Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo prosty DAC

MystiQ

Rekomendowane odpowiedzi

januss73 doceniam twoją pracę,bardzo ładnie zaprojektowany dac,ale te stabilizatory naprawdę sprawiają wrażenie że do działania daca wystarczy tylko dwa trafa,...

..jeśli można wtrącić swoje trzy grosze mam nadzieję konstruktywnej krytyki.

Wcale nie wydaje mi się że przedstawiony layout daca jest "ładnie zaprojektowany".

Elementy bierne powkładane raczej bez przemyślenia, ścieżki sygnałowe zbyt długie, sporo miejsca niewykorzystanego, a powierzchnia rozpraszania ciepła ze stabilizatorów (aż 4) raczej niewystarczająca.

Prowadzenie ścieżek i układ elementów z pewnością można poprawić, natomiast przemyślenia wymaga chyba układ gniazd we/wy. Jeśli to ma być "mobilny" DAC - to powinien pasować do jakiejś obudowy (nawet jeśli nie będzie mobilny - to też).

Wybaczcie, że tylko krytykuję, ale nie mogłem się powstrzymać.

Pcm1978 jest dostępny na allegro ;) ale to tajne przez poufne ;)

..miałeś na myśli PCM1798?

- raczej nie ma ;)

Jeśli mogę się ustosunkować Luis, to masz rację. Dzisiaj świerzym okiem widzę, że można to zrobić "ładniej". Pozostaje mi się cieszyć, że nie widziałeś mojego schematu :-)

Co do układów wejścia-wyjścia, to nie robiłem tego pod mobilność. Mobilny musiałby być zasilany z USB mieć tylko wyjście, np jack. To jest przewidziane do kabelkologi w odpowiednio dużej obudowie, do której i tak trzeba jeszcze zapakować zasilacz.

Ile twoim zdaniem miejsca na chłodzenie potrzebują staby? Tym 3V3 się nie przejmuję, bo to LD i zbija z 5V, a pobór prądu 3V3 to miliampery.

PCM1798 wyszukiwarka nie znajdzie, ale jest jeden sprzedawca, co się zapiera, że ma.

Jeśli mogę się ustosunkować Luis, to masz rację. Dzisiaj świerzym okiem widzę, że można to zrobić "ładniej". Pozostaje mi się cieszyć, że nie widziałeś mojego schematu :-)

Co do układów wejścia-wyjścia, to nie robiłem tego pod mobilność. Mobilny musiałby być zasilany z USB mieć tylko wyjście, np jack. To jest przewidziane do kabelkologi w odpowiednio dużej obudowie, do której i tak trzeba jeszcze zapakować zasilacz.

Ile twoim zdaniem miejsca na chłodzenie potrzebują staby? Tym 3V3 się nie przejmuję, bo to LD i zbija z 5V, a pobór prądu 3V3 to miliampery.

PCM1798 wyszukiwarka nie znajdzie, ale jest jeden sprzedawca, co się zapiera, że ma.

pamiętam, że forumowicz Efekt swego czasu sprowadzał te kości (sam u niego kupowałem)..

Co do łączenia kabelkami to ja również coraz bardziej się skłaniam do takich rozwiązań.

Jeśli DAC ma być nie mobilny to może słusznie, że dajesz więcej "swobody" elementom.

Z ciekawością zobaczę finalną wersję tego daca.

Od siebie dodam, że prawie za każdym razem kiedy otwieram swoje starsze projekty widzę, że sporo rzeczy można było zrobić lepiej,

i czasami nawet poprawiam;)

Wracając do tematu wielkości pola rozpraszania ciepła pod stabilizatory, to zaskoczyła mnie ostatnio zalecana przez NS aplikacja LMZ14203,

co prawda układ może oddać do obciążenia coś ok 4A ale powierzchnia miedzi jest naprawdę spora.. sam zobacz:

Zrobiłem zalecany layout i zamierzam go wypróbować..

sorry za oftopa;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jesli o mnie chodzi przerobilem nieco pcb wg cennych uwag kolegi Luiisa, wyslalem zapytanie do zakladu i czekam na odpowiedź.

