Superior + subwoofer Yara Sub. Virgo 25 + Rhea to kwota 4x moj budget, maja też da 200K :-)

Co do subwoofera Yara Sub - może jest coś lepszego w tej kwocie (nie Audio Physic)?

Z polskich - Avcon Nortes, Harpia Amstaff, jakies inne warte uwagi?

kupowanie suba do Virgo to już jednak chyba przesada :-).

Yara + sub Velodyne lub Rel proszę bardzo, subów AudioPhysica nie znam ale znajać specyfikę brzmienia firmy to raczej dodatek do kolekcji niż ten sam poziom.

Ale moja propozycja jest taka oto: najpierw kup kolumny stereo spokojnie ich odsłuchaj na swoim sprzęcie ewentulanie zmienionym docelowo a dopiero po miesiącu odsłuchów przymierz się do suba zobaczysz czy będzie potrzebny.

Gdybyś kupił Virgo to myślę że o subie zapomnisz. (ozywiście zależy od wzmacniacza) i tu jednak ostrzegam: Virgo to nie są łatwe kolumny do wysterowania.

Niestety nie podajesz nic o reszcie sprzętu a problem jest taki że duże kolumny nie każdy wzmacniacz napędzi. Virgo żeby trzymać się tematu podłączone do słabego budżetowca nawet uznanych marek nie zagrają zupełnie.

rafal735r w kolumnach które przenoszą od 40-50Hz zjawisko jest identyczne:-) Częstotliwość 20Hz (tą autentyczną a nie rezonans czy buczenie) czujesz w żołądku. Powyżej 15kHz to już tylko ukłucie stąd nie ma tam muzyki. Co ciekawe magnetofon kasetowy też nagrywa 19-20kHz ale słychać syk. W rzeczywistości najlepsze decki przenoszą pasmo do 15-16kHz bez żadnego spadku co w zupełności wystarcza do delektowania się muzyką. Najwięcej jest jej w przedziale mniej więcej od 50-60Hz do 12-13kHz.

Disco, na którym sprzęcie słuchałeś liniowego basu od 20 do 200Hz? Nie chodzi mi o zestaw z subwooferem bo to nie to samo.

Pojęcie "w kącie" jest dla mnie trochę inaczej określane niż "w samym kącie". Raczej ustawie tak z 80 cm od ścian dłuzszych i będzie około 3,2 m (+-) między kolumnami. Jeżeli będzie subwoofer to prawdopodobnie między kolumnami na 1/3 i 2/3 odległości.

Chyba warto się wybrać na AudioShow, ale z odwiedzin tego przedsięwzięcia z 5 lat temu zostało mi w pamięci tylko że nie ma tam wiele do słuchania, raczej oglądania kawałków "czegoś" za zawrotną kasę. Ale pewnie da więcej jak się wezmie swoje płyty.

Od kolumn zaczynam bo wydaje mi się że jest to najtrudniejszy i najdrozszy element, gdyż odpowiedni dobry wzmacniacz nie kosztuje nawet połowy.

Czy odezwie się posiadacz/e polkich dobrych kolumn?

Pojęcie "w kącie" jest dla mnie trochę inaczej określane niż "w samym kącie". Raczej ustawie tak z 80 cm od ścian dłuzszych i będzie około 3,2 m (+-) między kolumnami. Jeżeli będzie subwoofer to prawdopodobnie między kolumnami na 1/3 i 2/3 odległości.

Chyba warto się wybrać na AudioShow, ale z odwiedzin tego przedsięwzięcia z 5 lat temu zostało mi w pamięci tylko że nie ma tam wiele do słuchania, raczej oglądania kawałków "czegoś" za zawrotną kasę. Ale pewnie da więcej jak się wezmie swoje płyty.

Od kolumn zaczynam bo wydaje mi się że jest to najtrudniejszy i najdrozszy element, gdyż odpowiedni dobry wzmacniacz nie kosztuje nawet połowy.

Czy odezwie się posiadacz/e polkich dobrych kolumn?

to rozumowanie jest pozornie słuszne ale... dobre kolumny ze słabym wzmacniaczem mogą zagrać gorzej niż przeciętne kolumny z dobrym wzmacniaczem.

