Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo prosty DAC

MystiQ

Rekomendowane odpowiedzi

nie podobają mi się daci z bez analogówek ani to małe,ani praktyczne,ja lubię kombo,daci bez analogówek to już dla bardziej zaawansowanych,ten dac ma być,prosty,tani,i bez odczepów analogowych:)

"dowolna analogówka" takich rzeczy nie kupi się na allegro chyba że w erze:) jak ktoś nie miał do czynienia z dacami to napewno nie będzie tym bardziej sam projektował analogu.

Spokojnie, przecież ten dac bedzie miał filtr z operacyjnym na wyjściu.

Dace bez analogowek sa najbardziej praktyczne. Mają możliwość zastosowania dowolnej, zwłaszcza dotyczy się to układów z wyjściami napięciowymi - jeszcze prościej. Grunt to dobrze dobrany, zaaplikowany układ analogowy. Można sobie dostosować.

Źle dobrany układ (choć może wydawać się dobry z inną płytką czy dla podobnej kostki) może po prostu zaprzepaścić większość potencjału dobrego pzetwornika.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Natomiast stabilizatory w zupełności wystarczają na 12V (7812,7912).

Ważne, by z gałęzi +12V wziąść zasilanie przez dławik (22uH domyślnie) na stab 5V i kolejny stab 3,3V też kondy filtrujące + większy dławik (47uH domyślnie).

A na jakiej podstawie tak myślisz??? Otwórz sobie notę pierwszego lepszego odpowiedniego OPA (np. 134)czy choćby NE5534. Zobacz dla jakiego napięcia zasilania producenco podają parametyry, i zastanów się czy to przez przypadek, czy może nie?

nie podobają mi się daci z bez analogówek ani to małe,ani praktyczne,ja lubię kombo,daci bez analogówek to już dla bardziej zaawansowanych,ten dac ma być,prosty,tani,i bez odczepów analogowych:)

"dowolna analogówka" takich rzeczy nie kupi się na allegro chyba że w erze:) jak ktoś nie miał do czynienia z dacami to napewno nie będzie tym bardziej sam projektował analogu.

Przykro mi, ale się z tobą zgodzę. Uniwersalna analogówka to coś jak uniwersalna zwrotnica, czyli świnka morska czyli ani świnka, ani morska. Każdy DAC ma inny stop band, inne wyjście prądowe itp. Pewnie nie ma wśród nas mądrali co jest w stanie zaprojektować porządny LPF, na szczęście są noty i propozycje producentów, więc nie ma co kombinować.

Ważne, by z gałęzi +12V wziąść zasilanie przez dławik (22uH domyślnie) na stab 5V i kolejny stab 3,3V też kondy filtrujące + większy dławik (47uH domyślnie).

Takie dławiki pewnie nie zaszkodzą, ale z moich obserwacji daje to mniej niż optymalnie dobrana pojemność filtracji. Bardzo duże i wyraźnie słyszalne różnice daje natomiast dławik łączący masy, zaznaczam tylko, że indukcja nie może mieć wartości dowolnej przyjętej na pałę.

To że tylko Krawiec robi PCB to chyba dobrze. Co by było gdyby robiły ją dwie, albo trzy osoby? Ja się domyślam... :) Poza tym myślę, że Krawiec wie co robi.

ps. Nie obraź się Robertus ale "wziąść"?

Co do samego napięcia zasilania (bo oto mi chodzi) sugerowałem się właśnie notą NE5532.

Przy zmianie do określnej wielkości (przy każdym wzm. były inne) właściwości soniczne jednak niewiele się zmieniały.

Własnie, trzeba by dobrać porządną analogówkę.

Bo jak widzę robione projekty "na pałę", albo analogówka jak ktoś sądzi będzie "w miarę dobra" to szkoda dobrej kości.

Dławiki zwłaszcza na zalilaniu, ze wspolnej gałęzi, gdzie cyfra i analog dają poprawe. Często sporą. Ważne by je dobrać prawidłowo.

Oczywiście co do łączenia mas też mają duży wpływ. Jednak nie w każdym miejscu, lepjej dwa prototypy plytek jeśli są mozliwości.

Przekonałem się, że tu bardzo łatwo "przedobrzyć". Ja to dobieram na słuch.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

hmm no szkoda że nie będzie wejścia optycznego

poprzedni projekt PCM2704 v2 Pana Krawca

który cieszył się tak dużym zainteresowaniem - dużą ilością powieleń

będzie można sobie wsadzić w upe :(

hmm no szkoda że nie będzie wejścia optycznego

poprzedni projekt PCM2704 v2 Pana Krawca

który cieszył się tak dużym zainteresowaniem - dużą ilością powieleń

będzie można sobie wsadzić w upe :(

Dlaczego, teraz mozna np. DAC-a pkrecza na WM8742 podlaczyc pod USB ;-)

A wlasnie macie jakies godne zainteresowania schematy analogowek ktore mogly by przypasowac pod PCM1754

Walnij OPA jak w nocie. Przecież ma być prosto, a nic prostrzego się nie wymyśli. Zastanowić się tylko można nad wykorzystaniem Vcom do biasu. Można by zrobić jakieś nieszumiące 2,5V. No ale to znów komplikacja.

popatrzyłem sobie w notę aplikacyjną pcm1754 i ten układ jest bardzo prosty w aplikacji,jedyne chyba na czym trzeba się skupić to zasilanie +5v dla pcm1754 i pcm2706,po za tym po i2s podłączyć go można na małpę i pewnie zagra bo potrzebuje do tego kilku elementów:)

myślę że mogą zostać w smd trzeba tylko ustalić jaki będzie najbardziej odpowiedni dla pcmki.

