Skocz do zawartości
IGNORED

Migracja Do Systemu Słuchawkowego...

Monk

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchawki jak kolumny , albo graja albo nie. Ze słuchawkami jest o tyle trudniej że są szybsze ,i mają szersze pasmo, więcej z nich słychać.

Senn HD800 mają debilną cenę w stosunku do możliwości. Są delikatne i ogólnie odpustowe.

Być może z lampusem zagra to miło , na taka forme grania też znajdą się amatorzy.

Beyer T1 i T5 też przywalił cenę , ale za to mamy dzwięk.

>Johny

Proszę czytaj ze zrozumieniem. "Rasowane" mentalnie , nie konstrukcyjnie.

>Rok temu słuchałem jakiś zbalansowany wzmacniacz ze Szwajcarii. Trochę drogi. Własnie z Beyerami DT150 zagrało to świetnie. Zupełne przeciwieństwo wielu opinii na ich temat że graja basem i basem. Bzdura. <br />DT150 nadal są bardzo dobrymi monitorami , maja zbliżony dźwięk do tego który słyszymy z dobrych kolumn.<br /><br />Co do Senn HD800 to takie bardziej podkręcone 650'ki. Pic marketingowy. Sorry ale do T1 czy T5 nie mają startu. Inna bajka.<br />

No cóż BD150 słuchałem z solidnego wzmacniacza i to co piszesz to faktycznie moim zdaniem zakrawa na fantazje (zauważyłeś nie użyłem słowa bzdura), tym słuchawkom raczej nic nie pomoże podobnie jak "rewelacyjnym" CAL. Jak to mówią wyżej dupy nie podskoczysz.Oczywiście są to popularne w wielu środowiskach słuchawki (tanie , znośna tłumienność łatwy prosty bas) i chętnie się je np. daje muzykom sesyjnym na czas nagrań no bo po co im lepsze ;). Chciałbym je tylko kiedyś skonfrontować z budżetowymi ATH 50 tak dla ciekawości, myślę że to podobna klasa dźwięku mimo odmiennie położonego aspektu na równowagę tonalną.

Co do HD800 to te słuchawki np. mają nad T1 przewagę w generowaniu większej sceny do przodu, mnie to nie jest potrzebne ale innym tak, resztę opisałem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście T1 potrafią mocno zróżnicować scenę czego nie mają HD800. Powiedzmy ze HD800 potrafią zagrać Ferrari ale malucha nie bardzo ;). Bardziej przydało by nam się jak byś porównał Beyerdynamic T1 z T5 słuchanym łeb w łeb; imię wzmacniacza i napędu mile widziane :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam trochę prywatnej korespondencji z użytkownikiem ATH-W1000 na innym forum. Do 2kzł nie znalazł nic sensownego, żeby je godnie napędzić - czytaj: na poziomie Yamamoto Soundcraft HA-02, który został specjalnie do tych słuchawek stworzony. Ostatecznie kupił wzmacniacz DIY robiony według życzeń i jest zadowolony jakby miał Yamamoto.

Czy HD800 jeszcze w ogóle ktoś kupuje ? :) Chyba na podstawie recenzji :D Dla wielbicieli lekkiego grania są ok...i tylko lekkiego....bo mięsa one nie maja nawet z lampą czy dedykowanym Lehmannem Black Cube....

BCL dedykowany do HD800? Bądźmy poważni. Jedyny powód obecności urządzeń Lehmanna na stanowiskach wystawowych Sennheisera to zapewne fakt podpisanego kontraktu na hurtową dostawę urządzeń na korzystnych dla obydwu stron warunkach. Brzmienie nie ma nic do tego. HD800 potrafią zagrać wybitnie, ale nie ze wzmacniaczem średniej-niższej, ani nawet średniej klasy. Ja i tak wolę T1, ale nie można pisać, że to inna liga. Sposób prezentacji T1 jest bardziej spójny i holograficzny, mniej ekspansywny, a przy tym mają jakby równiej zszyte pasmo, ale wrażenia podobne. T1 są bliżej mojego wzorca naturalności. Po wymianie wtyku na Furutecha pewnie jeszcze bliżej, ale HD800 też można zmienić okablowanie. No i źródło, panowie. Garbage in, garbage out, taka smutna prawda.

