Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo prosty DAC

MystiQ

Rekomendowane odpowiedzi

No to prawda, będzie lepjej, lecz wówczas koszty i skomplikowanie ukladu wzrośnie niemiłosiernie, do tego jeszcze dobra analogówka do konwersji I/U, kilka zasilań, zmieniony cały projekt.

Moim zdaniem jeśli to ma być projekt maksymalnie tani, prosty i dość dobrze grający.

Przeznaczony też dla szerokiego grona, to nic nie kombinujmy.

PCM2706 + PCM1754 + 2x NE5534. (z pojedyńczym NE5532 brzmi dużo gorzej, a koszt tych naprawdę dobrych scalaków przeznaczonych do audio oscyluje w granicach 1,5zł. )

Precz z zasilaniem 5V z USB, bo lepjej wcale.

Zasilany zewnetznie tylko np. 2X12V. Taniej i prościej, by jakoś dobrze zagrało, to już się nie da.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

czyli ostatecznie też jestem za pcm2706+PCM1754+2xNE5534 i zew zasilanie,tanie to bedzie i napewno lepsze od kart pcm2704,6 zasilanych z usb,więc teraz ostatecznie projekt pcb a to już nie takie proste,bo pcb ma być dwustronne i w miarę małe.

trzeba by zapytać - januss73 on może mieć biblioteki eagle,bo robił projekt na tym układzie.

Mała prośba,już nic nie mieszajcie z kładami,ostatecznie jest pcm1754 i niech tak zostanie:)

Zaczyna to mieć ręce i nogi. :)

Opampy w SMD?

Rozumiem, że wejście tylko USB?

Takie coś ma prawo dobrze zagrać. Proponuje rezystory SMD 1206 w fitrze, ale miejsce na kondensatory z serii FKP (5mm). Reszta może być 0805. Byłoby jeszcze taniej, jakby to była PCB jednostronna i każdy by sobie samemu przetransferował.

Dobrze, że Jakub wyhamował przy WM, bo w sam raz podejdzie reszta. ;)

A nie lepiej przy analogu zastosować rezystory MMELF ?

Bardzo dobre, wielkością podobne do SMD 1206, oznaczone kodem paskowym, do tego dobrze się je lutuje, tanie. Ponadto dostępna jest cała masa wartości na allegro.

Kondy FKP jak najbardziej, świetne w dodatku mały rozstaw.

Co do PCB to chyba oddajemy ją do zakładu po fabryczne płytki z opisem co, gdzie i z soldermaską ?

Chyba z 60% (może tak być) zaczynających przygodę ze składnaniem na pewno nie wytrawi precyzyjne płytki pod scalaki smd jeszcze takiej pod PCM2706.

Potem małe zwarcia, jakieś poprawki, jak co wlutować, pretensje że projekt nie działa. (tak z niestety jest często)

Czy jak robimy ?

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

To może określimy jakieś podstawowe założenia? Zasilanie z USB czy zewnetrzne (ja jestem za zewnętrznym bo USB mi niepotrzebne, zależy mi na wejściu optycznym/coaxialnym)? Maksymalna miniaturyzacja czy kompromis między wielkością a wyższą jakością elementów przewlekanych? itp.

Byłbym za zasilaniem zewnętrznym 2 x 12V, z możliwością rozpięcia zworki i dodatkowo osobnego zasilania cyfry. Jeżeli to ma być tanie, to cała cześć cyfrowa z jednego staba, z rozdzieleniem cewkami. Odbiornik S/PDIF trochę komplikuje sprawę.

Wejsc cyfrowych raczej nie bedzie, druk bedzie dwustronny, elementy SMD 1206,0805 ( przewlekane beda jedynie elektrolity przed stabilizatorami ) oraz kazda sekcja prawdopodobnie bedzie posiadala osobne zasilanie.

Bardzo dobrze.

A z tym zasilaniem 2x12V i rozpinaną zworką pod stabilizator od zasilania cyfry, to tez dobry pomysł.

Decydujemy czy bierzemy z +12V daca czy z osobnego zasilania.

Staby też niech będą przewlekane, bo mało zajmują miejsca i sa w takich obudowach popularne.

Panowe do wejścia spdif są osobne, bardziej rozbudowane konstrukcje daców z odbiornikami.

To ma być tania i dobra alternatywa uniwersalnej karty dźwiękowej pod USB.

Ale ten DAC miał z założewnia mieć coaxiala i Toslinka.

Moja propozycja jest taka. Na PCB robimy goldpiny 2x5 pod wejście i2s. Jeżeli zrobimy to wg mojego zalecenia mam gotowy projekt na DIR9001 z selektorem na 2xcoaxial i 1xtoslink. Można zrobić tak: Pod goldpiny podpinamy i2s i +5V z usb. Mogę wtedy tak przerobić odbiornik, że po wpięciu USB te 5V "zblokuje inne wejścia. Potem mamy wybór. Albo karta USB, albo multimedialny DAC. Jak pod goldpiny podepniemy też docelowe 5V z zasilacza odbiornik nie będzie potrzebował nic więcej do działania.

