Skocz do zawartości
IGNORED

Marka Moniotr Audio

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

ecamel odnoszę wrażenie że Twoja ciekawość czemu MA to takie dobre są jest wynikiem nudy lub też usprawiedliwieniem się przed samym sobą w przypadku ich kupna mimo tego że mogłes lepsze/droższe.

Natomiast popularność tej marki bierze sie tylko wyłącznie z tego że są poprostu dobre. Rozumiesz. Dobre granie za "normalne" pieniądze i do tego stolarka której niejedna konkurencja może pozazdrościć. Owszem to wyłącznie kwestia gustu. Jednym sie podobają drugim nie. Zaś w samym dźwięku jest więcej zalet niż wad. I tak. Osobiście posiadałem model RS1. W konfiguracji w jakiej przyszło im grać broniły się nie tylko dzielnie ale bez odrobiny strachu przed konstrukcjami dwukrotnie droższymi. Ten model został zastąpiony modelem RX1 i ten był w wielu rzeczach poprostu lepszy. Dodam że wybrałem ten model zamiast GS10. W mojej subiektywnej ocenie różnice były tylko w potędze basu i dynamiki przekazu. Pozostałe aspekty nie stanowiły o wyższości serii GS.

Lecz tak naprawdę z marką Monitor Audio i muzyką przez wielkie M mamy do czynienia przy serii Platinum. Wciąż pamiętam dzwięk fortepianu z PL-300. Spektakularny to jedyne słowo jakie przychodzi mi do głowy.

I skąd ta popularność??. To samo pytanie można by zadać odnośnie Mcintosha, Harbetha, czy powiedzmy Krella. Sa dobre dla wielu, a dla jeszcze większej rzeszy aułdiofilów tylko czymś o czym marzą..;-)

pzdr.

Jak dla mnie bardzo ladnie wytlumaczyl ci kolega cala prawde o MA

Pozdrawiam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam

SLuchalem kiedys u kolegi w sklepie serie rx6-8 , gs20 . Moge jedno powiedziec ze sa warte ceny , maja wszystko co bym chcial w sredniej klasie glosnika.Jak bylem na kupnie glosnikow sluchalem pl200 i prawie je wziolem az do czasu jak kolega podpiol mi AP ,wygraly jedynie lepszym bassem ale przestrzeni takiej jak PL to Ap moze pozazdroscic

cos za cos .

A ze to, ze sa tak popularne to dlatego ze sa jedne z lepszymi glosnikami w swoim przedziale cenowym.

Nowiutkie MA z gwarancją polskiego dystrybutora można kupić za około 70% ceny sugerowanej - ludziska cieszą się z takiej "okazji"...

musieli obniżyć ceny żeby mieć cień szansy konkurować z hi-endem Tonsila i STXa

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>don ufam że Twoja wypowiedź to żart, bo jeśli mówisz poważnie to nie mogłeś mieć styczności z Monitor Audio, kiedy wspominasz o Tonsilu czy też ST..coś tam.

>>Tadeusz jaki model AP porównywaleś z PL-200 skoro te drugie przegrały ??

>>ecamel powiem Ci tak. Posłuchaj cokolwiek z serii PL. Chocby tak dla wiedzy, ale jesli planujesz wydatek rzędu nastu tysięcy na kolumny to jestem pewien że będa one w czołówce Twojej listy.

Osobiście gdybym był przed wyborem podstawek i miał do wydania 10 kzł to niewątpliwie kupiłbym PL-100. A tak szukam podłogówek a PL-200 sa poza moim zasięgiem nie mówiąc już o trzysetkach.

O! Tempo VI czy Proac 140 już są na liście do odsłuchu ;-). A gdyby jeszcze moja ukochana na Vendersteeny nie mówiła "lodówka" to wybór byłby dokonany ;-)

pzdr.

>>ecamel powiem Ci tak. Posłuchaj cokolwiek z serii PL. Chocby tak dla wiedzy, ale jesli planujesz wydatek rzędu nastu tysięcy na kolumny to jestem pewien że będa one w czołówce Twojej listy.

Co prawda już nie planuję, ale i tak MA nie byłyby w czołówce. Wolę np. elektrostaty, dipole, serie 800 B&W, Thiele czy Vandersteeny, choć każde lubię za coś innego.

Osobiście gdybym był przed wyborem podstawek i miał do wydania 10 kzł to niewątpliwie kupiłbym PL-100. A tak szukam podłogówek a PL-200 sa poza moim zasięgiem nie mówiąc już o trzysetkach.