>Rafaell jeszcze raz Ci napiszę. Jesteś w błędzie:)  Na pewno nie maja jednostajnej prezentacji przestrzeni. Miałem te słuchawki jednocześnie z Beyerdynamic T1 . Obydwa modele słuchałem w torze symetrycznym. <br />Jak coś służę pomocą względem kabla. Został mi APure Sound V3 na XLR 2 X3pin , lecz mam do niego przejściówkę na dużego jacka.<br />Sam się zastanawiam, czy nie zaaplikować tego przewodu do T1, choć na dzień dzisiejszy  grają kapitalnie,.<br /><br />Przepraszam, ale jak ktoś pisze, że Sennheiser 650 to rasowane 800-tki to pytam się o co chodzi? Przecież to dwa różne brzmienia. Głuchy usłyszy.<br />A kwestia designu to sprawa osobna, choć flagowiec sennheisera faktycznie kontrowersyjny jest.<br /><br />pozdr<br />

No cóż nie mam takich zasobów żeby wyprostować HD800 :)T1 piknie grają ale jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć to w APure Sound V3 warto wymienić wtyki :)A przejściówka to dodatkowa profanacja :) WSZYSTKO miedzy przetwornikiem słuchawkowym a wzmacniaczem ma być porządne i PORZĄDNIE ! zrobione inaczej znów masz kolejne wąskie gardło. Popatrz choćby na konieczność przerabiania styków w oryginalnym wtyku w T!

Beyerdynamic T1 choćby na majkelowej Black Pearl pokazują że potrafią wykryć każdą najmniejszą zmianę w torze i moim zdaniem to jest piękne w końcu przetwornik który może zostać jako docelowy w naszym budowanym słuchawkowym torze jako monitor.

Zapomniałem, ze tor do HD 800 musi kosztować co najmniej 50 kzł :D Na tej samej zasadzie nawet tanie kolumny mogą zagrać zaskakująco dobrze ;)

Są inne drogi....

BCL dedykowany do HD800? Bądźmy poważni.

Na każdym kroku się to przewija w recenzjach :D

Zyzio, rozmawiajmy o faktach, a nie o recenzjach. ;) Poza tym, chyba nikt na razie nie pisał nic o cenach? Rafaell dobrze pisze. T1 + godny wzmacniacz i słychać nawet takie niuanse jak użyte wtyczki RCA. Właśnie wczoraj porównywałem, bo robiłem dwie pary kabli dla kolegi, na różnych typach wtyczek, a jeszcze trzeci rodzaj miałem na swoich starych IC. Mogę napisać, że do Neutrika ProFi nie podskoczy pierwsze z brzegu rodowane cudo. Wciąż im bliżej do NYS-373.

• Redaktorzy

Zapomniałem, ze tor do HD 800 musi kosztować co najmniej 50 kzł :D Na tej samej zasadzie nawet tanie kolumny mogą zagrać zaskakująco dobrze ;)

Stoi to w poważnej sprzeczności z popularnym przekonaniem, że to przetworniki elektroakustyczne odpowiadają za większość efektu brzmieniowego systemu. Czyżby w przypadku słuchawek ten pogląd się nie sprawdzał?

Przy okazji, muszę wymienić kabel i wtyk w moich MDR-CD1700. Oryginalny solidny przewód kiedyś został uszkodzony, i serwis Sony założył mi dziadowskie sznurowadło od czegoś innego. Co by tu zrobić?