Biblioteki pod tego PCM'a nie robiłem. Wziąłem pierwszy lepszy pcm w takiej samej obudowie i podpinałem pod odpowiednie piny. Mówiłem, że to był projekt 38'mio minutowy :)

Wracając do PCM1798. To jest DAC o najnowocześniejszej architekturze, nie kosztuje majątku a bije tego PCM'a i pewnie WM'y na głowę. Jak mówiłem jeśli się uprzeć można załatwić całą analogówkę na jednym poczwórnym opampie. Polecam dobrze przemyśleć sprawę.

No tak. Ale to ma być bardzo prosty dac, jest już dużo projektów gotowych na odbiornikch DIR9001, choćby ostatni z WM8742. Ja też mogę zaoferować projekt na DIR9001.

A taki "multimedialny dac" tanim kosztem na PCM1798 to rczej wyrzucenie większej ilości kasy.

Jeśli robimy daca klasy "hi-end", to albo coś jest porządne i dostosowane od podstaw, albo nie.

Pomijając już wzrost kosztów, rozmiarów i znaczny stopień skomplikowania projektu (w odniesieniu do obecnego), nie widze sensu pakowania tego przetwornika pod PCM2706.

To ma być dobra, prosta i tania alternatywa, dla kiepsko brzmiacego projektu karty muzycznej na PCM270x, również dla mniej doświadczonych.

Ps. Niedługo dojdzie projekt niewielkiego, ale rozbudowanego kolejnego daca na WM8804 i WM8742.

Co najciekawsze, dwa prototypy sprawdzone, wzorowane na świetnie brzmiacej aplikacji odtwarzacza Linna Klimax i osłuchiwane przed ustaleniem ostatecznej wersji.

żadnych kombinacji /coax/optyk,normalny pcm2706 i tyle,(prosto,tanio,dobrze)a jak ktoś szuka z optykiem i koaxem to na ebayu jest tego masa,albo lampucera na allegro,tutaj zostajemy przy tanim prostym projekcie bokolega krawiec się wk.... i nie będzie żadnego daca.

No właśnie porządnie albo nie ?

Jeśli chcecie stworzyć DAC który niczym się nie będzie różnił od tego co jest w każdym CD DVD and karcie dźwiękowej ? To po co go tworzyć ? sztuka dla sztuki ? No chyba nie ma sensu ?

To ma być DAC który jest po prostu lepszy.

I tu zaczynamy bić się z kolejnymi problemami.

Jednym z większych jest zasilanie, co do tego nie ma wątpliwości. Możemy założyć z góry że nie będzie to zasilanie pochodziło z portu USB to bardzo kiepskie zasilanie nie wydajne prądowo pływające (pod obciążeniem) w dodatku pełne śmieci na ale nie ma się czemu dziwić nie miało to zasilanie służyć do aplikacji audio nawet mianowanych do HiFi (nie używajmy tu słowa HiEnd) bo to całkiem nie ta klasa ....

Teraz kolejny problem zasilanie to jakie ? pojedyncze czy symetryczne ? OK chcemy symetryczne, dobra jak to robimy zasialczyk z wyjściem symetrycznym na PCB tylko stabilizatory. (trafo mostek plus duże C w zasilaczu zew) to chyba najlepsza opcja.

Jakiekolwiek przetwornica de facto nie ma żadnego sensu tylko podniesie cenę wcale niczego nie zmniejszy w dodatku podaruje nam gorsze zasilanie (no chyba)

PCM1798 nie jest wiele droższy od innych prezentowanych DAC-ów więc czemu go nie zastosować. Oczywiście proponować można aby na PCB był konwerter USB oraz z Coaxiala ... czyńmy projekt uniwersalnym (podniesie to cenę - no ale nic za darmo.

Co do OPA na wyjściu proponuje podwójne (osobne dla L i P)

Dalszym tematem jest jakie ?

Widzę ze większość fanatycznie chce OPA BB a może AD ? np AD 712 ? Uważam ze to dobrze (nawet BDB) brzmiący OPA

Plytka pomalu powstaje, ciag dalszy nastapi jutro ( sekcja z WO tez ) bo dzis juz mi sie nie chce.

Zasilacz dla obu PCM-ek jest jeszcze do lekkiej modyfikacji, zastanawiam sie nad podwojna stabilizacja dla 2706 ( jesli przewidziane jest uzycie trafa 12V to warto pierwszy stab dac na 9 lub 5V a pozniej finalny na 3V3, podobnie dla 1754 z tym ze wiadomo 5V ). Macie jakies sprawdzone generatorki XO w SMD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety, ale nie jest tak łatwo. PCM1798 podroży konstrukcję. Trzeba więcej WO, więcej innych elementów, co zajmie znów więcej miejsca (większa PCB). Pomysł Janusza wydaje się ok. Kto chce montuje tylko USB, a kto potrzebuje także DIR. Kwestia tylko przełączania magistrali (bramki trójstanowe?).

