Skocz do zawartości
IGNORED

Pomożecie? :) z doborem sprzętu?

Tomaszku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym kupić wzmacniacz i/lub odtwarzacz CD, już trochę wyższej klasy, oczywiście używany. Na wzmacniacz mam przeznaczone ok 2000 zł., CD mogę kupić później - mam jeszcze ze dwa "dziadki" które jakoś dają radę, więc tu mi się nie pali. Pokój to ok 25 m2. w części otwarty na korytarz, kolumny (Audio Academy Phoebe II) ustawione na dłuższej ścianie, ale niesymetrycznie względem środka (tak musi być - Baby nie przekonam), czyli warunki dość trudne.

Podoba mi się dźwięk dość szczegółowy, ale tak aby góra pasma nie była ostra, bez sybilantów itp. Chciałbym też aby grało to ciepło, ale też bez przesady.

Do tej pory grałem na:

- Musical Fidelity E11 - mój pierwszy "prawdziwy" wzmacniacz, podobało mi się, szczególnie jak miałem podłączone CD CA Azur 640C v2. - dodał trochę życia wzmacniaczowi),

- przez chwilę Yamaha PianoCraft - bez szału, ale dało się słuchać,

- Nad C352 - mocy miał dużo, ale dźwięk jakiś wybitny nie był - dobry wzmacniacz z średniej półki,

Miałem okazję posłuchać:

- jakiegoś Arcama chyba A65 - nie podobało mi się, grał górnym skrajem pasma, dołu było jak na lekarstwo,

- Exposure 2010 - podobnie jak Arcam - chyba, że to była wina kolumny (jakieś Paradigmy)

- LINN Classik Music - bardzo fajnie grał i miał CD oraz radio w jednym, dźwięk wciągający, aż chciało się wkładać następną płytę, ale kontrola basu nie była na najwyższym poziomie, przynajmniej u mnie w pokoju, może mocy brakowało?

Będę słuchał raczej cicho, wieczorami. Chciałbym, aby wzmacniacz miał pilota, bo jestem z natury leniwy.;)

Z moich doświadczeń wynika, że raczej kierowałbym się w stronę brzmienia LINN'a / Musical Fidelity itp.

Może doradzicie co jeszcze powinienem przesłuchać?

Dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/72118-pomo%C5%BCecie-z-doborem-sprz%C4%99tu/

Linn to jest dobry kierunek, co prawda posiadam starszy model (Linn Intek), ale z brzmienia jestem bardzo zadowolony, jest cholernie muzykalny

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Raczej chińskie produkty mnie nie przekonują. Wolałbym jednak jakiś tranzystorowy wzmacniacz.

A szkoda bo za te pieniądze masz wzmak grający jak taki za co najmniej kwotę 3-4 razy większą znanego producenta.

A może Primare A20 mkII??? Kiedyś odsłuchiwałem model I21 i bardzo mi się dźwięk podobał. Co myślicie? Duża różnica jest miedzy tymi wzmakami?

Czym się różni model A20 mkII od mkIII?

phoebe i wzmak za 2 tys yyyyyyyy nie bardzo chyba ze chcesz pozniej zmienic kolumny na lepsze, natomiast nie moze byc to rozwiązanie docelowe. druga sprawa CD. jesli myslisz ze załatwisz sprawe dobrym wzmakiem w połaczeniu z kiepskim CD to mylisz sie :) wiec tak albo wspinasz sie powoli a to dobry wzmak, pozniej jeszcze lepsze kolumny i dobre CD, albo robić rozwiązanie kompleksowe i na wzmak wydajesz jakies 1200 i na cd 800 zł. na tyle zasługują twoje phoebe. oczywiscie mam na mysli sprzet uzywany

Linn to jest dobry kierunek, co prawda posiadam starszy model (Linn Intek), ale z brzmienia jestem bardzo zadowolony, jest cholernie muzykalny

Miałem Inteka i do tego końcówkę Powertek, bujał elektrostaty Audiostatic ES-200 DIY. Owszem muzykalny, rytmiczny, niezbyt mocny (2x50W przy 8 Ohm i 2x80W przy 4 Ohm.)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Raczej chińskie produkty mnie nie przekonują. Wolałbym jednak jakiś tranzystorowy wzmacniacz.

Twoj wpis powinien brzmieć:

<<Dźwięk dokładnie taki jakiego szukam, od którego by mi szczena opadała każdego dnia jakoś mnie nie przekonuje. Wolałbym jednak rozmemłaną papkę jak większość >>

Wolny kraj - wolna wola.

Twoj wpis powinien brzmieć:

<<Dźwięk dokładnie taki jakiego szukam, od którego by mi szczena opadała każdego dnia jakoś mnie nie przekonuje. Wolałbym jednak rozmemłaną papkę jak większość >>

Wolny kraj - wolna wola.

Dziękuję wszystkim za opinie. Jeżeli chodzi o CD to będzie wymieniony w dalszym terminie. Co do kolumn to i na nie kiedyś przyjdzie pora.

Wszyscy przekonują mnie do lampy, nawet nie chodzi o wpisy w tym temacie. Trochę jednak się przed tym bronię, chyba raczej z niewiedzy niż z jakiś realnych powodów. Głównie chodzi mi o to, że oprócz słuchania muzyki sprzęt wykorzystuje również do odtwarzania dźwięku z TV lub filmów. Mówiąc krótko jak wracam z pracy ok 18 to sprzęt do ok 23 nie stygnie. Czy lampa zniesie takie traktowanie? Jaka będzie żywotność lamp? Wybrałem wzacniacz tranzystorowy właśnie ze względu na bezproblemową eksploatację tj. kupujesz i cieszysz się dźwiękiem. Chyba, że polecicie mi jakiś wzmacniacz lampowy, który bedzie oferował pilota, niezawodność i bezproblemowość obsługi?

jesli chcesz to stereo polaczyc z KD to zobacz audiolaba 8000s - do filmow bedzie chodzil z amplitunerem jako koncowka mocy a przy odsluchu stereo jako osobna integra. uzywanego angola kupisz za 1300-1500

jesli chcesz to stereo polaczyc z KD to zobacz audiolaba 8000s - do filmow bedzie chodzil z amplitunerem jako koncowka mocy a przy odsluchu stereo jako osobna integra. uzywanego angola kupisz za 1300-1500

Nie kino domowe mnie nie iteresuje. Chciałbym tylko, aby był to w miarę uniwersalny sprzęt, ale stereo.

Co myślicie o Yaqinie MS34D? W sumie spełnia moje kryteria, ale nie mam pojęcia jak gra. Z odsłuchem przed zakupem rówież może być problem. Bo raczej tam gdzie mieszkam nie ma dystrybutora chińszczyzny. :( Może coś podpowiecie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lampy powinny spokojnie pożyć minimum z rok przy takiej eksploatacji a wydatek 200zl nawet raz na rok na kwadrę EL34 to przecież nie majątek , sterujące kosztują grosze a jak dasz wersję wojskową to masz spokój na kilka lat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.