Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz Cd Za 12-16 Tys.

poeta81

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

szukam odtwarzacza cd w granicach 12-16 tys. zł. będę go używał tylko na słuchawkach Grado + wzm. słuchawkowy

słucham muzyki poważnej.

co proponujecie ????

zaciekawił mnie odt. cd jaki posiada prezydent rosji - odt. Naim CDX2

no i 2 pytanie, ale kluczowe.

a może jednak wybrać zamiast odt. cd np. Linn Majik DS - I albo Linn AKurate DS ??????

rozumiem, że jakościowo odt. strumieniowe będzie przewyższał wszystkie (nawet bardzooooo drogie) odtwarzacze cd, bo odt. strumieniowy może odtwarzacz muzykę w jakości HD 24/192 a za jakiś czas bardzo możliwe, że muzykę 32 bitową.

https://www.audiostereo.pl/topic/72217-odtwarzacz-cd-za-12-16-tys/

Witam,

praktycznie niemożliwe jest podanie gotowego rozwiązania tzn. konkretnego modelu odtwarzacza. Kwota ponad 10 tys. pozwala na zakup naprawdę świetnych urządzeń, które w subiektywnej ocenie są bardzo dobre, natomiast oferują inne brzmienie. Pozostaje wyłącznie odsłuch, ewentualne wypożyczenie.

Proponowałbym zwrócić uwagę na najnowszą konstrukcję AYON CD-2S, odtwarzacz AMR CD-777 (test urządzenia w najnowszym numerze Audio-Video), Accuphase DP-400. Ciekawą ofertą, chociaż znacznie tańszą są odtwarzacze Goldenote (naprawdę wybitne urządzenia w cenie poniżej 10 tys. zł.). W przypadku odtwarzacza strumieniowego sugeruję posłuchać Blacknote DSS-30i w wersji tranzystorowej lub lampowej (jest to zależne od pozostałych elementów Twojego toru).

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kilka niezłych propozycji urządzeń nowych już padło. Jeżeli sprzęt może być używany to rozejrzałbym się za Audio Aero Capitole mk II, Accuphase DP-75 i DP-500, MBL1531 i ARC CD-7. Osobiście wybrałbym tego ostatniego.

Póki co dostępność muzyki w gęstych formatach to kropla tego co jest dostępne na CD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

poeta81,

sugerowałbym odsłuch playera Linn'a, chociażby Akurate DS (w budżecie się chyba uda zmieścić). Oprócz odtwarzania muzyki w rozdzielczości CD oraz Studio Master, istnieje możliwość korzystania z ogromnej bazy rozgłośni radiowych. Niektóre stacje internetowe nadają w formatach bezstratnych!

Goniąc za nowinkami i podszeptem nabyłem ostatnio odtwarzacz strumieniowy (tani) jako m.in. źródło do flac - ów. Wpiąłem pendrive do owego urządzenia, zapuściłem flac (rip z vinyla chyba 24bit), podłączyłem wyjściem koaksjalnym do DAC-a w moim AA Capitole mkII i - załamałem się, tak kiepsko to zagrało. Chociaż nie wiem, dlaczego, w końcu odtwarzacz wysyła tylko sygnał cyfrowy. Tak więc mam wątpliwości, czy odtwarzacz strumieniowy jest lepszy od cd - no chyba ze rzeczywiście trzeba dać 12-16 tys za Linna Akurate albo chociaż Majic.

Które?

P.S. Sorry za OT

Bartok Radio, Czechy

Absolute Radio, UK

Absolute Classic Rock, UK

Absolute 80s, UK

i jeszcze kilka innych, o których nazw nie pamiętam, ale jak znajdę, mogę dać znać.

dagi,

odtwarzacz strumieniowy, szczególnie audio, musi być trochę bardziej zaawansowany. Aby zagrało dobrze, musisz wydać tyle ile na każdy dobry element. Niestety brzmienie musi trochę kosztować, aby nie było rozczarowania. Za to przewaga odtwarzania strumieniowego jest już w samej już metodzie pozyskiwania danych cyfrowych, brzmieniu, możliwości odtwarzania formatów lepszych niż CD, ale nawet w takich rzeczach jak w codziennej obsłudze. Mając duże kolekcje płytowe, czasami trudno na nimi zapanować i utrzymać płyty na miejscu.

Goniąc za nowinkami i podszeptem nabyłem ostatnio odtwarzacz strumieniowy (tani) jako m.in. źródło do flac - ów.

Wpiąłem pendrive do owego urządzenia, zapuściłem flac (rip z vinyla chyba 24bit), podłączyłem wyjściem koaksjalnym do DAC-a w moim AA Capitole mkII i - załamałem się, tak kiepsko to zagrało. Chociaż nie wiem, dlaczego, w końcu odtwarzacz wysyła tylko sygnał cyfrowy.

