Skocz do zawartości
IGNORED

Asus Xonar STX vs DAC

lux666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam zakupić wzmacniacz w granicy 2-3 tyś, z naciskiem na 2 i za jakiś czas kolumny w granicy max 3-4 tyś, raczej nowy sprzęt. Co do wyboru zostałem już ukierunkowany i wiem, że teraz pozostaje już tylko odsłuch.

Będzie to prawdopodobnie coś w klimaty NAD C326/355 + Phoebe III / MA BR5 czy też wyższe modele / ew podstawki RX2/ lub coś w podobnej klasie, ale to wyjdzie po odsłuchach.

Bardziej interesuje mnie kwestia transportu. Posiadam sporo muzyki muzy w formacie FLAC itd, źródłem jest komputer. Aktualnie mam płytę główną Gigabyte GA-890GPA-UD3H oraz kartę muzyczną Xonar STX. Łączy się ona z mini wieżą z wymienionymi głośnikami (MA BR1), ale to nieistotne. Czy nowy zestaw może być spokojnie połączony kabelkami RCA, czy lepszym rozwiązaniem byłoby sprzedanie karty i podłączenie integry po optyku do DACa (max 1,5k) ew. chwalony Squeezeboxa Touch (czy jedno zastąpi drugie, a może razem? I tak wyszłoby w granicy ceny adekwatnego CDka) i stąd do wzmacniacza? Na dzień dzisiejszy nie przewiduję CD (korzystałbym z PC), ponieważ do C355 byłaby to kwota rzędu 3k (CD C565), a wolałbym coś bardziej uniwersalnego. Czytałem kilka podobnych wątków, ale nikt nie sprecyzował tego ostatecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/73277-asus-xonar-stx-vs-dac/

Miałem Asusa D2 i jak przeszedłem na DAC ta o był naprawdę dużo skok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - podobny watek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No tak, ale tamten wątek przerodził się w wielką kłótnię, czy słychać różnice między DACami, a ja po prostu chcę dowiedzieć się, czy dedykowane urządzenie będzie lepsze niż moduł w karcie dźwiękowej tej klasy.

A jeszcze tak się zapytam, jak z dziurką w tych NADach? Ponieważ może się okazać, że HD555 grają lepiej ze wzmaka i wtedy mógłbym wymienić STXa na DAC za dopłatą 400zł.

No tak, ale tamten wątek przerodził się w wielką kłótnię, czy słychać różnice między DACami, a ja po prostu chcę dowiedzieć się, czy dedykowane urządzenie będzie lepsze niż moduł w karcie dźwiękowej tej klasy.

Oczywiście że będzie, ALE

Kartę (bdb, jak na warunki PC), już posiadasz (zawsze możesz pograć opamps), więc jeżeli możesz ją sprzedać z minimalna stratą to bym zmieniał na DAC, jezeli nie to bym się wstrzymał do zmiany klocków i skupił sie na nich wykorzystujac maksymalnie dostepne środki (Phoebe III dla mnie OK, ale wzmaki obstawiałbym do 2K Xindak A06 or Advance Acoustic MAP-105, do 3K Creek Evo2 or zagrałbym w chinczyka i.e. Dussun T6 // nie jestem amatorem ani NAD ani MA). Zmianę STX na DAC zostawiłym na drugi etap.

A jeszcze tak się zapytam, jak z dziurką w tych NADach? Ponieważ może się okazać, że HD555 grają lepiej ze wzmaka i wtedy mógłbym wymienić STXa na DAC za dopłatą 400zł.

Odnosnie dziurek w NAD-ach sie nie wypowiem bo nie jestem amatorem, ale odnosnie dopłaty 400, to o jakim konkretnie DAC'u mówimy?

Jeśli tanio to Audinst HUD-mx1, średnio V-DAC, ew jeśli myśleć o droższych to Arcama, jak duże są róznice - z chęcią bym się o to zapytał, ale nei chcę wywoływać kolejnej kłótni..

Dodam jeszcze, że mieszkam w Elblągu i jeśli już będę wybierał się na odsłuch to do Gdańska (raczej Albatros, bo chyba nic więcej tam nie mam) także wolałbym wybierać w klockach tam dostępnych, a nie takich, które ciężko będzie znaleźć. Co do kolumn to nie wykluczone, że będą to monitorki, aktualnei mam BR1, podłogówki planowałbym kupić dopiero za jakieś 2 lata po przeprowadzce, na razie to chyba nie jest dobry pomysł żeby pchać podłogówki na 11m2, najwyżej w międzyczasie pomyślę nad czymś pokroju MA RX1 / RX2.

Mam xonara, tyle że na płycie z Atomem, kiedyś planuję dokładny opis swojego kompa dedykowanego do muzyki- całkowicie cichy, mały pobór prądu itd. jeśli zaś chodzi o samego Xonara to nie wymieniaj go, trudno ci będzie znaleźć lepszego DAC-a, zresztą możesz swojego poprawiś wymieniając kości.

No tak, tylko, że wtedy mogę podłączyć się do wzmaka jedynie po RCA, bo raczej mało jest wzmacniaczy stereo z wejściem optycznym, a tak leciałoby to po optyku do DACa i następnie po RCA do wzmaka, co PODOBNO daje lepsze brzmienie. Nie zamierzam podjąć żadnych gwałtownych kroków, myślę, że znajdą się kolejne osoby, które będą w stanie wnieść coś sensownego do tematu.

Za dotychczasowe porady bardzo dziękuję.

Miałem Asusa D2 i jak przeszedłem na DAC ta o był naprawdę dużo skok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - podobny watek

Witam.

