Skocz do zawartości
IGNORED

Pearl Ii Phono Stage

Foksik

Rekomendowane odpowiedzi

1. Zmierz napięcia między środkowym zaciskiem złącza zasilającego (0) a nóżkami rezystorów R4 (powinno być +24V) i R31 (powinno być -24V zwróć uwagę na polaryzację napięcia +/-)
  2. zmierz napięcie na diodzie świecącej (wygodnie miedzy końcówkami rezystorów R25 i R31 w sąsiedztwie diody) powinno być 1,7V (plus na R25, minus na R31).
  3. sprawdź czy dioda nie jest wlutowana odwrotnie

Hej Foksik,

Napięcia zostały bez zmian, czyli zasilacz, a raczej jego 3/4 nie działa. Ale nie mam pojęcia co z nim może być nie tak.

78 i 79 wlutowane w odpowiednie miejsca, kondy też zgodnie. Żadnego pomysłu.

Masz jakieś sugestie?

Czekam z niecierpliwością.

Pozdrawiam

Może zbyt wysokie napięcia, jakie mogły się pojawić gdy prostowniki były źle podłączone, zabiły kości stabilizatorów.

1. Pozostaw wylutowane rezystory i wymień 7824, 7924 na nowe.
  2. Sprawdź czy zasilacz działa dobrze.
  3. Wlutuj rezystory, jeśli reszta układu nie została uszkodzona powinno działać.

Wlutowałem do kanału R nowy 7924 i efekt jest taki, że mam na nim 0,1 V

Za to tam gdzie miałem jedynie dobre napięcie pojawiło się około 7,5V

SG1S7149_360x240.jpg

załączam zdjęcie, może czegoś nie widzę?

Z zasilacza wychodzi +-29 V i znika w zasilaczu na płytce.

może sprawdź omomoerzem wyjście 7924 do masy,czy nie ma zwarć.

Jeśli masz odłączone R31,33 spróbuj obciążyć wyjscie stabilizatora np.10k.

Ewentualnie seria wadliwych scalaków..Podstaw jakiś inny z serii 79xx

Pozdrawiam

Czy na C1, C26 też nie ma napięcia? Jeśli nie, to myślę że te rezystory przy samym gnieździe zasilającym (R1, R2, R30, R32) są za słabe i się sfajczyły gdy popłynął prąd ładujący te duże elektrolity. Zmierz opór tych rezystorów, jeśli są uszkodzone to wymień je na jakieś mocniejsze, 3W na przykład.

I mnie podkusiło.

Faktycznie wszystkie R wejścia z zasilacza były spalone. Za to 79 i 78 - były OK.

Znalazłem mocniejsze R1, 2, 30 i 32 wlutowałem i jest napięcie, równo 24V w obu kanałach i gałęziach.

Potem R3,4 oraz 31, 33 przygotowałem do wlutowania i zapomniałem o tym. Za czas jakiś włączyłem znowu, w jednym kanale, zaświeciła się dioda i zobaczyłem dymek. Po analizie spalił się R33. Wymieniłem i wlutowałem wszystkie R3,4, 31,33 i podłączyłem, Dusza na ramieniu, diody świecą i nagle trach dymek z R29 i nie wiem z czego jeszcze.

Poszły w obu kanałach. Nie wiem, co z tranzystorami.

Nie jest to najbardziej przyjemny układ panie Col-burn, jaki montowałem.

Co mogło być powodem:

- stare uszkodzenia?

- złe ustawienie potencjometru, ale chyba nie bo ma w szeregu jeszcze R6

i znowu w kropce, ale o krok dalej ;-|

• 2 miesiące później...
  • 6 miesięcy później...

Złożyłem i uruchomiłem, na razie testowo, na przez siebie zrobionych dwustronnych płytkach drukowanych. Zamieszczam PDF-y z rysunkami. Jeden z kanałów jest lustrzanym odbiciem. Załącznik "..Przejscia_stron.pdf" pokazuje w których miejscach trzeba połączyć ścieżki masy z obu stron razem.

Poszczególne elementy ekranu co jest na wierzchu najlepiej podłączyć do masy w jakimś wybranym jednym punkcie. Płytki zaprojektowane pod dwa kondensatory foliowe WIMA MKC-4 10uF/63V raster 27.5mm. W oryginale był jeden Elna Silmic 22uF/25V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złożyłem i uruchomiłem, na razie testowo, na przez siebie zrobionych dwustronnych płytkach drukowanych. Zamieszczam PDF-y z rysunkami. Jeden z kanałów jest lustrzanym odbiciem. Załącznik "..Przejscia_stron.pdf" pokazuje w których miejscach trzeba połączyć ścieżki masy z obu stron razem.

Poszczególne elementy ekranu co jest na wierzchu najlepiej podłączyć do masy w jakimś wybranym jednym punkcie. Płytki zaprojektowane pod dwa kondensatory foliowe WIMA MKC-4 10uF/63V raster 27.5mm. W oryginale był jeden Elna Silmic 22uF/25V.

mógłbyś umieścić jakieś zdjęcia ?

Załączam zdjęcia. Rozmiar płytek i rozmieszczenie elementów tak jak w oryginale, czyli artykule

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Płytka na lewy kanał jest lustrzanym odbiciem prawego. Zgodnie z sugestią Wayne'a Colburna wyrzuciłem C7. Starałem się tak zrobić by na wierzchu ścieżek było jak najmniej, tylko ekran.

post-31634-0-58073800-1320866219_thumb.jpg

post-31634-0-88367200-1320866234_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załączam zdjęcia. Rozmiar płytek i rozmieszczenie elementów tak jak w oryginale, czyli artykule

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Płytka na lewy kanał jest lustrzanym odbiciem prawego. Zgodnie z sugestią Wayne'a Colburna wyrzuciłem C7. Starałem się tak zrobić by na wierzchu ścieżek było jak najmniej, tylko ekran.

