Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki pokoju - czy to możliwe...?

kalitus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, krótko pisząc, nie jestem zadowolony z dźwięku który słyszę w moim pokoju, myślę, że może to mieć związek z ustawieniem mebli i kolumn w moim pokoju (w końcu co mi jeszcze zostało), brakuje mi trochę wykopu i przestrzeni. Właściwie to mam jeszcze niedosyty w basie (dla mnie najpiękniejszy jest szybki zwarty wręcz punktowy), barwie i szczegółowości, ale nie sądzę że może to być wina akustyki. Wiem, że w tym pokoju ze względu na mały metraż i umiejscowienie okna z kaloryferem i drzwi nie poszaleję zbytnio z ustawieniami. Ale może ktoś znajdzie lekarstwo na moja przypadłość.

Mój system:

Marantz PM - 68

Beresford Caiman

Marantz 67 MkII

Van den Hul The D-102 MkIII

ProCab Ls25

Mission M33i

Mój pokój:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ostatnio sporo słuchałem adaptacji akustycznych. Gra warta świeczki. Spróbój taka metodą: 1. totalna symetria (ile tylko sie da) 2. próby tłumienia i rozpraszania przez prowizoryczne wieszanie kocy i kołder, 3. nie poddawaj sie i kombinuj ile tylko sie da z ustawieniami kolumn 4. nie słuchaj krytyków a szczególnie tych z forum, najczęsciej coś gdzieś słyszeli ale nawet nie pamiętaja gdzie. Powodzenia.

Dzięki stanleypl, widzę, że potrafisz zatrzymać kule, więc spraw by mój pokój zmienił kszałt i stał się idealny akustycznie. Tak na poważnie, to ja to wiem, ale chyba da się coś poprawić...

@burza

Jakieś bardziej szczegółowe wskazówki, co do punktu pierwszego.

Witaj serdecznie. Na początek prawa kolumna w prawo zamiast szafki stereo,szafka koło biurka, symetrycznie do drugiej kolumny i w odległości takiej samej od ścian bocznych i od tylnej co najmniej 50 cm. Tak żeby do słuchacza wyszedł trójkąt równoramienny. Później skręcaj kolumny w stronę słuchacza słuchając jak jest najlepiej ? Słuchaj i zmieniaj ustawienie i słuchaj i tak do uzyskania najlepszej opcji.

Spróbuj Kolego tak jak niżej:

1. Biurko pod okno - poprawisz akustykę i wzrok bo pracując przy nim będziesz korzystał z dobrodziejstwa światła dziennego.

2. Kolumny rozsuwasz na boki dając im trochę powietrza którego teraz na pewno im brakuje. Odległości pomiedzy kolumnami pod rzeczony trójkąt równoboczny z wierzchołkami kolumna - kolumna - miejsce gdzie siedzisz na sofie.

3. Szafkę stereo stawiasz pomiedzy kolumnami.

4. Na końcu pobaw się odsunięciem kolumn od ściany i ich dokręceniem, choć tu nie wiem co Twój model lubi.

Rysunek poglądowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W małym pokoju, to przede wszystkim problemem jest samo ustawienie kolumn. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się metoda Audio Physic.

Ukryta Zawartość

To oznacza niestety wysuwanie kolumn na środek pokoju, ale ja innej możliwości nie widzę. Sam mam dość mały pokój, wprawdzie 25m, ale wąski i jeżdżę kolumnami za każdym razem jak siadam do dłuzszego odsłuchu. To może trochę dziwnie wygląda jak kolumny są prawie w połowie pokoju, ale wtedy słychać najlepiej.

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

W małym pokoju, to przede wszystkim problemem jest samo ustawienie kolumn. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się metoda Audio Physic.

Ukryta Zawartość

To oznacza niestety wysuwanie kolumn na środek pokoju, ale ja innej możliwości nie widzę. Sam mam dość mały pokój, wprawdzie 25m, ale wąski i jeżdżę kolumnami za każdym razem jak siadam do dłuzszego odsłuchu. To może trochę dziwnie wygląda jak kolumny są prawie w połowie pokoju, ale wtedy słychać najlepiej.

