Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  220 członków

McIntosh Klub
IGNORED

McIntosh Club

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pytanko do kogoś kto może zna odpowiedź. Mam obecnie pre C2700 i to urządzenie ma 3 pary wyjść xlr i pod jedną parę mam podłączone MC462 a pod drugą dwa subwoofery. 
Zastanawiam się nad modelem C12000 ale tutaj jest problem bo są tylko dwie pary wyjść XLR - lampowe albo tranzystor. Czy ktoś wie czy np mogę pod lampowe podłączyć MC462 a pod tranzystorowe dwa suby ? Oczywiście na zasadzie, że wszystko będzie działało razem.

Na XLR na obu wyjściach jest cały czas sygnał, jeśli chce się skorzystać z wyjścia lampowego podłącza się kable pod wyjście lampowe, jeśli z tranzystorowego pod wyjście tranzystorowe, nic nie trzeba przełączać, jedynie dla wyjścia zwykłego w ustawieniach się ustawia czy ma być po lampie czy tranzystorze ale to oczywiste bo jest tylko jedno wyjście.

Edytowane przez RadeX
2 godziny temu, RadeX napisał:

Na XLR na obu wyjściach jest cały czas sygnał, jeśli chce się skorzystać z wyjścia lampowego podłącza się kable pod wyjście lampowe, jeśli z tranzystorowego pod wyjście tranzystorowe, nic nie trzeba przełączać, jedynie dla wyjścia zwykłego w ustawieniach się ustawia czy ma być po lampie czy tranzystorze ale to oczywiste bo jest tylko jedno wyjście.

Dzięki. Na kolegę zawsze można liczyć 😉 Czyli reasumując mogę podłączyć jednocześnie głośniki do XLR.lampowego i suby do XLR tranzystorowego i powinno to działać …. Zajebiste info bo się przymierzam do zakupu do końca tego roku. 

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Cześć Klubowicze. Sprzedałem MA 5200 i rozglądam się za Ma 7000. Bardzo proszę o info, gdyby ktoś, coś...

Pozdrawiam.

Przepraszam za dodanie identycznego postu w niewłaściwym miejscu. Proszę Admina o usunięcie 🙂 

11 godzin temu, Jacek1997 napisał:

Cześć Klubowicze. Sprzedałem MA 5200 i rozglądam się za Ma 7000. Bardzo proszę o info, gdyby ktoś, coś...

Pozdrawiam.

Przepraszam za dodanie identycznego postu w niewłaściwym miejscu. Proszę Admina o usunięcie 🙂 

https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/42/517591.php

11 godzin temu, mztv napisał:

Hej.

To Twoje ogłoszenie? Podany w nim adres e-mail jest niewłaściwy. Kilka dni temu poinformowałem o tym Admina Giełdy Hi-Fi. Admin zamieścił odpowiednią notatkę o błędzie ale właściciel zapozna się z tą informacją wyłącznie po zalogowaniu (innego kontaktu nie ma). Do dzisiaj cisza czyli nie zalogował się.  

nie to nie moje ogłoszenie...swojego ma 7000 sprzedałem prawie 3 lata temu 🙂

kolejne ogłoszenie:

https://www.olx.pl/d/oferta/mcintosh-ma-7000-super-stan-CID99-ID12ASWs.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4

powodzenia bo to dobry wzmak...a tak na marginesie co będzie źródłem?

2 minuty temu, mztv napisał:

nie to nie moje ogłoszenie...swojego ma 7000 sprzedałem prawie 3 lata temu 🙂

kolejne ogłoszenie:

https://www.olx.pl/d/oferta/mcintosh-ma-7000-super-stan-CID99-ID12ASWs.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4

powodzenia bo to dobry wzmak...a tak na marginesie co będzie źródłem?

Dzięki kolego. Te "oficjalne" ogłoszenia już przerobiłem. Ten, o którym teraz wspominasz, jest do odbioru w Hanowerze (a nawet w okolicach Hanoweru). Jest to aukcja grzecznościowa ale udało mi się porozmawiać z właścicielem. Natomiast dość poważnie zastanawiam się, czy nie kupić MA 8000, który jest obecnie w dobrej cenie? 

