Skocz do zawartości
IGNORED

Dopieszczenie brzmienia zestawu - co zmienić?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Phasta znam i do Krella jak chodzi o kontrolę basu to naprawdę nie ma startu.

Ma go oczywiście więcej... poluzowanego, ale to nie jest prawdziwe więc jak kto lubi, ja akurat nie lubię.

To jest zresztą powodem że mam dwa systemy bo średnicę lampa ma piękną i tu zresztą też wolę chyba Yaqina od Phasta, chociaż nie miałem bezpośredniego porównania na tych samych kolumnach.

Do kontroli basu to Krell Audionet Classe Primare, ale nie lampa

Ten słuchany przez Ciebie Phast to po pierwsze jaki był model a po drugie jakie lampy sterujące w nim siedziały?

Po pierwszej części Twojego wpisu sądzę, że słyszałeś jedynie szkielet tej konstrukcji a nie jego właściwa konfigurację, natomiast po drugiej części wpisu twierdzę, że jedyna lampa jakiej słuchałeś to był żaklin a o Phascie to jedynie czytałeś piąte przez dziesiąte na tym forum.

Yaqin 100b wersus Phast integra ale nie pamiętam nazwy na Electrach 905. Yaqin zdecydowanie bardziej wypełniony dźwięk i muzykalny.

No to, żeby była jasność. Mówię tylko i wyłącznie o Phast'cie na diabełkach w klasie A. To czy w wersji zintegrowanej, czy w monoblokach nie ma znaczenia.

Do kontroli basu sie w lampiakach nie odnoszę bo jej tam do 20k nie ma.

Zbyt kategoryczne stwierdzenie jak na mój gust. Choś co ja tam mogę wiedzieć o lampach ponizej 20K :), ostatnią miałem z rok temu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Phast integra

Tak myślałem, nie o tym wzmacniaczu pisze Whitesneak

Do kontroli basu sie w lampiakach nie odnoszę bo jej tam do 20k nie ma.

Nie wiesz co mówisz :)

To czy w wersji zintegrowanej, czy w monoblokach nie ma znaczenia.

Adam, ma znaczenie i ta cholerne. Chłopaki przestali już produkować integry (chyba, że ktoś sie uprze) bo sami stwierdzili, że one psują wizerunek firmy :)

Tak myślałem, nie o tym wzmacniaczu pisze Whitesneak

Nie wiesz co mówisz :)

nie ma kontroli basu w porównaniu do końcówek tranzystorowych jakie używam/używałem ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

nie ma kontroli basu w porównaniu do końcówek tranzystorowych jakie używam/używałem ;)

Jak możesz o tym wiedzieć jeśli nie słuchałeś wzmacniacza, o którym piszemy z whitesneakiem?

No i nie ma sensu się przekrzykiwać. Masza wymienił Accu na Phasta, nie przez przypadek...

Ale mozesz miec swoje zdanie - na tym w końcu polega to hobby, tylko nie wmawiaj ludziom, ze to jedyna prawda objawiona. P.L posłucha i napisze, czy mu odpowiada, czy nie... moim zdaniem szkoda byłoby nie spróbować.

No i nie ma sensu się przekrzykiwać. Masza wymienił Accu na Phasta, nie przez przypadek...

Ale mozesz miec swoje zdanie - na tym w końcu polega to hobby, tylko nie wmawiaj ludziom, ze to jedyna prawda objawiona. P.L posłucha i napisze, czy mu odpowiada, czy nie... moim zdaniem szkoda byłoby nie spróbować.

zgadzam się co do próby..

swoją drogą ciekawe którego Accu bo jeśli E20.. to nie dziwię się ;-)

choć i tak Accu to zupełnie nie moja szkoła brzmienia

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A ty znasz Krella czy tylko powielasz mity?

triode, jak już się wtrącasz to najpierw przeczytaj dokładnie posty wyżej:)

A w którym miejscu pisałem cos na temat Krella?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

swoją drogą ciekawe którego Accu bo jeśli E20.. to nie dziwię się ;-)

choć i tak Accu to zupełnie nie moja szkoła brzmienia

To zdecyduj się w końcu o co ci chodzi - o brzmienie czy kontrole nad basem tranzystora?

E450 a wcześniej E213 więc porównanie jako takie mam.