Z polskich kolumn słuchałem tylko Esy nie zachwyciły mnie, innych nie znam. Chociaż słyszałem bardzo dobre zdanie o Harpiach których konstruktor jest w Krakowie dosyć znany z wysokich wymagań co do dźwięku.

No właśnie, fxx ma rację, bo projektanci zakładają, że droga kolumna będzie grała z drogim wzmacniaczem (czytaj wydajnym). Stawiają na jakość dźwięku i słusznie, a linearyzacja impedancji guzik ich obchodzi.

Harpia ma w swoim asortymencie kolumny o wysokiej efektywności np. 300B mini mieści się w budżecie. Zważywszy na rozmiar głośnika basowego, wysoką, liniową impedancję, basu nie powinno brakować, a słabszy wzmacniacz da sobie świetnie radę. Ale to tylko przykład, bo tych kolumn nie słuchałem i nie wiem jak grają.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

300B mini sądząc z opisu producenta raczej nie są dla mnie, bo nie należę do

"1. Miłosników lampowych wzmacniaczy o niewielkiej mocy "

"2. Miłosników odtwarzania muzyki z dużą głośnością"

Mam troche inne upodobania :-)

Ewentualnie można rozważyć Amstaff Grande, są 13K para.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

w_40 bez wględu na to jakie kolumny wybierzesz pamiętaj, że mało które kable (zazwyczaj niestety drogie) nie mają ograniczenia w najniższym basie. Jeśli będziesz chciał wycisnąć niski bas to zainwestuj w dobre przewody dolicz na nie przynajmniej z 1500-2000zł. Czasami efekt może być zaskakujący.

Niestety, ale to nierzadko prawda.

300B mini sądząc z opisu producenta raczej nie są dla mnie, bo nie należę do

"1. Miłosników lampowych wzmacniaczy o niewielkiej mocy "

"2. Miłosników odtwarzania muzyki z dużą głośnością"

Mam troche inne upodobania :-)

Ewentualnie można rozważyć Amstaff Grande, są 13K para.

Harpia pisze tu tylko o pewnych zaletach wynikających z efektywności i wysokiej impedancji, ale są też inne. Nie należy więc wysnuwać wniosku, że skoro punkt 1 i 2 mnie nie dotyczy, to nie są kolumny dla mnie. Ja bym i tak niczego nigdy nie kupił bez słuchania, więc problem się pewnie sam rozwiąże.

Dla ludzi kompletujących sprzęt od zera mam jednak taką radę: najlepiej posłuchać sprzętu innych forumowiczów, poznać ludzi, na pewno się znajdzie ktoś chętny do pomocy poza forum. W różnych rejonach kraju organizowane są spotkania, ludzie są otwarci i mili.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Dzięki za radę posłuchania sprzętu jaki ktoś ma, ale raczej nie mam znajomych z dobrym sprzętem.

W weekend wybieram sie do jednego sklepu z (podobnie) odpowiednią ofertą, zdam relację z tej wizyty.

Kto usunął moje merytoryczne posty o kolumnach, a zostawił te od czapki, niezwiązane z wątkiem, o kablach ?!?

Czy wszystko tutaj musi się z kablami kojarzyć ?

Czy moderator jest tutaj starym ślepcem ?!?

Kurna , co było strasznego w tych wypowiedziach, że moderator musiał je usunąć? Rozumiem, że ktoś nagminnie używa wulgaryzmów, ale w tym wątku nic takiego nie było a mimo to został wykastrowany z kilku postów. Bez przesady .... panowie....

Tak się przyglądam dyskusji i raczej nie widzę przeciwników.

Na 50m? Za ca 10 kzł? Ma być b. nisko i nie tylko?

Dla mnie na 100% jeden z kandydatów:)

30Hz-42 kHz (+-2 dB - prawdziwe!)

Koleś, który kupił kiedyś te "kolumienki" (90 kg i 150 cm!) ode mnie (na przody do KD!), w pewną noc, słuchając po cichutku, co chwila wyskakiwał na pobliską ulicę, bo był święcie przekonany, że walec przejeżdża:) Trzęsło chałupą!!!

Nazajutrz mi zameldował, że NIGDY nie zmieni na inne, bo m.in. zaoszczędził na subie...

Warto sprawdzić!

Ukryta Zawartość

Pozdr.

post-7648-021737200 1286576130_thumb.jpg

post-7648-015655600 1286576174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.