Co do WO, to AD712 za uniwersalny nie jest. To dość wolny układ. U mnie sprawdził się w tandemie z AD1955, ale głównie na słuchawkach. Zresztą NE5532 wypada lepiej, a AD jest dość drogi. Jego zaleta to mniejszy offset wejściowy, ale tu i tak będzie kondek.

Zasilanie oczywiście symetrycznie. Można coś w stylu zasilacza od PCM2702 msfalcona. Prosto i dobrze.

Oczywiście !

max-bit

Jak sztuka dla sztuki ? Bez przesady... Projekt miał przecież obejmować tanią, małą i prostą kartę pod USB do kompa.

A ja ktoś chce daca z wejściami cyfrowymi to niech wykorzysta jedno z wielu powstałych już na forum opracowań.

Albo niech czeka niedługo na kolejne. Albo też niech sobie jakiś zakupi jak taki niecierpliwy.

Poza tym jest już zapis na PCB pod PCM179x więc oco chodzi ? Nie wiem, po co ten mętlik w tym wątku.

A co do operacyjnych, przerabiałem operacyjne OPA czy AD i nie wiele się różnią na plus w porównaniu do zwykłych NE5534 czy nawet NE5532. Jest ciężko ale można uzyskać z tych NE świetne brzmienie.

Z resztą popatrz sobie na bebechy najlepszych CD-ków, tych za absuldarne ceny jak Burmester czy MBL czy szczytowe Accuphase. Zaskoczenie że kości po 2zł/szt. ?

A więc tymbardziej do taniego projektu po co pchać tak drogie i trudniej dostępne kości operacyjnych.

Krawiec a jakbyś tak od razu miejsce pod zalewane trafo do druku machnął? Wszystko byłoby spięte ładnie na jednej płytce a nie później tylko nie wiadomo gdzie i jak je umieścić.

Od Breve na ten przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie za bardzo w ogóle rozumiem ten DAC, np.: dlaczego tu jest tylko wej USB ?

A może by jeszcze tak wejście cyfrowe (najlepiej Coaxial i SPDIF ?)

W końcu to ma być uniwersalny projekt ???

Zresztą tak mi się zdaje że minimalistyczny DAC na USB to już był na PCM2704

Tu mamy tylko ciut lepszy DAC

And dwa :)

Czy na wyjściu będzie jakiś filtr na wzm op ? Jeśli nie to de facto cały projekt traci jakikolwiek sens ( jakość sygnały jest max zdegradowana ) brak filtru itd

Transformator na PCB będzie większy od całej reszty ... BEZSENS .... (to ma być małe) chyba ?

Transformator na PCB będzie większy od całej reszty ... BEZSENS .... (to ma być małe) chyba ?

I tak gdzieś trafo znaleźć się musi. No chyba, że zakładamy zasilacz zewnętrzny w formie adaptera do gniazda, tylko wtedy nie będzie on symetryczny. Trafo 2,5VA będzie miało ze 5x5 cm.

Wtam,

swego czasu opracowałem DAC na 2706, może komuś się spodoba.

Mogę udostępnić całą dokumentację wraz z Gerberami.

DAC ma dodatkowo przyciski ułatwiające obsługę odtwarzanych plików

Dodatkowo na "pokładzie" znajduje się gniazdo wyjściowe SPDiF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok to będzie lepsze od 2704 ale w takiej aplikacji o ile ???

Jeśli już robimy kolejny DAC z USB pójdźmy w coś lepszego a nie kolejne jakieś półśrodki będące ciągle po prostu słabe ?

Słabe DAC-ki na USB już były zróbmy coś ciut droższego, ale lepszego ?

Po co wydawać 100 PLN mieć kolejnego trupa nie lepiej dać 200 i mieć co najmniej dobry DAC ?

zastosujmy tu chyba mądrą zasadę biednego nie stać na chińszczyznę

Ile jest droższy 1798 ? o 2,5 euro ?

Ile kosztuję dwa dobre OPA ?(nie jakieś cuda) 10 PLN

ile będzie droższe zasilanie symetryczne ? 10-20 PLN ?

Ile będzie droższa PCB 5 PLN ?

razem ?

10+10+10+20+10 = 60 PLN więcej

Max-bit, przeczytaj cały wątek, bo nie dość, że się powtarzasz, to jeszcze piszesz o czymś, co dawno już jest.

Jak ktoś chce dobrze, to "lampucera maxi" lub DAC na WM8742 Pkrecza + karta Jakuba i jest świetny zestawik za 300zł. Naprawdę świetny!

To zasilanie jest narazie dla przymiarki aby zobaczyc gdzie co bedzie +/- usytuowanie na PCB, a kto powiedzial ze na wyjsciu nie bedzie "OPA", pisalem ze sekcja WO powstanie mozliwe ze dzis bo wczoraj mialem inne obowiazki.

Aby nie zasmiecac tego watku jak skoncze robic aplikacje to zalozy sie nowy odpowiedni watek bo ten jest od taniego DAC-a np z cyfrowymi wejsciami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.