Witam , wklej swoje zdjecie jak masz ustawione ...bo rozsadnie piszesz , ciekaw jestem jaki jest wyglad tego ustawienia pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witaj slaw 123,masz całkiem spory pokój.Jak wspomnieli koledzy,podstawa to ustawienie kolumn.Wyznacz sobie środek na dłuższej ścianie (4 m= 2)ustaw kolumny symetrycznie tak,aby po bokach zostało ok 1m.Oczywiście biurko wywal pod okno,inaczej się nie da(koledzy to wiedzą).Następnie odsuwaj od ściany tylnej,krokami (minimum to 50 cm)w stronę słuchacza.Różne zestawy różnie reagują na odsuwanie od ściany tylnej.Możesz też zagiąć osie głośników do środka.To najprostsza metoda,niestety ,kiedy sam pokój nie jest dostatecznie zaadaptowany i pojawiają się typowe problemy z podbiciem basu,zbyt długim pogłosem itp. trzeba sięgnąć po ustroje.Od razu odradzam wszelkiego rodaju gąbki ,reklamowane jako ustroje.To są typowe pochłaniacze przemysłowe.Sam je stosowałem :)Najlepiej zainwestować i kupić lub zrobić samemu prawdziwe ustroje.Zakładam,że nie interesuje cie profesjonalna usługa polegajaca na pomiarach i wykonaniu ustrojów do konkretnego pomieszczenia.Ja osobiście zaadaptowałem sobie pokój metodą prób i błędów(wyszło taniej,dużo taniej).Jest sporo wątków o akustyce,sięgnij do zasobów tego portalu,znajdziesz wszystko.

Witaj slaw 123,masz całkiem spory pokój.Jak wspomnieli koledzy,podstawa to ustawienie kolumn.Wyznacz sobie środek na dłuższej ścianie (4 m= 2)ustaw kolumny symetrycznie tak,aby po bokach zostało ok 1m.Oczywiście biurko wywal pod okno,inaczej się nie da(koledzy to wiedzą).Następnie odsuwaj od ściany tylnej,krokami (minimum to 50 cm)w stronę słuchacza.Różne zestawy różnie reagują na odsuwanie od ściany tylnej.Możesz też zagiąć osie głośników do środka.To najprostsza metoda,niestety ,kiedy sam pokój nie jest dostatecznie zaadaptowany i pojawiają się typowe problemy z podbiciem basu,zbyt długim pogłosem itp. trzeba sięgnąć po ustroje.Od razu odradzam wszelkiego rodaju gąbki ,reklamowane jako ustroje.To są typowe pochłaniacze przemysłowe.Sam je stosowałem :)Najlepiej zainwestować i kupić lub zrobić samemu prawdziwe ustroje.Zakładam,że nie interesuje cie profesjonalna usługa polegajaca na pomiarach i wykonaniu ustrojów do konkretnego pomieszczenia.Ja osobiście zaadaptowałem sobie pokój metodą prób i błędów(wyszło taniej,dużo taniej).Jest sporo wątków o akustyce,sięgnij do zasobów tego portalu,znajdziesz wszystko.

Sluchaj?? Ty do mnie to piszesz , nie potrzebuje porad , a co do gabek to tak ale te z bolcem 18cm a nie jakies mierne 5cm , ktore przerabialem i nic j/w :) poszperaj troche to zauwazysz ze mam dosyc dobrze zaadoptowane pomieszczenie , wiec wklej swoje zdjecie i pokaz bo piszesz sensownie ale jakis przyklad !!!

Sluchaj?? Ty do mnie to piszesz , nie potrzebuje porad , a co do gabek to tak ale te z bolcem 18cm a nie jakies mierne 5cm , ktore przerabialem i nic j/w :) poszperaj troche to zauwazysz ze mam dosyc dobrze zaadoptowane pomieszczenie , wiec wklej swoje zdjecie i pokaz bo piszesz sensownie ale jakis przyklad !!!

U mnie kolumny juz od dawna sa na srodku :) pokoju , i twierdze ze inne ustawienie jest zle.

