Skocz do zawartości
IGNORED

Leczmy się, póki możemy, bo wkrótce nie będzie u kogo

meloman 62

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prawdopodobne, że zwierzeta maja jednak lepszą opiekkę zdrowotną :)

Bo tak jest.

Mam zwierza i jak idę z nim do weterynarza to widać od razu zainteresowanie pacjentem.

A i znajomość tematu znacznie obszerniejsza, niż w przypadku lekarza pierwszego kontaktu , specjaliści też przecież są.

Nie oszukujmy się, zwierzęta mają bardzo podobne schorzenia, i trzeba być naprawdę wysoko kwalifikowanym weterynarzem, aby postawić poprawną diagnozę.

A lekarz pierwszego kontaktu zawsze mi się źle kojarzył, bo nigdy nie wiadomo o jaki kontakt chodzi ;-))

Swego czasu miewałem częste infekcje zatok, zazwyczaj leczone przez lekarza pierwszego kontaktu antybiotykiem. O istnieniu czegoś takiego jak lekarstwo osłonowe do antybiotyku dowiedziałem się od znajomej pani weterynarz, którą chcąc zaoszczędzić sobie pierwszego kontaktu poprosiłem o receptę na często używany specyfik.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

ps. a ten "specyfik" osłonowy, dostępny jest bez recepty - na przykład lakcit. Lecz trzeba być wyjątkowo naiwnym żeby za niego płacic bo taniej i smaczniej kupić jogurt w sklepie - jakiegos actimela na przykłąd i sobie popijać coś co przynajmniej smakuje zamiast łykac kolejnego procha i nabijać kiesę naciagaczom z monopolu farmaceutycznego ;)

Teraz to nawet normalny kefir ludziom zabrali...

no własnie, może chodziło o to żeby ludzi ekupowaliwięcej tych "specyfików" osłonowych ... Znaczy ... spisek! ;)

Ten jogurt to sobie możesz pić o pić. Na sztucznych szczepach. Żadna osłona. Znasz techologię ich wytwarzania? Jak myslisz, dlaczego maja tak długie terminy ważności? A ile czau mogleś trzymać zwykły kefir?

Arku

tu nie chodzi o jogurt ale specjalne szczepy bakterii wyselekcjonowane i w odpowiedniej ilości.Nie kazda bakeria zawarta w jogurcie będzie probiotykiem

I ludzie kupujacy probiotyki nie sa naiwni tylko mądrzy

przeczytaj w wikipedii a nie wymądrzaj się bo gadasz głupoty

lakcit ma znacznie dłużsża date przydatności do spożycia. A zawiera dokładnie te same bakterie. tak jak mówiłem ... SPISEK ! :)

no rzeczywiście wikipedia jest ostanio krynicą madrości :) A tak wogólekiedyś zapytałem po półrocznym leczeniu antybiotykiem o ten cudowny probiotyk że niby moge mieć rozszerzające się grzybice itd., to lekarz mnie wysmiał. Afektem moga być cześciej sie robiące afty w ustach, a od antybiotyków najpredzej dostac można sraczki i poto własnie są te osłony jelit podawane.

ludzie kupujący probiotyki to durnie - tacy jak Ty. Stanowczo wolę apłacić za ten ... kefir od Jara :)

tak samo zawiera paleczki kwasu mlekowego, tylko przy okazji smakuje i mozan się najeśc.

Kiedyś w centrum Zdrowia Dziecka robili jogurt zaszczepiony bakeriami probiotycznymi, miał nieco inny smak, znacznie kwaśniejszy niż tradycyjny jogurt. Prawdopodbnie można coś takiego samemu zrobić zaszczepiając np Lakcidem mleko UHT.

może troche kultury ja ciebie od durni nie wyzywam, przeczytaj cokolwiek o probiotykach potem się wymądrzaj

Grzegorz mleko UHT jest pozabawione bakeri można by rzec że jałowe, wyhodujesz tylko musisz dać zaszczepke

Sam w ten sposób robiłem z sukcesem kefir.

Uważam inaczej.

Porównaj to mleko z zsiadłym mlekiem sprzed lat.

Obecnie krowie mleko się nie zsiada prawidłowo, tyle w nim antybiotyków, również w UHT.

Coś tam będzie wzrastać, ale...

Pamiętasz w ogóle tamte (stare) czasy...?

Grzegorzu

pamietam zsiadłe mleko takie prawdziwe zsiadłe, do tego młode ziemniaczki. Zawsze u mojej mamy na parapecie okna w kamionkowych naczyniach dojrzewało zsiadłe mleko.

Jkaiś czas temu naszła mnie chęć zrobienia samemu zsiadłego mleka w moim okolicznym sklepei było z 15 gatunków mleka, nawet to w folii było UHT

Mleko UHt nie zsiądzie sie samo z siebie, raczej się zepsuje. ja robiłem juz kilkarotnie z niego kefir i wychodz. Nie jest to żadna sztuka. Bierzesz np litr mleka UHT, dodajesz do niego kilka łyżek naturalnego kefiru, ale musi zawierać żywe szczepy bakterii. Po dwóch dniach masz kefir. Tylko musisz dbać o czystość, wszystkie naczyznia musza być wyparzone.

pamietam zsiadłe mleko takie prawdziwe zsiadłe, do tego młode ziemniaczki...