Tak wygląda ostateczne V

Ukryta Zawartość

post-27417-063737700 1288821094_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli o mnie chodzi przerobilem nieco pcb wg cennych uwag kolegi Luiisa, wyslalem zapytanie do zakladu i czekam na odpowiedź.

Tak wygląda ostateczne V

Januss, jakie wyszły Ci wymiary w ostatecznej wersji?

Widzę, że wykorzystałeś bottom :)

Możesz wlać masę w "puste" miejsca dodając przlotki,

chyba, że zrobiłeś celowo puste pola...

i temat nie żyje :)

nikifor, projektowanie układów nie polega tylko na wyrysowaniu schematu i pstryknięciu palcami..

czasem trzeba trochę pomyśleć..

Ale to pewnie wiesz;))

Coś 85x51mm. Mógłbym ją jeszcze zmniejszyć, ale chyba tak jest lepiej, bvo stabilizatory mają swoją powierzchnię i nie grzeją specjalnie reszty układu.

Zanim Luiis powiesz, że powierzchnia wciąż za małala ja powiem, że to nie są 4A. Mierzyłem i te 6 opampów cięgnie jakieś 50-70mA :)

Wiem, że moge pozalewać te pola i pewnie jeszcze pozalewam.

Czym się różni (w zastosowaniu, bo że ceną to widzę) rezystor smd grubofoliowy od cienńkofoliowego?

Coś 85x51mm. Mógłbym ją jeszcze zmniejszyć, ale chyba tak jest lepiej, bvo stabilizatory mają swoją powierzchnię i nie grzeją specjalnie reszty układu.

Zanim Luiis powiesz, że powierzchnia wciąż za małala ja powiem, że to nie są 4A. Mierzyłem i te 6 opampów cięgnie jakieś 50-70mA :)

Czym się różni (w zastosowaniu, bo że ceną to widzę) rezystor smd grubofoliowy od cienńkofoliowego?

..powierzchnia raczej mała, ale chyba już nie zmniejszaj;)

co do tych rezystorów smd, to chyba grubofoliowe są precyzyjne rezystory niskoomowe i niektóre drabinki rezystorowe, cienkowarstwowe to większość smd, jednak nie jestem specjalistą i mogę się mylić.

..powierzchnia raczej mała, ale chyba już nie zmniejszaj;)

co do tych rezystorów smd, to chyba grubofoliowe są precyzyjne rezystory niskoomowe i niektóre drabinki rezystorowe, cienkowarstwowe to większość smd, jednak nie jestem specjalistą i mogę się mylić.

w sumie to można powiedzieć że ten dac to taka budżetowa wersja lampucery z wyjściem usb,ciekawe ile będzie wynosił łączny koszt częśći? lampucera na allegro z wysyłką ok 220zł

Pisałem, że komplet części to ok 120zl. Do tego plytka w zaleznosci od zakladu i ilosci 10 do 40zl, wiec przy sprzyjających wiatrach całość powinna się zamknąć w 150zl. Trzeba jeszcze zasilacz symetryczny, ale do lampucery z tego co wiem też, poza tym lampucera wymaga jeszcze chyba dodatkowe 5V.

znaczną przewagę i tak ma twój dac dlatego że można go sobie złożyć na raty,kupując od ciebie samą pcb a potem pomału kompletować częśći jakiej jakośći się chce,zasilacz symetryczny też można zrobić jakiś prosty na płytce uniwersalnej:)

teraz tylko pytanie ile trzeba będzie czekać na pcb z zakładu? oraz czy płytki odrazu zamówisz w większej ilośći czy poczekasz na zapisy i wpłatę od chętnych forumowiczów?

z tego co pisałeś to chyba najpierw będziesz zamawiał prototyp w celu sprawdzenia poprawnośći działania,okres oczekiwania znaczenie się wydłuży,może najlepiej zamówić większą ilość odrazu?

Jak na razie wysłałem zapytanie do Merkar i od dwóch dni zero odzewu. Zna ktoś jakiś sensowny zakład gdzie robią dobrze i za normalne pieniądze?