Źródło obecnie Classe CDP100, ale szukam używki Leema Acoustics Antila II

• 4 tygodnie później...

Witam,

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał do czynienia z przedwzmacniaczem gramofonowym MP1100 ?

Interesuje  mnie przede wszystkim porównanie do sekcji gramofonowych ( brzmieniowo )  w klockach - C53, C1100, c12000. 

Witam szanowne grono. Poszukuje kolumn ,pewnie jakiś monitorów pod c2300 ,mc312,dac gustard r2r.  Pokój 17m muza zróżnicowana nastwiona raczej na wokal,ale lekki trance też podejdzie. Finansowo max 30k używane,nowe. SF(stary),Dynaudio,B&W pewnie cos z tego....ale jak macie jakieś sprawdzone konstrukcje to śmiało polecać.Pozdrawiam

Cześć. Czy ktoś z klubowiczów pokusiłby się o ocenę DACa w MA 8000 vs McIntosh D150? Chodzi oczywiście o to, czy podłączenie do systemu D150 wniesie zauważalną poprawę? Źródło Classe CDP100 i Eversolo DMP A-6.

@Jacek1997  Co do D150? i nie chodzi o dźwięk .... sam doświadczyłem problemu o którym piszą na tym forum .... 

zobacz od 9 czerwca 2015

https://audiophilestyle.com/forums/topic/22892-mcintosh-d150-dsd-dac/page/2/

może u innych użytkowników było wszystko ok, u mnie również ucinał fragment pierwszej sekundy gdy z opóźnieniem dostosowywał się do częstotliwości próbkowania. Nawet w środku odtwarzania płyt CD gdy przerwa (2sekundy) miedzy utworami była dodana później podczas masteringu już bez podanej częstotliwości. Jakiś przekaźnik w środku potrzebował chwili by się dostosować co skutkowało właśnie opóźnieniem. Ogólnie problem był znany firmie i wyszła detektywa dla ludu gdy grają po USB by używać JRiver a  tam w opcjach ustawić bufor lub cichy sygnał w celu synchronizacji z urządzeniem. Zresztą sam kupiłem celowo ten soft ale to nie uratowało D150 ...... sprzedałem.

W dniu 30.11.2024 o 22:10, Bogusław_59825 napisał:

@Jacek1997  Co do D150? i nie chodzi o dźwięk .... sam doświadczyłem problemu o którym piszą na tym forum .... 

zobacz od 9 czerwca 2015

https://audiophilestyle.com/forums/topic/22892-mcintosh-d150-dsd-dac/page/2/

może u innych użytkowników było wszystko ok, u mnie również ucinał fragment pierwszej sekundy gdy z opóźnieniem dostosowywał się do częstotliwości próbkowania. Nawet w środku odtwarzania płyt CD gdy przerwa (2sekundy) miedzy utworami była dodana później podczas masteringu już bez podanej częstotliwości. Jakiś przekaźnik w środku potrzebował chwili by się dostosować co skutkowało właśnie opóźnieniem. Ogólnie problem był znany firmie i wyszła detektywa dla ludu gdy grają po USB by używać JRiver a  tam w opcjach ustawić bufor lub cichy sygnał w celu synchronizacji z urządzeniem. Zresztą sam kupiłem celowo ten soft ale to nie uratowało D150 ...... sprzedałem.

Wielkie dzięki, odpuszczam 🙂 

1 godzinę temu, Jacek1997 napisał:

Wielkie dzięki, odpuszczam 🙂 

Gdyby to chodziło tylko o wejście USB to .... był szansa by jeszcze u mnie grał ale jak pisałem, na płytach CD (coax) też było to słychać. niby miał być nowy soft ale ja się nie doczekałem, może teraz z nowym/innym jest, ok? Może się wypowie ktoś kto go używa obecnie.