Przerobiłem już wiele pokoi i ustawień i nie ma złotego środka , w jednym pokoju dane ustawienie się sprawdza a w drugim ( bliźniaczo podobnym ) już nie . Na akustykę wpływa tak wiele że dobra metoda jest tylko jedna - metoda prób i błędów :) . Niestety niektóre pomieszczenia mają tak tragiczną akustykę że można tylko dokonać drobnych korekt i mimo wysiłków może zagrać tylko odrobinę mniej źle . Powodzenia w wysiłkach .

U mnie kolumny juz od dawna sa na srodku :) pokoju , i twierdze ze inne ustawienie jest zle.

Witaj slaw 123 ,sorry,oczywiście wpis miał być do Kalitusa :).Faktycznie to ja też stosuję metodę ustawienia wg. schematu J.Gerharda.Używam dyfuzorów Schroedera (WBacoustic),pułapki basowe (home made),do tego panele tłumiące z wykładziny remontowej.Kiedyś puściłem parę fotek,w tej chwili musiałbym robić od nowa.Zajrzyj na wątek wasze ustroje,lub podobne.Pozdrawiam

Witaj slaw 123 ,sorry,oczywiście wpis miał być do Kalitusa :).Faktycznie to ja też stosuję metodę ustawienia wg. schematu J.Gerharda.Używam dyfuzorów Schroedera (WBacoustic),pułapki basowe (home made),do tego panele tłumiące z wykładziny remontowej.Kiedyś puściłem parę fotek,w tej chwili musiałbym robić od nowa.Zajrzyj na wątek wasze ustroje,lub podobne.Pozdrawiam

U mnie na dzien dzisiejszy jest tak , ale to za kilka dni moze sie zmienic bo jeszcze kombinuje z akustyka bo to najwazniejsza dziedzina jaka moze wplynac na dzwiek naszych klockow :) pozdrawiam

Witam,

Tak jak juz inni forumowicze wspominali, proporcje pokoju nie sa najlepsze.

Z obliczen wynika, ze mody dlugosc/szerokosc koncentruja sie na czestotliwosciach 42.9Hz,

nastepnie 85.8Hz, nastepnie 128.6Hz itd. itd.

2) Nastepny problem ktory widze, to kolumny rozmieszczone zbyt blisko sciany, oraz w sposob niesymetryczny.

3) Siedzac na sofie blisko tylnej sciany uzyskujesz jeszcze gorsza odpowiedz czestotliwosciowa w tym miejscu.

Rozwiazanie:

1) Tak jak pisali inni, odsunac glosniki od sciany, rozmiescic je symetrycznie.

2) Postaraj sie umiescic miejsce sluchacza albo w 38 albo 62% dlugosci pokoju, to teoretycznie wyjsciowo najlepsze polozenie w ktorym uzyskasz najrowniejsza odpowiedz - co nie znaczy ze bedzie rowna - bedzie po prostu najlepsza ze zlych:) Oczywiscie warto zrobic pomiary w roznych ustawieniach glosnikow/miejsca sluchacza - mozna uzyskac zauwazalna/mierzalna roznice.

Opcje ktore juz cos kosztuja, ale daja realna poprawe warunkow akustycznych:

3) We wszystkich mozliwych naroznikach zainstalowac pułapki basowe (szerokopasmowe). Dodatkowo grube absorbery na tylnej scianie. Sa rozwiazania gotowe, takie jak panele akustyczne oferowane przez nasza firme, albo droga diy.

Piszesz o tym ze lubisz krotki, punktowy bas. Z moich doswiadczen wynika, ze nawet w umeblowanym pokoju, bez adaptacji akustycznej, pewne czestotliwosci wybrzmiewaja dluzej od innych, przykladowo 1.5 sekundy, co objawia sie charakterystycznym, znajomym dudnieniem na jednej wysokosci basu/stopie.

Pułapki basowe pozwalają mocno skrocic taki nadmierny czas poglosu.

Jesli jestes ciekawy, jak to wyglada na wykresie przed/po adaptacji akustycznej, obejrzyj ten dokument:

Ukryta Zawartość

Proporcje pokoju sa nienalepsze, jednak nie zmienia to faktu, ze przy prawidlowo wykonanej adaptacji akustycznej/ustawieniu sprzetu/miejsca sluchacza, mozesz zmienic sporo.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strona 68, rys.4 Diagonalne ustawienie kolumn.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.