... okraszone smalcem ze skwarkami i posypane koperkiem... !

Grzegorzu

pamietam zsiadłe mleko takie prawdziwe zsiadłe, do tego młode ziemniaczki. Zawsze u mojej mamy na parapecie okna w kamionkowych naczyniach dojrzewało zsiadłe mleko.

Jkaiś czas temu naszła mnie chęć zrobienia samemu zsiadłego mleka w moim okolicznym sklepei było z 15 gatunków mleka, nawet to w folii było UHT

Mleko UHt nie zsiądzie sie samo z siebie, raczej się zepsuje. ja robiłem juz kilkarotnie z niego kefir i wychodz. Nie jest to żadna sztuka. Bierzesz np litr mleka UHT, dodajesz do niego kilka łyżek naturalnego kefiru, ale musi zawierać żywe szczepy bakterii. Po dwóch dniach masz kefir. Tylko musisz dbać o czystość, wszystkie naczyznia musza być wyparzone.

A skąd naturalny kefir?

A, nie cierpię koperku :)

Można było jeszcze niedawno więc pewnie i teraz kupić prawdziwy kefir. I tak jak napisał tulipan trzeba go było trochę wlać do mleka i odstawić żeby się wytworzył kefir.

I rzeczywiście pamiętam że jeszcze kilkanaście lat temu mleko odstawiane na dwa dni się samo zsiadało i rozdzielało na serwatkę. A to teraz odstawione po prostu zaczyna śmierdzieć i robią się w nim jakies galaretowate gluty.

niestety trzeba czytać etykiety, po ostatniej wpadce z osełką masełkową która nawet nie leżała koło masła , jestem upierdliwym klientem i czytam dokłądnie skład

kefir jogurt musza zawierać żywe kultury bakterii, często w składzie maslanki jest dodatek mleka w proszku to wg mnie dysklalifikuje ten produkt

jeżeli chodzi o prawdziwy kefir to na pewno Robico, skłąd został przeanalizowany i zaakceptowany a poza tym uważam jeżeli chodzi o smak za jeden z lepszych

jogurty owocowe, duzo cukru,do tego syrop glukozowo fruktozowy zageszczacze, OWOCÓW 5 % !!! pożałowali

wole kupic jogurt naturalny dodac dżem

Z tym jogurtem naturalnym i dżemem to akurat sam praktykuję.

Nie wiem tylko dlaczego ten jogurt, który kupuje, ma konsystencję i smak jak śmietana...?

jeszcze z ciekawostek

kefir może zawierać do 1,5 % alkoholu, teraz juz wiem dlaczego instynktownie go lubię

pisałem jak uzyskać kefir z mleka UHT

natomiast żeby uzyskać mleko zsiadłe z mleka UHT trzeba dodac zwykłej smietany, tylko takiej najzwyklejszej o krótkim okresie do spozycia

Ale przyznajmy, że to nie hi-end. Ten pozyskiwany był jedynie z mleka "nieczystych" krów wałęsających się po czystych łąkach...

Z hi-end zostały nam jeszcze zepsute ogórki i deptana brudnymi girami kapucha...

Taka prawda, czyścioszki... ;)

jak byłem mały to jedźiłem do mojej babci na wieś, codziennie była drożdżówka do tego szklanka świezo udojonego mleka, jeszcze ciepłego.

Ale to było dobre . Pychota

Albo chleb smarowany smietaną, taką geśtą zę można ja było kroic nożem.

Zsiadłe mleko, twarozek odcisnięty na sitku ...

współczesne dzieci takich smaków juz nie poznają

ps. a ten "specyfik" osłonowy, dostępny jest bez recepty - na przykład lakcit. Lecz trzeba być wyjątkowo naiwnym żeby za niego płacic bo taniej i smaczniej kupić jogurt w sklepie - jakiegos actimela na przykłąd i sobie popijać coś co przynajmniej smakuje zamiast łykac kolejnego procha i nabijać kiesę naciagaczom z monopolu farmaceutycznego ;)

no własnie, może chodziło o to żeby ludzi ekupowaliwięcej tych "specyfików" osłonowych ... Znaczy ... spisek! ;)

Wymieniony specyfik na receptę od pani weterynarz to najczęściej przepisywany mi wtedy antybiotyk. Tu nie chodziło o dostępność bez recepty lub na receptę, tylko o fakt że o konieczności stosowania osłony do antybiotyku dowiedziałem się od weterynarza a nie od lekarza. I bez znaczenia czy użyję pigułek osłonowych czy wypiję mleko ukwaszone acidofilne.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

czyzbys uwazal ze w kapitalizmie wkrotce bedzie nas czekalo: "Leczmy się, póki możemy, bo wkrótce nie będzie u kogo"

wiesz uwazam ze masz racje, jedynie kapitalisci sobie dadza rade z leczeniem a reszta coz....

a mialo byc tak pieknie a wyszlo...

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.