To zdecyduj się w końcu o co ci chodzi - o brzmienie czy kontrole nad basem tranzystora?

E450

problem w tym że i to i to dlatego czasem słucham lampy ale jednak głownie tranzystora.

A Accu mnie po prostu nie wciągał słuchałem E211 chyba, E303. Dźwięk bardzo poprawny kontrolowany bez zarzutu można słuchać przy czytaniu ale nie zmusza do skupienia tylko na dźwięku jak mój obecny system główny oparty na końcówce tranzystorowej i pre lampowym.

Accu to jak poprawna Toyota która wszystko ma i nie psuje się w porównaniu z Audi ktore sie psuje ale wolę nim jeździć :-)

Ale Yaqin w drugim systemie też wciąga.. choć inaczej i wg mnie lampa przy całym uroku upiększa nagranie ale nie do końca prawdziwie.

P.L.

whitesnake u mnie basu jest akurat dużo, szczególnie po ostatnich zmianach w ustawieniu kolumn. Skoro twierdzisz, że lampę warto sprawdzić to zrobię to, od czego proponowałbyś zacząć?

P.L Ile moze byc ustawien kolumn???? albo ustawiasz w punkt albo robisz zabawe bo nie bardzo wiesz o co w tym

wsztystkim chodzi...jest tylko jedno ustawienie kolumn.. prawidlowe!! dla danego typu kolumny oczywiscie...

i nie ma innego.....

Audio Physic...dobre kolumny ale sa lepsze w tej cenie ale to rzecz gustu...aha, jesli nie drga to i tak drga

chodzi o to, zeby maksymalnie je wyeliminowyc poprzez odizolowanie i odprowadzenie tychze drgan..

Whitesnake...

Dzieki za zabranie glosu..no coz, kiedys ktos mi na tym portalu napisal, ze jesli jeszcze tu troche posiedze

to sie zdziebko zdziwie...tu juz bylo wszystko oprocz prania winyli w kwasie solnym...i racja.

Milego wieczoru. a51

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kończąc OT kompletnie oderwanego od tematu wątku - radzę założycielowi tematu posłuchać lampy (ja polecam bo znam Phasta) - potrafi zadziwić i wniesie dużo więcej niż zabawa na oślep kabelkami.

ffx - sprawdziłem ze cztery IC, w tym trzy które zawsze ceniłem, było gorzej.

amator51 - zmiany... skręciłem kolumny nieco bardziej do środka i tyle. Nie ma jednego ustawienia moim zdaniem bo jest wiele różnych pomieszczeń.

Whitesnake...

Dzieki za zabranie glosu..no coz, kiedys ktos mi na tym portalu napisal, ze jesli jeszcze tu troche posiedze

to sie zdziebko zdziwie...tu juz bylo wszystko oprocz prania winyli w kwasie solnym...i racja.

Milego wieczoru. a51

Ja też już trochę tutaj jestem i nadal nie wiem jak czytac takie posty :)?

Moim zdaniem warto zachować otwarte podejście do tematu...

Forum jest od tego, żeby się dzielić pomysłami i dyskutować a nie tylko przyklaskiwać i gładzić po tyłkach, albo walczyc i udowaniać komuś, że jest idiotą.

Można się przywiązać do jakiegoś urządzenia, można je polubić, podziwiać, można być jego fanem - ale nie trzeba od razu twierdzić, że jest najlepsze na świecie. To otwarta odezwa do ortodoksyjnych fanów :). Dzisiaj ten wzmacniacz, jutro inny - samo życie. Namawiam do prób, to wszystko.. mam swoje zdanie, poparte jakimś tam doświadczeniem, ale nie zamierzam go nikomu wciskać.

Przyznaje, że Krella nie lubię, wyrosłem na micie tego wzmacniacza i było to jedno z moich największych rozczarowań.

P.S.

Podobają mi się niektóre tranzystory, np. ASR Emiter I, II.

No i płyty raczej myje standardowo.

Witam serdecznie,

Mój zestaw na chwile obecną wygląda tak:

- Krell S300i,

- Linn Akurate DS,

- Xavian XN 250 EVO,

- głośnikowy Nordost Red Dawn, IC XLR Linn Silver.

- siecówka Eneer do wzmacniacza,

- listwa Gigawatt PF-1.