O! Tempo VI czy Proac 140 już są na liście do odsłuchu ;-). A gdyby jeszcze moja ukochana na Vendersteeny nie mówiła "lodówka" to wybór byłby dokonany ;-)

Tempo, może, Proaci raczej nie dla mnie. Za to Vandersteeny... rewelacja, zwłaszcza jakość za pieniądze, które trzeba na nie wyłożyć. Co prawda mają swoje za uszami - są dość wolne i maja lekko poluzowany bas, ale za to scena, muzykalność na najwyższym poziomie - można się zakochać w takiej prezentacji muzyki.

BTW, pomyśl tylko jakie MA można mieć w cenie 1C :)

Gość amidas

(Konto usunięte)

pomyśl tylko jakie MA można mieć w cenie 1C :)

Hmm...może najnowszą wersję GX?? Na marginesie seria zastępująca serię GS. Kolumny będą ze wstęgą nie wiem czy ta samą z serii Platinum. Nie mniej podobno prezentują się wyśmienicie. Premiera na początku 2011 ;-)

pzdr.

>>don ufam że Twoja wypowiedź to żart, bo jeśli mówisz poważnie to nie mogłeś mieć styczności z Monitor Audio, kiedy wspominasz o Tonsilu czy też ST..coś tam.

>>Tadeusz jaki model AP porównywaleś z PL-200 skoro te drugie przegrały ??

pzdr.

Sluchalem pl200 z Dynaudio Contour S 3.4 ,Epos Encore 50 i Focal Elektra Be cos tam (nie pamietam modelu dokladnie ) z tej trojki prawie wziolem MA pl200 to co potrafily zrobic te kolumny bylem w szoku , jedyny powod dlaczego nie kupilem ich byla zona ktora mnie puknela w glowe za to ze chce wydac prawie 20tys zl na glosniki , wiec dobry kolega podpiol mi AP tempo 25 moze brakowalo im duzo do PL200 , ale basik jak dla mnie byl troszke inny mulowaty taki jak lubie wiec wziolem AP o 6 tys zl taniej .

Ale fakt fatkem nie dorownywaly AP do Platium moge szczeze przyznac bylo slychac ze to inna klasa sprzetu .

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>Tadeusz no to konkurencja byla...dobra. Co do AP 25 miałem okazję je posłuchac ostatnio i moje pierwsze wrażenia z przed kilku miesięcy sie zmieniły. Za pierwszym razem odnisłem wrażenie nerwowości w przekazie i takiego rzucania na twarz dżwiekiem. Obecnie doceniam wyjątkową stereofonię i subtelność w przekazie wysokich tonów. Bas pewnie z racji samego pomieszczenia nieco się wzudzał i był zbyt obfity, ale myslę ze takie 20-25m2 to idealne warunki. Różnica w cenie między Tempo VI a 25 jest niewielka i dlatego tez obie pary będa walczyć o prym zwycięsta i zmuszenia mnie do zostawienia paru złotych ;-)

Choć na marginesie są jeszcze inne modele kolumn którym poświęcę trochę czasu.

pzdr.

Jeśli chodzi o MA, to miałem tylko do czynienia z RX2 - i niczym mnie nie urzekły. Przykładowo ikony 2 zjadają je na śniadanie. Basu nie porównuję bo ja w monitorach (w miarę dostępnych cenowo) nie biorę go pod uwagę z oczywistych względów.

don

Akurat konstrukcje z serii MX i Nexton grają lepiej od gabarytowo zbliżonych MA z serii RX (a jakość zastosowanych przetworników to już różnica kilku klas - oczywiście na korzyść polskich kolumn).

moim zdaniem troszkę generalizujesz

słuchałem mx-140 grają naprawdę dobrze

ale moim zdaniem nie wszystko zjadają na śniadanie

grają dość poukładanym dźwiękiem ale ja osobiście wybrałem rx1

bo jak dla mnie są łatwiejsze do wysterowania i grają troszkę

lepiej w popie a detaliczniej na średnicy ale to już kwestia gustu

więc teksty że ma to marketing to można wsadzić sobie między bajki

są lepsze i gorsze konstrukcja jak u każdego producenta to normalne

prasa też zwiększa sprzedaż więc nie wiem w czym tu jest wielka zagadka

Focal + Naim

Uważam, że Monitor Audio to całkiem przeciętne kolumny - na naszym rynku na tle "markowej" konkurencji prezentują się nie najgorzej (znacznie lepiej od takich amerykańskich potentatów jak JBL i Paradigm)

Przeciętna firma to tonsil... Nigdy nie spotkałem się w fachowej prasie zagranicznej z pozytywną opinią o jej "produktach". Ani o innych "super" kolumnach jakiegokolwiek polskiego producenta.