Nie robiłbym porównania D2 do STX, ten pierwszy to bardziej komercyjna karta. STX jest stworzony do słuchania muzyki, przyznam że jestem z niego zadowolony. Kwestia sprzętu porównawczego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przez prawie rok używałem wzmacniacza połączonego bezpośrednio z dźwiękówką (Marian Marc 2) kablami RCA i było naprawdę dobrze. Potem skusiłem się na atrakcyjną ofertę na ebay'u i kupiłem ZERO DACa. Początkowo trudno było wychwycić różnicę. Zmodowałem go wg projektu Frankenzero (podmiana kondów i dodanie starych sprzęgających PIO) i wymieniłem OPAMP na dyskretniaka HDAM z audiogd. Zmiana kolosalna. Podłączając na próbę wzmaka bezpośrednio z dźwiękówką dźwięk tracił przestrzeń, powietrze i kontrolę niskich tonów. Niebo a ziemia. Porównywałem kiedyś swoją kartę - Mariana 2 z jakimś Xonarem na PCIE (niestety nie pamiętam, jaki to konkretnie model). Różnice ledwo słyszalne, być może placebo, bez wyraźnej możliwości wskazania lepszej karty.

Jeśli tanio to Audinst HUD-mx1, średnio V-DAC, ew jeśli myśleć o droższych to Arcama, jak duże są róznice - z chęcią bym się o to zapytał, ale nei chcę wywoływać kolejnej kłótni..

Przy 2 pierwszych wyborach, zastosowałbym opcje nr.1 która polecałem powyżej. Jeżeli chodzi o DAC'e z wyższego pułapu cenowego jak wymieniony Arcam, to polecam przyjrzeć się chińczykom. W obu przpadkach robiłbym szybkiego switcha z STX tylko w przypadku możliwości sprzedania go za naprawde dobra cene.

No tak, tylko, że wtedy mogę podłączyć się do wzmaka jedynie po RCA, bo raczej mało jest wzmacniaczy stereo z wejściem optycznym, a tak leciałoby to po optyku do DACa i następnie po RCA do wzmaka, co PODOBNO daje lepsze brzmienie.

To nieporozumienie, lepszy dżwięk daje lepszy pzetwornik itself+sometimes ext. zasilanie (w tym wypadku DAC) a nie kombinacja połączeniami cyfra+anal vs. anal.

Wymien karte dzwiekowa, daca polacz przez usb, z tamtad rca do wzmaka. Ot i cala filozofia. Vdac lub DacMagic to chyba najbardziej popularne opcje i dobre jakosciowo.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No właśnie taką opcję rozważam, tylko potrzebuję garści argumentów, żeby się ostatecznie przekonać, bo przecież karta chyba nie wypada tak tragicznie na tle tych DACów i może to tylko kosmetyczna różnica?. I nasuwa się pytanie - czemu po usb, a nie po optyku?

U mnie sygnał leci optykiem. Coaxial strasznie sprzęgał. USB daje o wiele gorszą jakość dźwięku, ale to raczej wina słabej jakości konwertera w ZERO DACu. W przyszłości planuję przetestowanie zewnętrznego konwertera USB/SPDIF.

Bo po optyku to idzie z karty dzwiekowej zintegrowanej skoro sprzedasz Asusa. Sprawdzalem taka opcje. Podlaczylem optyka z karty do daca a takze poprzez usb i poprzez usb bylo lepiej, nie pytaj czemu, moze dlatego, ze nie bylo wlasnego sygnalu z karty tylko same cyfrowe dane z kompa wylaczajac jakakolwiek karte w pc, w tym momencie dac robi jako karta dzwiekowa, wysokiej jakosci dodam. Dzwonilem do dystrybutora Cambridge Audio o to czy bedzie roznica zanim sprawdzilem, odpowiedzieli mi, ze jezeli karta bedzie wysokiej jakosci (asus akurat taka jest) to poprzez optyka bedzie lepiej ale jezeli jakas lipna to zdecydowanie lepiej poprzez USB. To wypowiedz dilera nie Cambridge wiec nie musi byc brana jako pewnik. Zdecydowana wiekszosc ludzi uzywa USB wiec cos w tym jest. Natomiast rozwiazanie ze squeezeboxem jest zdecydowanie lepsze ale tez drozsze a z tego co piszesz budzet masz ograniczony.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Budżet tak naprawdę możnaby nieco nagiąć jeśli to naprawdę zrobi różnicę, ale to po prostu wszystko przedłuży. Wstępnie zakręcę się wokół wzmaka jeszcze w tym miesiącu (druga połowa) i odsłucham go także z potencjalnie kupowanymi za jakiś czas kolumnami (albo całość na raty, albo przeczekam ok 3 miesięcy z MA BR1), podłączę może wzmaka do Asusa i zobaczę, jak to brzmi, a w miarę niedostatków w jakości pomyślę nad DACem, jednak fajnie byłoby go najpierw u siebie przetestować w celu porównania, czy warto dopłacać do takiego rozwiązania. Z drugiej jednak strony dedykwoany DAC pewnie lepiej posłuży do bardziej zaawansowanego systemu, tym bardziej jeśli komputer wyląduje w innym pokoju, a do mojego zestawu dokupiłbym odtwarzacz multimedialny.

troche off top ale skoro jest tu sporo uzytkowników xonarów to zapytam. Działa u was opcja environment size ? U mnie niema zadnej róznicy nie wazne czy dam na L,M czy S zarówno w xonarze stx jak i wszesniejszym dx.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.