Sprzęt jest bardzo muzykalny, gra detalicznym, analogowym brzmieniem. Ciągle szukam optymalnego rozwiązania, które pozwoli mi nie zepsuć brzmienia, a doda blasku i czystości na wysokich tonach oraz jeszcze utwardzi i przyspieszy bas. W skrócie chciałbym uczynić brzmienie bardziej rockowym, agresywnym. Dobrym rozwiązaniem, choć nieco analitycznym brzmieniowo, był głośnikowy Norost SPM Reference. Jednak gdy mogłem go nabyć, miałem inne pilne wydatki i sprawa "się rypła". Inne, wysokie Nordosty są kosmicznie drogie. Z interkonektem nie mam co kombinować bo Akurate gra najlepiej z firmowym XLRem, sprawdzone wiele razy. Siecówki to temat rzeka, testowałem S. Diamondback z Krellem - poprawia czystość i dźwięczność wysokich tonów, dynamikę przez polepszenie kontroli basu. Niestety ucieka gdzieś muzykalność. Z kolegi Audioquest WEL przedobrzył mi z basem i nieco jakby ochłodził brzmienie. Na tym chwilowo testowanie się skończyło bo czasu brak, a i kurier kosztuje. Zresztą, nadal ten Enner wypada mi najlepiej. Warto jeszcze testować siecówki, jakie? Może Norosta? Czytałem gdzieś, że sporo ludzi uważa Gigawatt PF-1 za zamulacz. To prawda czy tylko takie gadanie? U mnie odpada podłączenie Krella bezpośrednio do gniazdka, a na starej listwie fellowes dźwięk jest beznadziejny kontra ten z Gigawatt. Może sprawdzić dla porównania inną listwę? Jaką? Zastanawiałem się też nad posłuchaniem innego wzmacniacza ale poza starym Gryphonem nic mi nie przychodzi do głowy.

Zmień wszystko-po audio show będą wyprzedaże i duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuże rabaty)))pozdrawiam wszystkich kłótliwych z tego wątku.

ps.po co chcesz dopieszczać i kto Cię namówił na taki zestaw......raczej przypadkowy??

Różne są gusta. Trudno z tym polemizować.

Ja tam wyrosłem z tranzystorów, a słucham muzyki dość wymagającej pod kątem kontroli basu.

Yaqin nie jest najlepszym przykładem poprawnie grającej lampy. Nie rozumiem jak mógł Ci zagrać gorzej od Phasta.

Jedynym wytłumaczeniem jest to, że słuchałeś go na kolumnach z poluzowanym basem, np. z linią transmisyjną.

W normalnych warunkach, to inna liga i to wyraźnie słychać.

Whitesnake

Nie czepiaj się kolumn z linią transmisyjną-tylko przyjeżdzaj na odsłuch gm70 z tymi kolumnami-wtedy zmienisz zdanie))-[tak myslę]zapraszam.

Nie mówie, że KRELL jest zły.

Mówię tylko, że dobra lampa gra lepiej w kazdej kategorii i bynajmniej, ameryki nie odkrywam.

Oj - odkrywasz Amerykę, bezsprzecznie

i nawet rozsławiony ostatnio Phast nic w tej materii nie zmienia - bas z lampy jest zawsze wolniejszy

to nie kwestia gustu a jeśli tych braków nie słychać to raczej kwestia kolumn

jozwa pierwszy trafnie zaskoczył, że Krell nie zasłużył tu współpracę

P.L. - jutro A Show - posłuchaj R500 Strussa, raczej nie kupisz bo cena zaporowa ale to byłby pewnie Twój dźwięk

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

stary audiofil nikt mnie nie namówił, sam sobie wybrałem. Przypadkowy byłby gdyby grał źle, a gra bardzo dobrze. Brakuje mu naprawdę niewiele aby było tak jak lubię.