Jeśli mogę zapytać - jaki to model ?

Tanie choć nie tylko) rzeczy zbudowane są na kompletnych SOC-ach (System On CHip) USB jak i inne podzespoły nie zapewniły "bit-perfect" i na

wyjściu otrzymałeś masę przekłamań wpływających na otrzymany dźwięk - innego wytłumaczenia nie ma.

Klucz leży w SoC-u Broadcom, Sigma - należałoby się im przyjrzeć i ew. wybrać odpowiedni do bit-perfect.

Proponuję nie kupować odtwarzacz CD ale kupić wysokiej klasy DAC + transport. Obecnie niektóre nowe DACi mają świetne asynchroniczne układu, które w końcu zmnijeszają problem jittera i wreszcie dźwięk jest porządny. W latach 90-ych idea DACów zdechła głównie z powodu słabej jakości dźwięku, w durzej mierze spowodowanego strasznym jitterem. Polecam uządzenia których przetwornik to układy firmy Asahi Kasei czyli 24 lub nowsze 32 bitowe AKM. Sam posiadam DACa Stello z AKM AK4395 i w swojej klasie jest super urądzeniem do klasyki (głównie muzyka barokowa, XIX wiek, opera i muzyka dawna). U dystrybutora pokonał CD za 25 tyś PLN!

Gość intenser

(Konto usunięte)

Proponuję nie kupować odtwarzacz CD ale kupić wysokiej klasy DAC + transport. . U dystrybutora pokonał CD za 25 tyś PLN!

jest dokładnie na odwrót

integry nie mają największej ułomności urządzeń dzielonych czyli właśnie występujących "strat,zniekształceń itp itd" pomiędzy trans. a Dac'iem

ot dla przykładu dzisiejszy DSC Pucinni jest lepszym urządzeniem niż kilkukrotnie droższy trans/dac/clock tego samego producenta sprzed kilku lat

ciekaw jestem jakie to cd za 25kilo poległo w tym starciu- albo nie dość uważnie odsłuchałeś albo faktycznie było wyjątkowo kiepskie , bo raczej takie cuda się nie zdarzają i ci co poważniejsi producenci raczej dobrze wstrzelają się z cenami swych urządzeń

Proponuję nie kupować odtwarzacz CD ale kupić wysokiej klasy DAC + transport. . U dystrybutora pokonał CD za 25 tyś PLN!

jest dokładnie na odwrót

integry nie mają największej ułomności urządzeń dzielonych czyli właśnie występujących "strat,zniekształceń itp itd" pomiędzy trans. a Dac'iem

ot dla przykładu dzisiejszy DSC Pucinni jest lepszym urządzeniem niż kilkukrotnie droższy trans/dac/clock tego samego producenta sprzed kilku lat

ciekaw jestem jakie to cd za 25kilo poległo w tym starciu- albo nie dość uważnie odsłuchałeś albo faktycznie było wyjątkowo kiepskie , bo raczej takie cuda się nie zdarzają i ci co poważniejsi producenci raczej dobrze wstrzelają się z cenami swych urządzeń

hmmm ciekawe.. w zakresy 25k się nie zapuszczam bo mnie nie stać ale porównując DAC do 10k (m.in. Moon, PS Audio.) wg mnie pokonały CD2 Ayona, MBL 1431 że wymienię najważniejsze.

Po tych odsłuchach zamiast zmieniać CD zakupiłem MOONA, i myślę że przyrost jakości jaki uzyskałem wymagałby wyjścia powyżej 20k dla kompeltnego cd-ka.

Sam zauważyłeś że Puccini aktualn/ do sprzed kilku lat. Od tego czasu akurat tutaj postęp jest ogromny.

Gość intenser

(Konto usunięte)

postęp jest ogromny - tu zgoda

ale co wyższości dac'a ps audio vs ayon cd 2 to bardzo przepraszam - ale oba gościły u mnie ok. miesiąca ;

psaudio pomimo , iż niegłupi w swej kasie (choc imo znacznie mniej ciekawy niż podobnie wyceniany benchmark) nie jest żadnym konkurentem dla ayona cd2

postęp jest ogromny - tu zgoda

ale co wyższości dac'a ps audio vs ayon cd 2 to bardzo przepraszam - ale oba gościły u mnie ok. miesiąca ;

psaudio pomimo , iż niegłupi w swej kasie (choc imo znacznie mniej ciekawy niż podobnie wyceniany benchmark) nie jest żadnym konkurentem dla ayona cd2

miałes PS Audio Perfect wave ok 12k??

wg mnie znacznie lepszy niz cd2 dokładniejszy i bardziej szczegółowy, chociaż nie ma charakteru lampowego ale przy zabawie ustawieniami konwersji cyfrowej można bardzo dużo uzyskać