Kiedyś na IFA w Berlinie to aż mi się ich żal zrobiło. Spotkałem stoisko Tonsila w samym kącie tuż obok WC.I tam chyba ich miejsce... Najbardziej rozśmieszyły mnie ich pierdziawki do kina domowego, a prawdziwą tragedią były ich pseudo subwoofery. Do dziś nie mogę wyjść z podziwu jak taki szajs można było przywieźć na taką wystawę!

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

No i ...

Podsumowanie:

"pozytywna opinia o produkcie w fachowej prasie" JEST NAJWAŻNIEJSZA!!!

Czasem jakakolwiek opinia w prasie (nawet negatywna) jest lepsza niż żadna.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

No kurczę to chyba się w czepku urodziłem bo jak dostałem z USA mój projektor JVC to magazyn "Kino Domowe" przetestował mi go za darmo wydając bardzo pozytwną opinię> I jeszcze do tego za darmo mi go skalibrowali (red. Juliusz Kornaszewski - za co mu dziękuję).

I nic nie zapłaciłem dla organizacji E.I.S.A i TIPA a i tak mu nagrody dali...

don

Akurat konstrukcje z serii MX i Nexton grają lepiej od gabarytowo zbliżonych MA z serii RX (a jakość zastosowanych przetworników to już różnica kilku klas - oczywiście na korzyść polskich kolumn).

ale to po raz kolejny nadal tylko Twoja opinia, pisałeś podobne rzeczy o np Siestach a ile osób było z nich niezadowolonych nawet porównując z podobną budżetówką np Celestion ? wystarczy poszukać wpisów na forum

teraz to samo piszesz o Nextonach, nie słuchałem ale czytałem test na High Fidelity i z tego co czytam to ich charakter brzmienia jest całkowicie przeciwny do tego co sobie w dźwięku cenię najbardziej

Gość amidas

(Konto usunięte)

don napisał :

zgadzam się, wiadomo że np taki STX za 1,5k bije każde kolumny do 5 tys. w tym wszystkie modele MA od góry do dołu

>>don wybacz ale takie jednoznaczne stwierdzenie świadczy tylko i wyłącznie o Twoim lamerstwie. A ile to Ty porównałeś tych konstrukcji do 5 tysięcy z wielbionymi przez siebie STX-ami hmm?? I proszę Cę nie żartuj, że te konstrukcje wartości markowych spodni sa lepsze od MA. I aby było jasne nie bronię brytyjskiej manufaktury, ale jeśli piszesz że kolumny MA od góry do dołu oferty są "zjedzone" przez takiego STX-a to ja się nieśmiało zapytam. W jakości stolarki również ??

pzdr.

hahahahhaa koleś idź najpierw pooglądaj wykonanie ma w serii bx rx i gs a potem napisz coś sensownego,

troszkę lepsza, jasne ,, dobrze że nie napisałeś prawie identyczna

jak słuchałem stx mx-140 to dokładnie oglądałem ich stolarkę , i w obok stojących większych z ich najmocniejszej serii

troszkę jeszcze muszą dopracować detali jak np klejenie i pasowanie bo były nierówne szpary na krawędziach w okleinie z bliska widoczne i lekko klawiszowały płyty mdf,

ok w tej cenie można przemknąć oko jak mx140 kosztuje 1400pln bo teraz zdrożał ale moim zdaniem można kupić z nowych monitorów lepiej

wykonane w chinach staranniej, co do brzmienia mx-140 napisałem że są warte swojej kasy ale żeby wycinały wszystko do 5tys>?

to już przesada ,, grają jak za 1500 nowe bardzo dobrze i to jak na polska konstrukcję super, ale powyżej 2tys zaczyna być już trudno

wszystko wykosić z monitorów co świadczy o dobrym stosunku ceny do jakości brzmienia , moim zdaniem są warte odsłuchu i szkoda że tak mała dostępność jest ich w różnych miejscach polski ,

być może ich popularność zwiększyła by się też gdyby prasa napisała jakąś recke ,,

Focal + Naim

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>don cóz ja moge powiedzieć na Twoją przedstawioną listę "zwycięzców" Polskie kontra MA. Dyskusa z Tobą jest bezcelowa bo zaczęłaby przypominać dialog z "obrońcami krzyża" rozumiesz porównanie??

pzdr.

może akurat nie wszystkie z nich są zwycięzcami z MA jak to nazwałeś, na pewno Zeusy i Altusy 140 są lepsze brzmieniowo wiadomo, takiego basa w MA nie ma i nie będzie (Altusy 110 w sumie też są lepsze ale trzeba troche je dociążyć encyklopedią albo np hantlami)

reszta z tych zwycięzców to tak porównywalna na mniej więcej remis licząc plus dla brzmienia dla Tonsila i STXa a za stolarke może być ten mały plus dla MA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.