Ausgabe 3/2010

Einzeltest ohne Endnote

„Krells kleiner Vollverstärker bietet, und das ist für einen ausgewiesenen High-End-Hersteller die Ausnahme, einen absolut fairen Gegenwert fürs Geld; ich bin versucht, von einem Schnäppchen zu reden. Die gut ausgestattete Maschine klingt ehrlich, aber nicht langweilig; unerschütterlich, aber nicht zu ruhig, und der Bass, der ist einfach lecker.“

Ausgabe 5/2009

Einzeltest 1,1; Referenzklasse Preis/Leistung: „sehr gut“

„... Dank exzellenter Verarbeitungsqualität dürfte dieser Verstärker zudem für dieses und das nächste Leben locker ausreichen. Krell kombiniert im S-300i bewährte, firmentypische Technologien mit modernen Features wie einer iPod-Schnittstelle auf extrem hohem Niveau. Der ‚Kleine‘ von Krell ist klanglich ein ganz ‚Großer‘ ...“

Ausgabe 6/2009

Einzeltest „überragend“ (Referenzklasse; 110 Punkte) Preis/Leistung: „sehr gut“

„Plus: Leistungsriese mit kontrolliertem, unaufdringlichem Klang. Minus: manchen Hörern einen Hauch zu diffus.“

Krell S-300i suchen bei Amazon

Ausschnitte lesen

Ausgabe 6/2009

Platz 1/2 im Test Klang-Niveau: 82% Preis/Leistung: „exzellent“ (4 von 5 Sternen)

„Um es auf den Punkt zu bringen: Krells ‚Kleinster‘ ist eine Wucht! Andere Verstärker dieser Klasse spielen zwar offener oder transparenter, dafür kann ihm aber niemand hinsichtlich seiner Energie und Power das Wasser reichen. Die Ausstattung ist üppig.“

Erschienen 5/2010

Einzeltest „sehr gut“ „Highlight“

„Der Krell S-300i ist ein gnadenlos guter Vollverstärker. Leistungsstark, klanglich erste Sahne und in punkto Ausstattung über dem Durchschnitt, verdient er nicht nur die volle Aufmerksamkeit des audiophilen Publikums. Er ist eben auch ein Tipp für all diejenigen, die erst durch den iPod zum Musikhören gekommen sind. Ihnen rufen wir zu: ‚Schöpfen Sie das Potential des Geräts voll aus!‘ Wer ein Mehrkanalsystem betreibt, kann sich mit dem Krell ebenfalls einen ‚Rolls Royce‘ für die Frontkanäle organisieren. ...

Erschienen 4/2010

Einzeltest „herausragend“ (9 von 10 Punkten) „Empfehlung der Redaktion“

„Der Krell S300i präsentiert sich als grundsolides, ehrliches, aber wahrhaft kraftstrotzendes Arbeitstier, das sich aber nicht nur aufs Grobe versteht, sondern auch mit feinsten Details sorgsam umzugehen versteht.“

Ausgabe 3/2009

Einzeltest ohne Endnote

„Der ‚Kleine‘ von Krell ist klanglich ein ganz ‚Großer‘ und aufgrund alltagstauglicher Abmessungen sowie seines absolut fairen Preises für anspruchsvolle Musikliebhaber in der Referenzriege ein echtes Highlight!“

Krell S-300i suchen bei Amazon

Ausschnitte lesen

Ausgabe 4/2009

Einzeltest ohne Endnote

„... Der S-300i ist alles, nur nicht klein. Mit seinem betont griffigen, plastischen Klang, in dem sich Wucht und Präzision mischen, rückt er nah an unbezahlbare amerikanische Verstärkerkombinationen heran. Dabei scheinen seine Leistungsreserven unendlich zu sein. Das kann man auch hören. ...“

Erschienen 8/2009

Einzeltest ohne Endnote

„Generell zeichnet den Krell aus, dass er eher ein Verstärker für Genießer als für stirnrunzelnde Analytiker ist. Er liefert ein enorm detailreiches Klangbild, das nichtsdestotrotz in hohem Maße den musikalischen Zusammenhang wahrt. Gerade in Verbindung mit den sehr gut auflösenden Geithain ME 150 und ihrer enormen Lokalisationsschärfe machen analytische Verstärker aus der Musik leicht ein Schlachtfeld - statt zusammen zu spielen, scheinen die einzelnen Instrumente in solchen Fällen gegeneinander anzutreten und kompetitiv um die Aufmerksamkeit des Hörers zu ringen. Der Krell schafft dagegen das Kunststück, kein Instrument zu vernachlässigen, aber trotzdem ein geschlossenes Gesamtbild zu wahren. ...“

P.L. To Twoj wzmacniacz po testach....,a wiec skup sie moze na czyms innym

moze to na czym stoi, moze kolumny,....szukaj.....