PS Audio ten tańszy ok. 2.5 k już nie tak dobrze i tu Ayon lepszy ale .. tylko pod względem nasycenia i barwy jak to lampa

Dlatego zdecydowałem się na wersję pośredninią MOON który wg mnie gra z jednej strony ciepło a z drugiej z dokładnością szezcgółem i sceną. Znacznie ciekawsze rozwiązanie niż CD2 Ayona

Gość intenser

(Konto usunięte)

digital link III - grał całkiem poprawnie na XLR'ach

wave niestety nie słuchałem , a szkoda

jeśli zaś podoba Ci się Moon - pewnikiem uczciwe urządzenie i znakomicie wpisało się w Twój system - tylko się cieszyć :D

witam,

szukam odtwarzacza cd w granicach 12-16 tys. zł. będę go używał tylko na słuchawkach Grado + wzm. słuchawkowy

słucham muzyki poważnej.

co proponujecie ????

zaciekawił mnie odt. cd jaki posiada prezydent rosji - odt. Naim CDX2

no i 2 pytanie, ale kluczowe.

a może jednak wybrać zamiast odt. cd np. Linn Majik DS - I albo Linn AKurate DS ??????

rozumiem, że jakościowo odt. strumieniowe będzie przewyższał wszystkie (nawet bardzooooo drogie) odtwarzacze cd, bo odt. strumieniowy może odtwarzacz muzykę w jakości HD 24/192 a za jakiś czas bardzo możliwe, że muzykę 32 bitową.

Proponuję dcs elgar + i do tego transport powiedzmy używka za 2tyś. Taki set dużo lepiej zagra jak np Audio Aero Capitole MkII se, którego użytkowałem 3lata. No ale trzeba troszkę przekroczyć zakładany budżet. Warto.

pozdr

Poeto!

Gdybyś, jak proponuje wyżej kolego Johny, rozważał źródło dzielone weź pod uwagę przy ewentualnych odsłuchach również DACa Naima.

Właśnie bawię się tym urządzeniem i powiem szczerze - jestem pod sporym wrażeniem!

Ile u nas wołają za NAIMa DAC ? Czytałem, że to bardzo niegłupie urządzenie. No i ma muzykalne multibity (BB1704), a nie jakieś tam delty-sigmy.

Do tego można jeszcze zawsze dodać zewnętrzny zasilacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

odpowiadając na któryś z wpisów posłusznie melduje, ze jako transport robił u mnie hyundai mbox za 700PLN. Tak samo kiepsko brzmi po podłączeniu coax do daca w capitole, jak i zwykłym wejściem analogowym. podłączenia optycznego nie próbowałem, a to ze nie mam jeszcze takiego kabla. Ciekawe, jaki i za ile trzeba by nabyć dobry transport cyfrowy - dodaje, sam transport - żeby to jakoś zagrało?

jest dokładnie na odwrót

Wiem, że mi nie wierzysz;-)...Ale proponuję zadzwonić do Soundclub w Warszawie i umówić się na odsłuch. CD to niemiecki Accustic Arts (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Jak to mówi dystrybutor, nie reklamuje Stello i nie sugeruje odsłuchów, bo samo się sprzedaje...a poza tym robi obciach tzw. CD Hi-End...a lepiej sprzedać coś za 30 tyś niż za 3,5 tyś. Warto też o tym sprzęcie poczytać w prasie zagranicznej. Fajnie ktoś napisał, że Stello (jako cała firma) jest jedną z najlepiej skrywanych tajemnic w Hi-Fi. Ludzie kupują marki a rzadko dźwięk...a co to za prestiż kupić koreańskie urządzenie? Za to jak fajnie patrzeć na Accuphase i czuć moc 20 tysięcy PLN;-)...Pozdrawiam serdecznie...

Ukryta Zawartość

Gość intenser

(Konto usunięte)

przerobiłem w ciągu ostatnich 3-lat dziesiątki dac'ów , dzielonych playerów

jeśli dasz mi brzmienie wspomnianego przez Ciebie accu za 20% ceny - biorę i po dupie całuję

Stello - pewnie w swej kasie jedno z najciekawszych źródeł , tyle i aż tyle - a to ,że dystrybutor do każdego oferowanego towaru potrafi dorobić swą teorię na sukces - cóż..... każdy może

Tam "stoi cena" 8.700 baksów to chyba niemało , jak na "tanie" urzadzenie ?

Tam "stoi cena" 8.700 baksów to chyba niemało , jak na "tanie" urzadzenie ?

Sorry ale ta cena to chyba nie z tego CD-ka ,jest link ,jest player ,jest cena ale to nie Łon .

tyle kasy wydać i polegać na opiniach na forum ? kurde dla mnie armagedon :) wybrałbym porządny sklep audio i chodził do nich przez kilka dni i słuchał paru propozycji, a pozniej wybrał the best one for me :) !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.