Co do większej ilości to nie wiem czy jest wielu zainteresowanych? Pewnie by było gdybym dorobił wejścia SPDIF, a wtedy to by już była zwyczajna lampucera. Przynajmniej jeśli chodzi o funkcjonalność. Koszt DIR9001, TORX'a i garści elementów dyskretnych to dodatkowe szacuję 40zeta, a wówczas to już zabawa bardziej dla hobbystów bo lampucera wyjdzie w podobnehj cenie. Jedynie przy sporym zamówieniu na PCB i elementy udałoby się zejść do konkurencyjnego kosztu całości.

mimo wszystko napewno znajdziesz kilku chętnych na pcb,ja jestem zainteresowany,ew jeszcze parę innych ludzi i zawsze trochę taniej wyjdzie w zakładzie,nawet jak by pcb kosztowała teraz 40zł to i tak nie będzie tragedii bo kupił bym sobie samą pcb,a resztę częśći stopniowo w miarę przypływu gotówki,lampucera nie ma takiej opcji trzeba od razu wykładać ponad 200zł:) dodatkowo lampucera mini nie ma chyba wejścia usb a taki dac mnie nie interesuje bo używam pc jako odtwarzacza więc trzeba by było dokupować dodatkowo moduł usb/spdif ew robić a to dodatkowe koszty.

W każdym bądz razie proponuje utworzyć nowy temat zamówień na pcb i będziesz wiedział ile osób byłoby chętnych.

Kolega krawiec jak narazie nic nie piszę ciekawę co tam u niego,może odechciało mu się?

Witam!

Według mnie nie obędzie się bez otwarcia listy chętnych na PCB. W każdym razie ja z miłą chęcią reflektuje na 1 sztukę.

Co do zakładu wykonująego PCB to przecież tyle projektów tu powstaje i gdzieś to ludzie robią. Na pewno znajdzie się jakaś opcja.

@januss73

Wybacz jeśli odpowiedź na moje pytanie jest oczywista. Dla mnie nie jest.

Czy wspomnianych przez Ciebie gniazd S-PDIF nie da się zrobić w formie modułów rozszerzeń? Podczas zbierania zamówień PCB trzeba będzie podawać ilość PCB podstawowych i dodatkowo PCB z gniazdami S-PDIF. Wtedy jedni i drudzy będą zadowoleni. Nie wiem na ile trzeba będzie ingerować w istniejący już projekt.

No niestety Sweaty to nie takie proste. Trzeba by jakoś multiplegsować sygnał i2s, a to nie takie proste, bo to aż 3 sygnały. Prawdę mówiąc sam musiałbym się dowiedzieć najpierw jak to zrobić? Do takiego celu najprościej byłoby wykorzystać wyjście spdif z pcm2706 i to ten sygnał multipleksować z zewnętrznymi sygnałami wejściowymi. Krótko mówiąc sprawa skomplikowała by się do tego stopnia, że cały układ trzeba by zrobić od nowa i przestał by to być "prosty DAC".

Co do zakładu to właśnie chyba większość robi w Merkarze, a ci są zdaje się przeciążeni.

kurcze napewno jest więcej zakładów tylko od wielu ludzi na forum nie są z byt wyrywni do udzielania informacji:) zresztą dziś i jutro,bedzie cisza na forum,bo cała elita jest na audioschow2010:)

• 1 miesiąc później...

Co Miłośnicy Prostych DACów mogliby mi powiedzieć o czymś takim ? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te małe chińczyki schodzą jak ciepłe bułeczki.Trochę ostatnio czytałem o Non-oversamplingach.TDA1543 ma dobrą sławę i odpowiada mi "ciepło-analogowa" barwa dźwięku.Używał ktoś kiedyś tych małych Muse ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Ostatnio natknołem się na tanie dvd LG podłączyłem go pod wzmacniacz słuchawkowy i dzwięk mnie zachwycił był piękny szegułowy i dynamiczny,bez wyostrzeń doskonale sprawdza się w jazie rozebrałem dvd i ujrzałem przetwornik PCM1754,proponuje zrobić forumowy projekt na tym małym bardzo dobrze grającym dacu:)

dvd to model DVX-172

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.