Hörtest

Den Hörtest bestritten wir mit einem CD-Player Arcam CD37 und einem Paar Lautsprechern KEF Reference 205/5; angemessene Spielpartner für einen Verstärker dieser Klasse......

L.P. Tutaj masz zestaw na ktorym byl testowany Krell jako odpowiedni

do klasy tego wzmacniacza.....

Wybacz ale naprawdę nie mam pojęcia o niemieckim. Za to czytałem sporo testów po angielsku. Na początku nie będę robił drastycznych zmian, skorzystam najpierew z podpowiedzi zyzia i sprawdzę inną listwę. To powinno nieco dać odpowiedz czy Gigawstt zamula czy nie. Po testach uaktualnię temat. Na razie dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi.

P.L.:

Cyt: “Ciągle szukam optymalnego rozwiązania, które pozwoli mi nie zepsuć brzmienia, a doda blasku i czystości na wysokich tonach oraz jeszcze utwardzi i przyspieszy bas.”

Zazwyczaj nie biorę udziału w wątkach typu: doradźcie,…

Przytoczyłem fragment z Twojego cytatu.

Zastanawia mnie jak niewielu Kolegów zwraca uwagi na zespoły głośnikowe.

Nic nie „utwardzi i przyśpieszy” basu w tych głośnikach.

A już bluźnierstwem jest czepianie się wzmacniacza w tych warunkach, bredzenie o jakichś listwach i bezpiecznikach…

Być może mimo cytatu odpowiada Ci bas w Twoich zespołach ale pójdź posłuchać czegoś normalnego, trójdrożnego o wadze większej od 30kg z wooferem o średnicy większej od 10cal, najlepiej zamkniętego.

Odkryjesz na nowo swój zestaw…

Zastanawia mnie jak niewielu Kolegów zwraca uwagi na zespoły głośnikowe.

Nic nie „utwardzi i przyśpieszy” basu w tych głośnikach.

A już bluźnierstwem jest czepianie się wzmacniacza w tych warunkach, bredzenie o jakichś listwach i bezpiecznikach…

Być może mimo cytatu odpowiada Ci bas w Twoich zespołach ale pójdź posłuchać czegoś normalnego, trójdrożnego o wadze większej od 30kg z wooferem o średnicy większej od 10cal, najlepiej zamkniętego.

Odkryjesz na nowo swój zestaw…

dokładnie :) jak obejrzałem te malutkie głośniczki, to odpadłem :)) do komputera byłyby dobre ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I ta cena !!!

Ukryta Zawartość

dokładnie :) jak obejrzałem te malutkie głośniczki, to odpadłem :)) do komputera byłyby dobre ;)

Ukryta Zawartość

I ta cena !!!

To są bardzo dobre głośniki. Kolega nie pisze że mu basu brak!!!

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 6 Listopada 2010 - bezsensowna dyskusja o kolumnach których żaden z dyskutantów nie słyszał
Ukryte przez mlb, 6 Listopada 2010 - bezsensowna dyskusja o kolumnach których żaden z dyskutantów nie słyszał

To są bardzo dobre głośniki. Kolega nie pisze że mu basu brak!!!

z tych kolumn można co najwyżej zasymulować bas

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez mlb, 6 Listopada 2010 - bezsensowna dyskusja o kolumnach których żaden z dyskutantów nie słyszał
Ukryte przez mlb, 6 Listopada 2010 - bezsensowna dyskusja o kolumnach których żaden z dyskutantów nie słyszał

z tych kolumn można co najwyżej zasymulować bas

A z jakich będzie prawdziwy bas? Z orionów może?

najlepszy jest z Altusów... wszyscy to wiedzą

Gość masza1968

(Konto usunięte)

najlepszy jest z Altusów... wszyscy to wiedzą

no, czyli taki jak z orionów

Bardzo prawdopodobne, ale pogadaj o tym z XYZPawłem, bo Ty zapewne nigdy nie będziesz miał okazji ich posłuchać... Może ci opowie... i nie będziesz mógł spać.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bardzo ciekawy objaw rozdwojenia jaźni.

Kurcze, jak Dr Jekyll i Mr Hyde albo nie przymierzając - xyzpawel i the ghost...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.