Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie mogę poczytac o kablach

Kie??ek12

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłem sprzęt i teraz myślę o kablach i nim zadam jakieś pytania z chęcią bym o tym gdzieś poczytał, bo jestem kompletnie zielony...

A może ktoś mi poradzi co można brać pod uwagę do Marantz SR5400+DV4400 + B&W 300 (bez suba) i jakie to wogóle są kwoty??

Z góry dzięki...

https://www.audiostereo.pl/topic/7284-gdzie-mog%C4%99-poczytac-o-kablach/

No właśnie..... aż za dużo, a ja potrzebuję podstawowych informacji, żebym wiedział na co mam zwrócić uwagę. Na forum poruszane są tematy bardziej szczegółowe, a ja potrzebuję na razie prostych informacji, np. takich jakie są w FAQach

Nikt nie stworzy takiego FAQ, ten sam kabel moze zagrac totalnie roznie w roznych sprzetach.

Jedyna metoda idziesz doi sklepu wypozyczasz ile sie da i sluchasz. Wybierasz najlepszy, stosunek jakosci do ceny uslyszysz sam, po prostu sluchajacvc bedziesz wiedzial czy dany kabekl jest wart pieniedzy jakie chca za niego.

Kiełek12 >

Jeśli Możesz przeznaczyć 10% kwoty na kable to dobrze , jeśli więcej to jeszcze lepiej.

A wszystko zależy od Twoich preferencji. Na forum było tego baaaardzo dużo? To chyba lepiej ?

Jeśli przebrniesz przez wpisy będzie Ci łatwiej coś wybrać.

Pójdę do kilku sklepów i zobaczymy co mi powiedzą. Może wreszcie dowiem się czym różnią się między sobą kable miedziane (poza średnicą) i jakich kabli użyć do połączenia amplitunera z DVD i z TV, bo dalej zielony jestem :(

Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może przy okazji część forum poczyta i skończy pisać brednie (nie chodzi o wpływ na dźwięk).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już się tak dopominasz to proszę:-))

Ukryta Zawartość

HEHE :) sorki ludzie rozmawiacie o kablach jak gdyby mozna bylo bez problemu rozpoznac minimalne roznice w kablach. Jak mi wiadomo to zeby rozroznic polaczenia kablami typowo do sprzetu HiFi i kablami zwyklymi (2 zylowy kabel sieciowy ) to po pierwsze super sluch ( wiekszosc ludzi i tak ma juz zmniejszony zakres odbieranych czestotliwosci, chalas w okolo uszkadza powoli zakres i powatpiewam zeby wielu ludzi odbieralo 20khz-20hz ) po drugie to chyba odpowiednio "skonstruowany" pokoj ( wykladzina, brak mebli ktore by odbijaly fale, gabaryty pokoju, wielkosc kolumn glosnikowych a nawet chociazby zaslony ktore tlumia odbicia ) po trzecie nie przy kazdym rodzaju muzyki da sie zlapac ta delikatna nutke roznicy i po czwarte oczywiscie natezenie dzwieku im glosniej tym gorzej da sie wylapac roznice. Albo ja przesadzam albo panowie jestescie melomanami z super ksiazkowym sluchem. Wiadomo ze lepiej kupic kable przeznaczone typowo do sprzetu tego nie neguje, minimalne straty zawsze beda przy naskorkowatosci ale nie przesadzajmy zeby rozrozniac kable jednej firmy od drugiej . Kable typowe do sprzetu - TAK , wsluchiwanie sie i rozroznianie kabli - NIE , wsluchujmy sie lepiej w dzwiek wychodzacy ze sprzetu i szukajmy roznic .

Pozdrawiam

forix

hearing is believing, czyli usłyszeć to uwierzyć.

Opowiem w telegraficznym skrócie pewne zdarzenie z niedawna:

Ostatnio pewnemu Zatwardziałemy Przeciwnikowi Kabli i całej tej mętnej gadaniny, zrobiłem ślepy test kabli połączeniowych na Staxach 4040. Stax to słuchawki, przez które słuchać, co pił poprzedniej nocy wokalista, lub czy pianista ma obcięte paznokcie , w skrócie rzecz biorąc.

No więc ten Zatwardziały Przeciwnik Kabli z początku czuł się bardzo pewnie, po jaki tam panie kabel, drut zwykły i tyle.

Zaczęliśmy zatem dla niepoznaki od zwykłego konektu, dołączonego standardowo do odtwarzacza. Potem przyszedł Reson (średnia niższa półka), potem był Mogami, Kimber KCAG, Siltech, Blue Heaven, aż wreszcie zagrał Red Dawn. Słuchane było w kółko to samo: trochę symfoniki i fortepian.

Po godzinie czy dwóch Zatwardziały Przeciwnik Kabli stwierdził - tu cytuję: "Ja pier**lę. To grało zupełnie INACZEJ. Słyszałem WIĘCEJ".

Czy dalej uważasz, że kable to fantasmagoria i że człowiek z natury jest głuchy i mu słoń na ucho nadepnął? Bo ja nie.

Pzdr.

arti.z ---GRONENBERG firma niemiecka stosuje ideologię jeden kabel do wszystkiego.Nie widzę nic dziwnego w stosowaniu sieciówki jako glośnikowego.Kiedyś mój znajomy nabył te druty z myślą o sieciówce,oczywiście wykorzystałem okazję i zrobiłem test we wszystkich konfiguracjach,efekt był bardzo interesujący.Również można próbować kabelki głośnikowe na sieciówki,czasami efekt jest słaby ,ale potrafi być ok.

Pozdr..

Przepraszam za uszczypliwości. Z kablami to jest tak jak z wysadzanym

brylantami Rolexem. Czas pokazuje ten sam co Casio ale jaka satysfakcja

dla właściciela. Zgadzam się z Leszkiem, że SUBIEKTYWNIE drogie kable

lepiej "grają", szczególnie właścicielowi i szkoda czasu na gadanie.

Ale jeśli ktoś twierdzi, że są ku temu OBIEKTYWNE, tzn. wynikające z fizyki

i elektroniki powody, to muszę zaprotestować.

Prawie każdy wątek mniej a czasem bardziej kulturalnie zmierza w kierunku"...mędrca szkiełko i oko". A oponenci? Może niekoniecznie postawili sobie za cel kupno Rolexa? Niektórzy doszli od wniosku, że wystarczy Atlantic albo Delbana, inni rzeczywiście dotarli do Rolexa.

Dlaczego nie skorzystać z ich doświadczeń? Przekonać się jak to jest naprawdę. Usłyszymy, nie usłyszymy? I wcale nie trzeba słyszeć 20 kHz, żeby wyrobić sobie własne zdanie na ten temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.