Wersja hajend

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wersja nmniej hajend, ale nikt nie usyszy różnicy

Ukryta Zawartość

Po taniości, ale dalej dobrze

Ukryta Zawartość

Z ciekawości popatrzyłem na OPA353. Ma właściwie zarąbiste parametry, no ale kosztuje tyle co wersja hajend :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opa2134 jest podwojnym ;-) podobno chcieliscie dwa pojedyncze, ja z ciekawosci przetestuje LT1028 i OPA627 one niedawno przyszly do mnie jako sample, jutro dostane pare innych OPA z Ti do testow wraz z PCM2706 i 1754.

I jeszcze nikt nie widzi jakią głupotę napisałem? :)

Jakbyś miał problemy z filterkiem TI ma gotowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) str.18. Filtr jest na 2 warianty: odcięcie na 54 lub 108kHz.

Ukryta Zawartość

niech zostaną w ssop myślę że opa2132 będzie odpowiedni i cenowo i dzwiękowo,ew zastosował bym ad8066 bo miałem i mi odpowiada,szczególnie w zakresie dynamiki basu i rozdzielczośći,wtedy nikt by się nie przyczepiał że dac gra płasko:)

op ampy są do d.... :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

jak to nie oczywiście że wo ma znaczenie w dynamice i to wielkie,sam sprawdzałem osobiście na pcm2702 i wyjścia bezpośrednio z układu grają płasko,dopiero dodanie wo dodaje więcej dynamiki w zakresie niskich częstotliwośći i nic i nikt mnie nie przekona że jest inaczej,bo ja nie wierzę w wykresy tylko we własne uszy:)

myślę że nie ma co debatować nad tym daciem tylko spokojnie czekać aż coś z tego wyjdzie,pcm1754 zrobiony nawet na kilku rezystorach i dwóch kondensatorach zmiażdzy pozostałe układy pcm2704,5,6 bezapelacyjnie,i nie ma co robić z gówna bata.

Ja stawiałbym raczej na OPA134. Tabniej od 132, a jak ktoś usłyszy różnice w ślepym teście stawiam czarnego jasia wędrownbiczka :)

Nikifor, absolutnie nie. Podłączałem 1754 bez filtra i grało to paskudniue,... bardzo ostro. Żeby było śmiesznie im lepsze głośniki tym gorzej. Próbowałem też obu wariantów filtrów. Polecę ten na 54kHz, więc skoro ma być prosto od razu dać podwójną pojemność.

powiem krótko,dla mnie wszystkie układy PCM (bez wyjątku) grają paskudnie ostro,od początku byłem za WM jak dla mnie najlepszymi układami pod względem dzwięku jest AD i WM układy PCM absolutnie mi się nie podobają,ale mimo wszystko mam chęć porównać ten dac do zamówionego grubdaca,zostawię ten który bardziej mi się spodoba,ja lubię ciepłe mulaste brzmienie bez wyostrzeń,i taki dzwięk dają niektóre układy AD oraz WM.

Kostka DAC-a to tylko jeden z elementów całości przetwornika, kiepska analogówka może zabić 'zysk' pochodzący z nawet wysokiej klasy DAC-a. Co więcej - różnice pomiędzy różnymi DAC-ami (całymi urządzeniami) w różnych systemach mogą być od olbrzymich do... nikłych.

P.S. Nie stwierdziłem żadnej przesadnej ostrości w PCM-kach 270x, co najwyżej słabą detaliczność. Ewidentne różnice w brzmieniu w projekcie msfalcona generowały np. kondensatory wyjściowe więc tym bardziej trudno mówić o jakiejś jednej konkretnej charakterystyce dźwięku PCM-ki.

Parafryzując ojca dyrektora: "Trzeba słuchać, słuchać, słuchać..."

Jako ktoś kto może zaprojektować najwyżej lampkę, życzę powodzenia. Mam nadzieje, że uda się zaprojektować coś fajnego na tyle, że będzie opcja zamawiania płytek itd.

Schemat prawie skonczony, musze dokonczyc peryferia zasilania WO, plytka tez juz jest w 90% zrobiona.

Projekt idzie dlugo bo robie go jedynie w wolnych chwilach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i nieżle wyszło tylko wo będą dwa pojedyńcze AD797 są to dość drogie wzmacniacze operacyjne,czy mają jakiś tańszy odpowiednik w wersji ssop ? i co to za układ (SM77H) czy będzie on łatwo dostępny?

Wiekszosc pojedynczych Wo ma taka sama obudowe i dlatego w schamacie sa AD797 bo ta biblioteke mialem akurat pod reka.

Na schemacie jest blad w postaci masy i dlawika przy 9 nozce PCM1754, masa juz zostala zmieniona na AGND.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.