Dzięki , kawał solidnej dobrej roboty DIY :)

zachęcony... nareszcie będę składał Pearl, części w drodze ,dobrze że ktos go w końcu uruchomił:) Czy porównywałeś ten pre z czymś innym...jakieś wnioski? :) a wstawiałeś C7 wczesniej?

Ukryta Zawartość

Praktycznie rzecz biorąc nie słuchałem go dużo, bo do tej pory było to uruchomienie testowe, sprawdzenie poprawności montażu całości. Muszę go jeszcze zmontować w "pudła". Nie zrobiłem tego jeszcze z co najmniej trzech powodów. Zgodnie z zaleceniem Wayna zasilanie umieszczę w osobnym pudle i muszę porobić jeszcze trochę mechanicznie. Przy tej okazji doszedłem do wniosku że nie tylko transformator 50W jest dość duży jak tylko dla Pearl, ale również zostaje dużo miejsca w obudowie. Zdecydowałem więc że dołożę drugą filtrację zasilania i zamontuję również przedwzmacniacz Passa BA-3 (Burning Amp v.3). Dodatkowo wpadłem na pomysł zrobienia przestawiania obciążenia wkładki MM na wejściu Pearl na podobieństwo przedwzmacniacza XONO.

Oznacza to zrobienie jeszcze dwóch małych płytek z przełącznikiem oraz zestawem kondensatorów i rezystorów, po jednej takiej na kanał. Załączam ich rysunek. Będą one zamontowane na obudowie tuż przy gniazdach wejściowych RCA. Tym razem darowałem sobie płytkę z miedzią i zmontuję to "na pająka". Robię to w ten sposób że na czystej płytce o pożądanych rozmiarach przyklejam klejem do papieru fragment załączonego wydruku. Jak klej wyschnie to wiercę otwory poprzez przyklejony obrazek. Potem go odmaczam go wodą i myję płytkę. Na tak zrobionej płytce montuję "na pająka".

Co do porównań to do tej pory używam zrobionego przez siebie przedwzmacniacza Le Pacific - wersja Boozhound Labs. Również z tym przypadku zaprojektowałem własne płytki drukowane (mogę je zamieścić jakby ktoś był zainteresowany). C7 w Pearl II wyrzuciłem od razu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam,po ponad roku przygotowań odpaliłem ten preamp.W trakcie uruchamiania wyszło że wszystkie tranzystory z wyjątkiem ZVP3310 są źle opisane na pcb.Należy je montować o 180 stopni.Druk jest dość wrażliwy na pomyłki więc warto sprawdzać elementy przed montażem.

Opis dotyczy pcb Foksika.

Witam,po ponad roku przygotowań odpaliłem ten preamp.W trakcie uruchamiania wyszło że wszystkie tranzystory z wyjątkiem ZVP3310 są źle opisane na pcb.Należy je montować o 180 stopni.Druk jest dość wrażliwy na pomyłki więc warto sprawdzać elementy przed montażem.

Nie no zajefajnie .....w zasadzie wywaliłem kase w błoto bo nie wiem jak teraz wylutuje te trany.....miałem to uruchamiać na tych nieszczęsnych płytkach, wszystko polutowane....dzieki Crossover64 za info.....a tak na marginesie...warto było?

Antoś,jeśli nie odpalałeś tych płytek to warto jeszcze powalczyć.Dobrze byłoby uruchamiać etapami zasilanie,pierwszy i następny stopień.Można pokombinować ze sprzeżeniem termicznym pary różnicowej,wystarczy ruch powietrza i ofset szaleje.O odsłuchu troszkę za wcześnie,pobawię się jeszcze z dobraniem obciążenia wkładki

i rezystorów w sprzężeniu.

Antoś,jeśli nie odpalałeś tych płytek to warto jeszcze powalczyć.Dobrze byłoby uruchamiać etapami zasilanie,pierwszy i następny stopień.Można pokombinować ze sprzeżeniem termicznym pary różnicowej,wystarczy ruch powietrza i ofset szaleje.O odsłuchu troszkę za wcześnie,pobawię się jeszcze z dobraniem obciążenia wkładki

i rezystorów w sprzężeniu.

Dzięki, dobrze że ruszyłes w temacie płytek Foksika. Myslałem o tym by precyzyjnie poobcinać trany przy samej płytce ....pomyslimy zobaczymy

Poproszę kolegę Sharka700 o pomoc jak znajdzie dla mła chwilkę czasu to napewno coś doradzi (nawiasem to podobno robi jakiś super hiper projekt....ale sza!) jak zwykle jest nieoceniony z podejsciem inzyniersko-audiofilskim.

Crossover Twoje uwagi są na wagę złota :)

• 4 miesiące później...

Chyba właśnie spaliłem drugie podejście.

Moja wina, bo nie doczytałem tego wpisu!!!

Skupiłem się na zasilaczu, ładne 24V no i co z tego, skoro tranzystory były, jak się okazuje źle wlutowane!

W związku z tym mam pytanie, czy ktoś chciałby się pozbyć płytek i kompletu tranzystorów. Chcę spróbować po raz trzeci.

• 8 miesięcy później...

Nic się nie dzieje w wątku Pearl II

Ostatnio zlutowałem i podłączyłem wszystko zgodnie z uwagami na temat obróconych tranów.

I owszem nic się nie spaliło, ale za to z głośników dobywa się modulowane buczenie, jakby się coś sprzęgało, Muzyki nie słychać, nawet w tle :-(

Czy płytka ma jeszcze inne błędy?

Bo ten sam dźwięk jest w obu kanałach.

IrekF - chyba miałbym parę tych ZVP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.