No cóż nie mam takich zasobów żeby wyprostować HD800 :)T1 piknie grają ale jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć to w APure Sound V3 warto wymienić wtyki :)A przejściówka to dodatkowa profanacja :) WSZYSTKO miedzy przetwornikiem słuchawkowym a wzmacniaczem ma być porządne i PORZĄDNIE ! zrobione inaczej znów masz kolejne wąskie gardło. Popatrz choćby na konieczność przerabiania styków w oryginalnym wtyku w T!

Beyerdynamic T1 choćby na majkelowej Black Pearl pokazują że potrafią wykryć każdą najmniejszą zmianę w torze i moim zdaniem to jest piękne w końcu przetwornik który może zostać jako docelowy w naszym budowanym słuchawkowym torze jako monitor.

Rafaell zamiast znów się licytować, to może faktycznie zorganizować spotkanie. Coś tam wspominałeś na AH. Ja ze swojej strony mogę wystawić swój zestaw, do tego dojdzie serwer muzyczny, więc sprawa napędu i źródła bedzie rozwiązana. Będzie można porównać bezpośrednio gęste formaty vs zwykła płyta. Będzie też zamienny kabel do hd 800:) Autora wątku warto też zaprosić. Miałby odpowiedź na swoje pytanie.

Tylko sprawa terminu. W styczniu mam czas i jestem mobilny.

Sorry , ale jeżeli trzeba tuningować Hd800 aby lepiej grały to , ja to p...ę. Chore !

Mocno chore.

Ogólnie widzę że spore grono ludzi jest silnie zainfekowanych recenzjami złotoustych.

Jak ma dużo gwiazdek w recenzji to musi w tym coś być , śmieszne.

Bez mięcha w dźwięku po co się męczyć ? Infantylne popierdółki są dla zmęczonych życiem.

>Zyzio

Trafna uwaga , bardzo.

spitfire co chcesz udowodnic, ze Twoje CAL sa lepszeod HD800? Wielu ludzi zachwyca sie HD800 i sa to doswiadczeni audifile z dlugim stazem. Skoro wydali te 4k na sluchawki plus podobnie za wzmak to znaczy, ze nie sa takie zle. Sprobuj swoje sluchawy sprzedac z tyle.

Bez urazy.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

/>W muzyce najważniejsza jest muzyka a nie ... dzwięki .<br />

W muzyce najważniejsza jest cisza :)

W zeszłym tygodniu byłem w naprawdę dużej bo aż 70m2 reżyserce dźwięku i co mnie tknęło mimo bardzo dobrych ustrojów akustycznych  ułatwiających wgląd w nagranie puszczane ze studyjnych monitorów?

Tam po prostu nie było ciszy,  pewnie  powiecie no bez jaj!

Z innego źródła dowiedziałem się że z racji lokalizacji budynku poziom szumów tła jest wysoki no i d4 

Tak że to jeszcze jeden czynnik zachęcający do używania słuchawek :)

>Wojtek 76

Nie mam takiego zamiaru.

Wolę dźwięk z CAL niż z HD800 , co dla niektórych będzie herezją.

Moje T5 są lepsze od CAL , ale nie ma przepaści.

T5 kupiłem za 3200. Bolało , ale nadal szukam czegoś lepszego i na pewno nie będą to Stax'y.

Ale to sa Twoje subiektywne odczucia, dla mnie np zadne sluchawki nie sa w stanie dorownac STAX, ale to sa tez moje subiektywne odczucia. Niemniej wiem, ze wielu ludzi woli dynamiczne sluchawki. Ilu ludzi tyle gustow. Ale samo porownaie CAL z HD800 to masz racje herezja. Niemniej mysle, ze nie o tym watek by udowadniac ktore sluchawki sa lepsze a ktore gorsze, tylko by pomoc zdecydowac czy warto zmienic system klumnowy na sluchawkowy. Moim zdaniem NIE.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To czy ktoś woli CAL czy HD pomińmy. Dla mnie Staxowe systemy są nieporozumieniem. Widocznie mam spaczony gust.