Gdy nie tak dawno ukazał się MDA 200 wpierw się ucieszyłem, ale potem wróciły pytania .. czy już usunęli ten feler? bo nie smak pozostał.

W dniu 27.11.2024 o 13:02, Gemmy78 napisał:

Witam szanowne grono. Poszukuje kolumn ,pewnie jakiś monitorów pod c2300 ,mc312,dac gustard r2r.  Pokój 17m muza zróżnicowana nastwiona raczej na wokal,ale lekki trance też podejdzie. Finansowo max 30k używane,nowe. SF(stary),Dynaudio,B&W pewnie cos z tego....ale jak macie jakieś sprawdzone konstrukcje to śmiało polecać.Pozdrawiam

Według mnie są trzy opcje, tak zwana cieplejsza, czyli Monitor Audio Platinum 100 3G. Solidny dół, ciepły, lekko misiowaty, góra spokojniejsza, niemęcząca. Druga opcja mocno szczegółowa z szybszym dołem i sporym zapasem powietrza nastawiona na ogromną przestrzeń, czyli Audiovector R 1 Arrete. Trzecia opcja optymalna i zrównoważona, czyli taka pośrodku dwóch powyższych, czyli Vivid Audio Kaya S12

• 3 tygodnie później...

noo końcówka posprzątana 🙂

zawsze mnie stresuje, że coś się porysuje albo przy wyciąganiu lamp coś pójdzie nie teges, ale gra muzyka

z pozdrowieniami 🙂

_SA15427.jpg

_SA15431.jpg

_SA15407.jpg

• 3 tygodnie później...

Przedwzmacniacz c2300 końcówka mc312 , wczoraj podłączyłem gramofon na wkładce MC do odpowiednich wejść + masa,huki trzaski .Poziom głośności na 1 ,a wali jak na 50? Wyłączyłem dla bezpieczeństwa. Tam jest jeszcze jakaś dodatkowa regulacja? Poproszę o jakieś wskazówki,będę bardzo wdzięczny. Miłego dzionka

Zakładam, że to problem z pętlą masy. Proponuję zakup https://melodika.pl/product.php?produkt=41119,melodika-mdg10-przewod-uziemiajacy-reduktor-brumienia-schuko-1m i podłączyć go do zacisku GND w przedwzmacniaczu - tego samego do którego podłączona jest masa gramofonu.

Przed kupnem można spróbować sztuczki ze zwykłym pojedyńczym przewodem podłączonym np do uziemnienia jeśli takowe jest listwie zasilającej. 

Druga możliwość to niestety uszkodzone lampy w torze pre garmofonowego... 

Godzinę temu, CwanyGapa napisał:

Zakładam, że to problem z pętlą masy. Proponuję zakup https://melodika.pl/product.php?produkt=41119,melodika-mdg10-przewod-uziemiajacy-reduktor-brumienia-schuko-1m i podłączyć go do zacisku GND w przedwzmacniaczu - tego samego do którego podłączona jest masa gramofonu.

Przed kupnem można spróbować sztuczki ze zwykłym pojedyńczym przewodem podłączonym np do uziemnienia jeśli takowe jest listwie zasilającej. 

Druga możliwość to niestety uszkodzone lampy w torze pre garmofonowego... 

Dziękuję za sugestie. Już sobie poradziłem(odpaliłem instrukcje). Level był ustawiony na jakieś kosmiczne wartości dałem na 1, i już gra pięknie

W dniu 27.12.2024 o 19:32, dzbanek napisał:

Witam szanownych klubowiczów. Czy ktoś wie jak zagra McInosh MA8950 z Primare CD35 i Canton RC-L?

Osobiście uważam że system może zagrac trochę ostro, Canton na pewno daje o sobie znać w kwesti góry więc to raczej połączenie nie dal osób które cenia sobie cieplejsze, spokojniejsze granie. Pytanie jakiego brzmienia szukasz i jaki finalny efekt chciałbyś uzyskać? Jak sytuacja wygląda na tą chwilę?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.