Nie ważne.cKażdy słucha co chce.

Dobre kolumny w odpowiednim pomieszczeniu zawsze zagrają dźwiękiem strawnym , akustycznie porównywalnym z tym co na żywo.

Ale takich " systemów" jest bardzo mało.

Natomiast system słuchawkowy dają nam pewną formę kompromisu. Też potrafią zauroczyć.

No wlasnie..kompromisu i nalezy samemu sobie odpowiedziec czy chcemy isc na kompromis. Piszesz, ze sluchawki sa szybsze, w wiekszosci przypadkow tak, ale uwierz mi, ze sa glosniki ktore sa szybsze niz np CAL. Dla mnie dzwiek Creatiwow to porazka, nie sluchalem CAL co prawda tylke te najwyzsze, tego sie nie da sluchac! CAL to podobno cos jak Denon 2000, hmm sluchalem 7000 i jakiejs szczegolnej szybkosci nie uslyszalem a w porownaniu do Stax to wrecz mulily.

E. CAL wcale nie są mułowate. Tym bardziej po przekablowaniu pod tor XLR.

Osobiście wolę CAL od danonków , nawet tych 7000.

Wiem dziwny jestem. Niech i tak będzie.

Co do Stax

Jak dla mnie grają za lekko i wcale nie mają dobrej barwy. No i mają upośledzony bas.

No właśnie; jak nie chce kompromisu to idę do filharmonii, w każdym innym przypadku zarówno  głośnikowym czy słuchawkowym przy muzyce mechanicznej jest kompromis!

Elektrostaty teoretycznie jak najlepsze mikrofony-własnie elektrostatyczne powinny najlepiej grać (w myśl zasady taki sam przetwornik na wejściu całego toru jak i na wyjściu) No ale jak słychać nie do końca jest tak prosto bo to bardzo trudny temat jest.  

Spitfire a jakich Staxow sluchales, ze twierdzisz, ze maja kiepska barwe?

Rafaell- z ta niedrobna roznica, ze z glosnikow jak w filharmoni dzwiek dochodzi z naprzeciw Ciebie a nie z bokow.

Niemniej mysle, ze nie o tym watek by udowadniac ktore sluchawki sa lepsze a ktore gorsze, tylko by pomoc zdecydowac czy warto zmienic system klumnowy na sluchawkowy. Moim zdaniem NIE.

Raaaany, dobrze że jeszcze ktoś pamięta o czym jest wątek. Nie biorę udziału w dyskusji bo tak jak napisałem na samym początku, zupełnie nie mam doświadczenia ze słuchawkami ale piszecie bardzo ciekawe rzeczy i jeżeli zdecyduję się na "migrację" z pewnością skorzystam z Waszych doświadczeń.

Spitfire z tymi CAL to jak ztuningowac sobie fiata punto i wmawiac wszystkim, ze jest lepszy od Ferrari czy Lamborgini. Ok Moze dla Ciebie jest ale wyglaszanie takich opini publicznie jest troche dziwne.

Jakich Staxow sluchales?

ok, i maja kiepska barwe gorsza niz CAl. Wiecej pytan nie mam;)

>Wojtku

Porównanie z samochodzikami jest nie na miejscu.

C.A.L. wcale nie maja przetworników na poziomie fiata Punto.

Ciekawie byłoby zrobić ślepy test ze słuchawkami z rożnych przedziałów cenowych. Toby się działo.

Tu CAL zrobiłyby krzywdę nie jednym słuchawkom.

Żeby było jasne , wcale nie uważam że CAL to najlepsze słuchawki, bo to byłoby bzdurne.

Jak Wojciechu myślisz ? Realizator nagrań wybierze z Sennów HD800 czy np.HD25 ???

Pomijam tu fakt że HD nie są kompactowe.

Nie mamy o czym dyskutowac bez urazy. Ja poprostu inaczej slysze niz Ty i nie ma co zasmiecac watku. Ktore lepsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.